Monday, April 20, 2020

Daily Current Affairs 21 April 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs -21 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 21 April 2020(Hindi/English)



Question 1:-हाल ही में COVID-19 रोगियों के लिए  एयर इवैक्यूएशन पॉड किसने  तैयार किया है ??
Answer :- भारतीय नौसेना

Question 2:-हाल ही में "Covid FYI" लांच किया गया। ..वह क्या है ??
Answer :-वन-स्टॉप डिजिटल डायरेक्टरी

Question 3 :-विश्व लीवर दिवस कब मनाया जाता है ??
Answer :- 19 अप्रैल

Question 4 :-हाल ही में किस राज्य सरकार ने  जियोटैग कम्युनिटी किचन के लिए Google से  साझेदारी की है ??
Answer :- उत्तर प्रदेश

Question 5 :-हाल ही में केंद्र सरकार ने Covid-19 का मुकाबला करने के कौन सा ऑनलाइन पोर्टल लांच किया है ??
Answer :-Covidwarriors

Question 6 :-हाल ही में रोग के कारणों का तेजी से पता लगाने के लिए "बग स्निफर" किसने  विकसित की है ??
Answer :-पुणे के एआरआई

Question 7 :-हाल ही में पीवी सिंधु पर लिखी गई “Shuttling To The Top: The Story Of P.V. Sindhu” पुस्तक  को किसके  द्वारा प्रकाशित किया गया है??
Answer :-हार्पर कॉलिन्स पब्लिशर्स इंडिया

Question 8 :-हाल ही में फिच ने भारत की जीडीपी वृद्धि के अनुमान को घटाकर कितना कर दिया  है ??
Answer :- 1.8%

Himachal Pradesh Current Affairs 21 April 2020

Question 1 :-हाल ही में जयराम  सरकार ने  कोरोना वारियर की मौत पर परिवार को कितना मुआवजा देने का फैंसला किया है ??
Answer :- 50 लाख
Question 2 :- हिमाचल प्रदेश के किस जिले में सबसे अधिक कोरोना वायरस के मामले दर्ज हुए है ??
Answer :- ऊना

National & International Current Affairs 21  April 2020 In English

Question 1: - Who has recently prepared Air Evolution Pod for COVID-19 patients ??
Answer: - Indian Navy

Question 2: - Recently "Covid FYI" was launched. ..what is that ??
Answer: - One-stop digital directory


Question 3: - When is World Liver Day celebrated?
Answer: - 19 April


Question 4: - Recently which state government has partnered with Google for Geotag Community Kitchen ??
Answer: - Uttar Pradesh
.
Question 5: - Recently, the Central Government has launched which online portal to combat Covid-19 ??
Answer: -Covidwarriors

Question 6: - Who has recently developed a "bug sniffer" to rapidly find the cause of the disease ??
Answer: - ARI of Pune

Question 7: - Recently written on PV Sindhu "Shuttling to the Top: The Story of P.V. The book 'Sindhu' has been published by
Answer: -Harper Collins Publishers India


Question 8: Recently Fitch has reduced the estimate of India's GDP growth to how much ??
Answer: - 1.8%


Himachal Pradesh Current Affairs 21 April 2020 In English

Question 1: - Recently Jairam government has decided to give compensation to the family on the death of Corona Warrier ??
Answer: - 50 lakhs

Question 2: - Which district of Himachal Pradesh has the highest number of corona virus cases registered?
Answer: - Una


Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: