Tuesday, July 7, 2020

Top 100 HP Gk Question Answer In English

Top 100 HP Gk Question Answer In English

Top 100 HP Gk Question Answer In English


||Top 100 HP Gk Question Answer In English||Most Important  HP Gk Question Answer In English||

Top 100 HP Gk Question Answer In English
Top 100 HP Gk Question Answer In English


1. In Which Year Did Sultan Ferozeshah Tughlaq Make Sirmour Princely State A Part Of Delhi Sultanate?
• In 1839
• In 1779
• In 1479
• In 1379
Answer- In 1379

2. Who Is The Author Of The Book 'Bilaspur-Past, Present And Future'?
• SS Gandhi
• J. Hutchinson
• M.S. Gill
• Anand Chand
Answer- Anand Chand

3. Which District Has The Lowest Population Density In Himachal Pradesh?
• Kangra
• Lahaul-Spiti
• Shimla
• Solan
Answer- Lahaul-Spiti

4. Who Started Land Reforms In 1876?
• Henry Sir
• King Raisen
• Colonel Peter
• Colonel Reid
Answer- Colonel Reid

5. How Much Free Power Does Himachal Pradesh Get From The Nathpa-Jhakri Project?
• 20 Percent
• 18 Percent
• 15 Percent
• 12 Percent
Answer- 12 Percent

6. Two Inscriptions Of Which Period Have Been Found Near Pathiyar At Some Distance From A Place Called Kunihara In Kangra District?
• Murykal
• Gupta
• Kushankal
• Rajputkal
Answer- Maurya Period



7. Which Of The Following Place Does Not Come In The Dry Mountain Soil Area Of ​​The State?
• Shimla
• Lahaul-Spiti
• Kinnaur
• Pangi
Answer- Shimla

8. Which Is The Largest Artificial Lake Of Himachal Pradesh?
• Govindsagar Lake
• Pong Lake
• Manimahesh Lake
• Rivalsar Lake
Answer- Govindasagar Lake

9. Which Reservoir Of Himachal Pradesh Produces Maximum Fish?
• Pong Dam
• Slapper
• Bajaura
• Govind Sagar
Answer- Govind Sagar

10. Which Of The Following Fort Is Located In Lahaul-Spiti District?
• Bampta • Navagarh

Dunkhar Fort
• Shikari
Answer- Dunkhar Fort

11. What Was The Name Of The First Chief Secretary Of Himachal Pradesh?
• Mahesh Chandra
• T.S. Negi
• K.C. Pandey
• K.L. Mehta
Answer-Kl Mehta

12. Who Among The Following Was A Contemporary Of Akbar?
• Induchand
• Dharmachand
• Atma Chand • Bhoomi
Chand
Answer- Dharmchand

13. Shimla Was The Displaced Capital Of Which Country Till 1942-43 AD?
• China
• Japan
• Burma (Myanmar)
• None
Answer- Burma (Myanmar)

14. What Is The Name Of The New Year Festival In Kinnaur, Above?
• Vishu
• Losar
• Rangrorang
• Shirakhin
Answer- Loser

15. When Was The Appointment Of Lt. Governor In Place Of Chief Commissioner In The State?
• March 18, 1954
• March 1, 1952
• April 1, 1950
• March 20, 1956
Answer- 1 March 1952

16. Which Of The Following River Belongs To Himachal Pradesh?
• Ravi
• Sutlej
• Chenab
• All Of The Above
Answer- All Of The Above

17. Which Building Was Constructed By Bhaktamal At A Place Called Shahpur In The State?
• Shahpur Mosque
• Shahpur Palace
• Shahpur Fort
• Damdama Palace
Answer- Shahpur Fort

18. Whose Painting Is 'Kangra Bright'?
• Norah Richards
• Shobha Singh
• Amrit Shergill
• None Of These
Answer- Shobha Singh

19. Which Region Was Given The Highest Priority In The First Five Year Plan In Himachal Pradesh?
• Irrigation
• Transport & Traffic
• Industry & Trade
• Education
Answer- Transport And Traffic

20. In The Eighth Century, Padmasambhava, Who Preached Buddhism In Tibet, Stayed For Some Time.
• Jogipanga
• Chail
• Rewalsar
• McLeodganj
Answer- Rewalsar

21. Where Did The Freedom Struggle Of 1857 Begin In Himachal Pradesh?
• From The Military Cantonment Of Kasauli
• From A Place Called Nalagarh
• From The State Of Kullu • From The State Of
Bushehr
Answer- From The Military Camp Of Kasauli

22. Where Is The Tourist Place Named 'Panjpula' Located?


• In Dalhousie
• In Khajjiar
• In Manali
• In Dharamshala
Answer- In Dalhousie

23. In Which Area Is The Footwear Worn 'Chalar'?
• Pangi
• Kinnaur
• Lahaul-Spiti
• Sirmaur
Answer- Pangi

24. In Which District Of Himachal Pradesh Is The Mountain Peak Called 'Shringarila'?
• Kinnaur
• Kullu
• Lahaul-Spiti
• Kangra
Answer- Lahaul-Spiti

25. Which Of The Following Folk Songs Is Not Related To Chamba District?
• Kunj Chanchaloo
• Lagddi
• Phulmu Ranjhu
• Raja Gaddan
Answer- Persecution

26. Who Was The First Lokayukta Of Himachal Pradesh?
• Justice R.V. Mishra
• Justice Krishnamurthy
• Justice T.V.R. Tatachari
• Justice N.M. Kalsiwal
Answer-Justice T.V.R. Tatachari

27. In Himachal Pradesh, There Are Two Types Of Marriages Prevalent Among The People Of Khas Caste. In Which One Is Called Hara, What Is The Other Type Of Marriage Called?
• Sai
• Matchmaking
• Hoochi
• Darosh
Answer- Matchmaking

28. Where Is Kiang Animal Found In Himachal Pradesh?
• Kinnaur
• Lahaul-Spiti
• Both A And B
• None Of These
Answer- Both A And B

29. Which District Is Second In Ginger Production After Sirmaur District?
• Solan
• Bilaspur
• Shimla
• Una
Answer- Bilaspur

30. Where Is The Artistically Significant 'Ancient Mahasu Temple' Located?
• Theog
• Karsog
• Chudhaar
• Gijara
Answer- Gijara

31. Which Temple Of Mandi Is Associated With Shivaratri Festival?
• Bhootnath Temple
• Tarna Devi Temple
• Panchavaktra Temple
• Trilokinath Temple
Answer- Bhootnath Temple

32. Which Of The Following People Related To Himachal Pradesh Became Chief Of The Army Staff?
• CS Sharma
• CV Kaul
• CVG Vaidya
• BN Sharma
Answer- BN Sharma

33. According To The 2011 Census, What Is The Total Population Of Literates In The State?
• 5,10,400
• 60,16,058
• 50,39,736
• 40,35,068
Answer- 50,39,736

34. The Author Of The Book 'Kamania Kinnaur' Is?
• Rahul Sanskritayan
• Ramakrishna Kaushal
• T.S. Negi
• Moularam Thakur
Answer- Ramakrishna Kaushal

35. What Is The Length And Breadth Of Kullu Valley In Himachal Pradesh?
• Length 75 Km And Width 25 Km
• Length 80 Km And Width 30 Km
• Length 100 Km And Width 45 Km
• Length 105 Km And Width 50 Km
Answer-Length 75 Km And Width 25 Km

36. Who Is The Author Of The Book 'Arki Ki Gorkha Vijay'?
• U.S. Parmar
• G.F. Hoda
• Udham Singh
• R.S. Sharma Name Of Cast
Answer-The Us Parmar

37. In Which Of The Following Fairs, Buffalo Was Offered To Please The Deity?
• Lavi Fair
• Minjar Fair
• Nalwadi Fair
• Kahika Fair
Answer- Minjar Fair

38. On 25 June 1945, Who Was Made The Principal Representative Of The Muslim League In The Conference Of 21 Representatives At The Viceroy's Residence, "Vicerigal Laj" In The State?
• Sheikh Syed Ahmed
• Iqbal Ahmed
• Muhammad Ali Jinnah
• Maulana Abulkalam Azad
Answer- Muhammad Ali Jinnah

39. Who Was Elected The First Member Of The Rajya Sabha From Himachal Pradesh?
• Roshallal
• Chiranji Lal Verma
• Leeladevi
• Shivanand Ramoul
Answer- Chiranji Lal Verma

40. Which Cultural Festival Has A Special Place In Sirmaur?
• Lochar
• Sanjhi Celebration
• Halda
• Phulich
Answer- To The Celebration Of Sanjhi

41. What Is The Cloth Worn From The Neck To The Knees In The State's Pabbar Valley (Rohar Tehsil)?

Soothan
• Chupak
• Chhova Or Bend • Dhyat
Answer- Touch Down

42. By What Other Name Is The Kullu Valley Of Himachal Known?
• Ramghatti
• Devghatti
• Chetghatti
• Shivghatti
Answer- Deoghati

43. What Was The Name Of The Ruler Of The Princely State Of Chamba Who Appointed His Daughter's Barber Lover To The Post Of Wazir?
• Uday Singh
• Laxman Singh
• Sham Singh
• Ugar Singh
Answer- Uday Singh

44. Which Temple In Kangra Was Destroyed And Corrupted By Mahmud Ghaznavi's Army?
• Chamunda
• Brajeshwari
• Mahakal
• Volcano
Answer- Brajeshwari

45. In Which Year Dadi Princely State Became The Fief Of Jubbal State And Remained In This Position Till 1947?
• In 1896
• In 1901
• In 1925
• In 1935
Answer- In 1896
46. ​​Daranaghati Wildlife Vihar Which Is Spread Over An Area Of ​​16,740 Hectares. In Which District Is It Located?
• Chamba
• Shimla
• Sirmaur
• Kullu
Answer- Shimla

47. Kinnaur District Was Included As Which District In Himachal Pradesh?
• Third
• Fourth
• Fifth
• Sixth
Answer- The Sixth

48. Which Of The Following Person Is Not Named In The Guinness Book Of World Records Related To The State?
• Tilak Raj
• Ranjit Singh
• Madan Singh
• Gurinder Jeet Assi
Answer- Ranjeet Singh
49. Impressed By The Resolutions Of All India Riyasati Praja Parishad, The First 'Prajamandal' Institution Of Himachal Was Formed In Sirmaur. Who Was Its Founder?
• Pt. Rajendra Dutt
• Pt. Ramcharan
• Pt. Shiva Prasad
• Sarya Prakash
Answer- Pt. Rajendra Dutt

50. Which Of The Following Is Called The Founder Of Hamirpur?

• Hamirchand
• Ghamchand Chand
• Sansarchand
• Harichand
Answer- Hamirchand

51. Which Ruler Of Kangra Has The Honor Of Being Appointed The Governor Of Jalandhar?

• Hamirchand
• Ghamandchand
• Induchand
• Sansarchand
Answer- Boast

52. When Did The Tibetan Religious Leader Dalai Lama Come To Dharamshala?
• In 1957
• In 1958
• In 1959
• In 1960
Answer- In 1959

53. How Many National Parks Are There In Himachal Pradesh?
• One
• Five
• Three
• Four
Answer- Five

54. Black Cumin Is The Cash Crop Of Which District Of Himachal Pradesh?
• Shimla
• Mandi
• Hamirpur
• Lahaul-Spiti
Answer- Lahaul-Spiti

55. Anirudh, Grandson Of Shri Krishna Was Married To Usha At Which Place In The State?
• Kinnaur
• Chamba
• Kangra
• Kahlur
Answer- Kinnaur

56. Which District Became The Sixth District Of Himachal Pradesh In 1960?
• Kinnaur
• Mahasu
• Una
• Sirmaur
Answer- Kinnaur

57. Which Goddess Bestowed Vihangamani / Behangamani Pal To Be The First King Of Kullu?
• Chandika Devi
• Hidimba Devi
• Mahishasura Mardini
• Kalika Devi
Answer- Hidimba Devi

58. Which Of The Following River Divides Bilaspur District Into Two Almost Equal Parts?
• Beas River
• Sutlej River
• Ravi River
• Dhadhas River
Answer- Sutlej River

59. By Whom Was The Post-Himalayan Location Located To The Right Of Sirsa, A Tributary Of The Sutlej, In Nalagarh Near Shimla?
• Mr. Brajwasi Lal
• Mr. Aulaf Prafer
• Dr. Radhakumad Mookerjee
• Dr. Ashirwadi Lal Srivastava
Answer- Mr. Aulaf Prufer

60. Which District Does Not Fall In The Higher Himalayan Region?
• Kinnaur
• Solan
• Chamba
• Lahaul-Spiti
Answer- Solan

61. In Which Building Did The British Viceroy Live Before The Vice Regal Lodge Was Built?
• Warnes Court
• Peter Half House
• Kennedy House
• Woodville House
Answer- Peter Half House

62. Where Did Mahatma Gandhi Stay During His First Visit To Shimla In 1921?
• Kennedy House
• Peter Half Building
• Warnes Court
• Shanti Kutir (Summerhill)
Answer- Shanti Kutir (Summerhill)

63. Which Is The Smallest District Of Himachal Pradesh By Area?
• Hamirpur
• Una
• Sirmaur
• Solan

Answer- Hamirpur

64. Una Was A Part Of Which Of The Following Before It Became A District From 1966-1972?
• Hamirpur
• Kangra
• Bilaspur
• Mandi
Answer- Kangra

65. Who Was Not Included In The Following Great Personalities Who Came To Shimla From 1930 To 1947?
• Jawaharlal Nehru
• Vallabhbhai Patel
• Mahatma Gandhi
• Winston Churchill
Answer- Winston Churchill

66. When Was The 'Himalaya National Park' Established In Kullu District In The State?
• May, 1983
• March, 1984
• April, 1985
• June, 1989
Answer- In March 1984

67. What Percentage Of The Total Agricultural Area Of ​​Himachal Pradesh Is Cultivated In Paddy?
• 10 Percent
• 20 Percent
• 40 Percent
• 70 Percent
Answer- 10 Percent

68. Which Of The Following Dances, In Which Costumes As Well As Virah Songs, Veer Saga And Folk Tunes Are Taken Care Of?

Gothic Dance • Ghorehi Dance.
• Sawala Dance
• Moghali Dance
Answer- Swinging Dance.

69. Chamba Is Situated On The Bank Of Which River?
• Chandrabhaga
• Sutlej
• Vyas
• Ravi
Answer- Ravi

70. Where Is The Head Temple Of Jamlu Devta In Himachal Pradesh Located?
• In Malana Valley
• In Kullu Valley
• In Kangra Valley
• In Lahaul Valley
Answer- In The Malana Valley

71. Which Of The Following Dances From Which The Lama Dancer Takes The Torch And Runs After The People To Drive Away Evil Spirits?
• Chhoni Dance
• Hutupa Dance
• Gamoor Dance
• Ghani Dance
Answer- Hatupa Dance

72. Which Of The Following Is The State Bird Of Himachal Pradesh?
• Jujurana
• More
• Garuda
• Skylark
Answer- Additions

73. In Which Princely State Was The Arka Art Style Flourished?
• Trigarte
• Bhagal
• Jubbal
• Nalagarh
Answer- Bhagal

74. Chinese Traveler Hiuen Tsang Has Described In Detail Which State Of Himachal Pradesh In His Travelogue?
• Kangra
• Lahaul
• Kullut
• Mandi
Answer- Kullut

75. The Place Named Dayoli, Where Asia's Largest Fish Breeding Center Is Located, Belongs To Which District?
• Bilaspur
• Kangra
• Una
• Shimla
Answer- Bilaspur

76. In Which Areas Is The Cloth Called 'Lham' Worn?
• Spiti
• Kinnaur
• Sirmaur
• Pangwal
Answer- Spiti

77. The 'Pala Dynasty' Of The Kullu Kingdom Existed For A Long Time. How Many Hundred Years Did This Dynasty Exist?
• 1000 Years
• 1500 Years
• 2000 Years
• 2500 Years
Answer- 1500 Years

78. The Most Common And Suitable Breed Of Cattle Found In Himachal Pradesh?
• Lal Sindhi
• Sahiwal
• Tharparkar
• Pawar
Answer- Red Sindhi

79. During Which Conference Held In The State In 1927, Baloch Soldiers Beat People Badly?
• In The Lake Near Chamba
• In The Tal Near Mandi • In The Tal Near
Sujanpur
• In The Field Near Suket
Answer- In Tal Near Sujanpur

80. How High Is The Height Of Mountain Peak Named 'Kinnar Kailash' In Kinnaur District?
• 19,824 Ft
• 19,500 Ft
• 18,600 Ft
• 18,210 Ft
Answer- 19,500 Feet

81. Who Among The Following Who Burnt The Monasteries Of Spiti?
• Dilawar Singh
• Zorawar Singh
• Sardar Majithia
• Sardar Sucha Singh
Answer- Zorawar Singh

82. Thirot Power Project Is Located In Which District?
• Sirmour
• Lahaul-Spiti
• Kinnaur
• Chamba
Answer- Lahaul-Spiti

83. At What Height Is The Plow, Called Tempo La, Located In The 'Lahaul-Spiti' District?
• 11,190 Ft
• 16,320 Ft
• 14,670 Ft
• 11,220 Ft
Answer- 14,670 Feet

84. Identify The Untrue Statement About The Princely State Of Guler.
Jagdish Chand Was The King Of Guler In 1572 AD When Other Hill Princely States Revolted Against Mughal Power.
• Guler Was A Part Of Sikh State Of Punjab Till 1846-76 AD
• Raghunath Singh (1790-1811 AD) Was The Last King Of
Guler Princely State • Ghoom Chand Played An Important Role In Establishing Guler Princely State.
Answer- Ghandam Chand Played An Important Role In The Establishment Of The Guler State.

85. Which District Is The Most Populated Village In Himachal Pradesh?
• Hamirpur
• Chamba
• Bilaspur
• Kangra
Answer- Kangra

86. Sort The Wrong Pair From The Following?
• Jagatkhana And Swarghat -
Heera
Chand
• Handoor Fort - Kalyanchand • Fort Of Sittapur - Sansar Chand • Loh Tikri Stone Articles - Ashoka
Answer- Loh Tikri Stone Articles - Ashoka

87. How Many Years Is The 'Bhunda Samaroh' Celebrated?
• 6 Years
• 12 Years
• 18 Years
• 22 Years
Answer- 12 Years

88. Before The Establishment Of A Big State, The Entire Himachal Region Was Divided Under Many Small Feudal Lords, What Title Did These People Hold?
• Raghav
• Rana Or Thakur
• Vikramaditya
• Winner
Answer- Rana Or Thakur

89. Which Of The Following Birds Is Found In Himachal Pradesh, Which Is Very Beautiful And Rare?
• Monal
• White Peacock
• Black Pheasant
• Pied Pigeon
Answer- Monal

90. Which King Built 'Hidimba Temple' In Manali?
• Bahadur Singh
• Vihang Mahipal • Chatar
Singh
• Jagat Singh
Answer- Bahadur Singh

91. When Was Chamba Sevak Sangh Established?
• In 1940
• In 1936
• In 1935
• In 1922
Answer- In 1936

92. The Release Of Sirmour's Maun, Gileya, Thande, Ghato, Nihari And Andheri Which Is Done With Rainy Colors?
• Raga Dance
• Ras Mala
Dance
• Little Dance • Ghugati Dance
Answer- Ras Mala Dance

93. What Is The Production Capacity Of Sanjay Power Project, The Largest Project Of Himachal Pradesh State Electricity Board?
• 80 MW
• 100 MW
• 120 MW
• 140 MW
Answer- 120 MW

94. The Inscription On The Vedika Of Buddhist Idol Obtained From Kangra Is Probably From Which Century AD?
• Ninth Or Tenth
• Eighth Or Ninth
• Fifth Or Sixth
• Sixth Or Seventh
Answer- Sixth Or Seventh

95. When Was The Foundation Of Mandi State Almost Laid?
• In 400 AD
• In 600 AD
• In 800 AD
• In 1000 AD
Answer- In 1000 AD

96. Gambari And Pistu Wrestler's Love Story Is Associated With Which District?
• Solan
• Bilaspur
• Kullu
• Kinnaur
Answer- Bilaspur

97. In Which Princely State Was The Mass Movement Organized From 1897 AD To 1902 AD To Protest Against Excessive Land Tax In The Time Of King Dhyan Singh?
• Baghal
• Suket
• Chamba
• Mandi
Answer- Baghal

98. What Is The Height Of Nandi Standing In The Yard Of Mani Mahesh Temple Bharmour?
• 5”
• 6”
• 7”
• 8”
Answer- 5”

99. The Capital Of Which King Of Kullu Has Been 'Naggar'?
• Mahipal
• Jeet Singh
• Uttam Pal
• Ganesh Pal
Answer- Perfect Sail

100. In Which District Is The Giri Bata Project Located?
• Shimla
• Solan
• Mandi
• Sirmaur
Answer- Sirmaur

||hp gk in english ||hp gk  question answer in english||




                                    Join Our Telegram Group

No comments: