Monday, August 17, 2020

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-5

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-5

 

Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-5


||Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English ||Most Important HP GK Question Answer In English -Part-4||Most Important HP GK Question Answer for hppsc||
Most Important Himachal Pradesh GK Question Answer In English -Part-2


201. Ahmad Shah Durrani appointed which king of Kangra as Nazim of Jallandra
Doab?
(A) Ghamand Chand
(B) Sangara Chand
(C) Hari Chand
(D) Rup Chand

Answer: Ghamand Chand

202. Who was the first Sikh chieftain to invade Kangra Hills?
(A) Jassa Singh Ramgarhia
(B) Jai Singh Kanheya
(C) Charat Singh Sukerchakia
(D) Ranjit Singh

Answer: Jassa Singh Ramgarhia

203. Which of the following National Highways pass through the Bilaspur district of
Himachal Pradesh?
1. NH 205
2. NH 105
3. NH 103
4. NH 203
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 1, 3 and 4

Answer: 1, 2 and 3


204. According to Economic Survey of HP, Agriculture production registered a
decrease of what percentage during 2017-18 as compared to 2016-17?
(A) 2.04
(B) 3.58
(C) 4.61
(D) 5.72

Answer: 2.04

205. There is mention of a country named Khasa or Hasha to the south of Ladakh
and Zangskar in ancient Buddhist scriptures. What are these scriptures?
(A) Mahamamsa
(B) Jinnamamsa
(C) Padma Thangyiang
(D) Padma Sambhava

Answer: Padma Thangyiang

206. Arrange the following districts of Himachal Pradesh from Highest to Lowest
population as per Census 2011?
1. Shimla
2. Solan
3. Kangra
4. Mandi
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 3421
(B) 3412
(C) 4321
(D) 4312

Answer: 3412


207. Who was the successor of Arthur Lall, the Assistant Commissioner of Kullu?
(A) Bali Ram
(B) Azim Husain
(C) Saja Ram
(D) Mohkam Das

Answer: Azim Husain

208. Who was renamed Murtaza Khan for his siege of Kangra Fort?
(A) Todar Mal
(B) Rustam Qandhari
(C) Sheikh Farid
(D) Khan Jahan

Answer: Sheikh Farid

209. Which of the following statements is/are correct?
1. Nako lake is situated in Hangrang valley in Kinnaur.
2. Guru Padmasambhava is believed to meditated on bank of Nako lake.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

210. Which king of Sirmaur sought help from Gurkhas in recovering his kingdom?
(A) Karam Prakash
(B) Kanwar Rattan Singh
(C) Ajit Prakash
(D) Vijay Prakash


Answer: Karam Prakash

211. What is the area under Citrus fruits in Himachal Pradesh in 1960-61?
(A) 231 hectares
(B) 400 hectares
(C) 623 hectares
(D) 1225 hectares

Answer: 1225 hectares

212. Ghar karna is associated with whom?
(A) Marriage by running away from home
(B) Widow remarriage
(C) Girl eloping with other caste boy
(D) Abducting a minor girl

Answer: Widow remarriage

213. Recently, State level POSHAN Abhiyan Workshop held at Peterhoff Shimla. This
campaign is aimed at improving the nutritional status of children upto which
years of age?
(A) 2 years
(B) 5 years
(C) 6 years
(D) 14 years

Answer: 6 years

214. Which king of Bushahr was accorded the title of ‘Chhatrapati’ by Aurangzeb?
(A) Chatar Singh
(B) Kehri Singh
(C) Pradhuman Singh
(D) Bana Singh

Answer: Kehri Singh

215. Bir Billing Peak is situated in which region of Himachal Pradesh?
(A) Kangra
(B) Lahaul
(C) Kinnaur
(D) Chamba

Answer: Kangra

216. Which of the following statements is/are correct?
1. Sansar Chand of Kangra asked Ranjit Singh to help against Gurkhas
2. Gurkhas were never able to get hold of Sirmaur.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: 1 only

217. Devendra Nath Tagore was stranded at Shimla during which time?
(A) Revolt of 1857
(B) Formation of Congress 1886
(C) Bengal split 1905
(D) Non-cooperation movement 1919

Answer: Revolt of 1857

218. Which of the following sanctuary is related with Khajjiar Lake?
(A) Kalatop Sanctuary
(B) Kugti Wildlife Sanctuary
(C) Chail Sanctuary
(D) Kalesar Wildlife Sanctuary

Answer: Kalatop Sanctuary

219. Debistan-i-Mazahib talks about spread of Sikhism in Himachal. Book –
Debistan-i-Mazahib is written by which of the following writers?
(A) Mehwish Khan
(B) Mohsin Fani
(C) Bhai Sukha Singh
(D) Sena Pat

Answer: Mohsin Fani

220. Who founded the Gotra of ‘Kaushika Group’?
(A) Balmiki
(B) Parshuram
(C) Jamdani
(D) Vishwamitra

Answer: Vishwamitra

221. Which of the following is/are correct about river Yamuna?
1. Yamuna enters Himachal at Kheri in Sirmaur district.
2. Yamuna leaves Himachal at Tajewala and enters into Punjab.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Neither 1 nor 2

222. Which of the following statements is/are correct?
1. Mahmud Ghazanvi defeated Anand Pal in battle.
2. Chief of Kangra helped Anand Pal in battle against Ghazanvi.
Select the correct answer using the codes given below:
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Answer: Both 1 and 2

223. Shitidhar Peak is situated in which region of Himachal Pradesh?
(A) Kullu
(B) Chamba
(C) Lahaul Spiti
(D) Kangra

Answer: Kullu

224. Who was the king to Hindur State who offered needed provisions to Timur?
(A) Jai Chand
(B) Alam Chand
(C) Muhan Chand
(D) Hari Chand

Answer: Alam Chand

225. Khawas Khan was sent to capture Kangra by which ruler of Delhi?
(A) Ibrahim Lodhi
(B) Sher Shah Suri
(C) Akbar
(D) Jahangir

Answer: Sher Shah Suri

||Part-3||||Part-1||Part-2||Part-4||


đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Theory Ebook :- BUY NOW

đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Question Bank Ebook :- BUY NOW

đŸ‘‰Himachal Pradesh Gk Theory+Question Bank Ebook :- BUY NOW

No comments: