HP Giriraj November Month Current Affairs 2021

  HP Giriraj November Month Current Affairs 2021

||  HP Giriraj November Month Current Affairs 2021||  Himachal Pradesh Giriraj November Month Current Affairs 2021||

HP Giriraj November Month Current Affairs 2021


Question 1:-अखिल भारतीय पीठासीन अधिकारियों का शताब्दी वर्ष समारोह धर्मशाला विधानसभा के स्थान पर शिमला विधानसभा में होगा। यह सम्मेलन कब से कब  तक शिमला में आयोजित किया जाएगा??

Centenary year celebrations of All India Presiding Officers will be held in Shimla Vidhan Sabha instead of Dharamshala Vidhan Sabha. When will this conference be held in Shimla?

Answer :-16 से 19 नवंबर


 Question 2 :-प्रदेश में अब तक कितनी  महिलाएं प्रधानमंत्री मातृ वंदना योजना से लाभान्वित हो चुकी है ??

How many women in the state have been benefited from the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana so far??

Answer :-18603


Question 3 :- हाल ही में  हमीरपुर जिले में अनुसूचित जाति, अनुसूचित जनजाति और अन्य पिछड़ा वर्ग के कुल कितने  परिवारों को गृह निर्माण के लिए डेढ़-डेढ़ लाख रुपये जारी  हुए है ??

Recently, in Hamirpur district, how many families belonging to Scheduled Castes, Scheduled Tribes and Other Backward Classes have been released one and a half lakh rupees for house construction??

Answer :-217


Question 4 :- 'हिमालय गौरव : हिमाचल प्रदेश' पुस्तक किसने लिखी है ??

Who has written the book 'Himalaya Gaurav: Himachal Pradesh'??

Answer :-हिमेन्द्र बाली


Question 5 :-सहारा योजना के तहत बिलासपुर में कितने लोग लाभान्वित हुए है ??

How many people have been benefited in Bilaspur under Sahara Yojana??

Answer :-1275 


Question 6:- हाल ही में  विश्व बैंक ने कितने  करोड़ रुपये के वित्तीय परिव्यय वाली शिमला जलापूर्ति एवं सीवरेज सर्विस डिलिवरी प्रोग्राम के नैगोसिएशन पैकेज को मंजूरी प्रदान की है??

Recently the World Bank has approved the Negotiation Package of Shimla Water Supply and Sewerage Service Delivery Program with a financial outlay of Rs.

Answer :- 1825 करोड़ 


Question 7:- हाल ही में किस  जिला  के बुनकर उत्पाद जुराबें और दस्तानें को GI TAG मिला है ??

Recently which district's weaver products socks and gloves have got GI TAG??

Answer :-लाहौल स्पीति

 

Question 8 :- हाल ही में किसने   युवा लेखिका सिमरन अग्रवाल द्वारा लिखित किताब सौदाद-ए लव एवरलास्टिंग का विमोचन किया है ??

Recently who has released the book Saudaad-A Love Everlasting written by young writer Simran Agarwal??

Answer :-मुख्यमंत्री श्री जयराम ठाकुर 


Question 9 :-चंबा में कितने स्वचालित मौसम प्रणाली उपकरण स्थापित हुए है ?? 

How many automatic weather system equipment has been installed in Chamba?

Answer :-सात 


Question 10:-हाल ही में हिमाचल प्रदेश विधानसभा का शीतकालीन सत्र कब से कब  तक धर्मशाला में शुरू होगा ?

Recently, when will the winter session of Himachal Pradesh Legislative Assembly start in Dharamsala?

Answer :-10 से 15 दिसंबर


Question 11 :-हाल ही में मुख्यमंत्री स्वावलम्बन योजना में कितनी  नई गतिविधियां शामिल हुए है ??

How many new activities have been included in the Mukhyamantri Swavalamban Yojana recently??

Answer :-18


Question 12:-हाल ही में राज्य एकल खिड़की की बैठक में कितने  करोड़ के 24 प्रस्तावों को स्वीकृति किया गया है ??

Recently, 24 proposals of how many crores have been approved in the state single window meeting??

Answer :-117.14 करोड़


Question 13:-हाल ही में मुख्यमंत्री एक बीघा योजना' के अंतर्गत कितने  कार्य  स्वीकृत किए गए है??

Recently, how many works have been approved under the Mukhyamantri Ek Bigha Yojna?

Answer :-11,254


Question 14:-हाल ही में हिमाचल प्रदेश के 50 साल पूरे होने के उपलक्ष्य में राज्य भर में मनाए जा रहे स्वर्णिम हिमाचल समारोह के अन्तर्गत आवासीय आयुक्त कार्यालय और हिमाचल सोशल बॉडीज फेडरेशन द्वारा संयुक्त रूप से गत दिनों कहाँ पर  स्वर्णिम हिम महोत्सव मनाया गया है ??

Recently, where the Swarnim Snow Festival has been celebrated jointly by the Office of the Housing Commissioner and the Himachal Social Bodies Federation under the Swarnim Himachal celebrations being celebrated across the state to commemorate the completion of 50 years of Himachal Pradesh??

Answer :-हिमाचल भवन नई दिल्ली 


Question 15 :- हाल ही में ग्रामीण विकास 2021 के लिए विज्ञान  और तकनीक के उपयोग के लिए प्रतिष्ठित जमनालाल बजाज पुरस्कार किसको दिया जायेगा ??

Who will be given the prestigious Jamnalal Bajaj Award for the use of Science and Technology for Rural Development 2021 recently??

Answer :-शिमला की गैर सरकारी संस्था प्रतिष्ठित हिमालयन अनुसंधान ग्रुप


Question 16:-हाल ही में किसने  गत दिनों सिरमौर जिला के रेणुका स्थित रेणु मंच में सात दिवशीय अंतरराष्ट्रीय रेणुका जी मेले की प्रथम सांस्कृतिक संध्या की अध्यक्षता की ??

Recently, who presided over the first cultural evening of the seven-day International Renuka Ji Fair at Renu Manch located at Renuka in Sirmaur district?

Answer :-मुख्यमंत्री श्री जय राम ठाकुर ने


Our Products:-
👉HP POLICE CONSTABLE EXAM TEST SERIES 2021 -2022:- CLICK HERE
👉1500+ Current Affairs 2021(January to May 2021):- Click Here
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here




Top Post Ad

Below Post Ad