Monday, April 20, 2020

Daily Current Affairs 20 April 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs -20 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 20 April 2020 (Hindi/English)

HIMEXAM .COM द्वारा Daily Current Affairs 20 APRIL  2020(Himachal Pradesh ,National ,International )के प्रश्न-उत्तर हिंदी में प्रकाशित किए जाते है  . यह   प्रश्न-उत्तर गवर्नमेंट एक्साम्स के लिए बहुत ही उपयोगी है । HPSSC,HPSSSB,HP POLICE ,UPSC , SSC , RRB  , BANKING  STATE PSC प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर ।HIMEXAM.COM  का उदेश्य Daily  Current Affairs 2020(Himachal Pradesh ,National ,International ) करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी , विदेश और भारत सरकार की नितियां , केंद्र व राज्य सरकार की योजना , खेल गतिविधियाँ , पुरूस्कार , दिन -दिवस से सम्बंधित नवीनतम अपडेट उपलब्ध कराना है । तो चलिए  Daily Current Affairs  20  APRIL 2020 In Hindi || Daily Current Affairs 20 APRIL 2020 Current Affairs 2020 के बारे में विस्तार से जानते हैं । Himachal Pradesh Current Affairs 20 APRIL 2020 In Hindi||Daily Current Affairs In English

Daily Current Affairs 20 April 2020
Daily Current Affairs 20 April 2020

Daily Current Affairs 20  April 2020 In Hindi/English                      



         National And International Current Affairs 20  April 2020 in Hindi

Question 1:-हाल ही में COVID-19 मरीजों के लिए  ‘WardBot’ किसने विकसित किया है ??

Answer :- IIT ROPAR 

Explanation :-


भारतीय प्रौद्योगिकी संस्थान (IIT) रोपड़ ने  ‘WardBot’  विकसित किया है। "WardBot "COVID-19 मरीजों को बिना किसी के संपर्क में आए दवाइयां और भोजन परोसने के लिए विकसित किया गया है। 

Question 2 :-हाल ही में COVID-19 के खिलाफ जागरूकता बढ़ाने के लिए 'टीम मास्क फोर्स' का  गठन किसने किया है ??

Answer :- BCCI 

Explanation :-

हाल ही में भारतीय क्रिकेट कंट्रोल बोर्ड (BCCI) ने COVID-19 के खिलाफ जागरूकता बढ़ाने के लिए 'टीम मास्क फोर्स' का  गठन किया है। हाल ही 'टीम मास्क फोर्स' द्वारा एक वीडियो डाला गया है जिसमे विराट कोहली, सचिन तेंदुलकर, सौरव गांगुली, स्मृति मंधाना, रोहित शर्मा, हरभजन सिंह, हरमनप्रीत कौर, वीरेंद्र सहवाग, राहुल द्रविड़ और मिताली राज ने मास्क पहनने के महत्त्व को बताया है। 

Question 3 :- हाल ही में  जीन डिच का निधन हुआ। .वह कौन थे ??

Answer :-ऑस्कर जीतने वाले एनिमेटर फिल्म निर्माता

Explanation :-

एनिमेटर फिल्म निर्माता  जीन डिच का निधन हो गया है। उनकी फ्लिम "मुनरो" को 1960 में ऑस्कर मिला था। इसके अलावा 2004 में उन्हें Winsor McCay पुरस्कार भी  दिया गया था। 



Question 4:- हाल ही में  फेसबुक ने कहाँ पर   थर्ड पार्टी फैक्ट चेक सिस्टम शुरू किया है ??

Answer :- बांग्लादेश 

Explanation :-


हाल ही में  फेसबुक ने बांग्लादेश में  थर्ड पार्टी फैक्ट चेक सिस्टम शुरू किया है। सोशल मीडिया वेबसाइट फेसबुक  ने बांग्लादेश में  थर्ड पार्टी फैक्ट चेक सिस्टम शुरू करने के लिए भारतीय फैक्ट चेकिंग वेबसाइट "बूम" के साथ साझेदारी की है।यह सिस्टम जाली समाचारों को फैलने से रोकने  में मदद करेगा। 


Question 5:-हाल ही में एचडीएफसी बैंक ने सार्वजनिक स्थानों पर सोशल डिस्टेंसिंग को बढ़ावा देने के लिए कौन  सा  अभियान आरंभ किया है? 

Answer :-#HDFCBankSafetyGrid 

Explanation :-




हाल ही में HDFC बैंक ने एक अभियान शुरू किया है। इस अभियान का नाम #HDFCBankSafetyGrid  है। .यह अभियान सार्वजनिक स्थानों पर सोशल डिस्टेंसिंग को बढ़ावा देने के लिए चलाया गया है। 


Question 6:-संयुक्त राष्ट्र चीनी भाषा दिवस कब मनाया जाता है ??

Answer :- 20 अप्रैल 

Explanation :-


हर साल 20 अप्रैल को संयुक्त राष्ट्र चीनी भाषा दिवस कब मनाया जाता है। संयुक्त राष्ट्र चीनी भाषा दिवस कंगीजी को श्रद्धांजलि देने के लिए मनाया जाता है जोकि 5,000 साल पहले चीनी अक्षरों का आविष्कारक मने जाते है।  

Himachal Pradesh Current Affairs 20 April 2020 In Hindi

👉👉Himachal Pradesh Gk All Topics:- Click Here

Question 1:-हाल ही में हिमाचल की पहली वाहन सैनिटाइजेशन टनल का शुभारंभ कहाँ हुआ है ??

Answer :-उत्तराखंड-हिमाचल सीमा पर स्थित गोविंदघाट बैरियर 

Question 2 :- कोरोना से लड़ाई में प्रदेश के सीएम-मंत्री और विधायक वेतन से कितने  करोड़ का योगदान देंगे ??

Answer :-3.68 करोड़

👉👉Himachal Pradesh General Knowledge Ebook:- Click Here

National & International Current Affairs 20 April 2020 In English

Question 1: Who has developed 'WardBot' for COVID-19 patients recently ??

Answer: - IIT ROPAR

Explanation: -

Indian Institute of Technology (IIT) Ropar has developed 'WardBot'. "WardBot" COVID-19 has been developed to serve patients unattended medicines and food.

Question 2: - Recently who has formed 'Team Mask Force' to raise awareness against COVID-19 ??

Answer: - BCCI

Explanation: -


Recently the Board of Control for Cricket in India (BCCI) has formed a 'Team Mask Force' to raise awareness against COVID-19. Recently, a video has been put out by 'Team Mask Force' in which Virat Kohli, Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, Smriti Mandhana, Rohit Sharma, Harbhajan Singh, Harmanpreet Kaur, Virender Sehwag, Rahul Dravid and Mithali Raj have explained the importance of wearing masks is.

Question 3: - Jean Ditch died recently. . Who were they ??

Answer: - Oscar winning animator filmmaker

Explanation: -

Animator filmmaker Jeanne Ditch has passed away. His flim "Munro" received an Oscar in 1960. In addition, he was also awarded the Winsor McCay Award in 2004.

Question 4: Where has Facebook recently introduced a third party fact check system ??

Answer: - Bangladesh

Explanation: -


Recently Facebook has introduced third party fact check system in Bangladesh. The social media website Facebook has partnered with the Indian Fact Checking website "Boom" to introduce a third party fact check system in Bangladesh, which will help in preventing the spread of fake news.



Question 5: - Recently HDFC Bank has launched which campaign to promote social distancing in public places?

Answer: - # HDFCBankSafetyGrid

Explanation: -

Recently HDFC Bank has started a campaign. The campaign is named #HDFCBankSafetyGrid. This campaign has been launched to promote social distancing in public places.

Question 6: - When is United Nations Chinese Language Day celebrated?

Answer: - 20 April

Explanation: -




When is the United Nations Chinese Language Day celebrated on 20 April every year. United Nations Chinese Language Day is celebrated to pay tribute to Kangiji, who is believed to be the inventor of Chinese characters 5,000 years ago.


👉👉Himachal Pradesh General Knowledge Ebook:- Click Here


Himachal Pradesh Current Affairs 20 April 2020 In English

👉👉Himachal Pradesh Gk All Topics:- Click Here

Question 1: -Where has recently been the launch of Himachal's first vehicle sanitization tunnel ??

Answer: -Govindghat barrier on Uttarakhand-Himachal border

Question 2: - In the fight against Corona, how many crores will be contributed by the CM and the MLA of the state salary?

Answer: -3.68 crore


Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: