Saturday, August 1, 2020

HPAS(Pre) 2020 Exam Important Questions Set-1

HPAS(Pre) 2020 Exam Important Questions Set-1

HPAS(pre) 2020 Exam Important Questions Set-1

HPAS 2020 Exam Important Questions Set-1

Ques 1. What is/are the recent policy initiative(s) of Government of India to promote the growth of manufacturing sector? 
(1)Setting up of National Investment and Manufacturing Zones 
(2)Providing the benefit of 'single window clearance' 
(3)Establishing the Technology Acquisition and Development Fund 
Select the correct answer using the codes given below: 
A. 1 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 1, 2 and 3
Ans. 1, 2 and 3

Ques 2. Which of the following are the methods of Parliamentary control over public finance in India ? 
(1) Placing Annual Financial Statement before the Parliament 
(2) Withdrawal of moneys from Consolidated Fund of India only after passing the Appropriation Bill 
(3) Provisions of supplementary grants and vote-on-account 
(4) A periodic or at least a mid-year review of programme of the Government against 
*5. macroeconomic forecasts and expenditure by a Parliamentary Budget Office Introducing Finance Bill in the Parliament 
Select the correct answer using the codes given below: 
A. 1,2,3 and 5 only
B. 1,2 and 4 only
C. 3,4 and 5 only
D. l,2,3,4 and 5
Ans. l,2,3,4 and 5

Ques 3. Mahatma Gandhi undertook fast unto death in 1932, mainly because 
A. Round Table Conference failed to satisfy Indian political aspirations
B. Congress and Muslim League had differences of opinion
C. Ramsay Macdonald announced the Communal Award
D. None of the statements A., B. and C. given above is correct in this context
Ans. Ramsay Macdonald announced the Communal Award

Ques 4. With reference to Ryotwari Settlement, consider the following statements: 
(1) The rent was paid directly by the peasants to the Government. 
(2) The Government gave Pattas to the Ryots. 
(3) The lands were surveyed and assessed before being taxed. 
Which of the statements given above is/are correct? 
A. 1 only
B. 1 and 2 only
C. 1, 2 and 3
D. None
Ans. 1, 2 and 3

Ques 5. In India, in the overall Index of Industrial Production, the Indices of Eight Core Industries have a combined weight of 37.90%. Which of the following are among those Eight Core Industries? 

(1) Cement 
(2) Fertilizers 
(3) Natural gas 
(4) Refinery products 
(5) Textiles 

Select the correct answer using the codes given below: 
A. 1 and 5 only
B. 2, 3 and 4 only
C. 1,2,3 and 4 only
D. 1,2,3,4 and 5
Ans. 1,2,3 and 4 only


Ques 6. Which of the following provisions of the Constitution of India have a bearing on Education? 

(1) Directive Principles of State Policy 
(2) Rural and Urban Local Bodies 
(3) Fifth Schedule 
(4) Sixth Schedule 
(5) Seventh Schedule 

Select the correct answer using the codes given below: 
A. 1 and 2 only
B. 3,4and5 only
C. 1,2 and 5 only
D. 1,2,3,4 and 5
Ans. 1,2,3,4 and 5

Ques 7. Government of India encourages the cultivation of sea buckthorn. What is the importance of this plant? 

(1) It helps in controlling soil erosion and in preventing desertification. 
(2) It is a rich source of biodiesel. 
(3) it has nutritional value and is well-adapted to live in cold areas of high altitudes. 
(4) Its timber is of great commercial value. 

Which of the statements given above is /are correct? 
A. 1 only
B. 2,3 and 4 only
C. 1 and 3 only
D. 1,2,3 and 4
Ans. 1,2,3 and 4

Ques 8. Which of the following is the chief characteristic of 'mixed farming' 
A. Cultivation of both cash crops and food crops
B. Cultivation of two or more crops in the same field
C. Rearing of animals and cultivation of crops together
D. None of the above
Ans. Rearing of animals and cultivation of crops together

Ques 9. Consider the following factors: 

(1) Rotation of the Earth 
(2) Air pressure and wind 
(3)Density of ocean water 
(4)Revolution of the Earth 

Which of the above factors influence the ocean currents? 
A. 1 and 2 only
B. 1,2 and 3
C. 1 and 4
D. 2,3 and 4
Ans. 1,2 and 3

Ques 10. With reference to the wetlands of India, consider the following statements: 

(1) The country's total geographical area under the category of wetlands is recorded more in Gujarat as compared to other States. 
(2) In India, the total geographical area of coastal wetlands is larger than that of inland wetlands. 

Which of the statements given above is/are-correct? 
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
Ans. Both 1 and 2


👉HPAS PRE EXAM TEST SERIES 2020:- BUY NOW





                                    Join Our Telegram Group

No comments: