Himachal Pradesh July Month Current Affairs 2021 In English

 

Himachal Pradesh July Month Current Affairs 2021 In English

|| Himachal Pradesh july Month Current Affairs 2021|| HP july Month Current Affairs 2021 PDF|| 

Himachal Pradesh July Month Current Affairs 2021 In English



Question 1: - Recently freedom fighter Kashmir Singh (106) died due to prolonged illness at 12:30 pm on Friday. Which assembly constituency did he belong to?

Answer:- Jawali Assembly Constituency


Question 2:- At the cost of how many crores will the High Altitude Sports Training Center be built??

Answer:-16.38 crores

Question   3. Recently who has become the new governor of    Himachal??

Answer:-  Rajendra Vishwanath Arlekar

Question 4:- Recently, the Urban Development Department has released a total grant of how many rupees to the five municipal corporations of the state ??

Answer:-21,90,59,178


Question 5:- Chief Minister Shri Jai Ram Thakur has inaugurated developmental projects worth about Rs.

Answer:-9.20 crores


Question 6:-Recently the Ministry of Health and Family Welfare, Government of India, in collaboration with whom, has issued a new COVID-19 prevention and management protocol for children?

Answer: National Health System Resource Center


Question 7:-Which district has become the first district in the state to administer the first dose of Kovid-19 Vaccine Kovishield to 100% population above 18 years of age??

Answer:- Lahaul Spiti


Question 8:-How many awards has been won by Nurpur health division for better health services recently??

Answer :- 5 


Question 9: - What was the name of the Chief Justice of Himachal Pradesh High Court who retired recently??

Answer:- Justice L Narayana Swamy


Question 10:-Who has hoisted the flag in the Grey-Ghost MTB Cycle Rally held at the second highest altitude of the country recently ??

Answer:- International cyclist Shivan


Question 11: - Recently in Himachal Pradesh, how many cases have been taken for mutual conciliation and settlement in the Lok Adalat held in all the courts of the state on Saturday??

Answer:-18,568


Question 12: - Recently 300 check dams or reservoirs will be built in the forests of Himachal Pradesh and its adjoining rural areas at a cost of Rs.

Answer :- 100 crores 


Question 13:-Rajeshwari Batta passed away recently. who was she??

Answer :- Joint Director of Education Department


Question 14 :- Recently Srinivas Srikanth passed away. who were they ??

Answer :- Senior Poet


Question 15:- When will the monsoon session of the state legislative assembly start??

Answer :- 02 August 


Question 16: - How much has been increased in the honorarium of ASHA workers??

Answer :- 750


Question 17 :- Recently, where will a permanent police post open in the state??

Answer:- Kufri


Question 18 :- Recently under whose chairmanship a meeting of the State Single Window Approval and Monitoring Authority has been held??

Answer:- Chief Minister Jai Ram Thakur 


Question 19 :- How many youths of Sirmaur have been benefitted by skill development schemes??

Answer :- 5807


Question 20: - How many families have got housing from the welfare 'Swarna Jayanti Ashray Yojana'??

Answer:-3,419


Question 21 :- What is the percentage increase in monthly GST collection in Himachal Pradesh in the month of June this year as compared to the month of June last year??

Answer:-7


22. India's first “Monk Fruit” cultivation has been started in which state of India?

A.Gujarat

B. Maharashtra

C.Himachal Pradesh

D.Bihar



Question 23 :- Recently which Van Mahotsav has been launched in Kofardhar of Nirmand in Chief Minister Jai Ram Thakur ??

Answer: - 72 th


Question 24: - In 2021-22, the target has been set to plant how many saplings in 452.256 hectares of Bilaspur forest division area??

Answer :- 2 lakh 64 thousand 732


Question 25:- Which Krishi Vigyan Kendra (KVK) of the State Agricultural University has been declared the 'Best KVK' from Himachal Pradesh during the three day regional workshop of Krishi Vigyan Kendras??

Answer :- Bilaspur  


25 . The government of which state has launched a scheme called Digital Saathi – Children Ka Sahara Phone Hamara?

Answer:- Himachal Pradesh


Question 26:-Recently at which place of Himachal Pradesh two new SDM offices will open??

Answer:- Kotkhai and Jubbal


Question 27: - This year two players have been selected from Himachal in the Olympic Games starting from 23 July in Tokyo, what is their name??

Answer:- Ashish Chaudhary in boxing in 75 kg category and Vinay Kumar in Para Olympics


Question 28: - Recently how many youth have been benefited in district Chamba under skill development allowance scheme??

Answer:-12 thousand 354 youth


Question 29: - Recently how many districts of the state will be connected with Shiva project??

Answer :- 7 


Question 30: - Recently, how many crores will a community health center building be built in Balichowki of the state??

Answer:-17.50 crores


Question 31:-Which foundation day ceremony has been celebrated in Himachal Pradesh University recently??

Answer :- 52nd


Question 32 :- Recently how many hectares of land has been selected in Una for Bulk Drug Park ??

Answer:-1400 hectare


Question 33:- The size of the Tribal Area Development Program was Rs 567 crore in the year 2018-19, Rs 639 crore in the year 2019-20 and Rs 711 crore in the year 2020-21. How many crores has the government made a provision for the year 2021-22?

Answer :- 846.49 crore


Question 34:- What is the percentage of Kovid positivity rate in the state only??

Answer :-0.9


Question 35 :- Under the Chief Minister's Swavalamban Yojana, how many units are established in the state??

Answer:-2057


Question 36:-Recently how many KV sub station will be established in Khodri??

Answer :- 33 KV


Question 37:-Where was the state level Van Mahotsav organized this year on July 20, 2021??

Answer:- In Nirmand of Kullu district


Our Products:-

1500+ Current Affairs 2021(January to May 2021):-  Click Here

HP GK THEORY + QUESTION BANK:-  Click Here

HPSSC Traffic Inspector Test Series 2021:-  Click Here

HPU Panchayat Secretary Test Series 2021:-  Click Here

HPU JOA IT Test Series 2021:-  Click Here

HPU Clerk Test Series 2021:-  Click Here






                                    Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad