Tuesday, April 28, 2020

Daily Current Affairs 28 April 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs -28 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 28 April 2020 (Hindi/English)


||National Current affairs 28 April 2020||hp Current affairs 28 April 2020||International Current affairs 28 April 2020||

Daily Current Affairs 28 April 2020(Hindi/English)
Daily Current Affairs 28 April 2020(Hindi/English)


National And International Current Affairs 28 April 2020 In Hindi


Question 1:- हाल ही में मैकेनिकल वेंटिलेटर "Ruhdaar" किसने  विकसित किया है ??

Answer :-IIT बॉम्बे, NIT श्रीनगर और जम्मू और कश्मीर के इस्लामिक यूनिवर्सिटी ऑफ़ साइंस एंड टेक्नोलॉजी (IUST) के इंजीनियरिंग छात्रों की टीम

Question 2 :-हाल ही में झूमा खातून के डोप टेस्ट में फेल होने पर कितने  साल का प्रतिबंध लगा है ??

Answer :- 4 साल 

Question 3 :-हाल ही में COVID-19 के लिए प्लाज्मा थेरेपी शुरू करने वाला पहला सरकारी अस्पताल कौन बना है ??

Answer :-लखनऊ का किंग जॉर्ज चिकित्‍सा विश्‍वविद्यालय (KGMU)

Question 4 :-कार्यस्थल पर सुरक्षित एवं स्वस्थ्य रहने का विश्व दिवस कब मनाया जाता है ??

Answer :- 28 अप्रैल 

Question 5 :-हाल ही में नासा के हबल टेलीस्कोप ने अंतरिक्ष में कितने साल पुरे किए है ??

Answer :- 30 साल

Question 6 :-हाल ही  में किस राज्य सरकार ने महिलाओं के लिए “जीवन शक्ति योजना” शुरू की है ??

Answer :- मध्य प्रदेश 

Question 7 :-हाल ही में Mutual Fund कंपनियों को RBI कितने करोड़ रुपए  देगा??

Answer :- 50000 करोड़ रु. 

Question 8 :- हाल ही में किस राज्य सरकार  ने राज्य में लोगों के इकठ्ठा होने पर 30 जून तक प्रतिबंध लगाया  है ?? 

Answer :- उत्तर प्रदेश 



Himachal Pradesh Current Affairs 28 April 2020 In Hindi


Question 1:-हाल ही में हिमाचल प्रदेश खाद्य सुरक्षा विभाग द्वारा जारी आदेशों के अनुसार प्रदेश में खैनी और गुटखा बेचने वालो पर कितने जुर्माने का प्राबधान किया गया है ??

Answer :-6 महीने की सजा और 2 लाख जुर्माना 

National And International Current Affairs 28 April 2020 In English



Question 1: - Who has recently developed the mechanical ventilator "Ruhdaar" ??

Answer: -Team of engineering students of IIT Bombay, NIT Srinagar and Islamic University of Science and Technology (IUST) of Jammu and Kashmir

Question 2: - Recently Juma Khatoon has been banned for failing in dope test for how many years ??

Answer: 4 years

Question 3: - Recently who became the first government hospital to start plasma therapy for COVID-19 ??

Answer: -King George Medical University (KGMU) of Lucknow

Question 4: - When is the World Day of Safe and Healthy celebrated at the workplace?

Answer: - 28 April

Question 5: - Recently, how many years has been completed by NASA's Hubble Telescope in space ??

Answer: 30 years

Question 6: - Recently which state government has launched "Jeevan Shakti Yojana" for women ??

Answer: - Madhya Pradesh

Question 7: - How many crore rupees will the RBI give to Mutual Fund companies recently ??

Answer: 50000 crores.

Question 8: - Recently which state government has banned the gathering of people in the state till 30th June ??

Answer: - Uttar Pradesh

Himachal Pradesh Current Affairs 28 April 2020 In English


Question 1: - Recently, according to the orders issued by the Himachal Pradesh Food Safety Department, how many fines have been provided for those who sell khaini and gutkha in the state ??

Answer: 6 months sentence and 2 lakh fine


Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here


No comments: