Monday, May 4, 2020

Daily Current Affairs 04 May 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs -04 may 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 4 May 2020(Hindi/English)

||National Current affairs 4 may 2020||hp Current affairs 4 may 2020||International Current affairs 4 may 2020||





Daily Current Affairs 04 May 2020(Hindi/English)
Daily Current Affairs 04 May 2020(Hindi/English)

National And International Current Affairs 4 may 2020 In Hindi

Question 1 :-हाल ही में पीटर एबडन ने संन्यास लेने का ऐलान किया है।वह कौन है ??

Answer :-विश्व स्नूकर चैंपियन

Question 2 :-हाल ही में नासा के पहले मंगल हेलीकॉप्टर ‘Ingenuity' का नाम रखने का श्रेय किसको  दिया गया है??

Answer :- भारतीय मूल की 17 वर्षीय छात्रा वनिजा रूपानी को

Question 3 :-हाल ही में किस राज्य के केसर को भौगोलिक संकेत  टैग दिया गया है??

Answer :- जम्मू और कश्मीर के कश्मीरी केसर को 

Question 4 :-हाल ही में किस देश ने  COVID-19 दिशा-निर्देशों के तहत गेंद पर शाइन लाने के लिए लार और पसीने के इस्तेमाल पर रोक लगा दी है??

Answer :- ऑस्ट्रेलिया 

Question 5 :-विश्व प्रेस स्वतंत्रता दिवस  कब मनाया जाता है??

Answer :- 03 मई 

Question 6 :- हाल ही में एक नेशन एक राशन कार्ड के तहत कितने राज्यों को जोड़ा गया है ??

Answer :- 5 

Question 7 :-हाल ही में RBI ने किस बैंक का लाइसेंस रद्द किया है ??

Answer :-सीकेपी बैंक

Question 8 :-हाल ही में आर वी स्मिथ  का निधन  हुआ है वे कौन थे?

Answer :- लेखक 



Himachal Pradesh Current Affairs 04 May 2020 In Hindi



Question 1 :-शहरी जनता को मुख्यमंत्री रोजगार गारंटी योजना के तहत कितने दिनों का रोजगार मुहैया करवाया जायेगा ??

Answer :-120 दिनों 

Question 2 :- हाल ही में भारतीय सेना की डाह डिवीजन ने रविवार को किस  मेडिकल कालेज में कोरोना वारियर्स को सम्मान अर्पित किया है ??

Answer :- टांडा मेडिकल कॉलेज 



National And International Current Affairs 4 may 2020 In English


Question 1: - Recently Peter Abdon has announced to retire. Who is he ??

Answer: - World Snooker Champion

Question 2: - Recently who has been given the credit for naming NASA's first Mars helicopter 'Ingenuity' ??

Answer: - 17 year old student of Indian origin Vanija Rupani

Question 3: - Recently the saffron of which state has been given Geographical Indication tag ??

Answer: - Kashmiri Saffron of Jammu and Kashmir

Question 4: - Recently which country has banned the use of saliva and sweat to bring shine on the ball under COVID-19 guidelines ??

Answer: - Australia

Question 5: - When is World Press Freedom Day celebrated?

Answer: - 03 May

Question 6: - Recently how many states have been added under one nation one ration card ??

Answer: - 5

Question 7: Recently RBI has canceled the license of which bank ??

Answer: -KKP Bank

Question 8: - Recently RV Smith has died, who were they?

Answer: - Author

Himachal Pradesh Current Affairs 04 May 2020 In English



Question 1: - How many days of employment will be provided to the urban people under the Chief Minister Employment Guarantee Scheme?

Answer: -120 days

Question 2: - Recently Dah Division of Indian Army has paid respects to Corona Warriors in which medical college on Sunday ??

Answer: - Tanda Medical College



Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here