Thursday, June 10, 2021

Daily Current Affairs 11 June 2021 In English

 

Daily Current Affairs 11 June 2021 In English

||National Current Affairs 11  June 2021||International Cu rre nt Affairs 11  June 2021||Himachal Pradesh Current Affairs 11 June   2021||  


Daily Current Affairs 11 June 2021 In English




 Q1. Who among the following recently took over as the Director General of Naval Operations?

A. Rajesh Pendharkar

B. Ravi Agarkar

C. Suresh Tendulkar

D. Jignesh Rawat


Q2. Where will the country's first 'International Maritime Services Cluster' be set up?

A. Bangalore

B. Ahmedabad

C. Visakhapatnam

D. Surat


Q3. Which state has been ranked first in the national ranking of Anemia Mukt Bharat Index 2020-21?

A. Madhya Pradesh

B.Odisha

C. Himachal Pradesh

D. Haryana


Q4. RBI has recently imposed a penalty of Rs 4 crore on which bank for violation of norms related to "Fraud - Classification and Reporting"?

A. Punjab National Bank

B. HDFC Bank

C. ICICI Bank

D. Bank of India


Q5. Who has recently been re-appointed as MD & CEO of Bandhan Bank by RBI?

A. Dilip Hooda

B. Vishwavir Ahuja

C. Chandrashekhar Ghosh

D. Ajit Krishnan


Q6. Which film has recently won the Best Film on Environment Protection award at the 67th National Film Awards 2021?

A. Water Burial

B. The Girl on the Train

C. Pagglait

D. Mumbai Saga


Q7. Which edition of 'Indo-Thai CORPAT' was organized in the Indian Ocean region from 9-11 June 2021?

A. 35th

B. 31st

C. 30th

D. 37th


Q 8. By which year the United Nations General Assembly has approved a declaration to end AIDS immediately?

A.by 2025

By B.2035

By C.2030

D. by 2040


Q9. Who got the first position in “Qs World University Ranking 2022”? 

A. Massachusetts Institute of Technology (MIT), USA

B. Oxford University, UK

C. Stanford University, US

D. University of Cambridge, UK


Q10. NITI Aayog in association with which Mumbai based foundation has launched “Surakshit Hum Surakshit Tum Abhiyan” to provide COVID home care in rural areas of 112 aspirational districts?

A. Reliance Foundation 

B.Bill and Melinda Gates Foundation 

C.Aid Foundation

D. Piramal Foundation


Q11. Which Indian veteran boxer, who was awarded the award in 1998 and Padma Shri in 2013, passed away recently?

A. Sardar Singh

B. Dicko Singh

C. Shakti Singh

D. Davis Punera


Q12. Which of the following state government has recently launched "Mukhyamantri Kisan Mitra Energy Yojana"?

A. Rajasthan

B. Uttar Pradesh

C. Kerala

D. Andhra Pradesh


Q13. Which of the following author was recently awarded "PEN Pinter Prize 2021"?

A. Rogan Noronha

B. Emily Witness

C. Tsitsei Dangrembaga

D. Agni Pavleko


Q14. Which former India cricketer has recently launched a cricket coaching platform named 'CRICURU'?

A. Sachin Tendulkar

B. Yuvraj Singh

C. Gautam Gambhir

D. Virender Sehwag


Q 15. Who has won the title of US Women's Open Golf Tournament 2021?

A. Yuka Sasso

B. Nasa Hatoka

C. Inbee Park

D. Yuki Lima


Our Products:-

1500+ Current Affairs 2021(January to May 2021):-  Click Here

HP GK THEORY + QUESTION BANK:-  Click Here

HPSSC Traffic Inspector Test Series 2021:-  Click Here

HPU Panchayat Secretary Test Series 2021:-  Click Here

HPU JOA IT Test Series 2021:-  Click Here

HPU Clerk Test Series 2021:-  Click Here


Himachal Pradesh Current Affairs 11 June 2021

||hp current affairs 11 June  2021||hp 11 June 2021 current affairs||

Question 1:- At the cost of how many crore ethanol plant will be set up in Himachal Pradesh ??

Answer :- 200 crores 

Question 2: - What is the number of Himachal Pradesh in the Sustainable Development Goals (SDG) India Index 2020-21 across the country?

Answer :- Others

Imp Points :-

  • Kerala once again occupies the top position. 
  • Kerala has got 75 and Himachal has got 74 marks. 
  • Along with Himachal Pradesh, Tamil Nadu has also been ranked second.
Question 3: - How many ambulances have been deployed for COVID tests in rural areas in the state??

Answer :- 70 

Question 4: - Recently in which two districts the foundation stone of LPM PSA oxygen plants has been laid ??

Answer :- Hamirpur and Bilaspur

Question 5: - Recently at which place of Mandi the Chief Minister has inaugurated the Make Shift Hospital ??
Answer:- Bhangrotra

Question 6 :- At which place of Himachal Pradesh wheat sales center has been established ??
Answer:- Nalagarh 

Question 7 :- When is Nalagarh wheat sales center established??
Answer:-30 April 2021 

Question 8: - The Excise and Taxation Department has earned a total revenue of Rs 500 crore in May, 2021. This revenue is what percent more than the Rs 310 crore earned in May, 2020?
Answer :- 61 percent

Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




                                    Join Our Telegram Group

No comments: