Sunday, June 21, 2020

Solved HPTET Non Medical Previous Year Question Paper 2012

Solved HPTET Non Medical Previous Year Question Paper 2012

Solved HPTET Non Medical Previous Year Question Paper 2012


||HPTET NON MEDICAL Previous Paper 2012||HPTET Non Medical Previous Year Question Paper 2012||

Held on :- 08 Feb 2012

Solved HPTET Non Medical Previous Year Question Paper 2012
Solved HPTET Non Medical Previous Year Question Paper 2012

Question: 1. “Braile” system is the most popular resource for
Answer: Visually challenged persons

Question: 2. The unit of time in MKS system is
Answer: Second

Question: 3. Great bear, Orion, Leo-major are the names of
Answer: Constellations

Question: 4. Which lense would you preper to use while reading small letters found in dictionary ?
Answer: A convex lens of focal length 5 cm

Question: 5. The change in focal length of an eye lens is caused by the action of
Answer: Ciulliary muscles

Question: 6. A current of 0.5 A is drawn by a filament of an electric bulb for 10 minutes. The amount of electric charge that flows through the circuit is
Answer: 300C

Question: 7. The work done to move a charge 2C across two points having a potential difference 2V is
Answer: 4J

Question: 8. Which is an alloy of copper and nickel ?
Answer: Constantan

Question: 9. The coil of an electric toaster is made up of
Answer: Alloys

Question: 10. 100J heats are produced each second in a 4 ohm resistance.The potential difference across the resistor is
Answer: 20V

Question: 11. An electric bulb is connected to a 220 V generator. The current is 0.50A. The power of bulb is
Answer: 110 W

Question: 12. The device used for producing electric current is called
Answer: Generator

Question: 13. If a trolley starts from rest with an acceleration of 2m/s2, the velocity of trolley after 4s would be
Answer: 8 m/s

Question: 14. The force acting on mass of 1g due to the gravitational pull on the earth is called 1gwt. equals
Answer: 980 dyne

Question: 15. The weight of a body would not be zero
Answer: on a frictionless surface

Question: 16. Frictional force can be measured in
Answer: Dyne, Kgwt, Newton

Question: 17. If the density of a block is 981kg/m3 in water it shall
Answer: Float

Question: 18. If momentum of a body of mass 100g having a K.E. of 20 J is
Answer: 2kgm/s

Question: 19. Among Iron, Water, Copper and Mercuy which substances has greatest specific heat ?
Answer: Water

Question: 20. The frequency of sound waves can be expressed in
Answer: Hz, cycles/sec, 1/s

Question: 21. An echo will be heard if minimum distance between the source of sound and the obstacle is
Answer: 17 m

Question: 22. Shaving mirrors are
Answer: Concave

Question: 23. If the speed of a car becomes 3 times, then the kinetic energy becomes
Answer: 9 times

Question: 24. Cellulose is a polymer of
Answer: Glucose

Question: 25. The non stick articles are coated with
Answer: Teflone

Question: 26. Plaster of Paris is
Answer: Ca SO4, 1/2H2O

Question: 27. King of chemicals is
Answer: H2 SO4

Question: 28. Among phosphoric acid, Carbonic acid, Hydrochloricb acid and Nitric acid which one is not a strong acid ?
Answer: Carbonic acid

Question: 29. Antacids contain
Answer: Mild bases

Question: 30. Metals are said to be sonorous because they are
Answer: Produce ringing tones

Question: 31. The metals which is liquid at room temperature is
Answer: Hg

Question: 32. Acid turn
Answer: Blue litmus red

Question: 33. Sodium metal is stored in
Answer: Kerosene oil

Question: 34. The products of neutralization reactions are
Answer: Salt and water

Question: 35. CNG is
Answer: Compressed Natural Gas

Question: 36. A lustrous non-metal is
Answer: Iodine

Question: 37. Petroleum product used for repelling moths and insects is
Answer: Naphthalene

Question: 38. The cental metal atom present in chlorophyll is
Answer: Mg

Question: 39. Among carbon Dioxide, chlorofluoro-carbons, Sulphur dioxide and nitrogen which one is not a green house gas ?
Answer: Nitrogen

Question: 40. When bitten by an ant sting causes irritation due to the presence of
Answer: Formic acid

Question: 41. The atomic number of an element is determined by
Answer: The number of protons in an atom

Question: 42. Isotopes differ in
Answer: Number of neutrons

Question: 43. The elements of group sixteen are also called
Answer: Chalcogens

Question: 44. The elements with highest electron affinity in Periodic Table is
Answer: Chlorine

Question: 45. The elements of group sixteen are also called
Answer: Chalcogens

Question: 46. An ionic bond is formed when
Answer: A metallic atom reacts with non-metallic elements

Question: 47. The valence of phosphate ion is
Answer: -3

Question: 48. The main constituent of LPG is
Answer: Butane

Question: 49. An amalgam of metal has which other element ?
Answer: Hg

Question: 50. The process of protecting iron by coating with Zinc is called
Answer: Galvanisation

Question: 51. ………………..are responsible for the development of the traits in the individuals.
Answer: Genes

Question: 52. Rainbow is a natural phenomenon showing
Answer: Dispersion

Question: 53. The distinctive color of eye is due to
Answer: Iris

Question: 54. Among Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan and Taiwan which is not the member of UNO ?
Answer: Taiwan

Question: 55. The earliest paper money was the invention of
Answer: Chinese

Question: 56. Bantus, Finns and Lapps are the names of
Answer: Tribes

Question: 57. Real name of “Santa Clause” is
Answer: St. Nicholas

Question: 58. Which constitutional amendment provides the constitutional status to Panchayati Raj Institutions in India ?
Answer: 73rd

Question: 59. The constitutional of India was adopted by
Answer: People of India

Question: 60. The number of members in Lok Sabha should not exceed
Answer: 552

Question: 61. A joint sitting of the two houses of parliament is called by
Answer: The President

Question: 62. President rule is imposed in a state under :
Answer: Article 356

Question: 63. The right to property is
Answer: Legal Right

Question: 64. The Election Commission is an
Answer: Appointed Independent body

Question: 65. The Bhartiya Janta Party came into being on
Answer: April6, 1980

Question: 66. Where is the headquarters of WTO ?
Answer: Geneva

Question: 67. When did terrorists attack the Indian Parliament ?
Answer: Dec. 13, 2001

Question: 68. The Security Council of the UNO has
Answer: 15 members

Question: 69. The smallest district of Himachal Pradesh in terms of area is
Answer: Hamirpur

Question: 70. Which one is known as the “Mushroom” city of Himachal Pradesh ?
Answer: Solan

Question: 71. Himachal Pradesh was made part-C State on
Answer: *September 1951

Question: 72. First Himachali to lead Olympic Hockey team is
Answer: Charanjeet Singh

Question: 73. The author of Himachal Past, Present and Future is
Answer: Dev Raj Sharma

Question: 74. “Sugar beet” and “Saffron” are produced in the district of
Answer: Kinnaur

Question: 75. Surajtal & Chandertal are
Answer: Natural Lakes

Question: 76. Kufrijeevan & Kufrijyoti are the varieties of
Answer: Potatoes

Question: 77. Deotsidth temple is in the district of :
Answer: Hamirpur

Question: 78. Minjar fair is held in the district
Answer: Chamba

Question: 79. Study of population trends is called
Answer: Demography

Question: 80. Chipko – Andolan was started in
Answer: 1973

Question: 81. “Bara Shgri” is
Answer: Glacier

Question: 82. “Sissu” fair is celebrated by
Answer: Buddhists

Question: 83. “Ujagjama” is a traditional folk dance of
Answer: Kullu district

Question: 84. Which number is neither a prime number nor a composite number ?
Answer: 1

Question: 85. The prime numbers between 1 to 100 are
Answer: 25

Question: 86. Between two given rational numbers ¼, ¾ there exists
Answer: Infinite rational numbers

Question: 87. By selling an article for Rs 425 Rahul lost 15%.The cost price of article is
Answer: 500

Question: 88. The maximum number of common tangents drawn to two intersecting circles is
Answer: 2

Question: 89. Simple interest on a sum of money at the end of 5 years is 4/5 of the sum itself. The rate per annum is
Answer: *16%

Question: 90. The radius of a sphere is 14cm. It is melted and drawn into acylindrical wire of 7 cm in radius. Find the length of the wire.
Answer: 56 cm

Question: 91. Among 18, 10,6;6,2,8;8,10,15;&8,12,20 which one can be the possible lengths in cm. of a triangle ?
Answer: 8, 10 , 15

Question: 92. The centroid of triangles, divides each median in the ratio
Answer: *2:1

Question: 93. Two poles of heights 6 m and 11 m stand on a plane ground. If the distance between their feet is 12m, then the distance between their tops is
Answer: 13m

Question: 94. The altitudes drawn on equal sides of an equilateral triangle are in the ratio
Answer: *1:1:1

Question: 95. The sum of two numbers is 100 and their difference is 50. Then the ratio of two numbers is
Answer: *3:1

Question: 96. The sum goes 5 m in east and then 12m in north direction. The magnitude of distance covered from starting point is
Answer: 13m

Question: 97. Among 4096, -27000 & 108 which is not perfect cube ?
Answer: 108

Question: 98. A train moving at speed of 75km/hr covers a certain distance in 4.8 hrs. To cover the same distance in 3 hrs, the train should have speed
Answer: 120km/hr

Question: 99. A flower pot has three red flowers and six yellow flowers. What is the probability of picking a red flower by closing your eyes ?
Answer: *1/3

Question: 100. Area of a trapezium is
Answer: ½ (Sum of parallel sides) (distance between them)

Question: 101. The difference between maximum and minimum observation in data is
Answer: Range

Question: 102. The mean of ten items is 17 and if each item is increased by 5 them the new mean will be
Answer: 22

Question: 103. If a (a-1)=8, then(a-8/a) is
Answer: 1

Question: 104. The value of X on simplification X-2[X] = -3 is
Answer: 1 or 3

Question: 105. Which of 4/3, 3/2, 5/3 and 7/11 is not an improper fraction ?
Answer: 7/11'

Question: 106. Porter carrying a heavy load places around piece of cloth on his head just to
Answer: Reduce pressure on head

Question: 107. The correct decreasing order of forces due to rolling, static and sliding friction is
Answer: Static-Sliding-Rolling

Question: 108. The noice become physically painful when loudness expressed in unit of decibel (db) is
Answer: above 80 db

Question: 109. The ultrasound equipment work at frequency
Answer: >20000hz

Question: 110. A child can think logically about abstract prepositions and test hypothesis systematically.This is the characterstic given by piaget for………………..Stage.
Answer: Formal Operational

Question: 111. Intelligence and creativity are
Answer: Positively related

Question: 112. Child development is marked by interrelated process.Which amongst differentiation, Integration, Motivation and Learning is not one of them ?
Answer: Motivation

Question: 113. Children from the underprivileged sections of the society can benfit more they are
Answer: Provided with richer learning environment in school

Question: 114. To address the diversity in academic achievement an effective teaching method can be
Answer: Cooperative teaching

Question: 115. Which of the following statements about the role of a teacher is correct ?
Answer: Teacher should have a friendly attitude towards students

Question: 116. Which age is called the adolescent age of a child ?
Answer: From 13 to 19 years

Question: 117. Which age is called the adolescent age of a child ?
Answer: From 13 to 19 years

Question: 118. What is meant by sequential development ?
Answer: Development that follows succession

Question: 119. Why do children differ in physique, character, habits, attitudes and family traits ?
Answer: Due to heredity and environment

Question: 120. What is meant by social environment ?
Answer: Parents and members of the society; Relative, friends and neighbourhood; and Teachers and society

Question: 121. What social behaviour is not observed child during childhood ?
Answer: Attraction towards opposite sex

Question: 122. What is meant by Piaget’s idea of assimilation ?
Answer: The process by which a person takes material into his mind from the environment

Question: 123. Who propounded the theory of trial
Answer: Thorndike

Question: 124. A student wants to share his personal problem and asks for permission to cal on you at your residence.What should be your response ?
Answer: Gives an appointment readily

Question: 125. If you know that the father of a student has been tested HIV positive.
Answer: Let him continue with the studies like others

Question: 126. What can be the reason of stammering ?
Answer: Physiological or psychological

Question: 127. What are the two types of assessments which have been referred under CCE ?
Answer: Formative and summative

Question: 128. What is periodicity of formative assessment ?
Answer: Four times in a year

Question: 129. Summative assessment total to…………..weightage.
Answer: "60%"

Question: 130. Formative assessment is carried out
Answer: During a course of onstruction

Question: 131. Multiple choice questions, short answer type questions, long answer type questions are the tools used for………………….assessment.
Answer: Summative

Question: 132. What may damage a low achieving student psychologically ?
Answer: Discussing the marks of individual student in the class

Question: 133. How many types of intelligence were suggested by Howard Gardner ?
Answer: Eight

Question: 134. What is the main feature of Montessori Method ?
Answer: Some apparatus is designed for children to play with

Question: 135. What sensori-motor stage of cognitive development according to Piaget ?
Answer: Birth to 2 years

Question: 136. While giving expression to one’s thoughts, what does come first in mind ?
Answer: Thought

Question: 137. What are the fields covered in the co-scholastic evaluation ?
Answer: Human values; Social and physical development; and Health and cleanliness

||HPTET NON MEDICAL Previous Paper 2012||HPTET Non Medical Previous Year Question Paper 2012||

No comments: