Friday, April 24, 2020

Daily Current Affairs 25 April 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs -25 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 25 April 2020 (Hindi/English)


||National Current affairs 25 April 2020||hp Current affairs 25 April 2020||International Current affairs 25 April 2020||

current affairs 25 april
Daily Current Affairs 25 April 2020

National & International Current affairs 25 April 2020 In Hindi 


Question 1:-हाल ही में यूएस-आधारित शिक्षा प्रौद्योगिकी (EdTech) कंपनी के साथ एक प्रबंधित सेवा समझौते पर किसने हस्ताक्षर किए हैं??

Answer :-राष्ट्रीय सूचना प्रौद्योगिकी संस्थान (National Institute of Information Technology - NIIT) की  अमेरिका स्थित सहयोगी कंपनी

👉👉Explanation :-

हाल ही में यूएस-आधारित शिक्षा प्रौद्योगिकी (EdTech) कंपनी के साथ एक प्रबंधित सेवा समझौते पर राष्ट्रीय सूचना प्रौद्योगिकी संस्थान (National Institute of Information Technology - NIIT) की  अमेरिका स्थित सहयोगी कंपनी ने  हस्ताक्षर किए है।इस समझौते के तहत तहत कंपनी शिक्षा प्रदाताओं को आभासी सेवाएं देगी और यह समझौता पांच वर्ष के लिए हुआ है। 


Question 2 :-हाल ही में बंटर ब्लिट्ज़ कप के फ़ाइनल में मैग्नस कार्लसन को किसने  मात दी है ??

Answer :-ईरान के एलिर्ज़ा फ़िरोज़ा

👉👉Explanation :-

हाल ही में ईरान के 16 वर्ष के एलिर्ज़ा फ़िरोज़ा ने बंटर ब्लिट्ज़ कप के फ़ाइनल में मैग्नस कार्लसन को हरा दिया है। 16 वर्ष के एलिर्ज़ा फ़िरोज़ा ने  मैग्नस कार्लसन को हरा कर 14000 हज़ार डॉलर अपने नाम कर लिए है।  16 वर्ष के एलिर्ज़ा फ़िरोज़ा वर्ल्ड रैंकिंग में 21 वें नम्बर पर है। 

Question 3 :- हाल ही में बसंत दास का निधन हुआ। वह कौन थे ??

Answer :-ओडिशा से राज्यसभा सांसद

👉👉Explanation :-

हाल ही में बसंत दास का निधन हुआ। वह ओडिशा से राज्यसभा सांसद रह चुके  थे। बसंत दास  1990 -1996 तक राज्यसभा के लिए चुने गए थे।बसंत दास 1985 -1990 तक  भवानीपटना नगर पालिका के अध्यक्ष भी थे।

Question 4 :- हाल ही में  भारत में "लॉकडाउन लर्नर्स" सीरीज़ का  शुभारंभ किसने किया है ??

Answer :-UNODC

👉👉Explanation :-

हाल ही में संयुक्‍त राष्‍ट्र मादक पदार्थ एवं अपराध कार्यालय (United Nations Office on Drugs and Crimes) ने  भारत में "लॉकडाउन लर्नर्स" सीरीज़ का  शुभारंभ किया है। "लॉकडाउन लर्नर्स" सीरीज़ का  शुभारंभ "Education for Justice" के अंतर्गत किया गया है।

Question 5 :-हाल ही में भारतीय उच्चायोग ने व्यापार संवर्धन पर वेबिनार का  आयोजन कहाँ किया है ??

Answer :- बांग्लादेश 

👉👉Explanation :-

हाल ही में भारतीय उच्चायोग ने व्यापार संवर्धन पर वेबिनार का  आयोजन बांग्लादेश  में  किया है। इस वेबिनार का  आयोजन भारतीय-बांग्लादेश चैम्बर्स ऑफ कॉमर्स एंड इंडस्ट्री (IBCCI) द्वारा किया गया है।

Question 6 :- हाल  ही में एनबीटी और फिक्की ने कोविड के बाद के प्रकाशन परिदृश्य पर वेबिनार का  आयोजन कहाँ पर किया है  ??

Answer :- नई दिल्ली 

👉👉Explanation :-

हाल  ही में राष्ट्रीय पुस्तक न्यास, भारत और भारतीय वाणिज्य एवं उद्योग महासंघ (फिक्की) ने कोविड के बाद के प्रकाशन परिदृश्य पर वेबिनार का  आयोजन नई दिल्ली में  किया है। इस वेबिनार में मानव संसाधन विकास मंत्री रमेश पोखरियाल 'निशंक' ने भी भाग लिया।



Question 7 :-भारत की पहली COVID-19 नमूना संग्रह मोबाइल लैब का नाम क्या रखा गया  है??

Answer :-“Mobile BSL-3 VRDL Lab”

👉👉Explanation :-


हाल  ही में भारत की पहली COVID-19 नमूना संग्रह मोबाइल लैब का शुभारंभ किया गया है। इस लैब का शुभारंभ रक्षा मंत्री राजनाथ सिंह ने वीडियो कॉन्फ्रेंस द्वारा किया गया है। इस लैब का नाम “Mobile BSL-3 VRDL Lab” रखा गया है।

Question 8 :- हाल ही में 'Serve-The-Seniors Initiative' हेल्पलाइन सेवा किसने शुरू की है ??

Answer :-J&K राज्य विधिक सेवा प्राधिकरण

👉👉Explanation :-


हाल ही में जम्मू और कश्मीर राज्य विधिक सेवा प्राधिकरण (JKSLSA) ने  'Serve-The-Seniors Initiative' हेल्पलाइन सेवा शुरू की है। जम्मू और कश्मीर राज्य विधिक सेवा प्राधिकरण (JKSLSA) द्वारा इस हेल्पलाइन को शुरू करने का उद्देश्य वरिष्ठ नागरिकों को दवा, किराने का सामान और अन्य जरुरी वस्तुए प्रदान करवाना है।

Question 9 :- हाल ही में #MyBookMyFriend अभियान किसने शुरू किया है ??

Answer :-केंद्रीय मानव संसाधन विकास मंत्री रमेश पोखरियाल 'निशंक'

👉👉Explanation :-

हाल ही में विश्व पुस्तक दिवस पर  #MyBookMyFriend अभियान शुरू किया गया है। इस अभियान का शुरुआत केंद्रीय मानव संसाधन विकास मंत्री रमेश पोखरियाल 'निशंक' द्वारा की गयी है। यह अभियान सोशल मीडिया पर शुरू किया गया है।  केंद्रीय मानव संसाधन विकास मंत्री रमेश पोखरियाल 'निशंक' ने सभी छात्रों से सोशल मीडिया पर #MyBookMyFriend के जरिए पुस्तकों  को साझा करने को कहा गया है।

Question 10 :-हाल ही में कम लागत वाली COVID-19 टेस्ट किट ”Feluda” किसने विकसित की है ??

Answer :-CSIR-IGIB

👉👉Explanation :-

हाल ही में कम लागत वाली COVID-19 टेस्ट किट ”Feluda” वैज्ञानिक एवं औद्योगिक अनुसंधान परिषद (CSIR) और इंस्टीट्यूट ऑफ जीनोमिक्स एंड इंटीग्रेटिव बायोलॉजी (IGIB के )दो वैज्ञानिकों डॉ. सौविक मैती और डॉ. देवज्योति चक्रवर्ती द्वारा विकसित की है। 


Himachal Pradesh Current Affairs 25 April 2020 In Hindi


Question 1 :-हाल ही में हिमाचल के किस पांचयत  को नानाजी देशमुख राष्ट्रीय गौरव ग्रामसभा पुरस्कार-2020 के लिए चुना गया है??

Answer :-बैजनाथ उपमंडल की झिकली भेठ पंचायत

Question 2 :- हाल ही में प्रदेश की प्रमुख सड़कों के मरम्मत कार्य व आधुनिकीकरण के लिए वर्ल्ड बैंक ने कितने  करोड़ की राशि स्वीकृत की है??

Answer :-585 करोड़



National & International Current affairs 25  April 2020 In English 


Question 1: - Who has recently signed a managed services agreement with US-based education technology (EdTech) company ??

Answer: - US based subsidiary of National Institute of Information Technology - NIIT

👉👉Explanation: -

Recently, a US-based education technology (EdTech) company has signed a managed service agreement with a US-based subsidiary of the National Institute of Information Technology - NIIT. Will provide virtual services to and the agreement has been in place for five years.

Question 2: -Who recently defeated Magnus Carlson in the final of the Bunter Blitz Cup ??

Answer: -Alarza Turquoise of Iran

👉👉Explanation: -

Recently Iran's 16-year-old Elriza Turquoise has defeated Magnus Carlson in the final of the Bunter Blitz Cup. Eliza Turquoise, 16 years old, has defeated Magnus Carlson to make 14,000 thousand dollars in his name. The 16-year-old Eliza is at number 21 in the Turquoise World Rankings.

Question 3: - Recently Basant Das died. Who was that ??

Answer: - Rajya Sabha MP from Odisha

👉👉Explanation: -

Basant Das died recently. He was a Rajya Sabha MP from Odisha. Basant Das was elected to the Rajya Sabha from 1990-1996. Basant Das was also the chairman of Bhawanipatna Municipality from 1985 -1990.

Question 4: - Who has launched "Lockdown Learners" series in India recently ??

Answer: -UNODC

👉👉Explanation: -

Recently the United Nations Office on Drugs and Crimes has launched the "Lockdown Learners" Series in India. The "Lockdown Learners" series has been launched under "Education for Justice".

Question 5: - Recently Indian High Commission has organized a webinar on trade promotion ??

Answer: - Bangladesh

👉👉Explanation: -

Recently the Indian High Commission has organized a webinar on trade promotion in Bangladesh. The webinar is organized by the Indian-Bangladesh Chambers of Commerce and Industry (IBCCI).

Question 6: - Recently where did NBT and FICCI organize webinars on the post-publishing scenario of Kovid ??

Answer: - New Delhi

👉👉Explanation: -

Recently the National Book Trust, India and the Federation of Indian Commerce and Industry (FICCI) has organized a webinar on the post-publication scenario of Kovid in New Delhi. Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal 'Nishank' also participated in this webinar.

Question 7: - What is the name of India's first COVID-19 sample collection mobile lab?

Answer: - "Mobile BSL-3 VRDL Lab"

👉👉Explanation: -

Recently India's first COVID-19 sample collection mobile lab has been launched. The lab was launched by a video conference by Defense Minister Rajnath Singh. The lab is named "Mobile BSL-3 VRDL Lab".

Question 8: - Recently who has started the 'Serve-The-Seniors Initiative' helpline service ??

Answer: -J & K State Legal Services Authority

👉👉Explanation: -

Recently, Jammu and Kashmir State Legal Services Authority (JKSLSA) has started the 'Serve-The-Seniors Initiative' helpline service. The objective of starting this helpline by Jammu and Kashmir State Legal Services Authority (JKSLSA) is to provide medicines, groceries and other essential items to senior citizens.

Question 9: - Who has recently started the #MyBookMyFriend campaign ??

Answer: - Union Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal 'Nishank'

👉👉Explanation: -

The #MyBookMyFriend campaign has recently been launched on World Book Day. The campaign has been started by Union Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal 'Nishank'. This campaign has been started on social media. Union Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal 'Nishank' has asked all students to share books on social media via #MyBookMyFriend.

Question 10: - Recently who developed the low cost COVID-19 test kit "Feluda" ??

Answer: -CSIR-IGIB

👉👉Explanation: -

Recently the low-cost COVID-19 test kit "Feluda" has been developed by two scientists Dr. Sauvik Maiti and Dr. Devjyoti Chakraborty of Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and Institute of Genomics and Integrative Biology (IGIB).


Himachal Pradesh Current Affairs 25 April 2020 In English


Question 1: - Recently, which Panchayat of Himachal Pradesh has been selected for Nanaji Deshmukh National Gaurav Gram Sabha Award-2020?

Answer: -Jhikli Bheet Panchayat of Baijnath Sub-division

Question 2: - Recently, for the repair work and modernization of major roads of the state, the World Bank has sanctioned an amount of how many crores?

Answer: -585 crore



Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: