Monday, May 31, 2021

Himachal Pradesh May Month Current Affairs 2021 In English

 

Himachal Pradesh May Month Current Affairs 2021 In English

|| Himachal Pradesh May Month Current Affairs 2021 || HP May Month Current Affairs 2021 PDF ||

Himachal Pradesh May Month Current Affairs 2021 In English




 Question 1: - Anmol Dhiman of Bilaspur has recently acted as a cinematographer in which Bollywood film ??

Answer: - 'BA Pass-3'


Question 2: - Recently, the state government has promoted whom to the post of Engineer-in-Chief of Public Works Department?

Answer:- Sanjeev Sharma


Question 3: - Recently which sports center located in Bilaspur will now become a state level sports India center of District Youth Services and Sports Department ??

Answer: -The water sports center of Bilaspur situated on the banks of Bilaspur historic Luhanu Plain.


Question 4: - Recently, the Excise and Taxation Department of Shimla State collected a revenue of how many crore rupees in April, 2021?

Answer: -642 crores


Question 5: - Jairam Thakur laid the foundation stone for developmental projects worth Rs. Crores for Balichaki of Siraj assembly constituency of Mandi district on Monday through virtual mode from Shimla ??

Answer:-14.36 crores



Question 6: - Recently Himachal Pradesh Power Engineers Association President Lokesh Thakur has presented a check of how many lakh rupees for the Chief Minister Relief Fund on behalf of the Association to Chief Minister Jai Ram Thakur ??

Answer: - One lakh 


Question 7 :- How many million units of electricity will Himachal Pradesh sell from June to September to give relief to the plains states in summer and rainy season??

Answer: - 553 million units 


Q 8. Which of the following state government has launched "Parvat Dhara Yojana"?

A. Bihar

B. Sikkim

C. Arunachal Pradesh

D. Himachal Pradesh


Q 9. Shimla Excise and Taxation Department and Assistant Commissioners Association presented a check of how many lakh rupees for Chief Minister Relief Fund on behalf of the officials of the department to Chief Minister Jairam Thakur on Wednesday evening.

A. 11 lakhs 11 thousand 111 rupees

B. 15 lakh 31 thousand 611 rupees

C. 12 lakh 51 thousand 611 rupees

D. 10 lakhs 11 thousand 211 rupees



Question 10: - Which two hospitals in Himachal Pradesh will have one RTPCR machine and automated RNA extractor for testing samples of Kovid test ??

Answer: - IGMC and Tanda Medical College and Hospital

Imp Points: -

  • Indira Gandhi Medical College (IGMC), formerly known as Snowdown
  • It was established in 1966 as Himachal Pradesh Medical College (HPMC)
  • On 29 June 2013, Himachal Pradesh Health Minister Kaul Singh Thakur stated that Indira Gandhi Medical College (IGMC) will be upgraded as per All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) under the Pradhan Mantri Swasthya Seva Yojana, (PMSSY).
  • Dr. Rajendra Prasad Government Medical College (DRPGMC) is a government medical college and hospital located in the district Kangra of Himachal Pradesh.
  • Dr. The foundation stone of Rajendra Prasad Government Medical College (DRPGMC) Hospital was laid by the then Chief Minister Virbhadra Singh on 23 October 1996. 


Question 11: - Recently Ram Singh has died due to cardiac arrest. who were they ??

Answer: - Former MLA from Jogindernagar

imp points

  • Ram Singh became the Azad MLA from the then Chauantra assembly constituency from 1972 to 77. 
  •  Ram Singh was now the President of the former MLA Association. 


Question 12:- MLA Asha Kumari of Dalhousie Assembly Constituency has provided a budget of how many lakh rupees from MLA fund within two days to buy two very necessary machines for the hospital's laboratory on the demand of management of Civil Hospital Dalhousie? The

Answer: -5 lakh 90 thousand rupees

imp points:

  • Asha Kumari is the leader of the Indian National Congress and Secretary of the All India Congress Committee and AICC in charge of Punjab. 
  • He is a member of Himachal Pradesh Legislative Assembly from Dalhousie. 
  • Asha Kumari married Brijendra Singh, son of Raja Laxman Singh of Chamba.


Question 13: - Recently, the state government has decided to increase the production capacity of the oxygen plant of IGMC to how many metric tons ??

Answer: -20 MT

Imp Points: -

  • Indira Gandhi Medical College (IGMC), formerly known as Snowdown
  • It was established in 1966 as Himachal Pradesh Medical College (HPMC) #Himexam


Question 14: -Pro. Devotee Vatsal Sharma has died of Corona infection. who were they ??

Answer: - Former Secretary of Himachal Pradesh Sanskrit Academy

Imp Points: -

  • Professor Bhakta Vatsal retired from the Sanskrit college Dohgi as a preacher in 2020 itself. 
  • Professor Bhakta Vatsal remained in this position for 42 consecutive years. 


15. What is the waste percentage of Covid-19 vaccine in the state

Answer: - 1.4


16. Recently Maharaj Kishan Kaushik passed away. who were they ??

Answer:- Kandaghat famous hockey player


Question 17: How many oxygen plants have been approved from the center in Himachal?

Answer: Six

Explanation: -

  • Chief Minister Shri Jai Ram Thakur thanked the Central Government for sanctioning 6 PSA Oxygen Plant to Himachal Pradesh. 
  • These oxygen plants will be set up at Civil Hospital Palampur, Regional Hospital Mandi, Shimla District Civil Hospital Rohru and Khaneri, Dr. Yashwant Singh Parmar Government Medical College and Hospital Nahan and Regional Hospital Solan. He said that this would ensure adequate availability of oxygen to 1400 beds in these health institutions. 
  •  Oxygen production has started at Dharamsala, Mandi and Shimla plants, while the remaining plants will be made functional soon. 
Question 18: - The excise and taxation department of the state collected revenue of how many crore rupees in April 2021?

Answer: -642 crores 

Explanation: -

  • The Excise and Taxation Department of the state collected revenue of Rs 642 crores in April 2021 as against Rs 76 crores in the same period last year. 
  • The department has registered a growth of 9 percent in April 2021 as compared to Rs 590 crore in April 2019. 
  • Giving this information in Shimla, Chief Minister Shri Jai Ram Thakur said that the performance of the department continued in the financial year 2020-21, due to the huge disruption of revenue collection in the financial year 2020-21 from Kovid-19 during the last financial year. exceeded 4 percent. 
  • The Chief Minister said that the department made the highest GST collection of Rs 429 crore in April 2021, which was Rs 43 crore and Rs 333 crore in April 2020 and April 2019 respectively. 
  • The excise function recorded a revenue collection of Rs 142 crore in April 2021 as against Rs 8 crore and Rs 155 crore in April 2020 and April 2019 respectively. #Himexam

Question 19: Recently, Chief Minister Shri Jai Ram Thakur laid the foundation stones of developmental projects worth about how many crore rupees for Thunag area under Siraj assembly constituency of Mandi district in the past through Chamba ??

Answer: -66.36 crores 

Explanation: -

  • Chief Minister Shri Jai Ram Thakur laid the foundation stones of developmental projects worth about Rs 66.36 crore for Thunag area under Siraj assembly constituency in Mandi district in the past through Chamba. 
  • The Chief Minister said that the roadside facilities to be built at Devnala in Gram Panchayat, Bagshyad, at a cost of Rs. 3.79 crore under the new roads, new roads, Rs. 2.75 crore Building of Government Senior Secondary School Sarachi, Mandi Gagal, Chail, 165 meters long double lane traffic tunnel between Shunag and Lambathach on Janjhali road to be constructed at a cost of Rs. 20.85 crores, costing Rs. 12.61 crores. Dill Jainshala road from Shillibagi to be constructed with crores including a 30 meter long cost bridge under Gadagusheni Nabard, 30 meter to double lane bridge at Ropri Bhandar Khad at Thunag to be built at a cost of Rs 3.50 crore, 1.11. Employee Housing for Civil Hospital Rs. Gadagushani at a cost of Rs. 1 Crore, Patikari Bara Shilli Tehsil Kasambalidhar Road, to be constructed at a cost of just Rs. 13.78 Crore.
  •  He said that the primary health center building to be constructed at a cost of Rs 1.64 crore in Chachot tehsil, oak seed store building to be constructed at a cost of Rs 24 lakh in Gadagushaini, silk to be constructed at a cost of Rs 37 lakh in Tarjun Gram Panchayat of Dharot. Water Supply Scheme at a cost of Rs. 80 lakhs for Chhaag, Sub-Tehsil Chhatri of Nehra, Kandhal, Bhajouni, Gram Panchayat Kakadhar, to be constructed at a cost of Rs. 2.03 crore at Palan Means Center, Thunag
Question 20: - How many self-help groups have been formed under the National Rural Livelihood Mission (NRLM) in the state?

Answer: -24500

Question 21: - The Chief Minister laid the foundation stone of how many crores of developmental projects for Balichowki of Saraj assembly constituency?

Answer: 14.36 crore


Question 22: - How many days has the duration of the health workers insurance scheme in Shimla Himachal extended?

Answer: -180


 Question 23:-Recently, Chief Minister Jai Ram Thakur has launched how many LPM capacity oxygen plant at Dr. YS Parmar Government Medical College, Nahan, district Sirmaur through virtual medium from Shimla??

Answer: -300 LPM


Question 24: - How much amount has been deposited in the accounts of 901777 farmers of Himachal under eighth installment under Kisan Samman Nidhi Scheme?

Answer: -1832414000


Question 25: - Recently which state government has started 'Ayush Ghar-Dwar' program ??

Answer: - Himachal Pradesh 


Question 26: - Recently, Himachal Pradesh has been approved for how many crore rupees in the Jal Jeevan Mission?

Answer: -1262.79 crores


Question 27: - Recently who became the first state in the country in mobile sampling through customized vehicles?

Answer: -Himachal Pradesh


Question 28: - How many centers have been set up in the state for vaccination for the age group of 18 to 44 years?

Answer: -213 

Question 29: - Who is the author of Avijal Panthi of Nija Path ??

Answer: - Shanta Kumar

Question 30: - Recently, Mehar Chand Mahajan Trust, which operates in Khaniara village in collaboration with Dharamshala Rotary Club of Dharamshala, has received a grant of how many lakh rupees from Rotary Foundation ?? #Himexam

Answer: -25 lakh


Question 31: Recently, Manoj Aggarwal has presented a check of how many lakh rupees for HPSDMA Kovid-19 State Disaster Response Fund on behalf of Himachal Drug Manufacturers Association to Chief Minister Jairam Thakur ??

Answer :- 41 lakhs 


Question 32: - Recently who has been appointed to the post of Special Executive Officer of Chief Justice of India (CJI) ??

Answer: -Simla District and Sessions Judge Kanwar Chirag Bhanu Singh


Question 33: - North India's first herbal mandiak will be made in which district?

Answer: - Solan 


Question 34: - Retired Colonel Punjab Singh, the winner of the 1971 Indo-Pak War Veer Chakra, has passed away from which district?

Answer: -Hamirpur 


Question 35: - From the Himachal Pradesh State Disaster Relief Fund, how many rupees have the government spent to defeat Corona so far ??

Answer: - 80 crores 21 lakhs 18 thousand 520 rupees


Question 36: - Excise policy was approved for the financial year 2021-22, under which how many crore rupees revenue is envisaged to be earned this year ??

Answer: Rs-1829 crore

Explanation: -

Approved the Excise Policy for the financial year 2021-22, which envisages earning a revenue of Rs 1829 crore this year, which is an increase of 14 per cent over the financial year 2020-21 by Rs 228 crore. The cabinet decided to extend the excise year 2020-21 by one month to June 30, 2021 in view of the current situation arising due to Kovid.


Question 37: How long will the new excise policy be in force ??

Answer: - First for nine months from July 2021 to 31 March 2022


Question 38: - Recently Mechisht Hospital for Kovid-19 patients has been inaugurated at Paraur in Palampur subdivision. How many bed capacity will the hospital have in the first phase ??

Answer: -250


Question 39: - As a result of the efforts of the state government, the central government has increased the state's oxygen quota from 15 metric tons to how many metric tons ??

Answer: -30 MT


Question 40: - How many PSA plants have been approved from the center to the state recently?

Answer: Five

Explanation: -

Two plants will be set up at IGMC Shimla and one each at Regional Hospital Una, Regional Hospital Solan and Miltri Hospital Yol.


Question 41: - Recently, in the National Mobile Challenge Competition, which district administration has been awarded the Bronze Medal of District Governance Mobile Challenge at the national level for Mobile e Permission App ??

Answer :-  Shimla

Question 42: Recently, the   state government has given administrative approval to the place where oxygen plant and expenditure costing Rs 1.25 crore is given.

Answer: -  Bilaspur

Question 43: - How many record quintals of wheat have been procured from farmers in the state till May 27?

Answer: -89839 quintal


Question 44: - Dr. Sanjay Kumar, Director of Himalayan Institute of Biosampled Technology, Palampur, has received extension. How long will Dr. Sanjay Kumar serve as the Director of IHBT??#Himexam

Answer: -2023 (will continue in this position till the age of 60 years)


Question 45: - Recently, which prison of the state has become 100% tobacco prohibition prison?

Answer:- Adarsh ​​Central Jail Nahan


|| Himachal Pradesh May Month Current Affairs 2021 || HP May Month Current Affairs 2021 PDF ||





                                    Join Our Telegram Group

No comments: