Daily Current Affairs 06 August 2021

Daily Current Affairs 06 August 2021 

||National Current Affairs 06 August 2021||International Current Affairs 06 August 2021||Himachal Pradesh Current Affairs 06 August   2021||


Daily Current Affairs 06 August 2021


In Hindi

1. 'भारतीय जीवन बीमा निगम (LIC)' के नए प्रबंध निदेशक (MD) कौन बने है?

A. सोनल चौहान

B. रिम्पी त्यागी

C. मिनी आईपे

D. रजनी शर्मा


2. हाल ही में K2 पर चढ़ने वाले सबसे कम उम्र के पर्वतारोही कौन बने हैं?

A. साजिद सद्वारा

B. शेहरोज काशिफ

C. केम्जोग भाल

D. इनमें से कोई नहीं


 3. किस राज्य की सरकार ने बेरोजगारी खत्म करने के लिए 'हर हित स्टोर योजना' को शुरू किया है ?

A. हरियाणा

B. राजस्थान

C. गुजरात

D. पंजाब


4. हाल ही में भूकंप अलर्ट एप लांच करने वाला पहला राज्य कौन बना है

A. मध्य प्रदेश

B. उत्तराखंड

C. उत्तराखंड

D. बिहार


5. कौनसी स्पेस एजेंसी 'बोइंग ऑर्बिटल फ्लाइट टेस्ट-2 मिशन को लॉन्च करेगी?

A. NASA

B. ISRO

C.JAXA

D. CNSA


 6. 'हृदय प्रत्यारोपण दिवस (Heart Transplant day)' कब मनाया गया

A.1 अगस्त

B.2 अगस्त

C.3 अगस्त

D.4 अगस्त


7. हाल ही में ओलंपिक में हैट्रिक लगाने वाली भारत की पहली महिला हॉकी खिलाड़ी कौन बनीं हैं ?

A. नवजोत कौर

B. निक्की प्रधान

C. वंदना कटारिया

D. इनमें कोई नहीं


 8. विश्व का सबसे बड़ा तारा 'नीलम समूह' किस देश में मिला है?

A. म्यांमार

B. भूटान

C. भारत

D. श्रीलंका


 9. हाल ही में जारी 'Qs बेस्ट स्टूडेंट सिटीज रैंकिंग में कौन शीर्ष पर रहा है

A. सियोल

B. म्यूनिख

C. लंदन

D. पेरिस


 10. इंडियन बैंक ने 'स्टार्टअप फाइनेंसिंग के लिए किस IIT (भारतीय प्रौद्योगिकी संस्थान ) के साथ समझौता किया है ?

A.IIT दिल्ली

B. IIT कानपुर

C. IIT बॉम्बे

D. IIT खड़गपुर


11. लेपर्ड डायरीज़ द रोसेट इन इंडिया नामक पुस्तक लॉन्च हुई है यह पुस्तक किसने लिखी है ?

A. संजय गुब्बी

B. संजीव मनहास

C. कौशिक बसु

D. रजत कुमार


 12. हाल ही में गुइडो बेलिडो किस देश के नए प्रधानमंत्री बने हैं?

A. चिली

B. पेरू

C. चाड

D. मैक्सिको


13. हाल ही में किस राज्य सरकार ने दिव्यांगों के लिए सहजीवम परियोजना लांच की है

A. असम

B. केरल

C. तेलंगाना

D. गुजरात

Himachal Pradesh Current Affairs 06 August 2021

||hp current affairs 06 August  2021||hp 06 August 2021 current affairs||

Question 1:- हाल ही में स्पीति घाटी के लिए कितने करोड़ की विकास परियोजनाओं के  लोकार्पण व शिलान्यास किए है ??

Answer :-146 करोड़ 


Question 2 :- हाल ही में ग्रामीण कौशल योजना के तहत कितने  युवाओं को रोजगार मिला है ??

Answer :-3021


Question 3 :- जल जीवन मिशन के अंतर्गत जिला कुल्लू में कितने  करोड़ खर्च हुए है ??

Answer :-35.72 करोड़ 


Question 4 :-प्रदेश में  अनुसूचित जाति के विकास  लिए  कितने करोड़ का प्रवधान किया गया है ??

Answer :-2,369 करोड़ 


Question 5 :-प्रदेश में साढ़े तीन वर्षों में सामाजिक सुरक्षा पेंशन के कितने  मामले स्वीकृत हुए है ??

Answer :-12802


Our Products:-

👉1500+ Current Affairs 2021(January to May 2021):- Click Here

👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here

👉HPSSC Traffic Inspector Test Series 2021:- Click Here

👉HPU Panchayat Secretary Test Series 2021:- Click Here

👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here

👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here




In English





1. Who has become the new Managing Director (MD) of 'Life Insurance Corporation of India (LIC)'?

A. Sonal Chauhan

B. Rimpy Tyagi

C. Mini iPay

D. Rajni Sharma


2. Who has recently become the youngest climber to climb K2?

A. Sajid Sadwara

B. Shehrooz Kashif

C. Kemjog Bhal

D. none of these


 3. The government of which state has started 'Har Hit Store Yojana' to end unemployment?

A. Haryana

B. Rajasthan

C. Gujarat

D. Punjab


4. Recently who has become the first state to launch Earthquake Alert App?

A. Madhya Pradesh

B. Uttarakhand

C. Uttarakhand

D. Bihar


5. Which space agency will launch the 'Boeing Orbital Flight Test-2 mission?

A. NASA

B. ISRO

C.JAXA

D. CNSA


 6. When was 'Heart Transplant Day' celebrated?

A.1 August

B.2 August

C.3 August

D.4 August


7. Recently who has become the first female hockey player of India to hit a hat-trick in Olympics?

A. Navjot Kaur

B. Nikki Pradhan

C. Vandana Kataria

D. none of these


 8. In which country the world's largest star 'Sapphire Group' has been found?

A. Myanmar

B. Bhutan

C. India

D. Sri Lanka


 9. Who has topped the recently released 'Qs Best Student Cities Ranking'

A. Seoul

B. Munich

C. London

D. Paris


 10. Indian Bank has tied up with which IIT (Indian Institute of Technology) for 'Startup Financing'?

A.IIT Delhi

B. IIT Kanpur

C. IIT Bombay

D. IIT Kharagpur


11. A book named Leopard Diaries The Rosette in India has been launched, who has written this book?

A. Sanjay Gubbi

B. Sanjeev Manhas

C. Kaushik Basu

D. Rajat Kumar


 12. Recently Guido Bellido has become the new Prime Minister of which country?

A. Chile

B. Peru

C. Chad

D. Mexico


13. Which state government has recently launched the Sahjeevam project for the differently-abled?

A. Assam

B. Kerala

C. Telangana

D. Gujarat

Himachal Pradesh Current Affairs 06 August 2021

||hp current affairs 06 August   2021||hp 06 August 2021 current affairs||

Question 1:- Recently, how many crore development projects have been inaugurated and foundation stone laid for Spiti Valley??

Answer:-146 crores 


Question 2: - Recently how many youth have got employment under the rural skill scheme??

Answer:-3021


Question 3: - How many crores have been spent in district Kullu under Jal Jeevan Mission??

Answer :- 35.72 crore 


Question 4: - How many crores have been made for the development of scheduled castes in the state??

Answer:-2,369 crores 


Question 5: - How many cases of social security pension have been approved in the state in three and a half years??

Answer :-12802


                                 Our Products:-

1500+ Current Affairs 2021(January to May 2021):-  Click Here

HP GK THEORY + QUESTION BANK:-  Click Here

HPSSC Traffic Inspector Test Series 2021:-  Click Here

HPU Panchayat Secretary Test Series 2021:-  Click Here

HPU JOA IT Test Series 2021:-  Click Here

HPU Clerk Test Series 2021:-  Click Here



Read More: -  Himachal Pradesh General Knowledge




                                    Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad