Saturday, May 22, 2021

Chamba Distt GK Question Answer In English

 Chamba Distt GK Question Answer In English

||chamba gk question answer ||chamba district gk question answer||

Chamba Distt GK Question Answer In English



Question 1: - Who established the city of Chamba in 1920 AD 

Answer- Sahil Varman.


Question 2: - Who was the last ruler of the princely state of Chamba? 

Answer- Laxman Singh.


Question 3: - Which state is related to Yogi Charapatnath?

Answer - Chamba.


Question 4: After whom did the King of Chamba Sahil Varman name the city of Chamba?

Answer - In the name of her daughter Champavati.


Question 5: - When was the Bhuri Singh Museum established in Chamba, Himachal Pradesh 

Answer-1908 AD


Question 6: - Which ruler of the Chamba princely state used the title Varman for the first time

Answer - Aditya Varman.


Question 7: - During the reign of which emperor Chamba painting got patronage

Answer - Raja Raj Singh.


Question 8: - Which king of Chamba refused to obey the decree of breaking Aurangzeb's temple.

Answer - Chattar Singh.


Question 9: - Which city of Himachal Pradesh recently completed 1000 years of its establishment.

Answer - Chamba.


Question 10: - In ancient times, where was the capital of the princely state of Chamba located?

Answer - Brahmapur.


Question 11: - Name the Mahatma who was the head of 84 sadhus and who gave the gift of 10 sons and one daughter to Sahil Varman, the king of Chamba. 

Answer: - Yogi Charpatnath.


Question 12: - In which district is Jatigiri tourist place located?

Answer - Chamba.


Question 13: - Lakshadshah Brahmin was related to which state 

Answer- Chamba.


Question 14: - In which district is the weaving of gurmas

Answer - Chamba.


Question 15: - In which district are the branches of the rural rural bank located? 

Answer- Chamba.


Question 16: - Churah is a part of which district 

Answer- Chamba.


Question 17: - Qilad is the headquarters of 

Answer - Pangi.


Question 18: - What is Shivbhumi in Himachal Pradesh?

Answer - Bharmour.


Question 19: Where is Ajit Singh Memorial

Answer - Panjpula (Dalhousie)


Question 20: - Pangi, Bharmour, Bhatiyat, Teesa, Churah, Saluni, Dalhousie, Rajgir are situated.

Answer - In Chamba.


Question 21: - Which European traveler Chamba came for the first time in 1839

Answer: - Vigne.


Question 22: - Which king of Chamba prohibited the sati of his queens 

Answer: - Ummed Singh.


Question 23: - Which king of Nurpur killed King Janardan of Chamba

Answer - Jagat Singh.


Question 24: - Who built the Gauri Shankar Temple of Chamba 

Answer - Tribhuvan Rekha Devi.


Question 25: - Built Narsingh Temple in Brahmapur.

Answer - Tribhuvan Rekha Devi.


Question 26: -The name of Sahil Varman's wife who sacrificed for water in Chamba was her name.

Answer - Naina Devi (Sunayana Devi)


Question 27: - Who brought his capital Chamba from Brahmapur in 920 AD 

Answer- Sahil Varman.


Question 28: - During which king of Chamba was the ban on killing rats? 

Answer- Musan Varman.


Question 29: - Chamba had the title of kings.

Answer -Varman.


Question 30: - Which style of painting developed in Chamba 

Answer - Basoli style.


Question 31: - Bhuri Singh Museum was established in 1908. 

Answer- Raja Bhuri Singh.


Question 32: - When did Lord Curzon come to Chamba with his wife?

Answer - 1 September, 1900 A.D.


Question 33: - Agricultural movement took place in Bhatiyat of Chamba.

Answer - In 1896.


Question 34: - Headquarters of Chamba Praja Suraksha League was established in 1932 AD.

Answer - In Lahore.


Question 35: In 1876, the land reforms started in Chamba.

Answer - Cornal reed.


Question 36: - Chamba has fruit improvement unit 

Answer- In Rajpura.


Question 37: - In which place of the Chamba weaving center is situated? 

Answer- In Dalhousie.


Question 38: - Primary School and Post Office opened in Chamba.

Answer - In 1863.


Question 39: - Sham Singh Hospital opened in Chamba.

Answer - In 1891.


Question 40: - Who was appointed the teacher of Raja Sham Singh of Chamba?

Answer - John Harry in 1878.


Question 41: - Tannuhatti is located. 

Answer- In Chamba district.


Question 42: - The king of which princely state was the first. Had hydroelectric construction done in

Answer - Chamba.


Question 43: In which district is Bhatiyat

Answer - Chamba.


Question 44: - Who suggested Raja Sahil Varman to establish Chamba capital from Bharmour.

Answer- Yogi Charpatnath 


Question 45: - According to the rock articles of Pago, which king of Chamba retained the Lahaul valley during 1105 AD.

Answer- Jasata Varman 


||chamba gk question answer ||chamba district gk question answer||




                                    Join Our Telegram Group


subscribe our youtube channel: - Himexam

No comments: