HP Giriraj January Month Current Affairs Question 2022

HP Giriraj January Month  Current Affairs Question 2022 

||HP Giriraj January Month  Current Affairs Question 2022 ||Himachal Pradesh Giriraj January Month  Current Affairs Question 2022  PDF||

HP Giriraj January Month  Current Affairs Question 2022


Question 1:-हाल ही में किस  ने गत दिनों प्रशासनिक सुधार विभाग के ऑनलाइन आरटीआई पोर्टल का शुभारम्भ किया??

Recently who launched the online RTI portal of Administrative Reforms Department?

Answer:- जयराम ठाकुर 


Question 2:-हाल ही में  किस राज्य की   क्रिकेट टीम ने शानदार प्रदर्शन से पहली बार विजय हजारे के ट्रॉफी का खिताब अपने नाम किया है ??

Recently which state's cricket team has won the title of Vijay Hazare's trophy for the first time with a brilliant performance??

Answer :- हिमाचल प्रदेश 


Question 3 :-हाल ही में वस्तु एवं सेवा कर परिषद (जीएसटी) की 46वीं बैठक  नई दिल्ली में केंद्रीय वित्त मंत्री निर्मला सीतारमण की अध्यक्षता में आयोजित हुई। बैठक में प्रदेश सरकार की ओर से किस  ने हिस्सा लिया??

Recently, the 46th meeting of the Goods and Services Tax Council (GST) was held in New Delhi under the chairmanship of Union Finance Minister Nirmala Sitharaman. Who took part in the meeting on behalf of the state government?

Answer :-उद्योग मंत्री बिक्रम सिंह 


Question 4 :- हाल ही में केन्द्र सरकार ने पशुधन स्वास्थ्य और रोग नियंत्रण योजना के तहत राज्य में 09 मोबाइल पशु चिकित्सा इकाइयों के लिए कितने  करोड़ रुपये स्वीकृत किए हैं??

Recently, the 46th meeting of the Goods and Services Tax Council (GST) was held in New Delhi under the chairmanship of Union Finance Minister Nirmala Sitharaman. Who took part in the meeting on behalf of the state government?

Answer :-1.44 करोड़


Question 5:- मुख्यमंत्री श्री जय राम ठाकुर ने गत दिनों शिमला से वर्चुअल माध्यम से चिकित्सा महाविद्यालय चम्बा, नागरिक अस्पताल चुबाड़ी, चम्बा, दीन दयाल उपाध्याय अस्पताल शिमला, कमला नेहरू अस्पताल शिमला, क्षेत्रीय अस्पताल रामपुर और नागरिक अस्पताल रोहडू में कितने करोड़ रुपये की लागत से निर्मित छ पीएसए संयंत्रों का लोकार्पण किया है ??

The Chief Minister Shri Jai Ram Thakur, through virtual medium from Shimla, had recently constructed six medical colleges in Chamba, Civil Hospital Chubari, Chamba, Deen Dayal Upadhyay Hospital Shimla, Kamala Nehru Hospital Shimla, Regional Hospital Rampur and Civil Hospital Rohru at a cost of Rs. PSA Plants Inaugurated?

A. 6.20 करोड़
 B. 6.40 करोड़
 C. 6.60 करोड़
 D. 6.80 करोड़


Question 6:-हाल ही में किसने मैसर्ज स्टील अथॉरिटी ऑफ इंडिया लिमिटेड के मध्य राज्य में निगम की आवश्यकताओं के अनुरूप स्टील की आपूर्ति के लिए एक औद्योगिक ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए है ??

Recently who has signed an Industrial Memorandum of Understanding (Industrial Memorandum) with M/s Steel Authority of India Limited for the supply of steel as per the requirements of the Corporation in the Central State ??

A. हिमाचल प्रदेश राज्य औद्योगिक विकास निगम लिमिटेड (एचपीएसआईडीसी)
B. HRTC
C. HPTDC
D. इनमे से कोई भी नहीं 


Question 7:-गत चार वर्षों में नाबार्ड के अंतर्गत जोगिन्दरनगर के लिए कितने करोड़ की 10 सड़क परियोजनाओं को स्वीकृति मिली है ??

In the last four years, 10 road projects worth how many crores have been approved for Jogindernagar under NABARD??

A. 62.5 करोड़
B. 64.5 करोड़
C. 66.5 करोड़
D. 68.5 करोड़


Question 8:- हाल ही में किस  ने गत दिनों मनाली के प्रसिद्ध हिडिम्बा मंदिर में पूजा अर्चना करके, परिधि गृह मनाली से कार्निवल परेड को हरी झंडी दिखाकर राष्ट्र स्तरीय पांच दिवसीय विंटर कार्निवल का शुभारम्भ किया?

Recently, who has started the national level five-day winter carnival by offering prayers at the famous Hidimba temple of Manali, flagging off the carnival parade from Paridhi Griha Manali?

A. अनुराग ठाकुर 
B. श्री जय राम ठाकुर 
C. जे पी नड्डा 
D. इनमे से कोई भी नहीं 

👉January 2021 To December 2021 Current Affairs PDF

Question 9:-हाल ही में किस ने गत दिनों  शिमला के मार्लब्रो हाउस में हिमाचल प्रदेश अनुसूचित जाति आयोग के नए कार्यालय का उद्घाटन किया?

Recently who inaugurated the new office of Himachal Pradesh Scheduled Castes Commission at Marlbro House in Shimla recently?

A. अनुराग ठाकुर 
B. श्री जय राम ठाकुर 
C. जे पी नड्डा 
D. इनमे से कोई भी नहीं 


Question 10:-हाल ही में  राज्य कर एवं आबकारी विभाग ने जीएसटी के अन्तर्गत दिसम्बर माह में कितने  करोड़ रुपये एकत्र किए है ??

Recently, the State Tax and Excise Department has collected how many crore rupees in the month of December under GST??

A. 342 करोड़
B. 344 करोड़
C. 346 करोड़
D. 348 करोड़


Question 11:-हाल ही में किस राज्य ने स्वर्ण जयंती ऊर्जा नीति-2021 को स्वीकृति प्रदान की है ??

Which state has recently approved the Golden Jubilee Energy Policy-2021??

Answer :- हिमाचल प्रदेश 


Question 12:-हाल ही में मुख्यमंत्री श्री जय राम ठाकुर ने गत दिनों शिमला में इन्दिरा गांधी राजकीय आयुर्विज्ञान महाविद्यालय शिमला के नए बाह्य रोगी विभाग (ओपीडी) भवन का लोकार्पण किया। इस पर कितने करोड़ रुपये की राशि व्यय की गई है??

Recently, Chief Minister Jai Ram Thakur inaugurated the new Out Patient Department (OPD) building of Indira Gandhi Government Medical College, Shimla in Shimla recently. How many crore rupees have been spent on this?

Answer :- 103.18 करोड़


Question 13:-मुख्यमंत्री श्री जय राम ठाकुर ने गत दिनों बिलासपुर जिले के बिलासपुर सदर विधानसभा क्षेत्र के कंदरौर में लगभग 210 करोड़ की कितनी  विकासात्मक परियोजनाओं के लोकार्पण और शिलान्यास किए है ??

How many developmental projects worth about 210 crores have been inaugurated and laid by the Chief Minister Shri Jai Ram Thakur in Kandaur of Bilaspur Sadar Vidhan Sabha constituency of Bilaspur district in the past?

Answer :- 26 


Question 14 :- हाल ही में केंद्र सरकार ने राज्य के लिए कितनी  वेटनरी एम्बुलेटरी वाहनों के लिए  स्वीकृति प्रदान की है?

Recently, the central government has given approval for how many veterinary ambulatory vehicles for the state?

Answer :- 44 


Question 15 :-हाल ही में किस  ने गत दिनों रियल एस्टेट विनियमन प्राधिकरण (रेरा) की वेबसाइट का शुभारम्भ किया?

Recently who launched the website of Real Estate Regulation Authority (RERA) recently?

Answer :-  शहरी विकास, नगर नियोजन, आवास, संसदीय मामले एवं विधि मंत्री श्री सुरेश भारद्वाज


Question 16:-हाल ही में प्रदेश में  अगले वित्तीय वर्ष 2022-23 के विकासात्मक बजट के अन्तर्गत कितने  करोड़ रुपये का परिव्यय प्रस्तावित किया गया है??

Recently, an outlay of how many crore rupees has been proposed in the state under the developmental budget for the next financial year 2022-23?

Answer :-12,638 करोड़ रुपये


Question 17:-मुख्यमंत्री श्री जय राम ठाकुर ने गत दिनों कांगड़ा जिले के धर्मशाला में 283.19 करोड़ रुपये की लागत से निर्मित कितनी विकासात्मक परियोजनाओं के लोकार्पण और शिलान्यास किए है ??

The Chief Minister Shri Jai Ram Thakur has inaugurated and laid the foundation stone of how many developmental projects constructed at a cost of Rs.283.19 crore in Dharamshala of Kangra district in the past

Answer:- 17


Question 18:-मुख्यमंत्री श्री जय राम ठाकुर ने गत दिनों शिमला से वर्चुअल माध्यम से शिमला ग्रामीण विधानसभा क्षेत्र के सुन्नी में गौ सदन का उद्घाटन किया। इस गौ सदन का निर्माण कितने  करोड़ रुपये की लागत से किया गया है??

Chief Minister Shri Jai Ram Thakur inaugurated Gau Sadan in Sunni of Shimla Rural Assembly Constituency through virtual medium from Shimla recently. How many crore rupees has been constructed this Gau Sadan?

 Answer :-2.22 करोड़ रुपये


Question 19:-हाल ही में कहाँ पर  नौंवी राष्ट्रीय महिला आईस हॉकी चैम्पियनशिप आयोजित हुए  ??

Where was the 9th National Women's Ice Hockey Championship held recently??

Answer :-काजा में

GK


HP Giriraj January  1st Week Current Affairs Question 2022

HP Giriraj January  2nd Week Current Affairs Question 2022

HP Giriraj January  3rd Week Current Affairs Question 2022
HP Giriraj January  4th Week Current Affairs Question 2022


👉HP Giriraj January  1st Week 2022 FULL PDF


👉HP Giriraj January 4TH Week 2022 FULL PDF

Our Products:-

👉HP POLICE CONSTABLE EXAM TEST SERIES 2021 -2022:- CLICK HERE
👉JANUARY TO DECEMBER 2021 CURRENT AFFAIRS (4000+ QUESTIONS):- Click Here
👉HIMACHAL PRADESH CURRENT AFFAIRS 2021:- CLICK HERE
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here

||HP Giriraj January Month  Current Affairs Question 2022 ||Himachal Pradesh Giriraj January Month  Current Affairs Question 2022  PDF||

Top Post Ad

Below Post Ad