Sunday, May 3, 2020

Daily Current Affairs 3 May 2020(Hindi/English)

Daily Current Affairs -03 may 2020(Himachal Pradesh,National ,International)

Daily Current Affairs 3 May 2020(Hindi/English)

||National Current affairs 3 may 2020||hp Current affairs 3 may 2020||International Current affairs 3 may 2020||

Daily Current Affairs 3 May 2020(Hindi/English)
Daily Current Affairs 3 May 2020(Hindi/English)

National And International Current Affairs 3 may 2020 In Hindi



Question 1:-हाल ही में “Prof. B.B. Lal: India Rediscovered” शीर्षक एक ई-बुक का विमोचन किसने  किया है ??

Answer :-केंद्रीय संस्कृति मंत्री प्रहलाद सिंह पटेल

Question 2 :-हाल ही में "किसान सभा" नामक एक ऐप किसने विकसित की है ??

Answer :-CSIR-केंद्रीय सड़क अनुसंधान संस्थान (CSIR-CRRI)

Question 3 :-हाल ही में किसे अमेरिकन एकेडमी ऑफ आर्ट्स एंड साइंसेज के लिए अंतरराष्ट्रीय मानद सदस्य के रूप में चुना गया है??

Answer :-शोभना नरसिम्हन

Question 4 :-हाल ही में 'विकास अभय' नामक एक ऋण योजना किसने आरंभ की है??

Answer :-कर्नाटक विकास ग्रामीण बैंक

Question 5 :- हाल ही में AYURAKSHA "कोरोना से जंग: दिल्ली पुलिस के संग" शीर्षक कार्यक्रम का आयोजन किसने  किया है ??

Answer :-अखिल भारतीय आयुर्वेद संस्थान (AIIA)

Question 6 :-हाल ही में किसे गूगल पे इंडिया का सलाहकार नियुक्त किया गया है??

Answer :-एक्सिस बैंक की पूर्व सीईओ शिखा शर्मा

Question 7 :-हाल ही में जापान सरकार द्वारा 'ऑर्डर ऑफ राइजिंग सन' से किसे सम्मानित किया गया है??

Answer :-मणिपुर के डॉक्टर थंगजाम धबाली सिंह

Question 8 :-अंतर्राष्ट्रीय श्रमिक दिवस कब मनाया जाता है ??

Answer :- 1 मई 



Himachal Pradesh Current Affairs 03 May 2020 In Hindi


Question 1:-कोरोना महामारी के कारण हिमाचल से बाहर फसे प्रदेशवासियों को प्रदेश लेन के लिए किस अधिकारी के नेतृत्ब में एक विशेष टीम का गठन किया गया है ??

Answer :-प्रधान सचिव राजस्ब एवं  आपदा ओंकार शर्मा 

Question 2 :- हाल ही में कुमारहट्टी से सोलन बाईपास किस नेशनल हाईवे पर निर्मित किया गया है ??

Answer :- कालका -शिमला 


National And International Current Affairs 3 may 2020 In English



Question 1: - Recently “Prof. B.B. Who has released an e-book titled Lal: India Rediscovered?

Answer: - Union Culture Minister Prahlad Singh Patel

Question 2: - Recently who developed an app called "Kisan Sabha" ??

Answer: -CSIR-Central Road Research Institute (CSIR-CRRI)

Question 3: - Recently who has been selected as an international honorary member for the American Academy of Arts and Sciences ??

Answer: -Shobna Narasimhan

Question 4: - Recently who has launched a loan scheme named 'Vikas Abhay' ??

Answer: -Karnataka Vikas Gramin Bank

Question 5: - Recently who has organized AYURAKSHA program titled "Corona Se Jung: With Delhi Police" ??

Answer: -All India Institute of Ayurveda (AIIA)

Question 6: - Recently who has been appointed as consultant of Google Pay India ??

Answer: - Shikha Sharma, former CEO of Axis Bank

Question 7: - Recently who has been awarded 'Order of Rising Sun' by the Government of Japan?

Answer: - Doctor Thangjam Dabali Singh of Manipur

Question 8: - When is International Labor Day celebrated?

Answer: - 1 May

Himachal Pradesh Current Affairs 03 May 2020 In English


Question 1: - Due to Corona epidemic, a special team has been formed under the leadership of which officer for the state lane to the people trapped outside Himachal Pradesh?

Answer: -Prime Secretary and Disaster Omkar Sharma

Question 2: - Recently on which national highway Solan bypass has been constructed from Kumarhatti ??

Answer: - Kalka-Shimla



Like Our Facebook PageClick Here
Advertisement With Us Click Here
To Join WhatsappClick Here
Online StoreClick Here

No comments: