Saturday, April 18, 2020

Daily Current Affairs 19 April 2020 (Hindi/English)

Daily Current Affairs -19 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 19 April 2020 (Hindi/English)

HIMEXAM .COM द्वारा Daily Current Affairs 19 APRIL  2020(Himachal Pradesh ,National ,International )के प्रश्न-उत्तर हिंदी में प्रकाशित किए जाते है  . यह   प्रश्न-उत्तर गवर्नमेंट एक्साम्स के लिए बहुत ही उपयोगी है । HPSSC,HPSSSB,HP POLICE ,UPSC , SSC , RRB  , BANKING  STATE PSC प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर ।HIMEXAM.COM  का उदेश्य Daily  Current Affairs 2020(Himachal Pradesh ,National ,International ) करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी , विदेश और भारत सरकार की नितियां , केंद्र व राज्य सरकार की योजना , खेल गतिविधियाँ , पुरूस्कार , दिन -दिवस से सम्बंधित नवीनतम अपडेट उपलब्ध कराना है । तो चलिए  Daily Current Affairs  19  APRIL 2020 In Hindi || Daily Current Affairs 19 APRIL 2020 Current Affairs 2020 के बारे में विस्तार से जानते हैं । Himachal Pradesh Current Affairs 19 APRIL 2020 In Hindi||Daily Current Affairs In English
Daily Current Affairs 19 April 2020 (Hindi/English)
Daily Current Affairs 19 April 2020 (Hindi/English)

Daily Current Affairs 19  April 2020 In Hindi/English                      



         National And International Current Affairs 19  April 2020 in Hindi


Question 1:-हाल ही  में केंद्र सरकार द्वारा  सभी डाक कर्मचारियों को ड्यूटी पर रहते हुए बीमारी का शिकार हो जाने पर कितने  रुपये का मुआवजा देना का फैसला किया गया है??

Answer :- 10 लाख 

Explanation :-


केंद्र सरकार द्वारा  सभी डाक कर्मचारियों को ड्यूटी पर रहते हुए बीमारी का शिकार हो जाने पर 10 लाख   रुपये का मुआवजा देना का फैसला किया गया है। कोरोना वायरस के कारण लगाए गए लॉक डाउन में भी  ग्रामीण डाक सेवकों सहित डाक कर्मचारी विभिन्न विभागीय कर्तव्यों के साथ-साथ सामाजिक सेवाएं दे रहे है। 



Question 2 :-हाल ही में र्सनल प्रोटेक्टिव कवरॉल सूट किसने तैयार किया है ??

Answer :-CSIR -NAL 

Explanation :-

हाल   ही में वैज्ञानिक एंव औद्यौगिक अनुसंधान परिषद् (CSIR) की घटक, बेंगलूरु स्थित राष्ट्रीय वांतरिक्ष प्रयोगशाला  National Aerospace Laboratories (NAL) ने पर्सनल प्रोटेक्टिव कवरॉल सूट तैयार किया है। राष्ट्रीय वांतरिक्ष प्रयोगशाला  National Aerospace Laboratories (NAL)ने बेंगलूरु की MAF क्लोदिंग्स प्राइवेट लिमिटेड के साथ मिलकर यह सूट तैयार किया है। पर्सनल प्रोटेक्टिव कवरॉल सूट स्वास्थ्य सेवा कर्मियों को सुरक्षित रखने का कार्य करेगा। 

Question 3 :-हाल ही में "Covid-19: Issues, Challenges and Way Forward" के विषय पर एक वर्चुअल गोलमेज COVID-19 बैठक किसने  आयोजित की है??

Answer :-ब्रिटेन स्थित भारतीय उच्चायोग ने

Explanation :-
                    

हाल ही में "Covid-19: Issues, Challenges and Way Forward" (चुनौतियों पर आगे का रास्ता तैयार) के विषय पर एक वर्चुअल गोलमेज COVID-19 बैठक ब्रिटेन स्थित भारतीय उच्चायोग ने आयोजित की है। यह बैठक भारतीय वाणिज्य और उद्योग महासंघ (FICCI) के साथ साझेदारी में आयोजित की गयी थी। इस बैठक में  विभिन्न क्षेत्रों जैसे वित्तीय सेवाओं, आतिथ्य, स्वास्थ्य सेवा, सूचना प्रौद्योगिकी और आईटी सेवाओं में भारतीय व्यवसायों द्वारा सामना किए जाने वाले मुद्दों पर भी विचार-विमर्श किया गया था। 

Question 4 :-हाल ही  में स्पोर्ट्स मोटरसाइकिल ब्रांड 'नॉर्टन' का  अधिग्रहण किसने किया है ??

Answer :-TVS मोटर कंपनी ने

Explanation :-


हाल ही  में स्पोर्ट्स मोटरसाइकिल ब्रांड 'नॉर्टन' का  अधिग्रहण  TVS मोटर कंपनी ने कर लिया है। TVS मोटर कंपनी ने 16 मिलियन पाउंड में स्पोर्ट्स मोटरसाइकिल ब्रांड 'नॉर्टन' का  अधिग्रहण किया है। 

Monthly Current Affairs :- Click Here

Question 5 :-हाल ही में खरीफ फसलें 2020 पर राष्ट्रीय सम्मेलन को किसने  संबोधित किया है ??

Answer :-केंद्रीय कृषि एवं किसान कल्याण मंत्री नरेंद्र सिंह तोमर

Explanation :-
                        

हाल ही में केंद्रीय कृषि एवं किसान कल्याण मंत्री नरेंद्र सिंह तोमर  ने खरीफ फसलें 2020 पर राष्ट्रीय सम्मेलन को संबोधित किया है।  यह सम्मेलन वीडियो कॉन्फ़्रेंसिंग के माध्यम से हुआ है। केंद्रीय कृषि एवं किसान कल्याण मंत्री नरेंद्र सिंह तोमर  ने सभी राज्यों से आग्रह किया की किसानो को प्रधानमंत्री फसल बीमा योजना और मृदा स्वास्थ्य कार्ड योजना के बारे में बताया जाए। 

Question 6 :-हाल ही में नई ऐप 'Assess Koro Na' किसने लांच की है ??

Answer :- दिल्ली सरकार 

Explanation  :-

दिल्ली सरकार ने नई ऐप 'Assess Koro Na'  लॉन्च की है। इस ऐप को सर्वे करने के लिए इस्तेमाल किया जायेगा। दिल्ली सरकार ने सभी अधिकारियों को COVID-19 हॉटस्पॉट इलाकों में जाकर  'Assess Koro Na'   ऐप से सर्वे करने को कहा है ताकि जल्दी से आंकड़ों का पता लगाया जा सके। 



Question 7 :-हाल ही में “किसान रथ” मोबाइल एप्लिकेशन किसने लॉन्च की है ??

Answer :- कृषि मंत्री 

Explanation :-


कृषि मंत्री ने  “किसान रथ” मोबाइल एप्लिकेशन  लॉन्च की है।  “किसान रथ एप्लिकेशन किसानों को  खाद्य पदार्थो और जल्‍द खराब होनी वाली वस्‍तुओं के परिवहन की सुविधा प्रदान करने के लिए दी गयी है। 

Question 8 :-विश्व धरोहर दिवस कब मनाया जाता है ??

Answer :- 18 अप्रैल 

Explanation :-

हर वर्ष 18 अप्रैल को  विश्व धरोहर दिवस मनाया जाता है। यह दिन मानव विरासत को संरक्षित करने और इससे संबंधित संगठनों के प्रयासों को चिन्हित करने के लिए  मनाया जाता है। इस वर्ष इसका विषय "Shared Culture’, ‘Shared heritage’ and ‘Shared responsibility" ("साझा संस्कृति ',' साझा विरासत 'और' साझा जिम्मेदारी")  है।

Himacahl Pradesh Current Affairs 19   April 2020 In Hindi

Question 1 :-हाल ही में प्रदेश सरकार द्वारा  पुलिस जवानों को कितनी  पीपीई किट दी गयी है ??

Answer :- 1000 

Question 2 :-हाल ही में राज्य सरकार द्वारा covid -19 फण्ड का संचालन किसके अधीन किया जा रहा है ?

Answer :-स्टेट डिजास्टर मैनेजमेंट अथॉरिटी


National & International current affairs 19  April 2020  In English



Question 1: - Recently, the Central Government has decided to give compensation of how many rupees to all postal employees if they become sick while on duty ??

Answer: - 1 million

Explanation: -


It has been decided by the Central Government to give a compensation of Rs 10 lakh to all postal employees if they get sick while on duty. Postal employees including rural postal servants are providing various departmental duties as well as social services in the lock down imposed due to Corona virus.

Question 2: - Recently who designed the Ransal Protective Coverall suit ??

Answer: -CSIR -NAL

Explanation: -


Recently the National Aerospace Laboratories (NAL), a national aerospace laboratory based at Bangalore, a constituent of the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), has designed the Personal Protective Coverall Suite. National Aerospace Laboratories (NAL) has designed the suit in association with MAF Clothings Private Limited, Bangalore. The Personal Protective Coverall Suite will serve to protect healthcare workers.




Question 3: - Recently who has organized a virtual round table COVID-19 meeting on the subject of "Covid-19: Issues, Challenges and Way Forward" ??

Answer: -The High Commission of India in Britain

Explanation: -

     Recently a virtual round table COVID-19 meeting on the subject of "Covid-19: Issues, Challenges and Way Forward" (Challenges to prepare the way forward) has been organized by the UK-based Indian High Commission. The meeting was organized in partnership with the Federation of Indian Commerce and Industry (FICCI).Issues faced by Indian businesses in various sectors such as financial services, hospitality, healthcare, information technology and IT services were also discussed in this meeting.

Question 4: - Recently who has acquired sports motorcycle brand 'Norton' ??

Answer: -TVS Motor Company

Explanation: -


Recently, the sports motorcycle brand 'Norton' has been acquired by TVS Motor Company. TVS Motor Company has acquired sports motorcycle brand 'Norton' for £ 16 million.


Question 5: - Who has recently addressed the National Conference on Kharif Crops 2020 ??

Answer: - Union Agriculture and Farmers Welfare Minister Narendra Singh Tomar

Explanation: -

                     
Recently Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Narendra Singh Tomar has addressed the National Conference on Kharif Crops 2020. The conference took place through videoconferencing.Union Agriculture and Farmers Welfare Minister Narendra Singh Tomar urged all the states to inform the farmers about the Prime Minister's Crop Insurance Scheme and the Soil Health Card Scheme.



Question 6: Who has recently launched the new app 'Assess Koro Na' ??

Answer: - Government of Delhi

Explanation: -

The Delhi government has launched a new app 'Assess Koro Na'. This app will be used for surveying. The Delhi government has asked all the officials to go to the COVID-19 hotspot areas and conduct a survey with the 'Assess Koro Na' app so that the data can be found quickly.


Question 7: - Recently who launched the "Kisan Rath" mobile application ??

Answer: - Agriculture Minister


Explanation: -

The Agriculture Minister has launched the "Kisan Rath" mobile application. “The Kisan Rath application has been provided to the farmers to facilitate the transportation of food items and perishable things.



Question 8: - When is World Heritage Day celebrated?

Answer: - 18 April

Explanation: -

World Heritage Day is celebrated every year on 18 April. The day is celebrated to preserve the human heritage and to mark the efforts of organizations related to it. This year its theme is "Shared Culture ',' Shared heritage 'and' Shared responsibility" ("Shared culture ',' Shared heritage 'and' Shared responsibility").

Himachal Pradesh General Knowledge All Topics:-Click Here

Himacahl Pradesh Current Affairs 19 April 2020 In Hindi


Question 1: - Recently, how many PPE kits have been given to the police personnel by the state government?

Answer: - 1000

Question 2: - Recently the state government is running covid-19 fund under whom?

Answer: - State Disaster Management Authority



No comments: