Friday, August 7, 2020

HPSSC Hamirpur Staff Nurse Exam Question Answer Set-4

HPSSC Staff Nurse Exam Important Question Answer 2020(Set-4)

 HPSSC Hamirpur Staff Nurse Exam Question Answer Set-4

HPSSC Hamirpur Staff Nurse Exam Question Answer Set-4
HPSSC Hamirpur Staff Nurse Exam Question Answer Set-4


1. Never palpate both carotid and symmetrical pulse at same time because-

Answer:- Excessive pressure may obstruct blood flow to the brain



2. An indicator of fluid balance-

Answer:- Hemoglobin



3. It is a occupation of ethical components, devoted for the promotion of human
and social welfare-

Answer:- Profession



4. The target of millennium Development Goals in India is-

Answer:- Eradicate extreme poverty



5. Inhalation of cotton fiber dust over long period of time is known as-

Answer:- Byssinosis



6. The side effects of sublingual Nitro-glycerin are-

Answer:- Headache, hypotension, tachycardia


7. Hypoxia means-

Answer:- Lack of oxygen in tissues

8. Clinical sign of death-

Answer:- Dilated pupil


9. The most important technique in preventing and controlling transmission of
pathogens is-

Answer:- Hand washing


10. The normal amount of oxygen in the arterial blood should be in the range of-

Answer:- 80 - 100 mm of Hg

11 The type of restrains to prevent the patient pulling a catheter, iv lines and Hair
etc.

Answer:- Mitten

12. The flow rate (drops/mt) of 800 ml Ringer lactate solution for 10 Hours
transfusion through macro drip set-

Answer:- 20 drops/mt

13. Dengue infection is caused by-

Answer:- Aedes aegypti virus

14. One of the diagnostic test for Tuberculosis-

Answer:-. Mantoux test

15. The aim of Advance Life Support is-

Answer:-To restore spontaneous heart beat and respiration

Read More:-


No comments: