Wednesday, April 15, 2020

Daily Current Affairs 16 April 2020 (Hindi/English)

Daily Current Affairs -16 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 16 April 2020(Himachal Pradesh,National & International)


HIMEXAM .COM द्वारा Daily Current Affairs 16 APRIL  2020(Himachal Pradesh ,National ,International )के प्रश्न-उत्तर हिंदी में प्रकाशित किए जाते है  . यह   प्रश्न-उत्तर गवर्नमेंट एक्साम्स के लिए बहुत ही उपयोगी है । HPSSC,HPSSSB,HP POLICE ,UPSC , SSC , RRB  , BANKING  STATE PSC प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर ।HIMEXAM.COM  का उदेश्य Daily  Current Affairs 2020(Himachal Pradesh ,National ,International ) करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी , विदेश और भारत सरकार की नितियां , केंद्र व राज्य सरकार की योजना , खेल गतिविधियाँ , पुरूस्कार , दिन -दिवस से सम्बंधित नवीनतम अपडेट उपलब्ध कराना है । तो चलिए  Daily Current Affairs  16  APRIL 2020 In Hindi || Daily Current Affairs 16 APRIL 2020 Current Affairs 2020 के बारे में विस्तार से जानते हैं । Himachal Pradesh Current Affairs 16 APRIL 2020 In Hindi||Daily Current Affairs In English

Daily Current Affairs 16 April 2020 (Hindi/English)
Daily Current Affairs 16 April 2020 (Hindi/English)


Daily Current Affairs 16  April 2020 In Hindi/English                      



         National And International Current Affairs 16  April 2020 in Hindi

Question 1:-हाल ही में साइकिल रेस टूर्नामेंट "Tour De France" क्यों   स्थगित कर दिया गया है ??

Answer :- कोरोना वायरस के कारण 

Explanation :-


27 जून को फ्रांस के रिवेरा शहर से शुरू होने वाला  साइकिल रेस टूर्नामेंट "Tour De France" को स्थगित कर दिया गया है। इस टूर्नामेंट को स्थगित करने का मुख्या कारण कोरोना वायरस रहा है। 

Question 2 :- हाल ही में रोजर चैपोट का निधन हुआ है।... वह कौन थे ??

Answer :-स्विट्जरलैंड के पूर्व आइस हॉकी खिलाड़ी

Explanation :-

स्विट्जरलैंड के पूर्व आइस हॉकी खिलाड़ी रोजर चैपोट का निधन  हो गया है। रोजर चैपोट की मौत का कारण कोरोना वायरस रहा है। रोजर चैपोट ने स्विट्जरलैंड की राष्ट्रीय टीम के लिए 100 से अधिक खेलों में भाग लिया है। 1964 की विंटर ओलंपिक में स्विट्जरलैंड की राष्ट्रीय टीम का प्रतिनिधित्व भी  रोजर चैपोट ने ही किया था। 



Question 3 :-नवंबर में होने वाली  एशियाई मुक्केबाजी चैम्पियनशिप की मेजबानी कौन करेगा ??

Answer :- भारत 

Exaplanation :-

भारत इस साल नवंबर -दिसंबर में  होने वाली पुरुषों और महिलाओं की एशियाई मुक्केबाजी चैंपियनशिप की 
मेजबानी करेगा। इससे पहले भारत ने 1980 में मुंबई में  पुरुषों और2003 में   महिलाओं की एशियाई मुक्केबाजी चैंपियनशिप की मेजबानी  की थी। भारत के अभी तक पाँच पुरुष और चार महिला खिलाड़ी  टोक्यो ओलंपिक्स के लिए क्वालीफाई कर चुके है। 

Question 4 :-विश्व कला दिवस कब मनाया जाता है ??

Answer :-15 अप्रैल 

Explanation :-

हर साल 15 अप्रैल को विश्व कला दिवस के रूप में मनाया जाता है। इस दिवस को मानाने का मुख्या कारण कला के विकास, प्रचार-प्रसार और कला को बढ़ावा देना है। 

Question 5 :- हाल ही  में फ्री-टू-एयर DTH चैनलों पर  लाइव काउंसलिंग सेशन का प्रसारण  कौन करेगा ??

Answer :-NIOS 

Explanation :-
हाल ही में राष्ट्रीय मुक्त विद्यालयी शिक्षा संस्थान (National Institute of Open Schooling-NIOS) ने फ्री-टू-एयर DTH चैनलों पर  लाइव काउंसलिंग सेशन का प्रसारण करने का फैंसला लिया है। राष्ट्रीय मुक्त विद्यालयी शिक्षा संस्थान (National Institute of Open Schooling-NIOS) ने स्वयं प्रभा डीटीएच चैनल पाणिणी, चैनल शारदा एवं चैनल किशोर मंच, के माध्यम से स्काइप के जरिये लाइव सेशन चलाने का फैंसला लिया है। 


Question 6 :-हाल ही में "देखोअपनादेश" वेबिनार श्रृंखला की शुरूआत किसने की है ??

Answer :-पर्यटन मंत्रालय

Explanation :-


हाल ही में पर्यटन मंत्रालय ने "देखोअपनादेश" नामक एक वेबिनार श्रृंखला शुरू की है। इस श्रृंखला का मुख्या लक्ष्य भारत की संस्कृति और विरासत के बारे में गहरी और विस्तृत जानकारी प्रदान करना है। 

Daily Current Affairs

Question 7 :-हाल ही में COVID-19 नमूनों की "पूल टेस्टिंग" शुरू करने वाला  पहला राज्य कौन होगा??

Answer :- उत्तर प्रदेश 

Explanation :-

उत्तर प्रदेश COVID-19 नमूनों की "पूल टेस्टिंग" शुरू करने वाला  पहला राज्य होगा। हाल ही में इंडियन काउंसिल ऑफ मेडिकल रिसर्च (ICMR) ने उत्तर प्रदेश को "पूल टेस्टिंग" करने की अनुमति दे दी है।  

क्या होता है पूल टेस्टिंग ?:-



Question 8 :-हाल ही में एडीबी ने अपने COVID-19 रिस्पॉन्स पैकेज को बढ़ाकर कितना कर दिया है ??

Answer :-20 बिलियन डॉलर

Explanation :-



एशियन डेवलपमेंट बैंक (ADB) ने अपने COVID-19 रिस्पॉन्स पैकेज को बढ़ाकर 20 बिलियन डॉलर कर दिया है। इससे पहले एशियन डेवलपमेंट बैंक (ADB) ने मार्च 2020 में COVID-19 रिस्पॉन्स पैकेज 6.5  बिलियन डॉलर रखा था। 

Question 9 :-हाल ही में COVID-19 मरीजों के लिए आयुर्वेद का उपयोग करने वाला  पहला राज्य कौन बना  है ??

Answer :- गोवा 

Explanation :-


गोवा COVID-19 मरीजों के लिए आयुर्वेद का उपयोग करने वाला  पहला राज्य बना है। गोवा आयुर्वेद का उपयोग कोरोना वायरस मरीजों और क्वारंटाइन्ड लोगों की इमुनिटी को बढ़ाने के लिए कर रहा है। 

Question 10 :-हाल ही में डग सैंडर्स का निधन हुआ... वह कौन थे ??

Answer :-पूर्व पेशेवर गोल्फर

Explanation :-
पूर्व पेशेवर गोल्फरडग सैंडर्स का निधन हो गया। डग सैंडर्स अपने कपड़ो के वजह से “peacock of the fairways” जाने जाते थे। 

Question 11 :- हाल ही में COVID-19 नमूनों को इकट्ठा करने के लिए "COVSACK" कियोस्क किसने  विकसित किया है ??

Answer :- DRDO 

Explanation :-

रक्षा अनुसंधान एवं विकास संगठन (DRDO) ने COVID-19 नमूनों को इकट्ठा करने के लिए "COVSACK" कियोस्क  विकसित किया है। यह कियोस्क संक्रमण फैलने के खतरे के बिना नमूनों को इकट्ठा करने के लिए विकसित किया गया है। 

Question 12 :-हाल ही में गूगल ने स्थानीय स्टोर्स की जानकारी देने के लिए क्या  लॉन्च किया है ??

Answer :-'Nearby Spot'

Explanation :-

Himacahl Pradesh Current Affairs 16  April 2020 In Hindi


Question 1 :-हिमाचल दिवस कब मनाया जाता है ??

Answer :- 15 अप्रैल 


Question 2 :- इस बार 15 अप्रैल को कौन सा   हिमाचल दिवस मनाया गया  ??

Answer :- 72 वा

Question 3 :- हाल ही में प्रदेश सरकार ने  कोविड-19 सॉलिडेटरी रिस्पान्स फंड का नाम बदलकर क्या रखा है ??

Answer :-हिमाचल प्रदेश एसडीएमए-कोविड-19 स्टेट डिजास्टर रिस्पान्स फंड

Daily Current affairs



National & International current affairs 16   April 2020  In English


Question 1: -Why the recent cycle race tournament "Tour De France" has been postponed ??

Answer: - Due to Corona virus

Explanation: -

The cycle race tournament "Tour De France", which begins in Riviera, France on June 27, has been postponed. The corona virus has been the main reason for postponing the tournament.

Question 2: - Recently Roger Chapot has passed away .... Who was he ??

Answer: -Switzerland's former ice hockey player

Explanation: -

Former Switzerland's ice hockey player Roger Chapot has passed away. The corona virus has been the cause of Roger Chapot's death. Roger Chapot has participated in more than 100 games for the Switzerland national team. The Swiss national team was also represented by Roger Chapot at the 1964 Winter Olympics.

Question 3: - Who will host the Asian Boxing Championship to be held in November ??

Answer: - India

Exaplanation: -

India for men's and women's Asian boxing championships to be held in November-December this year will host. Earlier India hosted the men's boxing championships in Mumbai in 1980 and women's Asian boxing in 2003. So far, five men's and four women's players have qualified for the Tokyo Olympics.

Question 4: - When is World Art Day celebrated?

Answer: -15 April

Explanation: -




Every year 15 April is celebrated as World Arts Day. The main reason for celebrating this day is the development, promotion and promotion of art.

Question 5: - Recently who will broadcast live counseling session on free-to-air DTH channels ??

Answer: -NIOS

Explanation: -

Recently the National Institute of Open Schooling-NIOS has decided to broadcast live counseling sessions on free-to-air DTH channels. The National Institute of Open Schooling-NIOS has decided to run live sessions through Skype itself through Prabha DTH channel Panini, channel Sharda and channel Kishore Manch.


Question 6: - Who has started the "Watch your mandate" webinar series recently ??

Answer: - Ministry of Tourism

Explanation: -

Recently the Ministry of Tourism has started a webinar series called "Lookup Mandate". The main goal of this series is to provide deep and detailed information about the culture and heritage of India.

Question 7: - Who will be the first state to start "pool testing" of COVID-19 samples recently ??

Answer: - Uttar Pradesh

Explanation: -


Uttar Pradesh will be the first state to introduce "pool testing" of COVID-19 samples. Recently the Indian Council of Medical Research (ICMR) has given permission to Uttar Pradesh to do "pool testing".

What is pool testing ?: -
In pool testing, if 10 samples of the COVID-19 test are negative, it will serve as an indicator to indicate that each test will be negative. On the other hand, if the samples tested do not come up negative, then individual testing will be done. In pool testing, samples are mixed and tested. Pool testing will also increase the state's testing capacity. This scheme will speed up the testing process.

Question 8: - Recently ADB has increased its COVID-19 response package to how much ??

Answer: -20 billion dollars

Explanation: -

The Asian Development Bank (ADB) has increased its COVID-19 response package to $ 20 billion. Earlier, in March 2020, the Asian Development Bank (ADB) placed the COVID-19 response package at $ 6.5 billion.

Question 9: - Recently who became the first state to use Ayurveda for COVID-19 patients ??

Answer: - Goa

Explanation: -

Goa becomes the first state to use Ayurveda for COVID-19 patients. Goa is using Ayurveda to increase immunity of corona virus patients and quarantined people.

Question 10: - Doug Sanders died recently… Who was he ??

Answer: - Former professional golfer

Explanation: -



Former professional golferdug Sanders died. Doug Sanders was known as the "peacock of the fairways" because of his clothes.

Question 11: - Recently who has developed "COVSACK" kiosk to collect COVID-19 samples ??

Answer: - DRDO

Explanation: -

The Defense Research and Development Organization (DRDO) has developed a "COVSACK" kiosk to collect COVID-19 samples. This kiosk has been developed to collect samples without danger of spreading infection.


Question 12: - Recently, what has Google launched to give information about local stores ??

Answer: - 'Nearby Spot'

Himacahl Pradesh Current Affairs 16 April 2020 In English 



Question 1: - When is Himachal Day celebrated?

Answer: - 15 April



Question 2: - Which Himachal Day was celebrated on April 15 this time ??

Answer: - 72nd

Question 3: - Recently the state government has changed the name of Kovid-19 Solitary Response Fund?

Answer: -Himachal Pradesh SDMA-Kovid-19 State Disaster Response Fund



Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: