Friday, July 17, 2020

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-4

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-4

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-4


||Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English ||Most Important HP GK Question Answer In English -Part-4||Most Important HP GK Question Answer for hppsc||
Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-2

151. Which of the following statements is/are correct?

1. Treasury of Hindu shahi kings was present in fort of Kangra.
2. Nagarkot remained under possession of Mahmud till 1043 AD.

Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

152. In ancient Buddhist scriptures, which country is mentioned as to the south of
Ladakh and Zanskar?
(A) Khasa
(B) Pabna
(C) Lahasa
(D) Zansha

Answer: Khasa

153. Which of the following are Cold Water Springs?
(A) Salol
(B) Lunani
(C) Kalika Kund
(D) All of the above

Answer: All of the above


154. Which of the following highways has been developed as Green Highway for
sustainable environment and inclusive growth?
(A) Jogindernagar Sarkhaghat
(B) Shimla Mandi
(C) Dharmshala Sandhol
(D) Hamirpur-Mandi

Answer: Hamirpur-Mandi

155. Area ruled by Ranas is known as?
(A) Rawan
(B) Rauni
(C) Rahun
(D) Rawal

Answer: Rahun

156. Which of the following statements is/are correct?
1. Lahaul is part of Kanishka’s empire.
2. Kingdom of Kapisa was located in high Himalayas.

Select the correct answer using the code given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

157. British Himalayan policy was framed in which year?
(A) 1804
(B) 1814
(C) 1819
(D) 1821

Answer: 1814

158. In 1832 which Governor General of India visited Shimla?
(A) Lord Wellington
(B) Lord Harding
(C) Lord Dalhousie
(D) Lord Bentick

Answer: Lord Bentick

159. Which of the following statement is/are correct?
1. Pir Panjal Range lies between Dhauladhar Range and Zanskar Range.
2. Dhauladhar Range lies between Shivalik Range and Pir Panjal Range.

Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

160. Bhil Pal of Nurpur was contemporary of which king of Delhi?
(A) Alaudin Khalji
(B) Sikander Lodhi
(C) Akbar
(D) None of the above

Answer: Sikander Lodhi

161. Which of the following districts of Himachal Pradesh has lowest Sex Ratio as
per Census 2011?
(A) Chamba
(B) Kinnaur
(C) Sirmaur
(D) Lahaul Spiti

Answer: Kinnaur

162. When Guru Gobind Singh founded Paonta in Sirmaur, who was the king of
Sirmaur?
(A) Medni Prakash
(B) Mandhata Prakash
(C) Dharam Prakash
(D) None of the above

Answer: Medni Prakash

163. Which of the following sanctuaries are located in Kinnaur district of Himachal
Pradesh?
1. Rakcham Chitkul
2. Rupi Bhabha
3. Lippa Asrang
4. Gamgul Siahbehi

Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4

Answer: 1, 2 and 3



164. Kye Gompa was destroyed by which of the following?
(A) Sakyas
(B) Khasas
(C) Kushans
(D) Guptas

Answer: Sakyas

165. Who was the president of Bilaspur Praja Mandal at Shimla?
(A) Daultaram Sankhyayan
(B) Sada Ram Chandel
(C) Daramveer Singh
(D) None of the above

Answer: Sada Ram Chandel

166. Which of the following kings’ coins was found at Kanihara?
(A) Chandragupta
(B) Chitravarma
(C) Vasudeva
(D) Vamdeva

Answer: Vasudeva

167. What is the approximate height (in meter) of Indrasan Peak in Himachal
Pradesh?
(A) 6050
(B) 6220
(C) 6791
(D) 7025

Answer: 6220

168. Which of the following is/are correct about Beas river in Kangra district?
1. Chakki joins River Beas from North.
2. Maseh joins river Beas from South.
Select the correct answer using the codes given below:

(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

169. Raja Jai Chand of Kangra formed a confederation and revolted against Akbar.
This revolt took place in which year?
(A) 1565
(B) 1572
(C) 1588
(D) 1604

Answer: 1588

170. Vogel identified which king as ruling Trigarta in the beginning of 13th century?
(A) Jaya Sinha Chandra
(B) Anand Chand
(C) Lakshman Chandra
(D) Rup Chandra

Answer: Jaya Sinha Chandra

171. For how many days Shivratri fair is celebrated in Mandi?
(A) One day
(B) Five days
(C) Seven days
(D) Fourteen days

Answer: Seven days

172. Kunindas were contemporaries of which of the following?
(A) Kulutas
(B) Malavas
(C) Yaudheyas
(D) All of the above

Answer: All of the above

173. Notting Ferang is a marriage ritual practiced in which region of Himachal
Pradesh?
(A) Kinnaur
(B) Lahaul Spiti
(C) Chamba
(D) Kangra

Answer: Kinnaur

174. Which ruler of Kangra recovered most of territories of Kangra from Mughals?
(A) Ghamand Chand
(B) Sangara Chand
(C) Hari Chand
(D) Rup Chand

Answer: Ghamand Chand

175. Initially there were two tehsils in Bilaspur. Which of the following are these?
1. Ghumarwin
2. Bilaspur Sadar
3. Naina Devi
4. Jhanduta
Select the correct answer using the code given below:
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1 and 4

Answer: 1 and 2

176. Suraj Sen built a fort in Mandi. What is the name of Palace?
(A) Madhaoba
(B) Damdama
(C) Jaigarh
(D) Balihar

Answer: Damdama

177. Which of the following statements is/are correct?
1. Literacy rate in Himachal Pradesh is 82.80% as per 2011 population census
2. Literacy rate in Himachal Pradesh is 76.48% as per 2001 population
census.

Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

178. Kulantapitha Mahatmya talks about Kullu. It is a part of which Purana?
(A) Brahmanda Purana
(B) Vishnu Purana
(C) Markanday Purana
(D) Brihat Purana

Answer: Brahmanda Purana

179. Khidala Galu pass is situated in which region of Himachal Pradesh?
(A) Chamba
(B) Kullu
(C) Kangra
(D) Dharmshala

Answer: Chamba

180. Who was the district collector of Kangra in 1848?
(A) Barners
(B) Henry Lawrence
(C) John Peel
(D) John Lawrence

Answer: Barners

181. Which of the following peaks of Himachal Pradesh are more than 6000 m in
height?
1. Kailash
2. Indrasan
3. Shipkila
4. Leo Pargial
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 and 4
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: 1, 2, 3 and 4

182. Wazir Badri Prasad guided Kinnauri forces in which war?
(A) Tibeto Ladakhi Mughal war
(B) Gorkha war
(C) Kinnaur British War
(D) Kinnaur Tibetan War

Answer: Gorkha war

183. Raja of which of the following states was sent by Akbar to arrest Raja Jai Chand
of Kangra?
(A) Guler
(B) Siba
(C) Jasrota
(D) Samba

Answer: Guler

184. Which of the following rivers and rivulets falls in district Sirmaur?
1. Choordhar
2. Tons
3. Junga ki Ashvini
4. Ghambar
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1 and 4

Answer: 1 and 2

185. Who founded the ruling dynasty of Hindur?
(A) Raja Ajit Chand
(B) Raja Sangar Chand
(C) Raja Bir Chand
(D) Raja Harihar Chand

Answer: Raja Ajit Chand

186. In Kinnaur after birth of a male child, a feast is arranged for the villagers of rich
food and Liquor. This is known as?
(A) Chudakaran
(B) Badhai
(C) Goontar
(D) Shukud

Answer: Shukud

187. Which of the following statements is/are correct?
1. Manimahesh literally means Shiva’s Jewel.
2. According to a local legend, on a full moon night, one can see the
reflection of this jewel in the magnificent lake.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

188. Bilaspur State Prohibition Act was passed in which of the following years?
(A) 1937
(B) 1940
(C) 1942
(D) 1948

Answer: 1942

189. Who was the founder of Khaneti?
(A) Amog Chand
(B) Lal Chand
(C) Kirat Chand
(D) Sabir Chand

Answer: Sabir Chand

190. Book ‘Ekkisavin Sadi Ka Bharat’ has been written by whom?
(A) Narbir Lamba
(B) S R Harnot
(C) Chandra Dhar Sharma
(D) Vivek Sharma

Answer: Narbir Lamba

191. Which of the following statements is/are correct?
1. Gurkha general Amar Singh Thapa made Arki as his headquarters.
2. Kirti Rana was under the control of Hattu Range.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

192. Mulari Jot pass is situated in which region of Himachal Pradesh?
(A) Kullu
(B) Lahaul
(C) Chamba
(D) Bharmour

Answer: Lahaul

193. Which ruler of Suket restored the forts of Seoni and Tenoi?
(A) Bir Sen
(B) Bikram Sen
(C) Lakshman Sen
(D) Madan Sen

Answer: Madan Sen

194. Dhami Firing Tragedy was took place on which day?
(A) 16th July 1939
(B) 16th December 1939
(C) 16th July 1946
(D) 16th December 1946

Answer: 16th July 1939

195. Which of the following statements is/are correct?
1. Jai Singh Kanheya was the first Sikh chief to invade Kangra.
2. Sansar Chand II took help of Jai Singh Kanheya to capture fort of Kangra.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: 2 only

196. Balsan was an offshoot of which state?
(A) Sirmaur
(B) Solan
(C) Keonthal
(D) Kinnaur

Answer: Sirmaur

197. Khauli Galu pass is situated in which region of Himachal Pradesh?
(A) Kinnaur
(B) Kangra-Chamba
(C) Kullu
(D) Chamba-Jammu

Answer: Kullu

198. Bherianga pass is situated in which region of Himachal Pradesh?
(A) Chamba-Jammu
(B) Chamba-Kangra
(C) Kullu-Kangra
(D) Kinnaur-Garhwal

Answer: Kullu-Kangra

199. Which of the following statements is/are correct?
1. Founder of Banghal state was a Suryavanshi Rajput.
2. Prithi Pal of Banghal was killed in Damdama Palace in Mandi.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: 2 only

200. Jalal River joins Giri River at which of the following places?
(A) Kheri
(B) Dadahu
(C) Padar valley
(D) Larji

Answer: Dadahu

||Part-3||||Part-1||Part-2||


đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Theory Ebook :- BUY NOW

đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Question Bank Ebook :- BUY NOW

đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Theory+Question Bank Ebook :- BUY NOW



No comments: