Sunday, July 12, 2020

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-2

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-2

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-2


||Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English ||Most Important HP GK Question Answer In English -Part-1||Most Important HP GK Question Answer for hpssc||
Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-2



51. Which of the following statements is/are correct?
1. Har custom is much popular among Gaddis.
2. Naula is the special puja offered to lord Shiva.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

52. Who was the Nawab of Jalandhra when Raja Devi Chand was king?
(A) Adina Begh Khan
(B) Tatar Khan
(C) Nadir Shah
(D) Massan Khan

Answer: Adina Begh Khan

53. Solan Conference was held in which year?
(A) 1939
(B) 1942
(C) 1945
(D) 1948

Answer: 1948

54. The tract between the Hathi Dhar and Dhauladhar falls in?
(A) Satluj Valley
(B) Beas Valley
(C) Ravi Valley
(D) Chenab Valley

Answer: Beas Valley

55. What is the approximate altitude (in mts.) of Tempo pass situated in
Lahaul-Spiti region of Himachal Pradesh?
(A) 4890
(B) 4930
(C) 4980
(D) 5000

Answer: 4930

56. The Chaunto Valley is located in which district?
(A) Mandi
(B) Kullu
(C) Kangra
(D) Bilaspur

Answer: Bilaspur

57. Early history of Kahlur can be taken from a ‘Banswara’. It was compiled under
the supervision of which of the following?
(A) Anand Chand
(B) Mahan Chand
(C) Bijai Chand
(D) Hira Chand

Answer: Hira Chand

58. Which of the following statements is/are correct?
1. Maiwa Kandinoo peak is situated in Kullu region.
2. Deo Tibba peak is situated in Kullu region.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

59. Patalsu Peak is situated in which region of Himachal Pradesh?
(A) Kullu
(B) Chamba
(C) Bharmour
(D) Kinnaur

Answer: Kullu

60. 52 stone axes were found on the bank of river Banganga were found in which
of the following villages?
(A) Nandrool
(B) Rahaur
(C) Nadaun
(D) Noorpur

Answer: Rahaur

61. The Himachal Pradesh was constituted as a Chief Commissioner’s province on
which date?
(A) 25 January 1948
(B) 15 April 1948
(C) 1 May 1951
(D) 1 March 1952

Answer: 15 April 1948

62. Phawarang Peak is situated in which region of Himachal Pradesh?
(A) Mandi
(B) Kangra
(C) Kullu
(D) Kinnaur

Answer: Kinnaur

63. Which deputy commissioner of Shimla abolished beggar porter service by locals
in Shimla?
(A) William Hay
(B) Edwards
(C) Charles Napier
(D) G Berard

Answer: Edwards

64. Guler state was annexed by Maharaja Ranjit Singh. It was annexed in which
year?
(A) 1809
(B) 1810
(C) 1811
(D) 1812

Answer: 1811

65. Left bank tributary of river Ravi is/are which of the following?
1. Chirchind Nala
2. Tretha
3. Suketi
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 3 only
(C) 1 and 3
(D) 1 only

Answer: 1 only

66. Which of the following is a silver ring for big toe?
(A) Anguthare
(B) Chhap
(C) Tora
(D) Band

Answer: Anguthare

67. Which Dam was ascribed by Pt J L Nehru as ‘new temple of resurgent India’?
(A) Pandoh
(B) Kol Dam
(C) Bhakhra
(D) Pong

Answer: Bhakhra

68. Carved wooden reliefs in mixed Kashmir-Kannauj style belong to which of the
following periods?
(A) Chandraditya
(B) Lalitaditya
(C) Ajayaraditya
(D) Meghaditya

Answer: Lalitaditya

69. Which of the following rivers originates as Jalmusa-Ka-Khala in Himachal
Pradesh?
(A) Markanda
(B) Ashni
(C) Bata
(D) Giri

Answer: Bata

70. Which king of Kullu fixed borders with Ladakh at Lingti?
(A) Bidhi Singh
(B) Man Singh
(C) Ram Singh
(D) Puran Singh

Answer: Man Singh

71. Which of the following statements is/are correct?
1. William Hay was deputy commissioner of Shimla in 1857.
2. William Hay was agent of Hill states in 1857.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

72. Umed Singh of Jaswan was fought against Britishers in Anglo Sikh war. He was
deported to?
(A) Multan
(B) Varanasi
(C) Almora
(D) Rangoon


Answer: Almora

73. Which temple in Kangra was destroyed by the forces of Mahmud Ghazni?
(A) Bajreshwari Temple
(B) Jwalaji Temple
(C) Chintpurni Temple
(D) Hatkoti Temple

Answer: Bajreshwari Temple

74. Which Punjab ruler helped Britishers against Gurkhas?
(A) Ruler of Nabha
(B) Ruler of Kapurthala
(C) Ruler of Patiala
(D) None of the above

Answer: Ruler of Patiala

75. Anakang is a marriage ritual practiced in which region of Himachal Pradesh?
(A) Kinnaur
(B) Lahaul Spiti
(C) Chamba
(D) Kangra

Answer: Kinnaur

76. Which of the following districts were integrated with Himachal Pradesh on
November 1, 1966?
(A) Kangra, Kullu, Lahaul-Spiti and Shimla
(B) Kangra, Una and Hamirpur
(C) Kullu, Kangra and Lahaul-Spiti
(D) Kangra, Shimla and Kullu

Answer: Kangra, Kullu, Lahaul-Spiti, Shimla

77. In reign of which king Kullu remained a subject to state ‘Bangahal’?
(A) Nisudin Pal
(B) Narinder pal
(C) Mahadev Pal
(D) Nirati Pal

Answer: Narinder pal

78. Makori jot pass is situated in which region of Himachal Pradesh?
(A) Kangra
(B) Kullu
(C) Manali
(D) Lahaul

Answer: Kangra

79. Which of the following rivers and rivulets falls in district Kangra?
1. Dehar
2. Ghambar
3. Gasoti
4. Baner Khad
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1 and 4

Answer: 1 and 4

80. In 1790, Baghat got its independence from which feudatory?
(A) Hamirpur
(B) Bilaspur
(C) Keonthal
(D) None of the above

Answer: Bilaspur

81. Which of the following dynasties did not participated in pushing Kushans from
Himalayas?
(A) Kulindas
(B) Yaudheyas
(C) Arjunayas
(D) None of the above

Answer: None of the above

82. Majathal sanctuary makes which of the following boundaries of Darlaghat
sanctuary?
(A) North east
(B) South east
(C) North west
(D) South west

Answer: North east

83. Wavell Conference took place in 1945 at which place in Himachal?
(A) Shimla
(B) Dharmshala
(C) Dalhousie
(D) Chail

Answer: Shimla

84. Raja Jai Singh went on a Pilgrimage from Lahore. He went to?
(A) Ayodhya
(B) Puri
(C) Trilokpuri
(D) Prayag

Answer: Ayodhya

85. Which of the following are major coastal locations of Beas river in Himachal
Pradesh?
1. Bjaura
2. Awt
3. Manali
4. Dehra Gopipur
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 and 3
(B) 1, 2 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: 1, 2, 3 and 4

86. In which of the following years Huein Tsang visited Jalandhra?
(A) 150 AD
(B) 398 AD
(C) 635 AD
(D) 912 AD

Answer: 635 AD

87. Bhunter is the nearest town of which of the following sanctuaries?
(A) Khokhan
(B) Majasthal
(C) Nargu
(D) Tundah

Answer: Khokhan

88. Which of the following names is not mentioned on Nirmand Copper Plate?
(A) Varmasena
(B) Mahasena
(C) Samudrasena
(D) Ravi Sena

Answer: Mahasena

89. According to Sir Cunningham foundation of Suket was established to which
period?
(A) 400 AD
(B) 546 AD
(C) 765 AD
(D) 915 AD

Answer: 765 AD

90. Shivratri fair in Mandi has been started in which year?
(A) 1467 AD
(B) 1526 AD
(C) 1616 AD
(D) 1789 AD

Answer: 1526 AD

91. Which of the following statements is/are correct as per Census 2011?
1. Rural Male Literacy Rate is 84.05%
2. Rural Female Literacy Rate is 73.42%
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: 2 only

92. In Tibetean language, what is the meaning of the Rohtang?
(A) A heap of dead bodies
(B) Permanent Glacier
(C) God’s abode
(D) Nomadic people

Answer: A heap of dead bodies

93. Which chief of Spiti was opposed by Parsidh Pal and he freed Kullu from Spiti?
(A) Rajendra Sen
(B) Chet Sen
(C) Bhim Sen
(D) Hari Sen

Answer: Chet Sen

94. Jahangir sent Bas dev of Nurpur against which of the following states?
(A) Mewar
(B) Jaipur
(C) Bikaner
(D) Bharatpur

Answer: Mewar

95. Kullu was freed from Suket by which king?
(A) Anirudh Pal
(B) Hast Pal I
(C) Bhup Pal
(D) Shish Pal

Answer: Hast Pal I

96. Which of the following statements is/are correct?
1. Firuz Shah changed the name of Nagarkot to Mohammedabad.
2. Rup Chand of Nagarkot was bestowed with honour by king Mohammad
Tughlaq.

Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: 1 only

97. Charang Pass is situated in which region of Himachal Pradesh?
(A) Kinnaur-Garhwal
(B) Lahaul-Bharmour
(C) Kangra-Chamba
(D) Pangi Range-Bharmour

Answer: Kinnaur-Garhwal

98. In 1909, who protested against the high handedness of the ruler of Mandi
State?
(A) Pandit Padam Dev
(B) Shivanand Ramaul
(C) Bhaskara Nand
(D) Sobha Ram

Answer: Sobha Ram

99. Who was the last king of Kutlehar family?
(A) Ram Pal
(B) Rajendra Pal
(C) Brij Mohan Pal
(D) None of the above

Answer: Brij Mohan Pal

100. ‘Baragarh’ acted as a defence site for which Rana?
(A) Rana Bhosal
(B) Rana Jhinna
(C) Rana Madan
(D) None of the above

Answer: Rana Bhosal


đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Theory Ebook :- BUY NOW

đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Question Bank Ebook :- BUY NOW

đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Theory+Question Bank Ebook :- BUY NOW

No comments: