Monday, May 4, 2020

Daily Current Affairs 05 May 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs 05 May 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs 05 May 2020(Hindi/English)

||Daily Current Affairs 5 May 2020 In Hindi||Daily Current Affairs 5 May 2020 In English||

Daily Current Affairs 05 May 2020(Hindi/English)
Daily Current Affairs 05 May 2020(Hindi/English)

National & International Current Affairs 5 may 2020 in Hindi

||National Current Affairs 5 may 2020||international current affairs 5 may 2020||

Question 1:-International Firefighter's Day कब मनाया जाता है ??

Answer :- 04 मई 

Question 2 :-हाल ही में कहाँ पर पहली covid -19 बस लॉन्च कि गयी है ??

Answer :- मुंबई 

Question 3 :- हाल ही में किस बैंक ने #hamharnahimanege शीर्षक पर एक गाना जारी किया है ??

Answer :-HDFC बैंक 

Question 4 :- हाल ही में चुनाव  आयोग ने किस राज्य में विधान परिषद  की रिक्त सीटों पर चुनाव  की मंजूरी दी है ??

Answer :-महाराष्ट्र 

Question 5 :-हाल ही में केएस निसार अहमद का निधन हुआ वे कौन थे ??

Answer :- कवि 

Question 6 :-हाल ही में किस देश में 04 मई को राष्ट्रीय पक्षी दिवस मनाया गया है ??

Answer :- अमेरिका 

Question 7 :-हाल ही में किसने "मत कर  फॉरवर्ड " अभियान चलाया है ??

Answer :- टिकटॉक 

Question 8 :-हाल ही में किस राज्य सरकार ने कोरोना वारियर्स के लिए 10 लाख रुपए की बीमा योजना शुरू की है ??

Answer :- पश्चिमी बंगाल 

Question 9 :- हाल  ही में  आयी रिपोर्ट के अनुसार लॉकडाउन की वजह से भारत में ऊर्जा की खपत में कितने प्रतिशत कमी आयी है ??

Answer :- 30 %

Question 10 :-हाल ही में भारतीय इ कॉमर्स मार्किट "भारत मार्किट " किसने शुरू की है ??

Answer :-CAIT 


Himachal Pradesh Current Affairs 5 may 2020 in Hindi

||Hp Current Affairs 5 may 2020 in hindi||Himachal Pradesh current affairs 5 may 2020 in english||



Question 1 :- हाल ही में किस राज्य सरकार ने मुख्यमंत्री शहरी रोजगार गारंटी योजना लॉन्च की है ??

Answer :-हिमाचल प्रदेश 

Question 2 :- हाल ही में एनसीसी ने  ‘एचपी कोविड-19 स्टेट डिजास्टर रिस्पाँस फंड’ के लिए कितने  लाख रुपए का चेक भेंट किया  है ??

Answer :-4.67 लाख रुपए

National & International Current Affairs 5 may 2020 in English

||National Current Affairs 5 may 2020||international current affairs 5 may 2020||


Question 1: - When is International Firefighter's Day celebrated ??

Answer: - 04 May

Question 2: - Recently where is the first covid-19 bus launched ??

Answer: - Mumbai

Question 3: - Recently which bank has released a song titled #hamharnahimanege ??

Answer: -HDFC Bank

Question 4: - Recently in which state Election Commission has approved election to the vacant seats of Legislative Council?

Answer: -Maharashtra

Question 5: - Recently who died KS Nisar Ahmed?

Answer: - Poet

Question 6: - Recently in which country National Bird Day has been celebrated on 04 May ??

Answer: - America

Question 7: - Recently who has run the "Do not forward" campaign ??

Answer: - Tiktok

Question 8: - Recently which state government has launched an insurance scheme of Rs 10 lakh for Corona Warriors ??

Answer: - West Bengal

Question 9: According to the recent report, what percentage of energy consumption in India has come down due to lockdown ??

Answer: - 30%

Question 10: - Recently who launched the Indian e-commerce market "Bharat market" ??

Answer: -CAIT

Himachal Pradesh Current Affairs 5 may 2020 in English

||Hp Current Affairs 5 may 2020 in hindi||Himachal Pradesh current affairs 5 may 2020 in english||


Question 1: - Which state government has recently launched Chief Minister Urban Employment Guarantee Scheme?

Answer: -Himachal Pradesh

Question 2: - Recently NCC has presented how many lakh rupees check for 'HP Kovid-19 State Disaster Response Fund' ??

Answer: -4.67 lakh rupees



Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: