Friday, April 17, 2020

Daily Current Affairs 18 April 2020 (Hindi/English)

Daily Current Affairs -18 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 18 April 2020 (Hindi/English)


HIMEXAM .COM द्वारा Daily Current Affairs 18 APRIL  2020(Himachal Pradesh ,National ,International )के प्रश्न-उत्तर हिंदी में प्रकाशित किए जाते है  . यह   प्रश्न-उत्तर गवर्नमेंट एक्साम्स के लिए बहुत ही उपयोगी है । HPSSC,HPSSSB,HP POLICE ,UPSC , SSC , RRB  , BANKING  STATE PSC प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर ।HIMEXAM.COM  का उदेश्य Daily  Current Affairs 2020(Himachal Pradesh ,National ,International ) करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी , विदेश और भारत सरकार की नितियां , केंद्र व राज्य सरकार की योजना , खेल गतिविधियाँ , पुरूस्कार , दिन -दिवस से सम्बंधित नवीनतम अपडेट उपलब्ध कराना है । तो चलिए  Daily Current Affairs  18  APRIL 2020 In Hindi || Daily Current Affairs 18 APRIL 2020 Current Affairs 2020 के बारे में विस्तार से जानते हैं । Himachal Pradesh Current Affairs 18 APRIL 2020 In Hindi||Daily Current Affairs In English
Daily Current Affairs 18 April 2020 (Hindi/English)
Daily Current Affairs 18 April 2020 (Hindi/English)

Daily Current Affairs 18  April 2020 In Hindi/English                      



         National And International Current Affairs 18  April 2020 in Hindi


Question 1:-हाल  ही में किस राज्य सरकार ने  होम डिलीवरी सेवा शुरू करने के लिए 'Cghaat' वेबसाइट  लॉन्च की है ??

Answer :-छत्तीसगढ़ सरकार

Explanation :-

छत्तीसगढ़  के मुख्यमंत्री भूपेश बघेल द्वारा  'Cghaat' वेबसाइट लांच की गयी है। 'Cghaat'  एक होम डिलीवरी वेबसाइट है। इस वेबसाइट से  लॉकडाउन के दौरान लोगों को  फलों और सब्जियों की होम डिलीवरी की सुविधा दी जाएगी।  इस वेबसाइट को  डिजाइन एवं विकसित छत्तीसगढ़ सरकार की एजेंसी चिप्स के  द्वारा किया गया है। 

Question 2 :-हाल ही में पूसा डीकंटेक्टिंग एंड सेनिटाइजिंग टनल किसने  विकसित की है  ?

Answer :-आईसीएआर

Explanation :-


एग्रीकल्चरल इंजीनियरिंग विभाग, ICAR- भारतीय कृषि अनुसंधान संस्थान, नई दिल्ली ने हाल ही में पूसा डीकंटेक्टिंग एंड सेनिटाइजिंग टनल  विकसित की है।  इस टनल का उद्घाटन केंद्रीय कृषि एवं किसान कल्याण राज्‍य मंत्री कैलाश चौधरी ने किया है। पूसा डीकंटेक्टिंग एंड सेनिटाइजिंग टनल में  0.045% की एकाग्रता स्तर पर क्वाटरनरी अमोनियम कम्पाउंड्स (QAC) शामिल है। 


Question 3 :-हाल ही में रिज़र्व बैंक ऑफ़ इंडिया ने रिवर्स रेपो दर में 25 बेसिस अंको की कटौती कर 4% से घटाकर कितना कर दिया है ??

Answer :- 3.75 %

Explanation :-


हाल  ही में रिज़र्व  बैंक ऑफ़ इंडिया RBI ने COVID-19 के प्रभाव को कम करने के लिए नए उपायों का ऐलान किया है। रिज़र्व बैंक ऑफ़ इंडिया ने   चलनिधि समायोजन सुविधा (LAF) के तहत  रिवर्स रेपो दर में 25 बेसिस अंको की कटौती कर 4% से घटाकर 3.75% कर दी है। 


Question 4 :-हाल ही में भारतीय रिजर्व बैंक द्वारा किस  बैंक  का लाइसेंस रद्द कर दिया गया है ??

Answer :-म्हापसा अर्बन को-ऑपरेटिव बैंक ऑफ गोवा लिमिटेड

Explanation :-


हाल ही में रिज़र्व बैंक  ऑफ़ इंडिया द्वारा म्हापसा अर्बन को-ऑपरेटिव बैंक ऑफ गोवा लिमिटेड का लाइसेंस रद्द कर दिया गया है। म्हापसा अर्बन को-ऑपरेटिव बैंक ऑफ गोवा लिमिटेड को 16 अप्रैल 2020 से बैंकिंग सेवाएं बंद करने के आदेश केंद्रीय बैंक द्वारा दे दिए गए है। साथ ही में बैंकिंग अनुमति अधिनियम, 1949 की धारा 56 के तहत  म्हापसा अर्बन को-ऑपरेटिव बैंक ऑफ गोवा लिमिटेड को तत्काल प्रभाव से जमा की गई धनराशि के पुनर्भुगतान के साथ-साथ धारा 5 (बी) में बताई गई जमा भी शामिल है। 

Question 5 :-हाल  ही  में भ्रष्टाचार आरोपों के चलते IWF प्रमुख  ने इस्तीफा दिया है... उनका नाम क्या है ??



Answer :-तमस अजान

Explanation :-

हाल ही में भ्रष्टाचार आरोपों के चलते IWFअंतर्राष्ट्रीय वेटलिफ्टिंग महासंघ (International Weightlifting Federation-IWF) के अध्यक्ष तामस अजान  ने इस्तीफा दे  दिया है। अमेरिकी उर्सुला पापंड्रिया को अब IWFअंतर्राष्ट्रीय वेटलिफ्टिंग महासंघ (International Weightlifting Federation-IWF) का  अध्यक्ष बनाया गया है। 

Question 6 :-हांगझोउ 2022 एशियाई पैरा खेलों का शुभंकर  क्या होगा ??

Answer :-फेईफेई

Explanation :-
चीन में होने बाली हांगझोउ 2022 एशियाई पैरा खेलों का शुभंकर  फेईफेई  को चुना गया है।  हांगझोउ 2022 एशियाई पैरा खेलों में 22 खेल खेले जायेगे। यह खेल 9 से 15 अक्टूबर तक चलेंगे। हांगझोउ 2022 एशियाई पैरा खेलों  में इस बार ताइक्वांडो और पैरा केनोइंग को पहली बार  शामिल किया जायेगा। 

Question 7 :- हाल ही में महानगर टेलीफोन निगम लिमिटेड (MTNL) के CMD (chairman and managing director) का अतिरिक्त प्रभार किसे  सौंपा गया है??

Answer :-पी. के. पुरवार

Explanation :-


पी. के. पुरवार को  महानगर टेलीफोन निगम लिमिटेड (MTNL) के CMD (chairman and managing director) का अतिरिक्त प्रभार सौंपा गया है। साथ ही में पी. के. पुरवार भारत संचार निगम लिमिटेड (BSNL) के अध्यक्ष और प्रबंध निदेशक भी है। 

Question 8 :- हाल   ही में वर्ल्ड वाइड फंड (WWF) इंडिया ने किसको  अपने कार्यक्रम का एम्बेसडर बनाया है ??

Answer :-विश्वनाथन आनंद

Explanation :-


वर्ल्ड वाइड फंड (WWF) इंडिया ने विश्वनाथन आनंद को   अपने कार्यक्रम का एम्बेसडर बनाया है 

Himacahl Pradesh Current Affairs 18   April 2020 In Hindi

Question 1 :-हाल ही में सरकार ने कितनी डायग्नोस्टिक टेस्ट किट केंद्र से मंगवाई हैं ???

Answer :- 11 हज़ार 

Question 2 :-हाल ही में सीएसआईआर ने कोरोना वायरस की जांच में तेजी लाने के लिए   क्यूआरटी मशीन किसे सौंपी है ??

Answer :- TMC काँगड़ा 


National & International current affairs 18  April 2020  In English


Question 1: - Recently which state government has launched 'Cghaat' website to start home delivery service ??

Answer: - Government of Chhattisgarh

Explanation: -

The 'Cghaat' website has been launched by Chhattisgarh Chief Minister Bhupesh Baghel. 'Cghaat' is a home delivery website. Through this website, people will be given the facility of home delivery of fruits and vegetables during lockdown. This website has been designed and developed by Chipsgarh government agency Chips.

Question 2: - Who has developed Pusa Decontacting and Sanitizing Tunnel recently?

Answer: -ICAR

Explanation: 

-Department of Agricultural Engineering, ICAR-Indian Agricultural Research Institute, New Delhi has recently developed Pusa Decontacting and Sanitizing Tunnel. The tunnel is inaugurated by Union Minister of State for Agriculture and Farmers Welfare Kailash Chaudhary. Pusa Decontacting and Sanitizing Tunnel contains Quaternary Ammonium Compounds (QAC) at a concentration level of 0.045%.


Question 3: - Recently Reserve Bank of India has reduced the reverse repo rate by 25 basis points to 4%?

Answer: - 3.75%

Explanation: -



Recently the Reserve Bank of India RBI has announced new measures to reduce the impact of COVID-19. The Reserve Bank of India has reduced the reverse repo rate under the Liquidity Adjustment Facility (LAF) by 25 basis points from 4% to 3.75%.

Question 4: - Recently the license of which bank has been canceled by the Reserve Bank of India ??

Answer: -Mhapasa Urban Co-operative Bank of Goa Limited

Explanation:

-Recently the license of Mhapsa Urban Co-operative Bank of Goa Limited has been canceled by the Reserve Bank of India. The central bank has been ordered by Mhapsa Urban Co-operative Bank of Goa Limited to stop banking services from 16 April 2020. Along with the repayment of the amount deposited with immediate effect to Mhapasa Urban Co-operative Bank of Goa Limited under Section 56 of the Banking Permission Act, 1949, as well as the deposits mentioned in Section 5 (b).

Question 5: - Recently IWF chief has resigned due to corruption allegations ... what is his name ??

Answer: -Tamas Ajan

Explanation: -



Recently, Tamas Ajan, president of the International Weightlifting Federation-IWF, has resigned due to corruption allegations. American Ursula Papandria has now been appointed President of the IWF International Weightlifting Federation-IWF.

Question 6: - What will be the mascot of the Hangzhou 2022 Asian Para Games ??

Answer: -Faifei

Explanation: -


The mascot of the Bali Hongzhou 2022 Asian Para Games to be held in China, Feifei has been selected. 22 games will be played in the Hangzhou 2022 Asian Para Games. The game will run from 9 to 15 October. This time the Taekwondo and Para Canoeing will be included for the first time in the Hangzhou 2022 Asian Para Games.

Question 7: - Recently who has been given additional charge of CMD (chairman and managing director) of Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL) ??

Answer: -P. K. Man

Explanation: -




Pk Purwar has been given the additional charge of CMD (chairman and managing director) of Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL). In addition, PK Purwar is also the Chairman and Managing Director of Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL).

Question 8: - Recently World Wide Fund (WWF) India has made Ambassador of its program ??

Answer: - Vishwanathan Anand

Explanation: -




World Wide Fund (WWF) India has made Viswanathan Anand its ambassador

Himacahl Pradesh Current Affairs 18 April 2020 In English 



Question 1: - Recently, how many diagnostic test kits have the government ordered from the center ???

Answer: - 11 thousand

Question 2: - Recently, CSIR has assigned QRT machine to speed up the investigation of Corona virus ??

Answer: - TMC Kangra

No comments: