Tuesday, April 21, 2020

Daily Current Affairs 22 April 2020 (Hindi/English)

Daily Current Affairs -22 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 22 April 2020 (Hindi/English)

||National Current affairs 22 April 2020||hp Current affairs 22 April 2020||International Current affairs 22 April 2020

Daily Current Affairs 22 April 2020 (Hindi/English)
Daily Current Affairs 22 April 2020 (Hindi/English)

                 National & International Current affairs 22 April In Hindi 



Question 1:-हाल ही में अरुणाचल प्रदेश में Daporijo Bridge का  निर्माण किसने किया ??

Answer :-सीमा सड़क संगठन

👉👉Explanation :-

हाल ही में सीमा सड़क संगठन ने अरुणाचल प्रदेश में Daporijo Bridge का  निर्माण किया है। Daporijo Bridge सुबनसिरी जिले में सुबनसिरी नदी पर बनाया गया है। इस पुल की लम्बाई  430 फ़ीट है। इस पुल का'उद्घाटन अरुणाचल प्रदेश के मुख्यमंत्री पेमा खांडू  द्वारा वीडियो कन्फेरन्सिंग के जरिए किया गया। 

Question 2 :-हाल ही में लाईसेनिया क़रसे का निधन हुआ। वह कौन थे ??

Answer :-फ़िजी के पूर्व प्रधानमंत्री

👉👉Explanation :-




हाल  ही में फ़िजी के पूर्व प्रधानमंत्री लाईसेनिया क़रसे का निधन  हो गया। लाईसेनिया क़रसे 2000 से  2006  तक फ़िजी के  प्रधानमंत्री रहे थे। लाईसेनिया क़रसे Soqosoqo Duavata Ni Lewenivanua Party के संस्थापक भी थे। लाईसेनिया क़रसे फ़िजी के 6 वे  प्रधानमंत्री थे। 

Question 3 :- रिचार्जेबल मेटल-एयर बैटरी बनाने के लिए किस चीज का इस्तेमाल किया जाएगा??

Answer :- मछली के गलफड़ों 

👉👉Explanation :-


The Institute of Nano Science and Technology के वैज्ञानिकों द्वारा  मछली के गलफड़ों से कारगर और कम लागत वाला इलेक्ट्रो-कैटेलिस्ट तैयार किया गया है। यह इलेक्ट्रो-कैटेलिस्ट का इस्तेमाल फ्यूल सेल, बायो फ्यूल सेल और मेटल - एयर बैट्री तैयार करने के लिए किया जायेगा। 

Question 4 :-सिविल सेवा दिवस कब मनाया जाता है ??

Answer :-21 अप्रैल 

👉👉Explanation :-


21 अप्रैल हर साल भारत में सिविल  सेवा दिवस के रूप में मनाया जाता है। सिविल  सेवा दिवस पहली बार 21 अप्रैल  2006  को मनाया गया था। 

Question 5 :-हाल ही में वित्त मंत्री ने न्यू डेवलपमेंट बैंक के बोर्ड ऑफ गवर्नर्स की कौन  सी  वार्षिक बैठक में  भाग लिया है ??

Answer :-5वीं

👉👉Explanation :-


हाल ही में वित्त मंत्री ने न्यू डेवलपमेंट बैंक के बोर्ड ऑफ गवर्नर्स की  5वीं  वार्षिक बैठक में  भाग लिया है। यह बैठक वीडियो-सम्मेलन के माध्यम से सम्पन हुए। भारत की केंद्रीय वित्त एवं कॉरपोरेट कार्य मंत्री निर्मला सीतारमण ने इस बैठक में भारत का प्रतिनिधित्व किया है । 

Question 6 :-हाल ही में भारत के मुख्य न्यायाधीश शरद अरविंद बोबडे के नेतृत्व वाले किन न्यायालयों (HC) में नए मुख्य न्यायाधीशों की नियुक्ति की सिफारिश की है??

Answer :-बॉम्बे, उड़ीसा और मेघालय

👉👉Explanation :-


हाल ही में भारत के मुख्य न्यायाधीश शरद अरविंद बोबडे के नेतृत्व वाले बॉम्बे, उड़ीसा और मेघालय न्यायालयों (HC) में नए मुख्य न्यायाधीशों की नियुक्ति की सिफारिश की है। 

  • नाम :दीपंकर दत्त (बॉम्बे उच्च न्यायालय)
  • नाम :बिस्वनाथ सोमददर (मेघालय उच्च न्यायालय)
  • नाम मोहम्मद रफीक (उड़ीसा उच्च न्यायालय)


Question 7 :- हाल ही में रुद्रतेज सिंह का निधन हुआ है। वह कौन थे ??

Answer :-बीएमडब्ल्यू इंडिया के अध्यक्ष एवं सीईओ

👉👉Explanation :-

हाल बीएमडब्ल्यू इंडिया के अध्यक्ष एवं सीईओ रुद्रतेज सिंह का निधन हो गया है। वह बीएमडब्ल्यू इंडिया के संचालन का नेतृत्व करने वाले पहले भारतीय थे। रुद्रतेज सिंह को  1  अगस्त 2019 को बीएमडब्ल्यू इंडिया के अध्यक्ष के रूप में चुना गया था। 

Question 8 :-वर्ल्ड क्रिएटिविटी एंड इनोवेशन डे कब मनाया जाता है ??

Answer :- 21 अप्रैल 

👉👉Explanation :-


हर साल 21 अप्रैल को वर्ल्ड क्रिएटिविटी एंड इनोवेशन डे के रूप मे मनाया जाता है।वर्ल्ड क्रिएटिविटी एंड इनोवेशन डे  संयुक्त राष्ट्र के सतत विकास लक्ष्यों, जिसे "वैश्विक लक्ष्यों" के रूप में भी जाना जाता है। 


Question 9 :- राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद के नए सचिव कौन होँगे ??

Answer :-कपिल  देव 

👉👉Explanation :-


कपिल  देव राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद के नए सचिव चुने गए है। इससे पहले संजय कोठारी राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद के  सचिव थे। उन्हें फरवरी में मुख्य सतर्कता आयुक्त चुना गया था। 

Question 10 :-हाल ही में फॉर्मूला वन एस्पोर्ट्स चीनी वर्चुअल ग्रैंड प्रिक्स चैंपियनशिप किसने जीती है ??

Answer :-चार्ल्स लेक्लर

👉👉Explanation :-


हाल ही में फेरारी के चार्ल्स लेक्लेर ने फॉर्मूला वन एस्पोर्ट्स चीनी वर्चुअल ग्रैंड प्रिक्स चैंपियनशिप जीत ली  है।


Himachal Pradesh Current Affairs 22 April 2020 In Hindi

Himachal Pradesh General Knowledge All Topics:-Click here👈👈

Question 1:- हाल ही में हाई-स्पीड मैग्नेटिक RAM किसने विकसित की है ??

Answer :- IIT MANDI 

Question 2 :-हाल ही में "ई-संजीवनी-ओपीडी" का शुभारंभ किसने किया है ??

Answer :- हिमाचल प्रदेश 


National & International Current Affairs 22 April 2020 In English



 Question 1: - Recently who constructed Daporijo Bridge in Arunachal Pradesh ??

Answer: - Border Roads Organization



👉👉Explanation: -

Recently, Border Roads Organization has constructed Daporijo Bridge in Arunachal Pradesh. Daporijo Bridge is built on the Subansiri River in Subansiri district. The length of this bridge is 430 feet. The bridge was inaugurated by Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu through video conferencing.


Question 2: - Recently Laisenia Curse died. Who was that ??

Answer: - Former Prime Minister of Fiji

👉👉Explanation: -

Recently Fiji's former Prime Minister Laisenia Curse died. Laisenia was the Prime Minister of Fiji from 2000 to 2006. Laisenia Curse was also the founder of Soqosoqo Duavata Ni Lewenivanua Party. Laisenia Karse was the 6th Prime Minister of Fiji.

Question 3: - What will be used to make a rechargeable metal-air battery ??

Answer: - Fish gills

👉👉Explanation: -

Scientists at The Institute of Nano Science and Technology have developed effective and low-cost electro-catalysts from fish gills. This electro-catalyst will be used to produce fuel cells, bio fuel cells and metal-air batteries.

Question 4: - When is Civil Services Day celebrated?

Answer: -21 April

👉👉Explanation: -

21 April is celebrated every year in India as Civil Service Day. Civil Services Day was first observed on 21 April 2006.

Question 5: - Recently Finance Minister has attended which annual meeting of the Board of Governors of New Development Bank ??

Answer: -5th

👉👉Explanation: -

Recently the Finance Minister has attended the 5th Annual Meeting of the Board of Governors of New Development Bank. These meetings were held through video-conference. India's Union Finance and Corporate Affairs Minister Nirmala Sitharaman has represented India in this meeting.

Question 6: - Recently which courts (HC) headed by Chief Justice of India Sharad Arvind Bobde have recommended the appointment of new Chief Justices?

Answer: - Bombay, Orissa and Meghalaya

👉👉Explanation: -

Recently recommended appointment of new Chief Justices in Bombay, Odisha and Meghalaya Courts (HC) led by Chief Justice of India Sharad Arvind Bobde.


  • Name: Dipankar Dutt (Bombay High Court)
  • Name: Biswanath Somdadar (Meghalaya High Court)
  • Name Mohammad Rafiq (Orissa High Court)

Question 7: - Recently Rudratej Singh has passed away. Who was that ??

Answer: - Chairman and CEO of BMW India

👉👉Explanation: -

Recently, BMW India President and CEO Rudratej Singh has passed away. He was the first Indian to lead the operations of BMW India. Rudratej Singh was elected as the President of BMW India on 1 August 2019.

Question 8: - When is World Creativity and Innovation Day celebrated?

Answer: - 21 April


👉👉Explanation: -

Every year 21 April is celebrated as World Creativity and Innovation Day. World Creativity and Innovation Day is the United Nations Sustainable Development Goals, also known as "Global Goals".

Question 9: - Who will be the new secretary of President Ram Nath Kovind?

Answer: - Kapil Dev

👉👉Explanation: -

Kapil Dev has been elected the new secretary to President Ram Nath Kovind. Prior to this, Sanjay Kothari was Secretary to President Ram Nath Kovind. He was elected the Chief Vigilance Commissioner in February.

Question 10: - Who has won the Formula One Esports Chinese Virtual Grand Prix Championship recently ??

Answer: -Charles Lackler

👉👉Explanation: -




Recently, Ferrari's Charles Lecler has won the Formula One Esports Chinese Virtual Grand Prix Championship.

 Himachal Pradesh Current Affairs 22 April 2020 In English



Question 1: - Who has developed high-speed magnetic RAM recently ??

Answer: - IIT MANDI

Question 2: - Who has launched "e-Sanjeevani-OPD" recently ??

Answer: - Himachal Pradesh


Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: