Thursday, April 30, 2020

Daily Current Affairs 01 May 2020 (Hindi/English)

Daily Current Affairs -01 may 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 01 May 2020 (Hindi/English)

||National Current affairs 01 may 2020||hp Current affairs 01 may 2020||International Current affairs 01 may 2020||

Daily Current Affairs 01 May 2020 (Hindi/English)
Daily Current Affairs 01 May 2020 (Hindi/English)

National And International Current Affairs 01 May 2020 In Hindi

Question 1:-आयुष्मान भारत दिवस कब मनाया जाता है??

Answer :- 30 अप्रैल 

Question 2 :-हाल ही में किस राज्य सरकार ने इम्युनिटी सिस्टम को बढ़ाने के लिए 'जीवन अमृत योजना'  शुरू की है ??

Answer :-मध्य प्रदेश सरकार 

Question 3 :-हाल ही में पीएनबी हाउसिंग के अंतरिम एमडी और सीईओ कौन बने है ??

Answer :-नीरज व्यास

Question 4 :-संयुक्त राष्ट्र में भारत के अगले स्थायी प्रतिनिधि कौन होँगे ??

Answer :-टी.एस. तिरुमूर्ति

Question 5 :-हाल ही में मूडीज ने भारत के जीडीपी पूर्वानुमान को 2.5% से घटाकर कितना कर दिया है ??

Answer :- 0.2%

Question 6 :-हाल ही में ICC ने दीपक अग्रवाल को क्रिकेट की सभी गतिविधियों से कितने  साल के लिए  बैन कर  दिया है ??

Answer :-2 साल 

Question 7 :-हाल ही में एडीबी ने महाराष्ट्र को ऊर्जा क्षेत्र में सहयोग करने के लिए कितने  मिलियन डॉलर के ऋण को  मंजूरी दी है ??

Answer :-346 मिलियन डॉलर

Question 8 :-हाल ही में CRISIL ने वित्त वर्ष-21 के लिए भारत की GDP ग्रोथ को 3.5% से घटाकर कितना कर  दिया है ?? 

Answer :-1.8%

Question 9 :-हाल ही में PESB के नए अध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया है ??

Answer :-पूर्व वित्त सचिव राजीव कुमार

Question 10 :-हाल ही में भ्रष्टाचार पर निगरानी करने वाले निकाय सीवीसी में सतर्कता आयुक्त के रूप में किसने शपथ ग्रहण की है ??

Answer :-सुरेश एन पटेल


Himachal Pradesh Current Affairs 01 May 2020 i n hindi


Question 1 :-हिमाचल प्रदेश सरकार को शराब की बिक्री से साल में कितना राजस्व प्राप्त होता है ??

Answer :- लगभग 1800 करोड़ 

Question 2 :-हिमाचल प्रदेश में मनरेगा में किस कार्य को जोड़ने की मांग जोर -शोर से उठ रही है ??

Answer :- खेती-बाड़ी 

National And International Current Affairs 01 May 2020 In English


Question 1: - When is Ayushman Bharat Day celebrated?

Answer: 30 April


Question 2: - Recently which state government has launched 'Jeevan Amrit Yojana' to enhance immunity system?

Answer: - Government of Madhya Pradesh


Question 3: - Recently who became the interim MD and CEO of PNB Housing ??

Answer: - Neeraj Vyas


Question 4: - Who will be the next permanent representative of India in the United Nations ??

Answer: -T.S. Tirumurthy

Question 5: - Recently Moody's has reduced India's GDP forecast from 2.5% to how much ??

Answer: - 0.2%


Question 6: Recently ICC has banned Deepak Aggarwal from all activities of cricket for how many years ??

Answer: -2 years


Question 7: - Recently ADB has approved how many million dollar loan to Maharashtra for cooperation in energy sector ??

Answer: -346 million dollars


Question 8: - Recently CRISIL has reduced India's GDP growth from 3.5% to FY-21?

Answer: -1.8%

Question 9: - Recently who has been appointed as the new Chairman of PESB ??

Answer: - Former Finance Secretary Rajiv Kumar

Question 10: - Recently who has been sworn in as the Vigilance Commissioner in the CVC monitoring body on corruption ??

Answer: -Suresh N Patel



Himachal Pradesh Current Affairs 01 May 2020 in English



Question 1: - How much revenue does the Government of Himachal Pradesh get in the year from the sale of liquor?

Answer: - Around 1800 crores

Question 2: In Himachal Pradesh, demand for adding which work in MNREGA is getting loud?

Answer: - Farming

Read More:- Himachal Pradesh Current Affairs April Month 2020


Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: