Wednesday, July 15, 2020

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-3

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-3

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-3


||Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English ||Most Important HP GK Question Answer In English -Part-1||Most Important HP GK Question Answer for hppsc||
Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-2

101. One of the officers of Bilaspur state carried out many administrative reforms.
Who was that officer?
(A) Mian Amar Singh
(B) Mian Hari Chand
(C) Sir Bhagat Chand
(D) None of the above

Answer: Mian Amar Singh

102. Which of the following dances is performed featuring the murder of evil king?
(A) Lang dar ma
(B) Japro
(C) Jataru kayang
(D) Chohara

Answer: Lang dar ma

103. River Ravi leaves Himachal at which place?
(A) Mirthal
(B) Kheri
(C) Sansari Nala
(D) Khadar Majri

Answer: Kheri

104. According to Franke’s collection of inscriptions Palace of Raja Parbat Singh was
situated at which place?
(A) Magarsa
(B) Sethu
(C) Dartse
(D) Doongri

Answer: Magarsa

105. Which of the following statements is/are correct as per Census 2011?
1. Rural population is more than Urban Population in Himachal Pradesh.
2. Rural Population Growth is more than Urban Population Growth.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: 1 Only

106. Kotla bridge is built on which rivulet in Kangra?
(A) Dehar
(B) Binwa
(C) Bhakli
(D) Gaj

Answer: Dehar

107. Which position has been attained by Himachal Pradesh in the country to
provide quality education according to NITI Aayog’s report?
(A) 1st
(B) 2nd
(C) 3rd
(D) 4th

Answer: 2nd

108. Shah Fateh-i- Kangra gave knowledge about occupation of Nagarkot by
Mohammedans before its occupation by which Mughal ruler?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shah Jahan
(D) None of the above

Answer: Jahangir

109. Which of the following clan was associated with Bhimbar state?
(A) Baloria
(B) Hantal
(C) Chib
(D) Jaral

Answer: Chib

110. A Lahaul Contingent fought under the banner of whom in battle against Mandi?
(A) Sukhang
(B) Vans Agnews
(C) Gepang Lha
(D) Gelugpa

Answer: Gepang Lha

111. Which of the following National Highway (New names) passes through
Hamirpur?
(A) NH 3
(B) NH 5
(C) NH 7
(D) NH 154

Answer: NH 3

112. On conclusion of the Gurkha war, some parganas from Baghat was sold to
which state?
(A) Patiala
(B) Hoshiarpur
(C) Kapurthala
(D) Nabha

Answer: Patiala

113. Which of the following is a high-altitude lake?
1. Dhankar
2. Dashair
3. Seruvalsar
4. Prashar
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 1, 3 and 4
(C) 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: 1, 2, 3 and 4

114. Who was the first Mughal Quiladhar of Kangra?
(A) Koch Quli Khan
(B) Zakaria Khan
(C) Nawab Ali Khan
(D) Hurmat Khan

Answer: Nawab Ali Khan

115. Who was the first ‘Viceregal Darbari’ in the Kangra district?
(A) Bhup Singh
(B) Raja Baldeo
(C) Raja Jai Singh
(D) Raja Raghunath Singh

Answer: Raja Baldeo

116. Which of the following places is situated most eastward in Kangra district in
Himachal Pradesh?
(A) Indora
(B) Masroor
(C) Billing
(D) Andretta

Answer: Billing

117. Rulers of Sirmaur were called Plassia because of?
(A) Male heir was born under Dhan Plasso tree
(B) First king was worshipper of Plasso
(C) After local devta dhan Plasso
(D) None of these

Answer: Male heir was born under Dhan Plasso tree

118. Which of the following statements is/are correct?
1. Height of Pin Parbati peak is 4800 m.
2. Inder Kila peak is located in 4940 m.
Select the correct answer using the codes given below:
(E) 1 only
(F) 2 only
(G) Both 1 and 2
(H) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

119. Guler state was mentioned in Tarikh-i-Daudil. It was during the reign of which
ruler?
(A) Sher Shah Sur
(B) Islam Shah Sur
(C) Sikander Shah Sur
(D) None of the above

Answer: Islam Shah Sur

120. The road connecting the Chamera dam goes along the lake to the famous thick
forest of?
(A) Solang Valley
(B) Lug Valley
(C) Habban Valley
(D) Bhandal Valley

Answer: Bhandal Valley

121. What is the production of apples in 2017-18?
(A) 4.21 lakh MT
(B) 4.47 lakh MT
(C) 4.68 lakh MT
(D) 4.82 lakh MT

Answer: 4.47 lakh MT

122. Which of the following personalities visited Mandi at some or other time?
(A) Henry Davis
(B) Robert Egerton
(C) E Harrison
(D) All of the above

Answer: All of the above

123. Which of the following statements is/are correct?
1. Audumbaras had republican system.
2. Audumbaras coins are inscribed in ‘Brahmi’ script.
Select the correct answer using the code given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2


124. Sultan Mahmud Ghazanvi entered the fort of Nagarkot with ruler of which
state?
(A) Peshawar
(B) Guler
(C) Juzjan
(D) Mehndvi

Answer: Juzjan

125. Jorkaden Peak is situated in which region of Himachal Pradesh?
(A) Chamba
(B) Lahaul Spiti
(C) Kangra
(D) Kinnaur

Answer: Kinnaur

126. Who was the ruler of Tharoch when Gurkha invasion took place?
(A) Ranjit Singh
(B) Kishan Singh
(C) Jai Singh
(D) Karam Singh

Answer: Karam Singh

127. Which of the following statements is/are correct?
1. Bhrigu lake is named after Rishi Bhrigu.
2. It is located at an altitude of 4235 meters.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

128. Rulers of Hindur trace their origin from which Rajput clan?
(A) Katoch
(B) Chandel
(C) Sunheni
(D) Marwari

Answer: Chandel

129. King Utpala was responsible for conversion of which of the following temples?
(A) Marikula Devi
(B) Mricchi Devi
(C) Triloknath
(D) None of the above

Answer: Marikula Devi

130. The Spiti river meets Satluj at which place in Kinnaur district traversing a length
of about 150 km.
(A) Namgia
(B) Chauhra
(C) Chitkul
(D) Sangla

Answer: Namgia

131. Sapindi is a special ritual performed at which of the following occasions?
(A) If one dies untimely death
(B) After one year of death
(C) If one dies after attaining 100 years
(D) None of the above

Answer: If one dies untimely death

132. Arrange the following sanctuaries in the east to west direction?
1. Kanawar
2. Nargu
3. Kais Nala
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1-2-3
(B) 1-3-2
(C) 2-3-1
(D) 3-1-2

Answer: 1-3-2

133. Barua pass is situated in which region of Himachal Pradesh?
(A) Lahaul-Spiti
(B) Lahaul-Bharmour
(C) Kangra-Bara Bhangal
(D) Kinnaur-Garhwal

Answer: Kinnaur-Garhwal

134. Damodar Das brought idol of Raghunath ji from Ayodhya in which year?
(A) 1604
(B) 1621
(C) 1653
(D) 1672

Answer: 1653

135. Which king assisted Raja Ram Chand of Guler to imprison Raja Jai Chandra of
Kangra?
(A) Gopi Chand of Jaswan
(B) Bidhi Chand of Hamirpur
(C) Hari Chand of Siba
(D) None of the above

Answer: Gopi Chand of Jaswan

136. Who was the king of Mandi when India got independence?
(A) Jogendar Sen
(B) Bhawani Sen
(C) Bijai Sen
(D) Mehr Sen

Answer: Jogendar Sen

137. The share of secondary sectors in Gross State Domestic Product in 2017-18 in
Himachal Pradesh?
(A) 40.20
(B) 43.01
(C) 47.21
(D) 50.43

Answer: 43.01

138. Kangra territory had been granted as a jagir to whom by Mughal emperor
Jahangir?
(A) Murtaza Khan
(B) Itimad-ul-daula
(C) Noor Jahan
(D) Mumtaj mahal

Answer: Itimad-ul-daula

139. Giri is famous as Girganga in which of the following towns of Himachal?
(A) Khadar Majri
(B) Jubbal
(C) Paonta
(D) Chail

Answer: Jubbal

140. Earliest Inscriptions are found in which of the following places?
1. Pathyar
2. Kanihara
3. Salanu
4. Hatkoti
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 4
(C) 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: 1, 2, 3 and 4

141. What is the rank of Balsan in order of Precedence in Shimla Hill States?
(A) 5th
(B) 9th
(C) 11th
(D) 13th

Answer: 11th

142. The Highest point of the Solahsinghi Dhar is?
(A) Bharwain
(B) Bharyarli
(C) Baggi
(D) Shivpuri

Answer: Bharwain

143. There is an old palace in Mandi. Who built this palace?
(A) Ajbar Sen
(B) Sammat Sen
(C) Kalian Sen
(D) Ban Sen

Answer: Ajbar Sen

144. Shimla water catchment sanctuary is earlier part of which of the following
states?
(A) Rampur
(B) Patiala
(C) Koti
(D) Chamba

Answer: Koti

145. Ashoka built a stupa in Kullu in memory of which of the following monks?
(A) Kassapagotta
(B) Brihadratha
(C) Padmapani
(D) Tathagata

Answer: Tathagata

146. Dr Y S Parmar belonged to which princely state in Himachal Pradesh?
(A) Solan
(B) Sirmaur
(C) Shimla
(D) Bushahr

Answer: Sirmaur

147. Lippa Asrang sanctuary is located in which of the following districts of Himachal
Pradesh?
(A) Chamba
(B) Kullu
(C) Kinnaur
(D) Lahaul Spiti

Answer: Kinnaur

148. ‘Mitra’ was the second group of which of the following?
(A) Kuluta
(B) Audumbaras
(C) Trigarta
(D) Kunindas

Answer: Audumbaras'

149. Mohan Meakins brewery was set up in which year in Himachal Pradesh?
(A) 1845
(B) 1855
(C) 1875
(D) 1899

Answer: 1855

150. Mokham Chand asked for tribute from which king of Kullu?
(A) Man Singh
(B) Bikram Singh
(C) Jai Singh
(D) Tedhi Singh

Answer: Bikram Singh

||Part-1||Part-2||


đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Theory Ebook :- BUY NOW

đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Question Bank Ebook :- BUY NOW

đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Theory+Question Bank Ebook :- BUY NOW

No comments: