Wednesday, April 22, 2020

Daily Current Affairs 23 April 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs -23 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 23 April 2020 (Hindi/English)


||National Current affairs 23 April 2020||hp Current affairs 23 April 2020||International Current affairs 23 April 2020||
Daily Current Affairs 23 april 2020(Hindi/English)
Daily Current Affairs 23 april 2020(Hindi/English)


National & International Current affairs 23 April In Hindi 


Question 1:-हाल ही में एडम हिगिनबोटम की पुस्तक "मिडनाइट इन चेर्नोबिल: द अनटोल्ड स्टोरी ऑफ द वर्ल्डस ग्रेटेस्ट न्यूक्लियर डिजास्टर" ने  कौन सा  पुरस्कार जीता है??

Answer :-विलियम ई. कोल्बी

👉👉Explanation :-



हाल ही में एडम हिगिनबोटम की पुस्तक "मिडनाइट इन चेर्नोबिल: द अनटोल्ड स्टोरी ऑफ द वर्ल्डस ग्रेटेस्ट न्यूक्लियर डिजास्टर" ने  विलियम ई. कोल्बी  पुरस्कार जीता है। यह 
पुस्तक सैन्य या खुफिया इतिहास पर लिखी गयी है। विलियम ई. कोल्बी  पुरस्कार दिवंगत सीआईए निदेशक विलियम ई. कोल्बी पर दिया गया है। 

Question 2 :-हाल ही में किस राज्य में  "तिरंगा" पहल के तहत  रैपिड स्क्रीनिंग की जाएगी ??

Answer :- केरल 

👉👉Explanation :-
                                  

हाल ही में केरल के पत्तनमतिट्टा जिले में टोटल इंडिया रिमोट एनालिसिस निरोग्या अभियान शुरू किया गया है। प्रशासन द्वारा  "तिरंगा नामक एक वाहन  शुरू किया गया है जिससे COVID-19 लक्षणों की तेजी से जांच करने में मदद मिलेगी। 

Question 3 :-हाल ही में किस राज्य सरकार ने "सुजलाम सुफलाम जलसंचय अभियान" को  मंजूरी दी है ??

Answer :- गुजरात 

👉👉Explanation :-


हाल ही में गुजरात राज्य सरकार ने "सुजलाम सुफलाम जलसंचय अभियान" के तीसरे संस्करण को  मंजूरी दी है। "सुजलाम सुफलाम जलसंचय अभियान" के  तहत गाद, बाँध का निरिक्षण और नदियों की गाद हटाकर गहरीकरण का आकलन होगा। "सुजलाम सुफलाम जलसंचय अभियान" को 10 जून 2020 तक मनेरगा द्वारा पूरा किया जायेगा। 

Question 4 :-हाल ही में किस देश  की संसद ने चिकित्सा और औद्योगिक उपयोग के लिए भांग की खेती (cannabis) को वैध करने का कानून पास किया है??

Answer :-लेबनान 

👉👉Explanation :-

हाल ही में लेबनान  देश  की संसद ने चिकित्सा और औद्योगिक उपयोग के लिए भांग की खेती (cannabis) को वैध करने का कानून पास किया है। इससे पहले लेबनान  देश भांग की खेती वैध नहीं थी। 

Question 5 :-हाल ही में किस राज्य सरकार ने "आयु एवं सेहत साथी" ऐप लॉन्च की है ??

Answer :- राज्यस्थान 

👉👉Explanation :-
 
हाल ही में राज्यस्थान राज्य सरकार ने "आयु एवं सेहत साथी" ऐप लॉन्च की है।"आयु एवं सेहत साथी" ऐप लोगों को ऑनलाइन डॉक्टरों से परामर्श लेने में मदद करेगी। 

Question 6 :- हाल ही में 'COVID India Seva' प्लेटफॉर्म किसने शुरू की है ??

Answer :-स्वास्थ्य मंत्रालय

👉👉Explanation :-

हाल ही में स्वास्थ्य मंत्रालय ने 'COVID India Seva' प्लेटफॉर्म किसने शुरू किया है। 'COVID India Seva' प्लेटफॉर्म कोरोना वायरस से संबंधित   सवालों के  जवाब के लिए शुरू की गयी है। 

Question 7 :-हाल ही में "Saiyam" मोबाइल ऐप किसने  विकसित की  है ??

Answer :-पुणे म्युनिसिपल कॉर्पोरेशन

👉👉Explanation :-
हाल ही में पुणे म्युनिसिपल कॉर्पोरेशन  ने "Saiyam" मोबाइल ऐप विकसित की  है। Saiyam" मोबाइल ऐप होम-क्वारंटाइन (घर में क्वारंटाइन) किए लोगो को ट्रैक करने के लिए विकसित की गयी है। 

Question 8 :- हाल ही में किसने G-20 देशों के कृषि मंत्रियों की असाधारण बैठक आयोजित की है ??

Answer :- सऊदी अरब

👉👉Explanation :-

हाल ही में 21  अप्रैल को  सऊदी अरब G-20 देशों के कृषि मंत्रियों की असाधारण बैठक आयोजित की है। यह 
बैठक वीडियो कॉन्फ्रेंसिंग के माध्यम से आयोजित की गयी है। भारत की ओर से केंद्रीय कृषि मंत्री नरेंद्र सिंह तोमर ने इस बैठक  में भाग लिया है। 

Question 9 :-हाल ही  में  Huawei इंडिया के नए सीईओ कौन बने है ?

Answer :-डेविड ली

👉👉Explanation :-

हाल ही  में  डेविड ली Huawei इंडिया टेलीकॉम  के नए सीईओ नियुक्त किए गए है। इससे पहले जे चेन Huawei इंडिया के  सीईओ  थे। 

Question 10 :-पृथ्वी दिवस कब मनाया जाता है ??

Answer :- 22 अप्रैल 

 👉👉Explanation :-

हर साल 22 अप्रैल को पृथ्वी दिवस  मनाया जाता है।पृथ्वी दिवस मानाने का मुख्य लक्ष्य  लोगों को पर्यावरण संरक्षण के लिए प्रोत्साहित करना है।इस साल 50 वा  पृथ्वी दिवस  मनाया  गया है। 

Himachal Pradesh General Knowledge All Topics:- Click Here



Himachal Pradesh Current Affairs 23 March 2020 In Hindi

Question 1:-हाल ही में अभियोजन विभाग के निदेशक नंदलाल सेन और संयुक्त निदेशक जगदीश कंवर ने  ‘एचपी एसडीएमए कोविड-19’ राज्य आपदा रिस्पांस फंड में कितना दान दिया है ??

Answer :-चार लाख 40 हजार 115 रुपए

Question 2 :- हाल ही में एचपी आईएएस ऑफिसर्ज वाइव्स एसोसिएशन द्वारा ‘एचपी एसडीएमए कोविड-19’ राज्य आपदा रिस्पॉन्स फंड में कितना दान दिया है ??

Answer :-4.50 लाख रुपए


National And International Current Affairs 23  April 2020 In English

Question 1: - Recently Adam Higginsbottom's book "Midnight in Chernobyl: The Untold Story of the World's Greatest Nuclear Disaster" has won which award?

Answer: -William E. Colby

👉👉Explanation: -


Adam Higginsbottom's book "Midnight in Chernobyl: The Untold Story of the World's Greatest Nuclear Disaster" has recently won the William E. Colby Award. This book is written on military or intelligence history. The William E. Colby Award is bestowed on the late CIA Director William E. Colby.

Question 2: - Recently in which state rapid screening will be done under "Tricolor" initiative ??

Answer: - Kerala

👉👉Explanation: -
                                  

Recently, the Total India Remote Analysis Nirogya campaign has been launched in Pattanamthitta district of Kerala. A vehicle called "Tricolor" has been introduced by the administration which will help in rapid screening of COVID-19 symptoms.

Question 3: - Recently which state government has approved the "Sujalaam Suphalam Water Campaign"?

Answer: - Gujarat

👉👉Explanation: -

Recently the Gujarat State Government has approved the third edition of "Sujalam Suflam Jalanchayaya Abhiyan". Under the "Sujalam Suflam Jalanchaya Abhiyan", silt, dam inspection and deepening will be done by removing the silt of the rivers. "Sujalaam Suflam Jalanchayaya Abhiyan" will be completed by Manerga by 10 June 2020.

Question 4: - Recently the Parliament of which country has passed the law to legalize cannabis cultivation for medical and industrial use ??

Answer: - Lebanon

👉👉Explanation: -


Recently the Lebanese country parliament has passed a law to legalize cannabis cultivation for medical and industrial use. Before this, the cultivation of cannabis in the Lebanese country was not legal.

Question 5: - Recently which state government has launched the "Age and Health Partner" app ??
Answer: - Rajasthan State

👉👉Explanation: -


Recently the RajasthanState Government has launched the "Age and Health Partner" app. The "Age and Health Partner" app will help people to consult doctors online.

Question 6: - Who has launched 'COVID India Seva' platform recently ??

Answer: - Ministry of Health

👉👉Explanation: -

Recently, the Ministry of Health has launched 'COVID India Seva' platform. The 'COVID India Seva' platform has been launched to answer questions related to the corona virus.

Question 7: - Recently who developed the "Saiyam" mobile app ??

Answer: - Pune Municipal Corporation

👉👉Explanation: -

Recently Pune Municipal Corporation has developed "Saiyam" mobile app. Saiyam "mobile app has been developed to track home-quarantined people.

Question 8: - Recently who has held an extraordinary meeting of Agriculture Ministers of G-20 countries ??

Answer: - Saudi Arabia

👉👉Explanation: -

Recently, on 21 April, Saudi Arabia has held an extraordinary meeting of agricultural ministers of G-20 countries. this meeting is organized through video conferencing. Union Agriculture Minister Narendra Singh Tomar has participated in this meeting on behalf of India.

Question 9: - Who has recently become the new CEO of Huawei India?

Answer: - David Lee

👉👉Explanation: -

Recently David Lee has been appointed as the new CEO of Huawei India Telecom. Prior to this, Jay Chen was CEO of Huawei India.

Question 10: - When is Earth Day celebrated?
Answer: - 22 April

 👉👉Explanation: -

Earth Day is celebrated every year on 22 April. The main goal of celebrating Earth Day is to encourage people to conserve the environment. This year the 50th Earth Day has been celebrated.

Himachal Pradesh Current Affairs 23 March 2020 In English


Question 1: - Recently, Director of Prosecution Department Nandlal Sen and Joint Director Jagdish Kanwar have donated how much to the 'HP SDMA Kovid-19' State Disaster Response Fund ??

Answer: - Four lakhs 40 thousand 115 rupees

Question 2: - Recently how much has been donated by HP IAS Officers Wives Association to 'HP SDMA Kovid-19' State Disaster Response Fund ??

Answer: -4.50 lakh rupees


Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: