Tuesday, June 29, 2021

Himachal Pradesh June Month Current Affairs 2021 In English

 

Himachal Pradesh June Month Current Affairs 2021 In English

|| Himachal Pradesh June Month Current Affairs 2021|| HP june Month Current Affairs 2021 PDF||


Himachal Pradesh June Month Current Affairs 2021 In English


Question 1: -Recently the foundation stone of how many LPM PSA plants has been laid in Hamirpur Medical College and Community Health Center Ghumarwin of Bilaspur district ??


Answer:-140-140 

Question 2: - Which center is on the first place in wheat procurement in Himachal Pradesh??

Answer:- Paonta Sahib

Question 3: - Recently what percentage target has been achieved in covid-19 vaccination in above 45 years age group in Kaza??

Answer:-100 

Question 4: - Recently, Captain Amit Chauhan has flown the tricolor on the top of Everest at 5:15 am on 23rd May. Which district does he belong to?

Answer :- Hamirpur



Question 5:- What is the rank of Himachal Pradesh in the Sustainable Development Goals (SDG) India Index 2020-21 released by NITI Aayog recently?

Answer :- Second


Question 6:- Recently who has been awarded the PSU Award of 2020 by the Red Street Investment Journal??

Answer: Nand Lal Sharma, Chairman and Managing Director of SJVN


Question 7 :-Who will become the first state to start Citizen's Charter?

Answer :- Himachal Pradesh 


Question 8 :- In which place Himachal Pradesh is in anemia control ??

Answer :- Third 

Imp facts : -

  • Madhya Pradesh on the first and Odisha on the second 
  • The state achieved 57.1 score in the national ranking of Anemia Free India Index 2020-21 

Question 9 :- Recently Narendra Bragta passed away who was he??

Answer: - BJP MLA from Jubbal Kotkhai from Shimla district and Chief Whip of BJP in the state assembly.


Question 10:- Recently Himachal Pradesh has got how many marks out of 1000 in the field of education ??

Answer :- 839 

Imp Facts :-
  • 13th place nationwide 

Question 11:- Which state government will launch donate device program??

Answer :- Himachal Pradesh 


Question 12 :- How many crore rupees will be spent on Shimla State Electricity Board's Uhl project?

Answer :- 60 crores 


Question 13: - How many crores of GST Compensation will be released by the Central Government to Himachal?

Answer :- 280 crores 



Question 14:- At the cost of how many crore ethanol plant will be set up in Himachal Pradesh ??

Answer :- 200 crores 

Question 15 :- In the Sustainable Development Goals (SDG) India Index 2020-21, which number did Himachal Pradesh come across the country??

Answer :- Others

Imp Points :-

  • Kerala once again occupies the top position. 
  • Kerala has got 75 and Himachal has got 74 marks. 
  • Along with Himachal Pradesh, Tamil Nadu has also been ranked second.
Question 16: - How many ambulances have been deployed for COVID tests in rural areas in the state??

Answer :- 70 

Question 17 :- Recently in which two districts the foundation stone of LPM PSA oxygen plants has been laid ??

Answer :- Hamirpur and Bilaspur

Question 18: - Recently at which place of Mandi has the Chief Minister inaugurated the Make Shift Hospital ??
Answer:- Bhangrotra

Question 19 :- At which place of Himachal Pradesh wheat sales center has been established ??
Answer:- Nalagarh 

Question 20 :- When is Nalagarh wheat sales center established??
Answer:-30 April 2021 

Question 21: - The Excise and Taxation Department has earned a total revenue of Rs 500 crore in May, 2021. This revenue is what percent more than the Rs 310 crore earned in May, 2020?

Answer :- 61 percent

Question 22:- When will the Model Citizen Charter of the Government of India be implemented in Himachal??

Answer:-15 August


Question 23 :- Recently by whom the  book Brahmi the Eternal Treasure was released on Friday 18th July ??

Answer: - By the English spokesperson of Government Girls Senior Secondary School, Solan


Question 24:- Recently how many crore projects have been approved from the center ??

Answer:-194.58 crore


Question 25:- How many crore rupees have been spent by the Forest Department in the year 2020-21 under Parvat Dhara  Yojana ??

Answer :- 2.76 crores



Question 26:-Recently in which district two major projects will be set up by investing 400 crores??

Answer: - In Una (The state government will provide about 70 acres of land in Una district for setting up ethanol plant and high capacity rail-fed POL terminal)


Question 27: - Recently, Dr. Karn has been appointed as the chairman of the Medical Commission of the Boxing Federation of India, from which place is he related??

Answer :- Manali



Question 28:- Recently, Chief Minister Jai Ram Thakur has been presented a check of how many lakh rupees for the relief fund by 'Divya Himachal Relief Fund' ??

Answer:  One lakh rupees 


Question 29 :- Recently who   has been made the General Secretary of Bharatiya Janata Party National Mahila Morcha??

Answer:- Dharamsala Rajya Sabha MP


Question 30: -  Where will the first sewage treatment plant of the state be built??

Answer:- Dharamshala  



Question 31:- Recently, how many lakhs have been given free domestic gas connections under the 'Grihini Suvidha' scheme??

Answer :-2.92 lakh


Question 32 :- Where will be the headquarters of NDRF Battalion??

Answer :- Mandi


Question 33 :- At present, the number of cow dung in Kullu district is about how many lakhs, which has become a source of additional income for more than 40 thousand families??

Answer :- 1.56 lakh 


Question 34 :- Under the 'Shagun' scheme, how much assistance will be given as marriage grant??

Answer:-31000 


Question 35 :- The government is also giving special emphasis on meeting the information technology related needs of the rural population of the state, under which how many panchayats have been digitized??

Answer: -3,226


Question 36:- What is the rank of Himachal Police in Passport Verification?

Answer :- First

Question 37: - What is the place of Himachal Pradesh in the Kovid vaccination campaign across the country??

Answer :- First


Question 38: - Recently Sunny Suryavanshi will be honored with the Indian Icon Award for the year 2021. He is related to which place of Himachal?

Answer: - From Charda Panchayat of Churah Tehsil of District Chamba 


Question 39:- Recently who has been appointed as the acting Chief Justice of the state?

Answer:- Judge Ravi Malimath


Question 40: - Recently who has inaugurated the Student Activity Center at National Institute of Technology Hamirpur on Sunday built at a cost of about 32 crores ??

Answer:- Union Minister of State for Finance and Corporate Affairs Anurag Singh Thakur


Question 41:- Where will the first ammunition manufacturing factory of Himachal be established??

Answer:- Nalagarh 


Our Products:-

1500+ Current Affairs 2021(January to May 2021):-  Click Here

HP GK THEORY + QUESTION BANK:-  Click Here

HPSSC Traffic Inspector Test Series 2021:-  Click Here

HPU Panchayat Secretary Test Series 2021:-  Click Here

HPU JOA IT Test Series 2021:-  Click Here

HPU Clerk Test Series 2021:-  Click Here



New Test Series 


HP TET MEDICAL TEST SERIES :-  CLICK HERE

HP TET NON MEDICAL TEST SERIES :-  CLICK HERE

HP TET ARTS TEST SERIES :-  CLICK HERE




Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




                                    Join Our Telegram Group

No comments: