Daily Current Affairs 01 April 2021

Daily Current Affairs 01 April 2021

||National Current Affairs 01 April    2021||International Current Affairs 01 April   2021||Himachal Pradesh Current Affairs 01 April   2021|| 

Daily Current Affairs 01 April 2021

National+ International  Current Affairs 01 April    2021 In Hindi

Q1 हाल ही में किस मराठी लेखक को 2020 के लिए 'सरस्वती सम्मान" से सम्मानित किया गया है?

A. शरण कुमार लिंबाले

B. उदय सिंह त्रिपाठी

C. नवल किशोर राठी

D. विनोद राव अठवाले


Q2. भारत और अमेरिका की विशेष सेना ने हाल ही में कहां पर "वज़ प्रहार" नामक संयुक्त सैन्याभ्यास का आयोजन किया?

A. नैनीताल

B. शिमला

C. राउरकेला

D. बकलोह


 Q3. किस बैंक को हाल ही में 'एशियामनी बेस्ट बैंक अवॉईस 2021' में "इंडियाज बेस्ट बैंक फॉर स्मॉल एंड मीडियम एंटरप्राइजेज (SMEs)" चुना गया?

A.आईसीआईसीआई बैंक

B.एचडीएफसी बैंक

C.एसबीआई


Q4. केंद्र सरकार ने नए वाहनों की खरीद से पहले पुराने व्यक्तिगत वाहनों के स्क्रैप सर्टिफिकेट जमा करने पर कितने प्रतिशत रोड टैक्स छूट का प्रस्ताव रखा है?

A. 20 प्रतिशत

B. 30 प्रतिशत

C. 25 प्रतिशत

D. 40 प्रतिशत


 Q5. नवीनतम पुस्तक 'Names of the women" की रचना किसने की है?

A/जीत थाइल

B.इला तिवारी

C.अर्जुन राही

D.चेतन भगत


Q6. हाल ही में अंतर्राष्ट्रीय ट्रांसजेंडर दिवस की दृश्यता' ( (International Transgender Day of Visibility) कब मनाया गया?

A. 30 मार्च

B.31 मार्च

C. 01 अप्रैल

D. 29 मार्च


Q7. हाल ही में केंद्रीय मंत्री रमेश पोखरियाल ने किस प्रबंधन संस्थान में "आनंदम: द सेंटर फॉर हैपिनेस' का उद्घाटन किया?

A.IIM, अहमदाबाद

B.IIM, लखनऊ

C.IIM, हैदराबाद

ID. IM, जम्म



Q8. फिक्शन श्रेणी में मैगी ओफैरेल ने किस पुस्तक के लिए 'नेशनल बुक क्रिटिक्स सर्कल पुरस्कार 2020' जीता है?

A. Everything Inside

B. Milkman

C. Hamnet

D. Improvement


Q9. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने कितने करोड़ रुपये के परिव्यय के साथ खाद्य प्रसंस्करण उद्योग के लिए उत्पादन से जुड़ी प्रोत्साहन योजना (PLI) को मंजूरी दे दी है?

A. 10,900 करोड़ रुपये

B. 12,900 करोड़ रुपये

C. 15,160 करोड़ रुपये

D. 18,225 करोड़ रुपये


 Q10. नीति आयोग ने 2022 तक भारत का स्वास्थ्य सेवा उद्योग कितना बिलियन डॉलर तक पहुंचने का अनुमान लगाया है?

A. 310 बिलियन डॉलर

B. 272 बिलियन डॉलर

C. 372 बिलियन डॉलर

D. 390 बिलियन डॉलर



Q11. 29 मार्च 2021 को मल्टीनेशनल एयर फोर्स एक्सरसाइज “ऐस मीट 2021-1* (ACES Meet) का आयोजन किसने किया?

A. भारत

B. चीन

C. बांग्लादेश

D. पाकिस्तान


Q12. हाल ही में किस देश के विदेश मंत्री और रक्षा मंत्री सहित तीनों सेनाओं के प्रमुखों ने इस्तीफा दे दिया है?

A.रूस

B.ब्राजील

C.अमेरिका

D.ऑस्ट्रेलिया




Online Store :- 

Test Series:-


  • HPU Panchayat Secretary Test Series 2021:- CLICK HERE

Himachal Pradesh Current Affairs 01 April 2021

||hp current affairs 01 April 2021||hp 01 April 2021 current affairs||

Question 1:-हाल ही में मंगलवार को धर्मशाला में ‘मेरा झंडा-मेरा गौरव’ कार्यक्रम की शुरुआत किसने की है ??

Answer :-कांग्रेस प्रदेशाध्यक्ष कुलदीप राठौर

Question 2:-शगुन योजना के तहत अब बीपीएल परिवारों की बेटियों को विवाह के वक्त कितने  हजार रुपये का अनुदान मिलेगा??

Answer:-31 हजार

Question 3:-नाबार्ड के तहत आरआईडीएफ के तहत विधायक प्राथमिकता योजनाओं की सीमा 120 करोड़ रुपये से बढ़कर  कितने  करोड़ रुपये होगी ।  

 Answer:-135 करोड़

Question 4:-हाल ही लाहौल स्पीति में  75 दिनों तक चले देश के सबसे लंबे स्नो फेस्टिवल का वर्चुअल समापन किसने किया??

Answer:-जयराम ठाकुर 

Question 5:-हाल ही में कुल्लू जिला में अप्रैल के प्रथम सप्ताह में पढ़ना-लिखना अभियान की शुरूआत की जाएगी, इस अभियान के  लिए कितने लाख  रुपए का बजट खर्च किया जाएगा??

Answer:-21 लाख, 22 हजार 200 रुपए

Question 6:-हाल ही में किस जिले में  देश की प्रथम महिला शिक्षिका एवं महान समाजसेवी सावित्री बाई फुले के नाम पर 6 परीक्षा केंद्र बनाए गए है??

Answer:-हमीरपुर 

Question 7:-हिमाचल प्रदेश पेंचक सिलाट एसोसिएशन के महासचिव जोगिंद्र सिंह आजाद ने मास्टर वर्ग की टेडिंग इवेंट (फाइट) के 70 किलोग्राम भार वर्ग में कौन सा  पदक प्राप्त किया है ??

Answer:-कांस्य पदक


National+ International  Current Affairs 01 April    2021 In English

Q1 Recently which Marathi writer has been awarded the "Saraswati Samman" for 2020?

A. Sharan Kumar Limbale

B. Uday Singh Tripathi

C. Naval Kishore Rathi

D. Vinod Rao Athawale


Q2. Where did the Special Army of India and America recently organized a joint exercise called "Vaz Prahar"?

A. Nainital

B. Shimla

C. Rourkela

D. Buckloon


 Q3. Which bank was recently adjudged "India's Best Bank for Small and Medium Enterprises (SMEs)" in 'AsiaMoney Best Bank Awards 2021'?

A. ICICI Bank

B. HDFC Bank

C. SBI


Q4. The Central Government has proposed what percentage of road tax exemption on submission of scrap certificate of old personal vehicles before the purchase of new vehicles?

A. 20 percent

B. 30 percent

C. 25 percent

D. 40 percent


 Q5. Who has authored the latest book "Names of the women"?

A / Jeet Thiel

B. Ila Tiwari

C. Arjun Rahi

D. Chetan Bhagat


Q6. When was the International Transgender Day of Visibility celebrated recently?

A. 30 March

B.31 March

C. 01 April

D. 29 March


Q7. Recently Union Minister Ramesh Pokhriyal inaugurated "Anandam: The Center for Happiness" at which management institute?

A.IIM, Ahmedabad

B.IIM, Lucknow

C.IIM, Hyderabad

D. IIM, Jammu


Q8. For which book did Maggie O'Farrell win the 'National Book Critics Circle Award 2020' in the fiction category?

A. Everything Inside

B. Milkman

C. Hamnet

D. Improvement


Q9. The Union Cabinet has approved the Production Related Incentive Scheme (PLI) for the food processing industry with an outlay of how many crore rupees?

A. 10,900 crore rupees

B. 12,900 crore rupees

C. 15,160 crores

D. 18,225 crores


Q10. How much billion dollar has India's healthcare industry estimated to reach by 2022 by NITI Aayog?

A. 310 billion dollars

B. 272 ​​billion dollars

C. 372 billion dollars

D. 390 billion dollars


Q11. Who organized the multinational Air Force Exercise "Ace Meet 2021-1 * (ACES Meet) on 29 March 2021?

A. India

B. China

C. Bangladesh

D. Pakistan


Q12. Recently the heads of the three armies including the foreign minister and the defense minister of which country have resigned?

A. Russia

B. Brazil

C. America

D. Australia


Himachal Pradesh Current Affairs 01 April 2021 In English 



Question 1: - Recently who started 'Mera Jhanda-Mera Gaurav' program in Dharamshala on Tuesday ??

Answer: -Congress President Kuldeep Rathore

Question 2: - Under Shagun scheme, how many thousand rupees will be given to daughters of BPL families at the time of marriage?

Answer: -31 thousand

Question 3: - The limit of MLA priority schemes under RIDF under NABARD will increase from Rs. 120 crores to how many crores.

 Answer: -135 crores

Question 4: -Who recently concluded the virtual snow festival of the country's longest snow festival for 75 days in Lahaul Spiti ??

Answer: - Jairam Thakur

Question 5: - Recently in Kullu district, a reading and writing campaign will be started in the first week of April, how many lakh rupees budget will be spent for this campaign ??

Answer: -21 lakh, 22 thousand 200 rupees

Question 6: - Recently, in which district, 6 examination centers have been built in the name of Savitri Bai Phule, the first female teacher and great social worker of the country?

Answer: - Hamirpur

Question 7: - Which medal has been won by Himachal Pradesh Penchuck Silat Association General Secretary Jogindra Singh Azad in the 70 kg weight class of the master class's Tedding Event (Fight) ??

Answer: - Bronze medal

👉Himachal Pradesh Budget 2021 Important Question Answer








                                    Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad