Tuesday, April 14, 2020

Daily Current Affairs 15 April 2020(Himachal Pradesh,National & International)

Daily Current Affairs -15 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 15 April 2020(Himachal Pradesh,National & International)


HIMEXAM .COM द्वारा Daily Current Affairs 15 APRIL  2020(Himachal Pradesh ,National ,International )के प्रश्न-उत्तर हिंदी में प्रकाशित किए जाते है  . यह   प्रश्न-उत्तर गवर्नमेंट एक्साम्स के लिए बहुत ही उपयोगी है । HPSSC,HPSSSB,HP POLICE ,UPSC , SSC , RRB  , BANKING  STATE PSC प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर ।HIMEXAM.COM  का उदेश्य Daily  Current Affairs 2020(Himachal Pradesh ,National ,International ) करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी , विदेश और भारत सरकार की नितियां , केंद्र व राज्य सरकार की योजना , खेल गतिविधियाँ , पुरूस्कार , दिन -दिवस से सम्बंधित नवीनतम अपडेट उपलब्ध कराना है । तो चलिए  Daily Current Affairs  15  APRIL 2020 In Hindi || Daily Current Affairs 15 APRIL 2020 Current Affairs 2020 के बारे में विस्तार से जानते हैं । Himachal Pradesh Current Affairs 15 APRIL 2020 In Hindi||Daily Current Affairs In English


Daily Current Affairs 15 April 2020(Himachal Pradesh,National & International)
Daily Current Affairs 15 April 2020(Himachal Pradesh,National & International)



Daily Current Affairs 15 April 2020 In Hindi/English                      



         National And International Current Affairs 15 April 2020 in Hindi


Question 1:-हाल ही में यूनियन बैंक ऑफ इंडिया के नए कार्यकारी निदेशक कौन बने है ??

Answer :-बिरुपाक्ष मिश्रा

Explanation:-

हाल ही में कॉर्पोरेशन बैंक और आंध्र बैंक का यूनियन बैंक ऑफ़ इंडिया में विलय हो गया है। इसलिए बिरुपाक्ष मिश्रा को यूनियन बैंक ऑफ इंडिया के नए कार्यकारी निदेशक बनाया गया है। बिरुपाक्ष मिश्रा पहले  कॉर्पोरेशन बैंक में कार्यकारी निदेशक थे। बिरुपाक्ष मिश्रा  ने अपनी बैंकिंग करियर की शुरुआत बैंक PO के रूप में की थी। बिरुपाक्ष मिश्रा  ने अपनी बैंकिंग करियर की शुरुआत 1984 में की थी।




Question 2 :-हाल ही में पीपुल्स बैंक ऑफ चाइना (PBOC) ने हाउसिंग डेवलपमेंट फाइनेंस कारपोरेशन लिमिटेड (HDFC) में अपनी हिस्सेदारी 0.8% से बढ़ाकर कितनी  कर दी है??

Answer :-1.01%

Explanation :-

PBOC ने HDFC में अपनी हिस्सेदारी बढ़ाकर 1.01% कर दी है। पीपुल्स बैंक ऑफ चाइना (PBOC) द्वारा  हाउसिंग डेवलपमेंट फाइनेंस कारपोरेशन लिमिटेड (HDFC) में अपनी हिस्सेदारी बढ़ाने की प्रक्रिया सेकेंडरी मार्केट लेनदेन के रूप में की गई है। हाउसिंग डेवलपमेंट फाइनेंस कारपोरेशन लिमिटेड (HDFC) में पीपुल्स बैंक ऑफ चाइना (PBOC) 17.49 मिलियन शेयर शामिल हैं। पीपुल्स बैंक ऑफ चाइना (PBOC) की HDFC में 2,976 करोड़ रुपये  साझेदारी है।

Question 3 :-हाल ही में भारत की पहली दूरस्थ स्वास्थ्य निगरानी प्रणाली कहाँ  स्थापित की गई है ??

Answer :- ऋषिकेश के एम्स में

Explanation :-


हाल ही में ऋषिकेश के एम्स में दूरस्थ हेल्थ मॉनिटरिंग सिस्टम स्थापित किया गया  है। यह भारत की पहली दूरस्थ स्वास्थ्य निगरानी प्रणाली होगी। यह प्रणाली उत्तराखंड में covid -19 रोगियों की निगरानी के लिए प्रयोग की जाएगी।


Question 4:- हाल ही में रिफत चदिरजी का निधन हुआ। .. वह कौन थे ??

Answer :-आधुनिक इराकी वास्तुकला के जनक

Explanation :-
                 

हाल ही में रिफत चदिरजी का निधन हुआ है।  वह आधुनिक इराकी वास्तुकला के जनक माने जाते थे। उनकी मौत का कारण कोरोना वायरस रहा है।  रिफत चदिरजी  अपनी प्रसिद्ध रचना, "द अननोन सोल्जर" के लिए भी जाने जाते है। 

Question 5 :- हाल ही में यस बैंक ने किसके   साथ अपनी व्यपारिक साझेदारी का  विस्तार किया है ??

Answer :-मैक्स लाइफ इंश्योरेंस

Explanation :-
                    


हाल ही  में  यस बैंक ने मैक्स लाइफ इंश्योरेंस साथ अपनी व्यपारिक साझेदारी का  विस्तार किया है। यस बैंक ने मैक्स लाइफ इंश्योरेंस साथ अपनी व्यपारिक साझेदारी का  विस्तार का उद्देश्य  प्रौद्योगिकी के क्षेत्र में नए उत्पाद लाने के साथ-साथ ग्राहक संबंधित सेवाओं में निवेश करना और उद्देश्य व्यवसाय को बढ़ाना   है।

Question 6 :-हाल ही में प्रधानमंत्री ने COVID-19 से निपटने के लिए लॉकडाउन कब  तक बढ़ाने का ऐलान किया है ??

Answer :-3 मई 2020

Explanation :-


प्रधानमंत्री ने COVID-19 से निपटने के लिए लॉकडाउन 03 मई 2020 तक बढ़ाने का ऐलान किया है इससे पहले लॉकडाउन 25 मार्च से 14 मार्च तक लगाया गया था पर अब इस लॉकडाउन  को 03 मई 2020 तक बढ़ाने का ऐलान कर दिया गया है।

Question 7 :-हाल ही में रोजगार मंत्रालय ने वेतन संबंधी शिकायतों का समाधान करने के लिए कितने  नियंत्रण कक्ष  स्थापित किए है ?

Answer :- 20 

Explanation :-
                   


हाल ही में रोजगार मंत्रालय ने वेतन संबंधी शिकायतों का समाधान करने के लिए 20  नियंत्रण कक्ष  स्थापित किए है

Question 8 :-हाल ही  में COVID-19 उपचार के लिए प्लाज्मा थेरेपी का ट्रायल कहाँ  आरंभ हुआ है ??

Answer :-केरल 

Explanation :-

COVID-19 उपचार के लिए प्लाज्मा थेरेपी का ट्रायल करने वाला केरल देश का पहला राज्य बन गया है। इस  ट्रायल की मंजूरी इंडियन काउंसिल ऑफ मेडिकल रिसर्च (ICMR) ने दी है। और यह ट्रायल केरल के तिरुवनंतपुरम में स्थित श्री चित्रा तिरुनल इंस्टीट्यूट फॉर मेडिकल साइंसेस एंड टेक्नोलॉजी (SCTIMST) में होगा। 

Question 9 :-हाल ही में CollabCAD" सॉफ्टवेर किसने लांच किया है ??

Answer  :-अटल नवाचार मिशन, नीति आयोग और NIC 

Explanation :-

हाल ही में अटल नवाचार मिशन, नीति आयोग और NIC  ने मिलकर  CollabCAD" सॉफ्टवेर लांच किया है यह सॉफ्टवेयर 2डी ड्राफ्टिंग एंड डिटेलिंग से 3डी प्रोडक्‍ट डिजाइन के लिए प्रयोग किया जायेगा। 



Question 10 :-हाल ही में डिजिटल स्टेथोस्कोप "AyuSynk" किसने  विकसित किया है ??

Answer :-IIT बॉम्बे 

Explanation :-

हाल ही  में iit बॉम्बे ने डिजिटल स्टेथोस्कोप "AyuSynk"  विकसित किया है.IIT बॉम्बे ने सामान्य स्टेथोस्कोप को डिजिटल स्टेथोस्कोप में परिवर्तित किया है। 


Himacahl Pradesh Current Affairs 15 April 2020 In Hindi

Question 1 :- हाल ही में राज्य सरकार के सभी सरकारी कर्मचारियों का कितने  दिन का वेतन काटने का निर्णय लिया है??

Answer :- 1 दिन 

Question 2 :- हाल ही में हिमाचल में गुटका, खैनी, पान मसाला, व अन्य तंबाकू संबधित नशीले पदार्थो पर कितने वर्ष के लिए पूर्ण प्रतिबंध लगा दिया है??

Answer :- 01 वर्ष 


National & International current affairs 15  April 2020  In English


Question 1: - Recently who became the new Executive Director of Union Bank of India ??

Answer: -Birupaksha Mishra

Explanation: -


Recently Corporation Bank and Andhra Bank have merged with Union Bank of India. Hence, Birupaksha Mishra has been appointed as the new Executive Director of Union Bank of India. Birupaksha Mishra was previously the Executive Director at Corporation Bank. Birupaksha Mishra started his banking career as a bank PO. Birupaksha Mishra started her banking career in 1984.

Question 2: - Recently Peoples Bank of China (PBOC) has increased its stake in Housing Development Finance Corporation Limited (HDFC) to 0.8%.

Answer: -1.01%

Explanation: -


PBOC increased its stake in HDFC to 1.01%. The process of increasing its stake in Housing Development Finance Corporation Limited (HDFC) has been done by the People's Bank of China (PBOC) as a secondary market transaction. The People's Bank of China (PBOC) holds 17.49 million shares in Housing Development Finance Corporation Limited (HDFC). People's Bank of China (PBOC) has a Rs 2,976 crore partnership in HDFC.




Question 3: - Recently India's first remote health monitoring system has been installed ??

Answer: - In AIIMS of Rishikesh

Explanation: -

Recently a remote health monitoring system has been installed at AIIMS in Rishikesh. It will be the first remote health monitoring system in India. This system will be used to monitor covid-19 patients in Uttarakhand.


Question 4: - Recently Rifat Chadirji passed away. .. who was that ??

Answer: - Father of modern Iraqi architecture

Explanation: -


Recently Rifat Chadirji passed away. He was considered the father of modern Iraqi architecture. The cause of his death has been the corona virus. Rifat Chadirji is also known for his famous composition, "The Unknown Soldier".


Question 5: - Recently Yes Bank has expanded its business partnership with whom ??

Answer: -Max Life Insurance

Explanation: -

Recently Yes Bank has expanded its business partnership with Max Life Insurance. Yes Bank has expanded its business partnership with Max Life Insurance to bring new products in technology as well as invest in customer related services and aims to grow the business.



Question 6: Recently, how long has the Prime Minister announced to increase the lockdown to deal with COVID-19 ??

Answer: -3 May 2020

Explanation: - 

The Prime Minister has announced to extend the lockdown from 03 May 2020 to deal with COVID-19 before the lockdown was imposed from 25 March to 14 March but now it has been announced to extend this lockdown till 03 May 2020.

Question 7: - Recently how many control rooms have been set up by the Ministry of Employment to resolve the salary related complaints?

Answer: - 20

Explanation: -

The Ministry of Labor and Employment has set up 20 control rooms to address pay-related complaints caused by Kovid-19. These control rooms have been set up under the office of the Chief Labor Commissioner throughout the country and will be managed by labor enforcement officers, Assistant Labor Commissioners, Regional Labor Commissioners and Deputy Chief Labor Commissioners of the respective regions.

Control rooms are set up for the following purposes:
  • The purpose of these control rooms is to resolve the grievances related to the wages of workers working in the central sector.
  • These control rooms have been set up to address the problems of migrant workers through coordination with various state governments.
Workers can contact the control room via phone, WhatsApp or email. These control rooms have been set up to ensure timely relief to the needy people.

Question 8: - Where has the trial of plasma therapy for COVID-19 started recently?

Answer: -Kerala

Explanation: -

Kerala has become the first state in the country to trial plasma therapy for COVID-19 treatment. The trial has been approved by the Indian Council of Medical Research (ICMR). And the trial will take place at the Sri Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology (SCTIMST) located in Thiruvananthapuram, Kerala.


Question 9: - Who has recently launched CollabCAD "software ??

Answer: Atal Innovation Mission, NITI Aayog and NIC

Explanation: -



Recently, the Atal Innovation Mission, NITI Aayog and NIC have jointly launched the CollabCAD "software" to be used for 3D product design from 2D drafting and detailing.


Question 10: - Recently who developed digital stethoscope "AyuSynk" ??
Answer: -IIT Bombay

Explanation: -

Recently iit Bombay has developed digital stethoscope "AyuSynk". IIT Bombay has converted normal stethoscope into digital stethoscope.



Himacahl Pradesh Current Affairs 15 April 2020 In Hindi



Question 1: - Recently decided to deduct how many days salary of all the government employees of the state government?

Answer: - 1 day

Question 2: - Recently in Himachal, Gutka, Khaini, Pan Masala, and other tobacco related drugs have been completely banned for how many years ??

Answer: 01 year



Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join Telegram GroupClick Here
Online StoreClick Here

No comments: