Saturday, April 25, 2020

Daily Current Affairs 26 April 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs -26 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 26 April 2020 (Hindi/English)


||National Current affairs 26 April 2020||hp Current affairs 26 April 2020||International Current affairs 26 April 2020||

Daily Current Affairs 26 April 2020(Hindi/English)
Daily Current Affairs 26 April 2020(Hindi/English)


National & International Current affairs 26 April 2020 In Hindi 



Question 1:-हाल ही में ग्रीम वॉटसन का निधन हुआ है।वह कौन थे ??

Answer :-ऑस्ट्रेलिया के पूर्व क्रिकेटर

👉👉Explanation :-

हाल ही में ऑस्ट्रेलिया के पूर्व क्रिकेटर ग्रीम वॉटसन का निधन हुआ है।  ग्रीम वॉटसन ऑस्ट्रेलिया क्रिकेट टीम में आल राउंडर थे। उन्होंने ऑस्ट्रेलिया के लिए 5 टेस्ट मैच और 2 एकदिवसीय मैच खेले थे। 

Question 2 :-हाल ही में सॉफ्टवेयर के जरिए मुकदमों की सुनवाई शुरू करने वाला देश का पहला राज्य कौन बना है??

Answer :-उत्तर प्रदेश 

👉👉Explanation :-

हाल ही में सॉफ्टवेयर के जरिए मुकदमों की सुनवाई शुरू करने वाला देश का पहला राज्य उत्तर प्रदेश  बना है। उत्तर प्रदेश के इलाहाबाद हाई कोर्ट वीडियो कन्फेरसिंग के द्वारा मुकदमों की सुनवाई करेगा। 

Question 3 :- हाल ही में केंद्रीय सतर्कता आयुक्त का पदभार किसने संभाला है ?

Answer :-संजय कोठारी

👉👉Explanation :-


हाल ही में केंद्रीय सतर्कता आयुक्त का पदभार संजय कोठारी ने  संभाला है। इससे पहले संजय कोठारी राष्ट्रपति के सचिव थे। 

Question 4 :-हाल ही में सिंगापुर के कैलेडियम इनवेस्टमेंट ने बंधन बैंक में अपनी हिस्सेदारी को बढ़ाकर कितना कर दिया है ??

Answer :-4.49%

👉👉Explanation :-

हाल ही में सिंगापुर के कैलेडियम इनवेस्टमेंट ने बंधन बैंक में अपनी हिस्सेदारी को बढ़ाकर 4.49% कर दिया है। सिंगापुर के कैलेडियम इनवेस्टमेंट की पहले बंधन बैंक में 3.39% हिस्सेदारी थी। 

Question 5 :-हाल ही में COVID-19 से निपटने के लिए हाई-प्रेशर वेंटिलेटर "VITAL" किसने  विकसित किया है ??

Answer :-नासा ने 

👉👉Explanation :-


हाल ही में COVID-19 से निपटने के लिए हाई-प्रेशर वेंटिलेटर "VITAL" नेशनल एरोनॉटिक्स एंड स्पेस एडमिनिस्ट्रेशन (NASA)  ने विकसित किया है। इस हाई-प्रेशर वेंटिलेटर "VITAL" ने इकन स्कूल ऑफ मेडिसिन के सभी मुश्किल टेस्ट पास कर लिए है। 

Question 6 :-अंतर्राष्ट्रीय प्रतिनिधि दिवस कब  मनाया जाता है ??

Answer :- 25 अप्रैल 

👉👉Explanation :-

हर साल 25 अप्रैल को अंतर्राष्ट्रीय प्रतिनिधि दिवस मनाया जाता है। अंतर्राष्ट्रीय प्रतिनिधि दिवस को  संयुक्त राष्ट्र में सदस्य राष्ट्रों के प्रतिनिधियों की भूमिका के बारे में जागरूकता लाने के लिए मानते है। 

Question 7 :- हाल ही में  फ़ाइलों के संचालन के लिए 'ई-कार्यलय' ऐप किसने  लॉन्च की है ??

Answer :- CISF 

👉👉Explanation :-


हाल ही में केंद्रीय औद्योगिक सुरक्षा बल (Central Industrial Security Force-CISF) ने फ़ाइलों के संचालन के लिए 'ई-कार्यलय' ऐप  लॉन्च की है। यह अप्प बिना छुए फाइल्स को इधर उधर ट्रांसफर करने में मदद करेगी। 


Question 8 :- हाल ही में रिचार्ज साथी'  कार्यक्रम किसने लॉन्च किया है ??

Answer :-वोडाफोन आइडिया ने पेटीएम के साथ मिलकर

👉👉Explanation :-

हाल ही में वोडाफोन आइडिया ने पेटीएम के साथ मिलकर रिचार्ज साथी'  कार्यक्रम लॉन्च किया है। रिचार्ज साथी'  कार्यक्रम निजी और छोटे व्यवसायों को अतिरिक्त आय अर्जित करने में सहयता मिलेगी। 

Question 9 :- हाल ही में किस देश ने अपने पहले सैन्य उपग्रह "नूर" को सफलतापूर्वक ऑर्बिट में पहुंचायां है ??

Answer :- ईरान 

👉👉Explanation :-

हाल ही में ईरान ने अपने पहले सैन्य उपग्रह "नूर" को सफलतापूर्वक ऑर्बिट में पहुंचायां है। नूर उपग्रह पृथ्वी की सतह से  425 km  ऊपर परिक्रमा कर रहा है।

Himachal Pradesh Current Affairs 26 April 2020 In Hindi


Question 1 :-हिमाचल पुलिस के अगले डीजीपी कौन होंगे??

Answer :-संजय कुंडू

Question 2 :- हाल ही में प्रकाशित  पुस्तक "हिस्ट्री ऑफ़ हिमाचल " के लेखक कौन है ??

Answer :-के.आर.भारती 

Question 3 :-मनाली विधानसभा में कहाँ पर एक स्टेडियम का निर्माण किया जायेगा ??

Answer :-पतलीकूहल  





National & International Current affairs 26 April 2020 In English


Question 1: - Graeme Watson has died recently. Who was he?

Answer: - Former Australian cricketer

👉👉Explanation: -

Recently, former Australian cricketer Graeme Watson has passed away. Graeme Watson was an all rounder in the Australia cricket team. He played 5 Test matches and 2 ODIs for Australia.

Question 2: - Recently who became the first state in the country to start hearing cases through software?

Answer: - Uttar Pradesh

👉👉Explanation: -

Recently, Uttar Pradesh became the first state in the country to start hearing cases through software. The Allahabad High Court of Uttar Pradesh will hear the cases through video conferencing.

Question 3: - Who has recently taken over as the Central Vigilance Commissioner?

Answer: - Sanjay Kothari

👉👉Explanation: -

Recently, Sanjay Kothari has taken over the charge of Central Vigilance Commissioner. Before this, Sanjay Kothari was the Secretary to the President.

Question 4: Recently Singapore's Caladium Investment has increased its stake in Bandhan Bank to how much?

Answer: -4.49%

👉👉Explanation: -

Recently Singapore's Caladium Investment raised its stake in Bandhan Bank to 4.49%. Caladium Investment of Singapore previously held a 3.39% stake in Bandhan Bank.

Question 5: - Who has recently developed the high-pressure ventilator "VITAL" to deal with COVID-19 ??

Answer: -Nasa

👉👉Explanation: -

Recently the high-pressure ventilator "VITAL" has been developed by the National Aeronautics and Space Administration (NASA) to deal with COVID-19. This high-pressure ventilator "VITAL" has passed all the difficult tests of Econ School of Medicine.

Question 6: - When is International Representative Day celebrated?

Answer: - 25 April

👉👉Explanation: -

International Representative Day is observed every year on 25 April. International Delegation Day is considered to bring awareness about the role of representatives of member nations in the United Nations.


Question 7: - Recently who has launched 'e-karyalaya' app for handling files ??

Answer: - CISF

👉👉Explanation: -

Recently, the Central Industrial Security Force (CISF) has launched an 'e-karyalaya' app for handling files. This app will help in transferring files without touching them.


Question 8: - Who has recently launched the recharge partner program?

Answer: - Vodafone Idea collaborates with Paytm

👉👉Explanation: -

Recently Vodafone Idea together with Paytm has launched 'Recharge Partner' program. The Recharge Partner Program will enable private and small businesses to earn additional income.

Question 9: Recently which country has successfully launched its first military satellite "Noor" into Orbit ??

Answer: - Iran

👉👉Explanation: -

Recently Iran successfully launched its first military satellite "Noor" into Orbit. The Noor satellite is orbiting 425 km above the Earth's surface.

Himachal Pradesh Current Affairs 26  April 2020 In English


Question 1: - Who will be the next DGP of Himachal Police ??

Answer: - Sanjay Kundu

Question 2: - Who is the author of the recently published book "History of Himachal" ??

Answer: - KR Bharti

Question 3: Where in the Manali assembly will a stadium be constructed ??

Answer: - Pultikuhal



Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: