Monday, April 27, 2020

Daily Current Affairs 27 April 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs -27 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 27 April 2020 (Hindi/English)


||National Current affairs 27 April 2020||hp Current affairs 27 April 2020||International Current affairs 27 April 2020||


Daily Current Affairs 27 April 2020(Hindi/English)
Daily Current Affairs 27 April 2020(Hindi/English)

National And International Current Affairs 27 April 2020 In Hindi

Question 1:-हाल ही में किस राज्य में COVID-19 रोगियों की सेवा के लिए  "KARMI-Bot" रोबोट तैनात किया गया है ??
Answer :- केरल 
👉👉Explanation:-
                         

हाल ही में केरल  राज्य में COVID-19 रोगियों की सेवा के लिए  "KARMI-Bot" रोबोट तैनात किया गया है। यह रोबोट केरल के एर्नाकुलम में स्थित सरकारी अस्पताल में है। 
Question 2 :- हाल ही में बैंकिंग उद्योग को कितने महीने के लिये 'जन उपयोगी सेवा'  घोषित किया गया है ??
Answer :- 6 महीने 
👉👉Explanation:-
हाल ही में बैंकिंग उद्योग को 6  महीने के लिये 'जन उपयोगी सेवा'  घोषित किया गया है। भारत सरकार ने यह फैंसला कोरोना वायरस महामारी को देखते हुए लिया है। बैंकिंग उद्योग को 21 अक्टूबर 2020 तक  'जन उपयोगी सेवा'  घोषित कर दिया गया है।  

Question 3 :-हाल ही में COVID-19 अनुसंधान के लिए "विलोकना" सर्च इंजन किसने  विकसित किया है ??
Answer :-केरल के IIITM ने
👉👉Explanation:-
हाल ही में केरल केIndian Institute of Information Technology and Management-K  IIITM ने COVID-19 अनुसंधान के लिए "विलोकना" सर्च इंजन किसने  विकसित किया है। इस सर्च इंजन का संस्कृत अर्थ 'खोजना है। इस सर्च इंजन को ए.पी. जेम्स ने तैयार किया है। 
Question 4 :- हाल ही में किस राज्य सरकार ने दवाओं की होम डिलीवरी देने के लिए  'धनवंतरी' योजना शुरू की है ??
Answer :-असम सरकार 
👉👉Explanation:-



हाल ही में असम  राज्य सरकार ने दवाओं की होम डिलीवरी देने के लिए  'धनवंतरी' योजना शुरू की है। इस योजना के तहत मरीज अपनी दवा का पचा॔ स्वास्थ्य कार्यकर्ताओं को भेज कर सूचित कर सकेंगे उसके बाद स्वास्थ्य विभाग उन्हें घर पर यह  दवाएं पहुँचएगा। 
Question 5 :- विश्व बौद्धिक संपदा दिवस कब मनाया जाता है ??
Answer :-26 अप्रैल 
👉👉Explanation:-
26 अप्रैल को  विश्व आईपी दिवस के रूप में  जाना जाता है। कोरोनावायरस महामारी के कारण, सुरक्षित होना आवश्यक है, इसलिए WIPO किसी भी भौतिक कार्यक्रम का आयोजन नहीं कर रहा है, और आभासी चैनलों के माध्यम से मनाने के लिए विश्व आईपी दिवस के समुदाय को प्रोत्साहित करता है। यह दिन लोगों को यह बताने के लिए मनाया जाता है कि बौद्धिक संपदा (आईपी) के अधिकार कैसे नवाचार और रचनात्मकता को प्रोत्साहित करते हैं। इस वर्ष विश्व आईपी दिवस नवाचार डालता है और हरित भविष्य बनाने के प्रयासों का समर्थन करता है। Read more 
Question 6 :- हाल ही में रोनोजॉय 'रॉनी' रॉय का निधन हुआ है। वह कौन थे ??
Answer :-प्रसिद्ध फोटो जर्नलिस्ट
👉👉Explanation:-
हाल ही में प्रसिद्ध स्पोर्ट्स  फोटो जर्नलिस्ट रोनोजॉय 'रॉनी' रॉय का निधन हुआ है। उन्हें रानी के नाम से भी जाना जाता था। रोनोजॉय 'रॉनी' रॉय ने इंग्लैंड में हुए ICC विश्व कप  को कवर किया था।

Himachal Pradesh Current Affairs 27 April 2020 in Hindi


Question 1:- हाल ही में हिमाचल के बैजनाथ उपमंडल की झिकली भेठ पंचयात को राष्ट्रीय गौरव ग्राम सभा पुरस्कार-2020 के तहत कितना पुरस्कार मिलेगा ??

Answer :- 10 लाख 

Question 2 :-हिमाचल प्रदेश में अब तक कितनी सब्जी मंडिया ऑनलाइन है ??

Answer :- 19 


National And International Current Affairs 27 April 2020 In English


Question 1: - Recently in which state "KARMI-Bot" robot has been deployed to serve COVID-19 patients ??

Answer: - Kerala

👉👉Explanation: -
                     
Recently "KARMI-Bot" robot has been deployed in Kerala state to serve COVID-19 patients. The robot is in a government hospital in Ernakulam, Kerala.


Question 2: - Recently for how many months the banking industry has been declared as 'public utility service'?

Answer: 6 months

👉👉Explanation: -
Recently, the banking industry has been declared as a 'public utility service' for 6 months. The Government of India has taken this decision in view of the corona virus epidemic. The banking industry has been declared a 'public utility service' by 21 October 2020.

Question 3: - Who has recently developed the "extinction" search engine for COVID-19 research ??

Answer: - IIITM of Kerala

👉👉Explanation: -
Recently, the Indian Institute of Information Technology and Management-K IIITM, Kerala has developed a "Vilokana" search engine for COVID-19 research. The Sanskrit meaning of this search engine is' search. This search engine is called A.P. James has prepared

Question 4: - Recently which state government has launched 'Dhanvantari' scheme to give home delivery of medicines?

Answer: - Assam Government
👉👉Explanation: -
Recently Assam State Government has launched 'Dhanvantari' scheme to deliver home delivery of medicines. Under this scheme, patients will be able to send their medicines to health workers and inform them, after which the health department will send them these medicines at home.

Question 5: - When is World Intellectual Property Day celebrated?

Answer: -26 April

👉👉Explanation: -

World Intellectual Property Day means World Intellectual Property Day is celebrated globally on 26 April every year. It was launched by the World Intellectual Property Organization in the year 2000 to "spread awareness about the role of intellectual property rights patents, copyrights, trademarks and designs and promote everyday life" around the world. To promote the contribution made by the society in the development of society.

Question 6: - Recently Ronjoy 'Ronnie' Roy has passed away. Who was that ??

Answer: - Famous Photo Journalist

👉👉Explanation: -
Recently famous sports photo journalist Ronjoy 'Ronnie' Roy has passed away. She was also known as Rani. Ronjoy 'Ronnie' Roy covered the ICC World Cup in England.

Himachal Pradesh Current Affairs 27 April 2020 In English


Question 1: - Recently Jikli Bheet Panchayat of Baijnath Sub-division of Himachal will get how much award under National Gaurav Gram Sabha Award-2020 ??

Answer: - 1 million

Question 2: -How much vegetable market is online in Himachal Pradesh ??

Answer: - 19


Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: