HP Giriraj May 3rd Week Current Affairs 2021 In English

 

HP Giriraj May 3rd Week Current Affairs 2021 In English

||  HP Giriraj May 3rd  Week Current Affairs 2021 ||  Himachal Pradesh Giriraj May 3rd Week Current Affairs 2021 Question Answer ||


HP Giriraj May 3rd Week Current Affairs 2021 In English



Question 1: - Recently, which state is the highest in the country in vaccinating people of the eligible age group.

Answer: - Himachal Pradesh 

Imp Points: -

  •  Himachal Pradesh ranks highest in the country in vaccinating people of the eligible age group. 
  • As of 15 May 2021, 21 lakh 22 thousand 894 doses of the vaccine have been given to the people in the state. 
  •  81 thousand 996 first dose of vaccine and 68 thousand 686 second dose have been applied to health care workers. 
  • 54025 first dose and 41419 second dose have been given to front line workers. 
  •  The first 1561107 doses of Kovid vaccine and 315661 second doses have been given to the eligible age group. 
  •  According to a report prepared by the technical group for the estimated population released in November 2019 by the Census of India, Himachal Pradesh has 5523000 people eligible for the Kovid vaccine in the age group above 18 years. Out of which 1697128 people have been vaccinated and the state has covered 31 percent of the eligible persons.
  •  According to the data of various states, Chhattisgarh is the second state in the progress of vaccination, which has covered 25 percent of the eligible population.
Question 2: - How many centers have been set up in the state for vaccination for the age group of 18 to 44 years?

Answer: -213 

Question 3: All cleanliness workers working in urban local bodies, municipal corporations, municipalities, city councils and nagar panchayats providing their vital services in maintaining proper sanitation in urban areas of April, May and June, 2021 What amount of incentive will be provided per month for ??

Answer: -2000

Question 4: - Which disaster response fund has been set up by the state government for voluntary cooperation to deal with the situations arising out of Kovid-19?

Answer: -HP SDMA Kovid-19 states

Imp Points: -
  • As on 26 April 2021, Rs 85,30,54,095 has been received in the State Disaster Response Fund, out of which Rs 66,28,37,282 has been released to various districts and departments.
  • During the Corona period, Rs.9,55,68,000 was given to the National Health Mission, Himachal Pradesh for providing incentives to ASHA workers. 
  • 6,64,30,000 was provided to the Health Department for the establishment of Make Shift Hospital in Mandi.

Question 5: In view of the global epidemic Kovid-19, the state government has identified how many government and private hospitals in the state as Kovid dedicated hospitals, with a view to providing better health facilities to the corona patients.

Answer: -48

Question 6: - Who is the author of Avijal Panthi of Nija Path ??

Answer: - Shanta Kumar 

Question 7: - How many more PSA Oxygen plants have been recently approved by the Central Government for Himachal Pradesh ??

Answer: - 14

Imp Points: -
  •  These Oxygen Plants are called Civil Hospital Palampur, Regional Hospital Mandi, Civil Hospital Ghumarwin, Dr. Radhakrishnan Government Medical College Hamirpur, Ayurvedic Hospital Rekang Peo, Civil Hospital Ratti, Civil Hospital Rampur, Dr. Y.S. Parmar Government Medical College Nahan, Civil Hospital Sarahan, Regional Hospital Kullu, Deendayal Upadhyay Hospital Shimla, Regional Hospital Dharamshala, Sri Lal Bahadur Shastri Government Medical College Nerchowk and IGMC Shimla will be set up. 
Question 8: - Recently, Chief Minister Shri Jai Ram Thakur has inaugurated how many LPM capacity oxygen plant at Pt. Jawaharlal Nehru Government Medical College, Chamba ??

Answer: 400

Question 9: - Recently, Chief Minister Shri Jai Ram Thakur has inaugurated how many LPM capacity oxygen plant in Dr. Radhakrishnan Government Medical College, Hamirpur ??

Answer: 300


Question 8: - Recently, Chief Minister Shri Jai Ram Thakur has given Dr. Y.S. How many LPM capacity oxygen plant has been launched at Parmar Government Medical College Nahan?

Answer: 300


👉Giriraj May 3rd Week Full PDF: - Click Here




                                    Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad