Wednesday, April 29, 2020

Daily Current Affairs 30 April 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs -30 April 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 30 April 2020 (Hindi/English)


||National Current affairs 30 April 2020||hp Current affairs 30 April 2020||International Current affairs 30 April 2020||

daily current affairs 30 april 2020
Daily Current Affairs 30 april 2020

National And International Current Affairs 30 April 2020 in Hindi

Question 1:-International Dance Day कब मनाया जाता है ??

Answer :- 29 अप्रैल 

Question 2 :-हाल ही में पुरुषों की विश्व मुक्केबाजी चैम्पियनशिप 2021 की मेजबानी भारत से छिनकर किसको  सौंप दी गई है?

Answer :- सर्बिया

Question 3 :-हाल ही में अल्जाइमर अवरोधक आधारित "बर्बेरिन"किसने  विकसित किया है??

Answer :-जवाहरलाल नेहरू सेंटर फॉर एडवांस साइंटिफिक रिसर्च (JNCASR) के वैज्ञानिकों ने

Question 4 :-हाल ही में कम लागत वाला रोबोटिक डिवाइस "Hospital Care Assistive Robotic Device (H-CARD)" विकसित किया है ??

Answer :-सेंट्रल मैकेनिकल इंजीनियरिंग रिसर्च इंस्टीच्यूट के दुर्गापुर स्थित सीएसआईआर लैब द्वारा

Question 5 :-हाल ही में एक नई पहल “Access to COVID-19 Tools Accelerator”किसने  लॉन्च की है ??

Answer :-जी-20 समूह ने सऊदी अरब की अध्यक्षता में

Question 6 :-हाल ही में किस राज्य सरकार ने 'जगन्‍ना विद्या दीवेना योजना' का शुभारंभ किया है??

Answer :-आंध्र प्रदेश

Question 7 :-हाल ही में कतर में भारत के अगले राजदूत के रूप में किसे नियुक्त किया गया है??

Answer :-दीपक मित्तल

Question 8 :-हाल ही में बहरीन में भारत के अगले राजदूत के रूप में किसे नियुक्त किया गया है??

Answer :-पीयूष श्रीवास्तव

Question 9 :-हाल ही में भारत सरकार ने  एशियाई विकास बैंक (ADB) के साथ कितने  बिलियन डॉलर के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं??

Answer :-1.5 बिलियन डॉलर

Question 10 :-हाल ही में एक्सिस बैंक ने मैक्स लाइफ इंश्योरेंस में कितने प्रतिशत  अतिरिक्त हिस्सेदारी खरीदने का फैसला किया है??

Answer :- 29%

Question 11 :- हाल ही में हुडको के नए CMD का पदभार  किसने संभाला है ?

Answer :-शिव दास मीणा

Himachal Pradesh Current Affairs 30 April 2020 in hindi

Question 1:-एक्टिव केस-फाइंडिंग अभियान की शुरुआत किस राज्य में की गयी है ??

Answer :- हिमाचल प्रदेश 

Question 2 :- हाल ही में हिमाचल प्रदेश में जल जीवन मिशन के तहत 2022 तक कितने घरों में नल के माध्यम से पेयजल उपलब्ध करवाने का लक्ष्य रखा गया है ??

Answer :-16,68523


National And International Current Affairs 30 April 2020 In English


Question 1: - When is International Dance Day celebrated ??

Answer: - 29 April


Question 2: Who has recently been handed over the hosting of the Men's World Boxing Championship 2021 to India?

Answer: - Serbia

Question 3: - Recently who developed Alzheimer's inhibitor based "Berberine" ??

Answer: - Scientists of Jawaharlal Nehru Center for Advanced Scientific Research (JNCASR)

Question 4: - Recently developed low cost robotic device "Hospital Care Assistive Robotic Device (H-CARD)" ??


Answer: - by CSIR Lab of Central Mechanical Engineering Research Institute, Durgapur

Question 5: - Recently who has launched a new initiative "Access to COVID-19 Tools Accelerator" ??

Answer: -G20 group headed by Saudi Arabia

Question 6: - Recently which state government has launched the 'Jaganna Vidya Deewana Yojana'?

Answer: - Andhra Pradesh

Question 7: - Recently who has been appointed as the next Ambassador of India to Qatar ??

Answer: -Deepak Mittal

Question 8: - Recently who has been appointed as the next Ambassador of India to Bahrain?


Answer: -Piyush Srivastava

Question 9: - Recently Government of India has signed how many billion dollar loan agreement with Asian Development Bank (ADB) ??

Answer: -1.5 billion dollars

Question 10: Recently, Axis Bank has decided to buy what percentage of additional stake in Max Life Insurance?

Answer: - 29%

Question 11: - Recently who took over the new CMD of Hudco?


Answer: - Shiv Das Meena

Himachal Pradesh Current Affairs 30 April 2020 in English


Question 1: In which state has the active case-finding campaign been started ??

Answer: - Himachal Pradesh


Question 2: Recently, under the Water Life Mission in Himachal Pradesh, how many houses have been targeted to provide drinking water through taps by 2022?


Answer: -16,68523


Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: