Thursday, April 16, 2020

Daily Current Affairs 17 April 2020 (Hindi/English)

Daily Current Affairs -17 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 17 April 2020 (Hindi/English)


HIMEXAM .COM द्वारा Daily Current Affairs 17 APRIL  2020(Himachal Pradesh ,National ,International )के प्रश्न-उत्तर हिंदी में प्रकाशित किए जाते है  . यह   प्रश्न-उत्तर गवर्नमेंट एक्साम्स के लिए बहुत ही उपयोगी है । HPSSC,HPSSSB,HP POLICE ,UPSC , SSC , RRB  , BANKING  STATE PSC प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर ।HIMEXAM.COM  का उदेश्य Daily  Current Affairs 2020(Himachal Pradesh ,National ,International ) करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी , विदेश और भारत सरकार की नितियां , केंद्र व राज्य सरकार की योजना , खेल गतिविधियाँ , पुरूस्कार , दिन -दिवस से सम्बंधित नवीनतम अपडेट उपलब्ध कराना है । तो चलिए  Daily Current Affairs  17  APRIL 2020 In Hindi || Daily Current Affairs 17 APRIL 2020 Current Affairs 2020 के बारे में विस्तार से जानते हैं । Himachal Pradesh Current Affairs 17 APRIL 2020 In Hindi||Daily Current Affairs In English

Daily Current Affairs 17 April 2020 (Hindi/English)
Daily Current Affairs 17 April 2020 (Hindi/English)

Daily Current Affairs 17  April 2020 In Hindi/English                      



         National And International Current Affairs 17  April 2020 in Hindi


Question 1:-हाल ही में जी20 देशों के FMCBG की दूसरी बैठक  किसकी अध्यक्षता में की गई है ??

Answer :-सऊदी अरब

Explanation :-

जी20 के वित्त मंत्रि‍यों और केंद्रीय बैंकों के गवर्नरों (Finance Ministers and Central Bank Governors) की दूसरी बैठक सऊदी अरब की अध्यक्षता में की गई है। भारत की केंद्रीय वित्त और कॉर्पोरेट मामलों की मंत्री निर्मला सीतारमण ने भारत की तरफ से इस बैठक का प्रतिनिधित्व किया है। जी 20 बैठक का मुख्य उद्देश्य कोरोना वायरस  से  गहराते संकट के बीच वैश्विक आर्थिक दृष्टिकोण पर चर्चा करना था। 


Question 2 :-हाल ही  में  एकीकृत भू-स्थानिक प्लेटफॉर्म "SAHYOG" किसने  रोल आउट किया है ??

Answer :-डीएसटी

Explanation :-

विज्ञान और प्रौद्योगिकी विभाग (DST) ने एक एकीकृत भू-स्थानिक प्लेटफॉर्म तैयार किया है। इस प्लेटफार्म का नाम सहयोग रखा गया है। सहयोग का मुख्या  उद्देश्य कोरोना वायरस  के दौरान निर्णय लेने में मदद  और रिकवरी चरण में सामाजिक-आर्थिक प्रभाव को संभालने के लिए क्षेत्र-विशिष्ट रणनीतियों का सहयोग करना है। 


Question 3 :- हाल ही  में 13 वां इंटरनेशल अरब फिक्शन अवार्ड 2020 किसने जीता है ??

Answer :-अब्देलौहाब अस्साऊई

Explanation :-

अब्देलौहाब अस्साऊई ने 13 वां इंटरनेशल अरब फिक्शन अवार्ड 2020 जीत लिया है। अब्देलौहाब अस्साऊई अल्जीरियाई लेखक है। अब्देलौहाब अस्साऊई को  यह अवार्ड  उपन्यास 'द स्पार्टन कोर्ट' के  लिए दिया गया है। उपन्यास 'द स्पार्टन कोर्ट' 2018 में  डार मिन द्वारा प्रकाशित किया गया था। 

Question 4 :-हाल ही में  किस बैंक ने एटीएम लेनदेन पर लगने वाले सेवा शुल्क को 30 जून 2020 तक माफ कर दिया है ??

Answer :- स्टेट बैंक ऑफ़ इंडिया 

Explanation :-

स्टेट बैंक ऑफ़ इंडिया बैंक ने एटीएम लेनदेन पर लगने वाले सेवा शुल्क को 30 जून 2020 तक माफ कर दिया है। इस बात का निर्णय वित्त मंत्री निर्मला सीतारमण द्वारा लिया गया है। 

Question 5 :-हाल ही  में सामाजिक नवाचार के लिए  एडिसन पुरस्कार किसने जीता है ?

Answer :- टाटा पावर 

Explanation :-




सामाजिक नवाचार के लिए टाटा पावर ने  एडिसन पुरस्कार जीता है। टाटा पावर ने यह पुरस्कार उनके द्वारा चलाये गए अभियान 'Club Enerji #Switchoff2SwitchOn' के लिए जीता है। 

Edison अवार्ड क्या है ??
Question 6 :-हाल ही में भारत को एंटी-शिप मिसाइल और टॉरपीडो बेचने की  मंजूरी किसने दी है ???

Answer :- अमेरिका 

Explanation :-


अमेरिका ने भारत को हार्पून एयर-लॉन्चड एंटी-शिप मिसाइल और मार्क 54 लाइटवेट टॉरपीडो बेचने की मंजूरी दे दी है। ट्रम्प ने यह मंजूरी भारत की मातृभूमि की रक्षा और रक्षा क्षमताओं को बढ़ाने के लिए दी है। 

Question 7 :-हाल ही में कोरोनोवायरस महामारी से निपटने के लिए वाईएसआर निर्माण  पोर्टल किस  राज्य सरकार ने लॉन्च किया है??

Answer :- आंध्र प्रदेश 

Explanation :-
कोरोनोवायरस महामारी से निपटने के लिए वाईएसआर निर्माण  पोर्टल आंध्र प्रदेश   राज्य सरकार ने लॉन्च किया है। 

क्या है वाईएसआर निर्माण  पोर्टल??

वाईएसआर निर्माण एक वेब पोर्टल है। वाईएसआर निर्माण  पोर्टल सीमेंट प्राप्त करने में विभागों की सहायता करेगा। यह पोर्टल सीमेंट निर्माता और सरकारी विभागों को आपस में जोड़ने का काम भी करेगा। 


Question 8 :-पेटीएम जनरल इंश्योरेंस लिमिटेड के नए एमडी और सीईओ कौन होँगे ??

Answer :- विनीत अरोड़ा 

Explanation :-
विनीत अरोड़ा पेटीएम जनरल इंश्योरेंस लिमिटेड के नए एमडी और सीईओ होँगे। इससे पहले विनीत अरोड़ा एगॉन लाइफ इंश्योरेंस कंपनी के एमडी और सीईओ रह चुके है। 

Question 9 :-हाल ही में "CARE Rating" के प्रबंध निदेशक एवं मुख्य कार्यकारी अधिकारी कौन बने है ??

Answer :-अजय महाजन 

Explanation :-


अजय महाजन "CARE Rating" के नए प्रबंध निदेशक एवं मुख्य कार्यकारी अधिकारी होँगे। .इससे पहले राजेश मोकाशी "CARE Rating" के  प्रबंध निदेशक एवं मुख्य कार्यकारी अधिकारी थे इन्होने दिसंबर 2019 में इस्तीफा दे दिया था। 


Himacahl Pradesh Current Affairs 17  April 2020 In Hindi

Question  1 :-हाल ही में हिमाचल प्रदेश शिक्षा विभाग द्वारा  ऑनलाइन स्टडी पोर्टल शुरू किया गया है। .उसका नाम क्या है ??

Answer :-स्वयं सिद्धम पोर्टल
Question 2 :- हाल  ही में प्रधानमंत्री गरीब कल्याण पैकेज से अनुराग ठाकुर ने हिमाचल को कितनी राशि ट्रांसफर की है ??

Answer :-223 करोड़ 


National & International current affairs 17  April 2020  In English



Question 1: - Recently the second meeting of FMCBG of G20 countries has been chaired by

Answer: - Saudi Arabia


Explanation: -

The second meeting of Finance Ministers and Central Bank Governors of the G20 Finance Ministers and Central Banks has been chaired by Saudi Arabia. India's Union Finance and Corporate Affairs Minister Nirmala Sitharaman has represented this meeting on behalf of India. The main purpose of the G20 meeting was to discuss the global economic outlook amid the deepening crisis of the corona virus.


Question 2: -Who recently rolled out the integrated geospatial platform "SAHYOG" ??

Answer: -DST

Explanation: -

The Department of Science and Technology (DST) has developed an integrated geospatial platform. This platform is named Sahyog. The main objective of the collaboration is to support decision-making during the corona virus and to support sector-specific strategies to handle the socio-economic impact in the recovery phase.




Question 3: - Who has recently won the 13th International Arab Fiction Award 2020 ??

Answer: - Abdelouhab Assaui

Explanation: -

Abdelouhab Assaui has won the 13th International Arab Fiction Award 2020. Abdelouhab Assaui is an Algerian writer. Abdelouhab Assaui has been awarded this award for the novel 'The Spartan Court'. The novel 'The Spartan Court' was published in 2018 by Dar Min.

Question 4: - Recently, which bank has waived the service charges levied on ATM transactions till 30 June 2020?

Answer: - State Bank of India

Explanation: -

State Bank of India Bank has waived service charges levied on ATM transactions till 30 June 2020. The decision has been taken by Finance Minister Nirmala Sitharaman.


Question 5: - Who has recently won the Edison Award for Social Innovation?

Answer: - Tata Power

Explanation: -

Tata Power has won the Edison Award for social innovation. Tata Power has won this award for their campaign 'Club Enerji # Switchoff2SwitchOn'.

Question 6: - Who has recently approved to sell anti-ship missiles and torpedoes to India ???

Answer: - America

Explanation: -

The United States has approved the sale of Harpoon air-launched anti-ship missiles and Mark 54 lightweight torpedoes to India. Trump has given this approval to protect India's homeland and enhance defense capabilities.


Question 7: - Which state government has launched YSR Construction Portal to deal with the coronovirus epidemic recently ??

Answer: - Andhra Pradesh

Explanation: -

The YSR Construction Portal has been launched by the Andhra Pradesh state government to tackle the coronovirus epidemic.


What is YSR Construction Portal ??

YSR Nirman is a web portal. The YSR Construction Portal will assist departments in obtaining cement. This portal will also work to connect cement manufacturers and government departments.


Question 8: - Who will be the new MD and CEO of Paytm General Insurance Limited ??

Answer: - Vineet Arora

Explanation: -

Vineet Arora will be the new MD and CEO of Paytm General Insurance Limited. Prior to this, Vineet Arora has been the MD and CEO of Aegon Life Insurance Company.


Question 9: - Recently who became the Managing Director and Chief Executive Officer of "CARE Rating" ??

Answer: - Ajay Mahajan

Explanation: -

Ajay Mahajan will be the new Managing Director and Chief Executive Officer of "CARE Rating". Prior to this, Rajesh Mokashi was the Managing Director and Chief Executive Officer of "CARE Rating", he resigned in December 2019.

Himacahl Pradesh Current Affairs 17 April 2020 In English

Question 1: - Recently online study portal has been started by Himachal Pradesh Education Department. .what is his name ??

Answer: - Swayam Siddham Portal


Question 2: - Recently, how much amount Anurag Thakur has transferred from Himachal Pradesh to Prime Minister Garib Kalyan Package ??

Answer: -223 crore



Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: