Saturday, July 11, 2020

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-1

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-1

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-1


||Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English ||Most Important HP GK Question Answer In English -Part-1||Most Important HP GK Question Answer for hpssc||
Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-1
Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-1


1. Who transferred the seat of government from Brahmpura to the new capital at
Chamba?
(A) Lalit Varman
(B) Sahil Varman
(C) Meru Varman
(D) Yugankar Varman

Answer: Sahil Varman

2. Sanskrit name of river Beas is which of the following?
(A) Sathduru
(B) Chandrabhaga
(C) Bipasha
(D) Aarijika

Answer: Bipasha

3. Nasir Ud Din took refuge in the fort of Nagarkot. He was son of?
(A) Altutmish
(B) Firoz Shah Tughlaq
(C) Akbar
(D) Jahangir

Answer: Firoz Shah Tughlaq

4. What is the Sex Ratio of Himachal Pradesh and India as per census 2011?
(A) 970 and 940
(B) 972 and 943
(C) 970 and 943
(D) 972 and 940

Answer: 972 and 940

5. There is mention of a country named Khasa or Hasha to the south of Ladakh
and Zangskar in ancient Buddhist scriptures. What are these scriptures?
(A) Mam-kambum
(B) Mahamamsa
(C) Jinnamamsa
(D) Padma Sambhava

Answer: Mam-kambum

6. In modern times we can identify Kunindas with which of the following group?
1. Kunets
2. Kanets
3. Kulits
Select the correct answer using the code given below:
(A) 1 and 3
(B) 1 and 2
(C) 2 and 3
(D) All of the above

Answer: 1 and 2

7. The Shimla Hill States Himalayan Riyasti Praja Mandal was formed in which
year?
(A) 1939
(B) 1941
(C) 1946
(D) 1948

Answer: 1939

8. When did Jahangir captured Kangra fort?
(A) 1604 AD
(B) 1609 AD
(C) 1620 AD
(D) 1624 AD

Answer: 1620 AD

9. A Lahaul Contingent assisted in the war against Mandi. Who was the king at
that time?
(A) Raja Tedhi Singh
(B) Raja Bidhi Singh
(C) Raja Pritam Singh
(D) Raja Pratap Singh

Answer: Raja Pritam Singh

10. Suraj Tal lies at approximate what elevation (in meters) above the sea level in
Himachal Pradesh?
(A) 3456
(B) 4360
(C) 4890
(D) 5130

Answer: 4890

11. Diwan Todar Mal annexed which territory from Chamba?
(A) Rihlu
(B) Rohtas
(C) Rihang
(D) All of the above

Answer: Rihlu

12. Who was from the village of Lote and revolted against the wazir tyranny?
(A) Maha Ram
(B) Jina Ram
(C) Tara Chand
(D) Saja Ram

Answer: Saja Ram

13. The Hindus believe that at which of the following places 'Lomas Rishi' held his
penance in devotion to lord Shiva?
(A) Nagchala
(B) Dainkund
(C) Dashir
(D) Bhrigu Lake

Answer: Nagchala

14. Which king of Chamba paid obeisance to Mughal emperor Jahangir?
(A) Bishambar
(B) Janardhan
(C) Govardhan
(D) Ram Raj

Answer: Janardhan

15. Revolt in Saraj area of Mandi took place in 1893. What is the reason behind it?
(A) Increase of Revenue
(B) Failure of Crops
(C) Use of Buffalo lymph for vaccination
(D) Construction of bridge and diversion of water

Answer: Use of Buffalo lymph for vaccination

16. Which of the following statements is/are correct?
1. Chhang is a type of rice wine exchanged in ceremonies.
2. Batta Satta is a system of betrothal prevalent in some parts of Himachal.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

17. Baba Kansi Ram received ’Pahadi Gandhi’ title from which leader?
(A) J.L. Nehru
(B) Sarojni Naidu
(C) Mahatma Gandhi
(D) Y.S. Parmar

Answer: J.L. Nehru

18. In which of the following book we find mention about Himachal?
(A) Meghdoot
(B) Raghuvansham
(C) Kaliketya
(D) Abhigyan Shakuntalam

Answer: Raghuvansham



19. Buddhist Gyalpo Jamya began extending his territory and Captured Spiti at start
of which century?
(A) 8th
(B) 9th
(C) 15th
(D) 17th

Answer: 17th

20. Bahadur Singh controlled Lahaul for a brief period of time. He was king of?
(A) Kullu
(B) Guge
(C) Chamba
(D) Ladakh

Answer: Kullu

21. Batahu has been bought and added to which town?
(A) Mandi
(B) Bilaspur
(C) Seokot
(D) Jawalamukhi

Answer: Mandi

22. Simbalbara Wildlife Sanctuary is located in which district?
(A) Solan
(B) Sirmaur
(C) Bilaspur
(D) Mandi

Answer: Sirmaur

23. Which of the following is a type of Stringed instrument?
(A) Turhi
(B) Algoja
(C) Kindari Devtara
(D) Manjira

Answer: Kindari Devtara

24. Which of the following statement is/are correct?
1. Early stone age indicators are found in Dehra-Gopipur.
2. Human fossil has been found in Shivalik Hills in Nagger tehsil.
Select the correct answer using the code given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: 1 only

25. Which king of Sirmaur breathed his last in Vienna in 1933?
(A) Shamsher Prakash
(B) Bikram Singh
(C) Amar Prakash
(D) Rajinder Prakash

Answer: Amar Prakash

26. Which of the following tributaries of Beas join it in Kangra district?
(A) Maseh
(B) Kuna
(C) Man
(D) All of the above

Answer: All of the above

27. At the time of Sahil Varman reign Brahmpura was visited by 84 yogis and
blessed the Raja with how many sons?
(A) 1
(B) 10
(C) 21
(D) 51

Answer: 10

28. Which temple is located in close vicinity of Bassi, capital of Baghat?
(A) Jetharaman
(B) Jiaonaji
(C) Jumanji
(D) Jalajman

Answer: Jiaonaji

29. Hindu Shahi rulers of Kabul were defeated at Sakawand by whom?
(A) Sabuktigin
(B) Asightigin
(C) Altutmish
(D) Mohammad Ghori

Answer: Sabuktigin

30. According to a legend, meaning of ‘Satadree’ is?
(A) The liberator of bonds
(B) The hundred channelled
(C) Originated from vashishtha
(D) None of the above

Answer: The hundred channelled

31. Which of the following statements is/are correct?
1. Maharana Pratap Sagar was created in year 1975.
2. This reservoir is a well-known wildlife sanctuary.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

32. It is believed that at different times capital of Baghal had been in which of the
following places?
(A) Damras
(B) Darla
(C) Dhundhan
(D) All of the above

Answer: All of the above

33. Sach pass is situated in which region of Himachal Pradesh?
(A) Chamba-Pangi
(B) Lahaul-Spiti
(C) Chamba-Kangra
(D) Kullu

Answer: Chamba-Pangi

34. Who was the emperor of India at the time of ‘Battle of Dhalog’ between
Janardhan of Chamba and Raja Jagat Singh of Nurpur?
(A) Shahjahan
(B) Aurangzeb
(C) Akbar
(D) Jahangir

Answer: Jahangir

35. Which of the following is used to make the sole of the ‘Pollan’?
(A) Bhang fibre
(B) Sheli
(C) Teak wood
(D) Dhattu wood

Answer: Bhang fibre

36. When battle of Lohara took place between Suket and Mandi, who was the king
of Suket?
(A) Jit Sen
(B) Arjun Sen
(C) Shyam Sen
(D) Sidh Sen

Answer: Jit Sen

37. Which has sprung up as sub section of Khasa Kinner assimilation?
(A) Kunait
(B) Kimapurusha
(C) Yaksha
(D) Rakshasa

Answer: Kunait

38. Which of the following statements is/are correct?
1. Nurpur kings claim their descent from Tomar rajas of Delhi.
2. Nurpur kings belonged to Suryavanshi race of Rajputs.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: 1 only

39. Roovary is a term associated with marriage ceremony in Himachal Pradesh. It is
used for?
(A) Father of bridegroom
(B) Matchmaker
(C) Priest of boy’s side
(D) Ritual gift

Answer: Matchmaker

40. Zalim Sen of Mandi disgraced himself by killing which Prime Minister?
(A) Wazir Singh
(B) Dhari
(C) Jaichand
(D) Mian Rattan Sen

Answer: Dhari

41. In which of the following years Pong Dam is declared as sanctuary?
(A) 1978
(B) 1980
(C) 1983
(D) 1987

Answer: 1983

42. Bara Thakurais, feudatories of Kahlur put their allegiance with which king of
Hindur?
(A) Rattan Kanwar Singh
(B) Ajit Singh
(C) Ram Saran Singh
(D) None of the above

Answer: Ram Saran Singh

43. Glacier feeding the Parbati river originates from which of the following
Himalayan Ranges?
(A) Main Himalayas
(B) Pir Panjal
(C) Shivaliks
(D) Dhauladhar

Answer: Main Himalayas

44. Ladakh took side of which religious sect that cause a war between Mongols and
Ladakh?
(A) Gelugpas
(B) Dugpas
(C) Kumpuktas
(D) Nimbupas

Answer: Dugpas

45. Which of the following statement is/are correct?
1. Dhauladhar Range lies to the South of the Pir Panjal Range
2. Pir Panjal Range lies between Dhauladhar Range and Shivalik Range
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: 1 only

46. Which Rana of Koti rented his territory to be used for Shimla Water Supply
scheme?
(A) Rana Hari Chand
(B) Rana Prabh Chand
(C) Rana Raghuvir Chand
(D) Rana Dev Chand

Answer: Rana Raghuvir Chand

47. Raja Sansar Chand signed a treaty with Ranjit Singh in which of the following
years?
(A) 1805
(B) 1809
(C) 1814
(D) 1821

Answer: 1809

48. Which of the following districts of Himachal Pradesh has highest Child Sex Ratio
as per Census 2011?
(A) Chamba
(B) Hamirpur
(C) L & S
(D) Solan

Answer: L & S

49. Village chief of Aryan villages is known as?
(A) Navana
(B) Mavana
(C) Davana
(D) Javana

Answer: Mavana

50. Murangla Peak is located in which region of Himachal?
(A) Kullu
(B) Kinnaur
(C) Chamba
(D) Lahaul Spiti

Answer: Lahaul Spiti

đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Theory Ebook :- BUY NOW

đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Question Bank Ebook :- BUY NOW

đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Theory+Question Bank Ebook :- BUY NOW




                                    Join Our Telegram Group

No comments: