Monday, April 13, 2020

Daily Current Affairs -14 APRIL 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs -14 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs -14 APRIL 2020(Himachal Pradesh,National ,International)


HIMEXAM .COM द्वारा Daily Current Affairs 14 APRIL  2020(Himachal Pradesh ,National ,International )के प्रश्न-उत्तर हिंदी में प्रकाशित किए जाते है  . यह   प्रश्न-उत्तर गवर्नमेंट एक्साम्स के लिए बहुत ही उपयोगी है । HPSSC,HPSSSB,HP POLICE ,UPSC , SSC , RRB  , BANKING  STATE PSC प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर ।HIMEXAM.COM  का उदेश्य Daily  Current Affairs 2020(Himachal Pradesh ,National ,International ) करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी , विदेश और भारत सरकार की नितियां , केंद्र व राज्य सरकार की योजना , खेल गतिविधियाँ , पुरूस्कार , दिन -दिवस से सम्बंधित नवीनतम अपडेट उपलब्ध कराना है । तो चलिए  Daily Current Affairs  14 APRIL 2020 In Hindi || Daily Current Affairs 14 APRIL 2020 Current Affairs 2020 के बारे में विस्तार से जानते हैं । Himachal Pradesh Current Affairs 14 APRIL 2020 In Hindi||


Daily Current Affairs -14 APRIL 2020(Himachal Pradesh,National ,International)
Daily Current Affairs -14 APRIL 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 14 April 2020 In Hindi/English                      



         National And International Current Affairs 14 April 2020 in Hindi

Question 1:-हाल ही में आरबीआई के किस पूर्व गवर्नर  को आईएमएफ के बाहरी सलाहकार समूह में  शामिल किया गया है ??

Answer :-रघुराम राजन

Explanation:-
raghuram rajan


हाल ही में भारतीय रिज़र्व बैंक के पूर्व गवर्नर रघुराम राजन को इंटरनेशनल मुद्रा कोष की प्रबंध निदेशक क्रिस्टालिना जॉर्जीवा ने अपने नए बाहरी सलाहकार समूह में जोड़ लिया है। रघुराम राजन  तीन साल तक भारतीय रिज़र्व बैंक के गवर्नर के रूप में कार्यरत रहे थे और उसके बाद वह शिकागो विश्वविद्यालय में प्रोफेसर थे। 

बाहरी सलाहकार समूह के अन्य सदस्य इस प्रकार है :-



Question 2 :-हाल ही  में आरबीआई ने कर्नाटक बैंक को  किसको दोबारा एमडी और सीईओ नियुक्त करने मंजूरी दी है  ??

Answer :-महाबलेश्वर एम एस



Explanation 


हाल ही में भारतीय रिज़र्व बैंक ने कर्नाटक बैंक को  महाबलेश्वर एम एस को दोबारा एमडी और सीईओ नियुक्त करने मंजूरी दी है. .महाबलेश्वर एम एस ने 12 अप्रैल 2017 को कर्नाटक बैंक के एमडी और सीईओ के रूप में कार्येभार संभाला था। इसके साथ साथ भारतीय रिज़र्व बैंक ने पी -जयराम भट को  13 नवंबर 2021 तक अंशकालिक (गैर-कार्यकारी) पदभार सँभालने के लिए भी मंजूरी दे दी है। 

Question 3 :-हाल ही में सैनिटाइज़र टनल स्थापित करने वाला रेलवे का पहला स्टेशन कौन बना है ??

Answer :- अहमदाबाद 

Explanation :-


हाल ही में सैनिटाइज़र टनल स्थापित करने वाला रेलवे का पहला स्टेशन अहमदाबाद   बना है। यह रेलवे स्टेशन पश्चिम रेलवे में आता है और गुजरात के कालूपुर में स्थित है। 

सैनिटाइज़र टनल क्या होती है :-
                                           WHO द्वारा स्वीकृत इस टनल में सेंसर होते है जैसे ही कोई इन्सान इसके प्रवेश द्वार के पास आएगा इस टनल से भाप निकलना शुरू हो जायेगा जिससे वह इन्सान सैनिटाइज़ हो जायेगा। 


Question 4 :-हाल ही में "डीडी रेट्रो"  चैनल किसने लांच किया है ??

Answer :- प्रसार भारती 

Explanation :-


हाल ही में ब्रॉडकास्टर प्रसार भर्ती ने अपना नया चैनल शुरू किआ है जिसका नाम है  "डीडी रेट्रो".  . इस चैनल में डी डी नेशनल के पुराने प्रोग्राम दिखाए जायेगे। दूरदर्शन बर्तमान में सबसे जयादा देखने वाला हिंदी भाषा का चैनल बन गया है। 

Question 5 :-हाल ही में आंध्र प्रदेश में  भोगापुरम अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे का निर्माण और संचालन कौन करेगा ?

Answer :-जीएमआर

Explanation :-
                       
आंध्र प्रदेश में  भोगापुरम अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे का निर्माण और संचालन GMR द्वारा किया जायेगा। आंध्र प्रदेश सरकार  ने भोगापुरम अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे के  निर्माण के लिए GMR  लेटर ऑफ़ अवार्ड भी जारी कर दिया  है। GMR की इस परियोजन में निर्माण ,संचालन और 40 बर्ष तक रख रखाब शामिल है जिसे आगे के लिए 20 बर्ष तक बढ़ाया भी जा सकता है। 

Question 6 :-हाल ही में टिम ब्रुक-टेलर का निधन हुआ..वह कौन थे ??

Answer :- ब्रिटिश कॉमेडियन 

Explanation :-

हाल ही में ब्रिटिश कॉमेडियन टिम ब्रुक-टेलर का निधन हो गया है इनकी मौत का कारण कोरोना वायरस रहा है।  टिम ब्रुक-टेलर अपने शो  The Goodies और I'm Sorry I Haven't A Clue के  लिए प्रसिद्ध थे यह शो 1970 में आते थे। 

Question 7 :-हाल ही में सर स्टर्लिंग मॉस का निधन हुआ..वह कौन थे ??

Answer :-प्रसिद्ध मोटर-रेसिंग ड्राइवर

Explanation :-

हाल ही में प्रसिद्ध मोटर-रेसिंग ड्राइवर सर स्टर्लिंग मॉस का निधन हुआ है। सर स्टर्लिंग मॉस ने f1 विश्व चैंपियनशिप में 67 स्टार्टस भी बनाये है जिसमे उन्होंने 16 रेस जीती है। 


Question 8 :- हाल ही में कोविड-19 के आर्थिक प्रभावों से निपटने के लिए UNIDO ने किसके साथ समझौता किया है ??



Answer :-CUTS 

Explanation :-
                        


हाल ही में कोविड-19 के आर्थिक प्रभावों से निपटने के लिए UNIDO ने CUTS  के साथ समझौता किया है। 

CUTS क्या है :-




Himacahl Pradesh Current Affairs 14 April 2020 In Hindi


Question 1:- हाल ही में ;हिमाचल प्रदेश में बिना मास्क घर से निकलने पर पाबंदी लगाने वाला पहला राज्य कौन बना है ??

Answer :- सिरमौर 

Question 2 :- हाल ही  में प्रदेश के  राज्यपाल ने सीएम, मंत्री-विधायकों के कितनी  फीसदी वेतन कटौती के अध्यादेश को मंजूरी दी है ??

Answer :- 30 फीसदी 



National & International current affairs 14 April 2020  In English

Question 1: - Recently which former Governor of RBI has been included in the external advisory group of IMF ??

Answer: -Raghuram Rajan

Explanation:-

Recently, former RBI Governor Raghuram Rajan has been added to his new external advisory group by International Monetary Fund Managing Director Kristalina Georgieva. Raghuram Rajan served as the Governor of the Reserve Bank of India for three years and after that he was a professor at the University of Chicago.

Question 2: - Recently, the RBI has approved the appointment of Karnataka Bank as MD and CEO again?

Answer: -Mahabaleshwar M.S.

Explanation:-

Recently, the Reserve Bank of India has approved Karnataka Bank to reappoint Mahabaleshwar MS as MD and CEO. .Mahabaleshwar MS took over as MD and CEO of Karnataka Bank on 12 April 2017. Along with this, the Reserve Bank of India has also approved P-Jairam Bhat to hold a part-time (non-executive) post till 13 November 2021.


Question 3: - Recently who has become the first railway station to set up sanitizer tunnel?

Answer: - Ahmedabad

Explanation: -

Recently, Ahmedabad has become the first railway station to set up sanitizer tunnel. This railway station falls in Western Railway and is located in Kalupur, Gujarat.


What is a sanitizer tunnel: -
                                           This tunnel approved by WHO has sensors, as soon as a person comes near its entrance, steam will start coming out of this tunnel, which will make the person sanitized.


Question 4: - Who has launched "DD Retro" channel recently ??

Answer: - Prasar Bharti

Explanation: -


Recently the broadcaster Prasar Bharti has launched its new channel called "DD Retro". . The old programs of DD National will be shown in this channel. Doordarshan has become the most watched Hindi language channel in the present.

Question 5: - Who will build and operate Bhogapuram International Airport in Andhra Pradesh recently?

Answer: -GMR

Explanation: -




Bhogapuram International Airport in Andhra Pradesh will be constructed and operated by GMR. The Andhra Pradesh government has also released the GMR Letter of Award for the construction of Bhogapuram International Airport. This project of GMR includes construction, operation and maintenance up to 40 years which can be extended up to 20 years ahead.


Question 6: - Recently Tim Brooke-Taylor passed away..Who was he ??

Answer: - British comedian

Explanation: -

Recently British comedian Tim Brooke-Taylor has passed away, the cause of his death being the corona virus. Tim Brooke-Taylor was famous for his shows The Goodies and I'm Sorry I Haven't A Clue.


Question 7: - Sir Sterling Moss died recently..Who was he?

Answer: - Famous motor-racing driver

Explanation: 

Recently the famous motor-racing driver Sir Sterling Moss has passed away. Sir Sterling Moss has also made 67 starts in the f1 World Championship, in which he has won 16 races.




Question 8: - Recently UNIDO has entered into an agreement to deal with the economic impacts of Kovid-19 ??

Answer: -CUTS



Himacahl Pradesh Current Affairs 14 April 2020 In English


Question 1: - Recently, Himachal Pradesh became the first state to ban the leaving without mask home?

Answer: - Sirmour

Question 2: - Recently, the Governor of the state has approved the ordinance of how much salary cut of CM, Minister-MLAs?

Answer: 30 percent


Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: