Saturday, May 2, 2020

Daily Current Affairs 02 May 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs -02 may 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 02 May 2020 (Hindi/English)

||National Current affairs 02 may 2020||hp Current affairs 02 may 2020||International Current affairs 02 may 2020||
Daily Current Affairs 02 May 2020(Hindi/English)
Daily Current Affairs 02 May 2020(Hindi/English)



National And International Current Affairs 02 May 2020 In Hindi


Question 1:-हाल  ही में एमएसएमई मंत्रालय के सचिव का कार्यभार किसने  संभाला है ??

Answer :-अरविंद कुमार शर्मा

Question 2 :-हाल ही में सड़क परिवहन और राजमार्ग मंत्रालय के सचिव का पदभार किसने संभाला है ??

Answer :-गिरिधर अरमाने

Question 3 :-हाल ही में "अतुल्य" नामक एक माइक्रोवेव स्टरलाइजर किसने  विकसित किया है ??

Answer :-पुणे के डिफेंस इंस्टीट्यूट ऑफ एडवांस टेक्नोलॉजी

Question 4 :-World Tuna Day कब मनाया जाता है ??

Answer :- 02 मई 

Question 5 :-हाल ही में किस राज्य के काले चावल, जिसे चाक-हाओ भी कहा जाता को भौगोलिक संकेत टैग  दिया गया है??

Answer :- मणिपुर 

Question 6 :- हाल ही में COVID -19 से निपटने के लिए  "YASH" कार्यक्रम  किसने लॉन्च किया है ??

Answer :-NCSTC और DST

Question 7 :-हाल ही में दुनिया भर में सबसे ज्यादा देखे जाने वाले कार्यक्रम का विश्व रिकॉर्ड  किसने बनाया है??

Answer :-भारत की महाकाव्य पौराणिक गाथा, 'रामायण'

Question 8 :- साल 2020 का निक्केई एशिया पुरस्कार किसे  दिया जाएगा??

Answer :-आईआईटी मद्रास के प्रोफेसर थलप्पिल प्रदीप

Question 9 :-हाल ही में मनरेगा के तहत सबसे ज्यादा रोजगार देना वाला राज्य कौन बना है ??

Answer :-छत्तीसगढ़

Question 10 :-हाल ही में स्वास्थ्य कर्मियों को सम्मानित करने के लिए  #WeWillWin अभियान  शुरू किया है ??

Answer :- फीफा 


Himachal Pradesh Current Affairs 02 May 2020 In Hindi 


Question 1 :-हिमाचल प्रदेश के किस किस अधिकारी को ब्रिटेन की कंपनी द्वारा वर्ल्ड रिकॉर्ड स्टार 2020 ऑनलाइन सर्टिफिकेट से सम्मानित किया गया है ??

Answer :-सीताराम मरडी 

Question 2 :- हाल ही में हिमाचल प्रदेश कुमारहट्टी से सोलन बाईपास पर बनाई गई टनल कितने मीटर लम्बी है ??

Answer :-924 मीटर 



National and International current affairs 02 may 2020 in English


Question 1: - Recently who has taken over the charge of Secretary, Ministry of MSME ??

Answer: -Arvind Kumar Sharma

Question 2: - Who has recently taken over as the Secretary of the Ministry of Road Transport and Highways?

Answer: -Giridhar Armane

Question 3: - Recently who developed a microwave sterilizer named "Incredible" ??

Answer: - Defense Institute of Advanced Technology, Pune

Question 4: -World Tuna Day is celebrated when ??


Answer: - 02 May

Question 5: - Recently the black rice of which state, also known as Chak-Hao, has been given the geographical indication tag ??

Answer: - Manipur

Question 6: - Recently who launched "YASH" program to deal with COVID-19 ??

Answer: -NCSTC and DST

Question 7: - Recently who has created the world record of the most watched program worldwide ??

Answer: -The epic mythological saga of India, 'Ramayana'

Question 8: - Who will be given the Nikkei Asia Award for the year 2020?


Answer: - Professor Thalappil Pradeep of IIT Madras

Question 9: - Recently who has become the state with the highest employment under MNREGA ??

Answer: - Chhattisgarh

Question 10: - Recently started the #WeWillWin campaign to honor health workers ??

Answer: - FIFA


Himachal Pradesh Current Affairs 02 May 2020 In English


Question 1: - Which officer of Himachal Pradesh has been awarded the World Record Star 2020 online certificate by a UK company ??

Answer: - Sitaram Mardi

Question 2: - Recently, how many meters is the tunnel built on Solan bypass from Himachal Pradesh Kumarhatti ??


Answer: -924 meters

Read More:- Current Affairs 01 May 2020 


Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: