Thursday, April 23, 2020

Daily Current Affairs 24 April 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs -24 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 24 April 2020 (Hindi/English)


||National Current affairs 24 April 2020||hp Current affairs 24 April 2020||International Current affairs 24 April 2020||

Daily Current Affairs 24 April 2020(Hindi/English)
Daily Current Affairs 24 April 2020

          National & International Current affairs 24 April 2020 In Hindi 


Question 1:-हाल ही में कासोवाल एन्क्लेव को शेष भारत से जोड़ने वाले नए पुल का  निर्माण किसने किया है ??

Answer :-सीमा सड़क संगठन (बीआरओ)

👉👉Explanation :-



हाल ही में कासोवाल एन्क्लेव को शेष भारत से जोड़ने वाले नए पुल का  निर्माण सीमा सड़क संगठन (बीआरओ) ने  किया है।  यह पुल रावी नदी पर बनाया गया है। यह पुल 484 मीटर है। 


Question 2 :-हाल ही में किस राज्य सरकार ने "Apthamitra" ऐप और हेल्पलाइन नंबर "लॉन्च किया है ??

Answer :- कर्नाटक सरकार 

👉👉Explanation :-


हाल ही में कर्नाटक  राज्य सरकार ने "Apthamitra" ऐप और हेल्पलाइन नंबर 14410  "लॉन्च किया है। इस एप्प की शुरुआत कोरोना वायरस से  राज्य के लोगों को सशक्त बनाने  के लिए की गयी है। 

Question 3 :-हाल  ही  में  एडवांस्ड उपकरण "NanoBlitz 3D" किसने  विकसित किया है ??

Answer :-ARCI 

👉👉Explanation :-

इंटरनेशनल एडवांस्ड रिसर्च सेंटर फॉर पाउडर मेटलर्जी एंड न्यू मैटेरियल्स  ने एडवांस्ड उपकरण "NanoBlitz 3D"   विकसित किया है।  ARCI ने यह उपकरण अमेरिका की नैनोमैकेनिक्स इंक के साथ मिलकर तैयार किया है। इस उपकरण का प्रयोग मल्‍टी-फेज अलॉय, कंपोजिट और मल्‍टी-लेयर कोटिंग जैसे पदार्थ के नैनोमैकेनिकल गुणों को मैप करने के लिए किया जायेगा। 

Question 4 :-हाल ही में केंद्रीय मंत्रिमंडल ने किस  अधिनियम को  संशोधन के लिए अध्यादेश को  मंजूरी दे दी है ??

Answer :-महामारी रोग अधिनियम, 1897

👉👉Explanation :-


हाल ही में केंद्रीय मंत्रिमंडल ने महामारी रोग अधिनियम, 1897 को  संशोधन के लिए अध्यादेश को  मंजूरी दे दी है। केंद्रीय मंत्रिमंडल द्वारा  महामारी रोग अधिनियम, 1897 को मंजूरी देने का मुख्य कारण सबसे महत्वपूर्ण सर्विस प्रोवाइडर्स यानी स्वास्थ्य सेवाओं के सदस्यों के साथ हुए  घटनाएं को देखते हुए दिया गया है। 

Question 5 :-हाल ही में   ‘WashKaro’ ऐप किसने विकसित की है ??

Answer :- IIIT DELHI 

👉👉Explanation :-

हाल ही में इंद्रप्रस्थ सूचना प्रौद्योगिकी संस्थान (IIIT-दिल्ली) ने ‘WashKaro’ ऐप  विकसित की है। यह एप्प कोरोना वायरस के बारे में लोगों को  चेतावनी देने के लिए विकसित की गयी है। 

Question 6 :-हाल ही में रिलायंस जियो की 9.99% हिस्सेदारी किसने खरीदी है ??

Answer :-फेसबुक 

👉👉Explanation :-



हाल ही में रिलायंस जियो की 9.99% हिस्सेदारी फेसबुक ने खरीद ली है। फेसबुक ने यह हिस्सेदारी 5.7 बिलियन अमेरिकी डॉलर (लगभग 43,574 करोड़ रुपये) रिलायंस जियो से खरीदी है।

Question 7 :-इजरायल का पहला डिजिटल बैंक किसके  द्वारा संचालित किया जाएगा ??

Answer :-TCS BaNCS

👉👉Explanation :-


इजरायल का पहला डिजिटल बैंक टाटा कंसल्टेंसी सर्विसेज (TCS)  द्वारा संचालित किया जाएगा। यह बैंक 2021 में शुरू किया जायेगा। इस बैंक का नाम अभी तक तह नहीं किया गया है। 

Question 8 :-BWF के “I Am Badminton” अभियान की एम्बेसडर कौन होंगी ??

Answer :-पी.वी. सिंधु

👉👉Explanation :-


BWF के “I Am Badminton” अभियान की एम्बेसडर पी.वी. सिंधु होंगी।  “I Am Badminton” अभियान उन खिलाड़ियों को मंच प्रदान करवाएगा जोकि स्वच्छ और ईमानदार खेलने की भावना रखता है। 

Question 9 :-विश्व पुस्तक और कॉपीराइट दिवस कब मनाया जाता है ??

Answer :- 23 अप्रैल 

👉👉Explanation :-


हर वर्ष  23 अप्रैल  को विश्व पुस्तक और कॉपीराइट दिवस के रूप में मनाया जाता है। इस दिवस को मानाने का मुख्य उद्देश्य सभी लेखकों को श्रद्धांजलि देना है। 

Question 10 :-IMMA के नए अध्यक्ष कौन होंगे ??

Answer :-राकेश शर्मा 

👉👉Explanation :-

बजाज ऑटो के प्रमुख राकेश शर्मा इंटरनेशनल मोटरसाइकिल मैन्युफैक्चरर्स एसोसिएशन IMMA के नए अध्यक्ष होँगे। उनका कार्यकाल 2 वर्ष का रहेगा। राकेश शर्मा मई  2019  से  इंटरनेशनल मोटरसाइकिल मैन्युफैक्चरर्स एसोसिएशन (IMMA) से उपाध्यक्ष के रूप में  कार्य कर रहे थे। 

Himachal Pradesh General Knowledge All Topics:- Click Here

Himachal Pradesh Current Affairs 24 April 2020 In Hindi

Question 1 :-हाल ही में हिमाचल सरकार ने कोविड से लड़ रहे कर्मचारियों के देहांत पर कितनी   राशि देने का फैंसला किया है ??

Answer :-  50 लाख 

Question 2 :-हिमाचल प्रदेश सरकार ;जल शक्ति  के माध्यम से कब तक हर हिमाचली को स्वच्छ जल पहुँचने के लिए प्रायसरत है ??

Answer :- 31 मार्च 2022 



National & International Current affairs 24 April 2020 In English 


Question 1: - Recently who has constructed a new bridge connecting Kasowal Enclave with rest of India ??

Answer: - Border Roads Organization (BRO)

👉👉Explanation: -


Recently, a new bridge connecting the Kasowal Enclave with the rest of India has been constructed by the Border Roads Organization (BRO). This bridge is built on the river Ravi. This bridge is 484 meters.

Question 2: - Recently which state government has launched "Apthamitra" app and helpline number "??

Answer: - Government of Karnataka

👉👉Explanation: -

Recently Karnataka State Government has launched "Apthamitra" app and helpline number 14410 ". This app has been launched to empower the people of the state with the corona virus.

Question 3: - Who has recently developed advanced equipment "NanoBlitz 3D" ??

Answer: -ARCI

👉👉Explanation: -

The International Advanced Research Center for Powder Metallurgy and New Materials has developed advanced equipment "NanoBlitz 3D". ARCI designed the device in collaboration with Nanomechanics Inc. of America. The device will be used to map nanomechanical properties of materials such as multi-phase alloys, composites and multi-layer coating.


Question 4: - Recently the Union Cabinet has approved the ordinance to amend which act ??

Answer: -Memetic Diseases Act, 1897

👉👉Explanation: -

Recently the Union Cabinet has approved the Ordinance to amend the Epidemic Diseases Act, 1897. The main reason for the approval of the Epidemic Diseases Act, 1897 by the Union Cabinet is given in view of the incidents with the most important service providers i.e. members of the health services.

Question 5: - Who has developed the 'WashKaro' app recently ??

Answer: - IIIT DELHI

👉👉Explanation: -

Recently Indraprastha Institute of Information Technology (IIIT-Delhi) has developed 'WashKaro' app. This app has been developed to warn people about the corona virus.

Question 6: - Recently who bought 9.99% stake of Reliance Jio ??

Answer: -Facebook

👉👉Explanation: -

Recently, Facebook has bought 9.99% stake of Reliance Jio. Facebook bought this stake for US $ 5.7 billion (about Rs 43,574 crore) from Reliance Jio.

Question 7: - The first digital bank of Israel will be operated by

Answer: -TCS BaNCS

👉👉Explanation: -

Israel's first digital bank will be operated by Tata Consultancy Services (TCS). This bank will be started in 2021. The name of this bank has not been folded yet.

Question 8: - Who will be the ambassador of "I Am Badminton" campaign of BWF ??

Answer: -PV Indus

👉👉Explanation: -

Ambassador of BWF's "I Am Badminton" campaign P.V. Indus will be. The "I Am Badminton" campaign will provide a platform to players who have a sense of clean and honest play.

Question 9: - When is World Book and Copyright Day celebrated ??

Answer: - 23 April

👉👉Explanation: -

Every year 23 April is celebrated as World Book and Copyright Day. The main purpose of observing this day is to pay tribute to all authors.

Question 10: Who will be the new president of IMMA ??

Answer: -Rakesh Sharma

👉👉Explanation: -

Bajaj Auto chief Rakesh Sharma will be the new president of the International Motorcycle Manufacturers Association IMMA. His term will be 2 years. Rakesh Sharma was serving as Vice President from International Motorcycle Manufacturers Association (IMMA) since May 2019.


Himachal Pradesh Current Affairs 24 April 2020 In English


Question 1: - Recently Himachal Government has decided to give the amount of money on the death of the employees fighting Kovid ??

Answer: - 50 lakhs

Question 2: - Government of Himachal Pradesh; How long is every Himachali through water power to reach clean water?

Answer: - 31 March 2022



Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here


No comments: