Tuesday, April 28, 2020

Daily Current Affairs 29 April 2020 (Hindi/English)

Daily Current Affairs -29 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 29 April 2020 (Hindi/English)


||National Current affairs 29 April 2020||hp Current affairs 29 April 2020||International Current affairs 29 April 2020||


Daily Current Affairs 29 April 2020 (Hindi/English)
Daily Current Affairs 29 April 2020 (Hindi/English)


National and International current affairs 29 April 2020


Question 1:-हाल ही में लेह और नई दिल्ली में हाइड्रोजन कार और बस लाने के लिए परियोजना का  शुभारंभ किसने किया है ??

Answer :-नेशनल थर्मल पावर कॉरपोरेशन (NTPC) लिमिटेड

👉👉Explanation :-

हाल ही में लेह और नई दिल्ली में हाइड्रोजन कार और बस लाने के लिए परियोजना का  शुभारंभ नेशनल थर्मल पावर कॉरपोरेशन (NTPC) लिमिटेड ने  किया है। इस परियोजना के तहत लेह और दिल्ली में 10 हाइड्रोजन FC  आधारित इलेक्ट्रिक बसे और कार की बराबर संख्या प्रदान करने के लिए EOL ) ने  घोषणा की है। इस परियोजना  की पहल नवीन और नवीकरणीय ऊर्जा मंत्रालय ने की है। 

Question 2 :-हाल ही में एयरटेल ने किसके  साथ अपनी नेटवर्क क्षमता को बढ़ाने के लिए  हाथ मिलाया है ??

Answer :- नोकिया

👉👉Explanation :-


हाल ही में एयरटेल ने नोकिया के  साथ अपनी नेटवर्क क्षमता को बढ़ाने के लिए  हाथ मिलाया है। एयरटेल ने अपनी नेटवर्क क्षमता को बढ़ावा देने  के लिए 1 बिलियन डॉलर के सौदे पर हस्ताक्षर कर दिए  हैं।

Question 3 :-हाल ही में इंडियन ओवरसीज बैंक ने किसके साथ मिलकर   विशेष ऋण योजना शुरू की है ??

Answer :-स्वयं सहायता समूहों (SHG)

👉👉Explanation :-



हाल ही में इंडियन ओवरसीज बैंक ने स्वयं सहायता समूहों (SHG) साथ मिलकर   विशेष ऋण योजना शुरू की है। इंडियन ओवरसीज बैंक ने यह विशेष ऋण योजना कोरोना वायरस द्वारा उत्पन्न कठिनाइयों का समाधान करने के लिए शुरू की है।

Question 4 :-हाल ही में इंडिया रेटिंग्स एंड रिसर्च एजेंसी ने भारत की जीडीपी ग्रोथ को घटाकर कितना कर दिया है ?? 

Answer :- 1.9 %

👉👉Explanation :-

हाल ही में इंडिया रेटिंग्स एंड रिसर्च एजेंसी ने भारत की जीडीपी ग्रोथ को 2021 के  लिए घटाकर  1.9 % कर दिया है। इससे पहले मार्च में   इंडिया रेटिंग्स एंड रिसर्च एजेंसी ने भारत की जीडीपी ग्रोथ को  2021 के  लिए 3.6 % रहने का अनुमान लगाया था।

Question 5 :-हाल ही में "Trends in World Military Expenditure, 2019" रिपोर्ट के अनुसार वर्ष 2019 में सबसे ज्यादा वैश्विक सैन्य खर्च करने वाले देश कौन है ??

Answer :-अमेरिका

👉👉Explanation :-



हाल ही में स्टॉकहोम इंटरनेशनल पीस रिसर्च इंस्टीट्यूट (SIPRI) द्वारा जारी "Trends in World Military Expenditure, 2019" रिपोर्ट के अनुसार वर्ष 2019 में सबसे ज्यादा वैश्विक सैन्य खर्च करने वाला देश अमेरिका है।


  • अमेरिका :-$ 732 बिलियन
  • चीन :-$ 261 बिलियन 
  • भारत :-$ 71.1 बिलियन
  • रूस :-65.1 बिलियन डॉलर 
  •  सऊदी अरब :-$ 61.9 बिलियन
Question 6 :-हाल ही में किसने कोरोनावायरस के चलते अपना युद्ध अभ्यास "पिच ब्लैक 2020" रद्द किया है ??

Answer :- ऑस्ट्रेलिया 

👉👉Explanation :-


हाल ही में  कोरोनावायरस के चलते ऑस्ट्रेलिया ने अपना युद्ध अभ्यास "पिच ब्लैक 2020" रद्द किया है। यह युद्ध अभ्यास भारत  और ऑस्ट्रेलिया  की वायु सेना के बीच होना था।

Himachal Pradesh Current Affairs 29 April 2020 hindi  


Question 1:-हाल ही में मंडी जिला के किस अस्पताल में कोरोना वायरस के टेस्ट की सुविधा शुरू की गयी है ?

Answer :- श्री लाल बहादुर शास्त्री मेडिकल कॉलेज नेरचौक

Question 2 :-हाल ही में  हिमाचल प्रदेश के किस जिले में रिक्टर पैमाने पर भूकंप की तीव्रता  4.1 मापी गयी है ??

Answer :-चम्बा 


National And International Current Affairs 29 April 2020 In English


Question 1: - Recently who has launched the project to bring hydrogen car and bus to Leh and New Delhi ??

Answer: -National Thermal Power Corporation (NTPC) Limited

Explanation: -

Recently the project for bringing hydrogen car and bus to Leh and New Delhi has been launched by National Thermal Power Corporation (NTPC) Limited. Under this project, EOL has announced to provide 10 Hydrogen FC based electric settlements in Leh and Delhi and equal number of cars. The project has been initiated by the Ministry of New and Renewable Energy.

Question 2: Recently with which Airtel has joined hands to increase its network capacity ??

Answer: - Nokia

Explanation: -

Recently Airtel has joined hands with Nokia to increase its network capacity. Airtel has signed a $ 1 billion deal to boost its network capacity.

Question 3: Recently Indian Overseas Bank has started a special loan scheme with whom ??

Answer: - Self-help groups (SHG)

Explanation: -

Recently Indian Overseas Bank has started a special loan scheme in association with Self Help Groups (SHGs). Indian Overseas Bank has introduced this special loan scheme to solve the difficulties caused by the corona virus.

Question 4: - Recently India Ratings and Research Agency has reduced India's GDP growth to how much ??

Answer: - 1.9%

Explanation: -

Recently, the India Ratings and Research Agency reduced India's GDP growth to 1.9% for 2021. Earlier in March, the India Ratings and Research Agency had estimated India's GDP growth to be 3.6% for 2021.

Question 5: - According to the recent "Trends in World Military Expenditure, 2019" report, who is the highest global military spending country in the year 2019 ??

Answer: -America

Explanation: -

According to the "Trends in World Military Expenditure, 2019" report recently released by Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), America is the highest global military spending country in the year 2019.


  • US: - $ 732 billion
  • China: - $ 261 billion
  • India: - $ 71.1 billion
  • Russia: 65.1 billion dollars
  •  Saudi Arabia: - $ 61.9 billion


Question 6: - Recently who canceled their war practice "Pitch Black 2020" due to Coronavirus ??

Answer: - Australia

Explanation: -

Recently, Australia canceled its war practice "Pitch Black 2020" due to Coronavirus. The combat exercise was to be between the Air Force of India and Australia.


Himachal Pradesh Current Affairs 29 April 2020 In English


Question 1: - Recently, in which hospital of Mandi district, facility of test of corona virus has been started?

Answer: - Shri Lal Bahadur Shastri Medical College Nerchauk

Question 2: - Recently, in which district of Himachal Pradesh, earthquake intensity on Richter scale has been measured 4.1?

Answer: -Chamba

Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: