HP Giriraj February Month Current Affairs Question 2022

HP Giriraj February Month  Current Affairs Question 2022 

||HP Giriraj February Month  Current Affairs Question 2022 ||Himachal Pradesh Giriraj February Month  Current Affairs Question 2022  PDF|| 

HP Giriraj February Month  Current Affairs Question 2022


Question 1:- हिमाचल प्रदेश के 52वें पूर्ण राज्यत्व दिवस पर राज्यस्तरीय समारोह कहाँ आयोजित किया गया???

Where was the state level function organized on the 52nd full statehood day of Himachal Pradesh???

Answer :-सोलन के ऐतिहासिक ठोडो मैदान में 


Question 2:-हिमाचल दालचीनी की संगठित खेती शुरु करने वाला कौन सा राज्य है ??

Which state is the first to start organized cultivation of Cinnamon in Himachal?

Answer :- पहला 


Question 3 :-हिमाचल प्रदेश में दालीचीनी मसाले उगाने की पायलट परियोजना कौन से जिला में शुरू की गई है?

Which state is the first to start organized cultivation of Cinnamon in Himachal?

Answer :- ऊना 


Question 4  :-750 करोड़ के प्रस्तावित निवेश के  साथ एपीआई और कैप्सूल सैल निर्माण  एवं फॉर्मुलेशन संबंधी गतिविधियों वाला  फार्मा पार्क स्थापित करने के लिए  प्रदेश सरकार ने किस  के साथ समझौता ज्ञापन हस्ताक्षरित किए??

With whom did the state government sign MoU for setting up a pharma park with API and capsule cell manufacturing and formulation related activities with a proposed investment of 750 crores??

Answer :-मेसर्स जेगस फार्मा प्राइवेट लिमिटेड


 Question 5:-हाल ही में 13 वर्षीय श्रिया लोहिया को प्रधानमंत्री राष्ट्रीय बाल पुरस्कार से सम्मानित किया। उनका सबन्ध हिमाचल के किस स्थान से है ??

Recently 13-year-old Shriya Lohia was honored with the Prime Minister's National Child Award. To which place of Himachal is he related??

 Answer :-सुन्दरनगर के महादेव क्षेत्र 


Question 6:- हिमाचल प्रदेश के मुख्यमंत्री बजट-2022-23 कब  प्रस्तुत करेंगे  ??

When will the Chief Minister of Himachal Pradesh present the budget-2022-23 ??

Answer:-4 मार्च 


Question 7:-बगलामुखी मन्दिर के लिए कितने करोड़ की लागत  से  रोप-वे बनेगा??

Ropeway will be made for Baglamukhi temple at a cost of how many crores?

Answer:-50 करोड़ से


Question 8:-जिला ऊना में 926 व्यक्तियों को  सहारा योजना के तहत अब तक कितने करोड़ की आर्थिक सहायता  दी गई है ??

Under the Sahara scheme, financial assistance of how many crores has been given to 926 persons in district Una??

 Answer:-3.50 करोड़ 


Question 9:-हाल ही में किस  ने गत दिनों डॉ. राधाकृष्णन राजकीय चिकित्सा महाविद्यालय हमीरपुर के पैथोलॉजी विभाग में 84.20 लाख रुपये की लागत से स्थापित हिस्टोपैथोलॉजी प्रयोगशाला का लोकार्पण किया??

Who recently inaugurated the Histopathology laboratory established at a cost of Rs.84.20 lakh in the Department of Pathology of Dr. Radhakrishnan Government Medical College, Hamirpur??

Answer:-मुख्यमंत्री श्री जय राम ठाकुर


Question 10:-भारत सरकार द्वारा किए गए जल गुणवत्ता सर्वेक्षण में उपभोक्ता स्तर पर पेयजल की मात्रा व गुणवत्ता तथा नल कार्यशीलता में पूरे देश में हिमाचल को कौन सा स्थान मिला है ??

In the water quality survey conducted by the Government of India, what is the position of Himachal in the whole country in the quantity and quality of drinking water and tap functionality at the consumer level??

Answer:-प्रथम 


Question 11:-प्रदेश में 108-नेशनल एम्बुलेंस सेवा  की शुरूआत कब  की गई थी ??

When was the 108-National Ambulance Service started in the state??

Answer:-25 दिसम्बर, 2010 को 


Question 12. हिमाचल प्रदेश में शहीदों की याद में युद्ध स्मारक कहां  स्थापित किया गया है?

Where is the war memorial established in the memory of martyrs in Himachal Pradesh?

Answer:- धर्मशाला


Question 13. प्रदेश की किन दो विभूतियों को हाल ही में पद्मश्री  प्रदान किया गया है?

Which two personalities of the state have been given Padma Shri recently?

Answer:-विद्यानंद सरैक व ललिता वकील


Question 14. हिमाचल प्रदेश में दालचीनी की संगठित खेती किस  जिले में पायलट आधार पर शुरू की गई है ?

Organized cultivation of cinnamon in Himachal Pradesh has been started on pilot basis in which district? 

Answer:-ऊना


Question 15. हिमाचल सरकार ने आदीबद्री बांध के निर्माण के लिए  किस राज्य के साथ समझौता ज्ञापन हस्ताक्षरित किया है ??

Himachal government has signed MoU with which state for the construction of Aadibadri Dam??

Answer:-हरियाणा 


Question 16. हाल ही में फास्टैग सुविधायुक्त देश का पहला ग्रीन टैक्स बैरियर कहाँ स्थापित किया गया है ??

Where has the country's first Green Tax Barrier with FASTag facility been set up recently??

Answer:-मनाली में


Question 17. प्रदेश का पहला शोधकर्ताओं बायोडायवर्सिटी पार्क कहाँ तैयार किया गया है ??

Where has the state's first researchers Biodiversity Park been prepared??

Answer:-जंजैहली घाटी के भूलाह में


Question 18:-जिला सिरमौर में बिजली के सुधारीकरण व सुदृढीकरण पर कितने  करोड़ रुपए खर्च किए जाएंगे??

How many crore rupees will be spent on the improvement and strengthening of electricity in district Sirmaur?

Answer:-250 करोड़


Question 19:-मुख्यमंत्री स्टार्टअप योजना के अतंर्गत चयनित युवा व  किसान के नवोन्मेषी विचार को बतौर उद्यम विकसित करने  तथा शोध कार्य के लिए सरकार प्रतिमाह कितने  हजार रुपये की एक वर्ष तक छात्रवृति प्रदान करती है??

Under the Chief Minister's Startup Scheme, the government provides a scholarship of how many thousand rupees per month for one year to develop the innovative idea of ​​the selected youth and farmer as an enterprise and for research work??

Answer:-25 हज़ार 


Question 20 :-08 मार्च को राज्य स्तरीय महिला दिवस कहाँ आयोजित होगा??

Where will the state level Women's Day be organized on March 08?

Answer:-शिमला 


Question 21 :-हाल ही में किस ने हिमाचल प्रदेश विश्वविद्यालय की कॉफी टेबल बुक का विमोचन किया है ??

Recently who has released the coffee table book of Himachal Pradesh University ??

Answer:-राज्यपाल राजेंद्र विश्वनाथ आर्लेकर


 Question 22:-हिमाचल  का दूसरा राज्य विश्वविद्यालय मंडी में  कब से कार्य  करना शुरू करेगा??

When will the second state university of Himachal start functioning in Mandi?

Answer:-अप्रैल 2022 

GK

HP Giriraj February 1st Week Current Affairs Question 2022
HP Giriraj February  2nd Week Current Affairs Question 2022
HP Giriraj February  3rd Week Current Affairs Question 2022

HP Giriraj February  4th Week Current Affairs Question 2022

New Test Series

👉HPSSC Hamirpur JOA (IT) Post Code-939 Test Series 2022(Start-14 Feb 2022)

👉HPSSC Hamirpur Staff Nurse Post Code-933 Test Series 2022(Start-15 Feb 2022)

Our Products:-

👉HP POLICE CONSTABLE EXAM TEST SERIES 2021 -2022:- CLICK HERE
👉JANUARY TO DECEMBER 2021 CURRENT AFFAIRS (4000+ QUESTIONS):- Click Here
👉HIMACHAL PRADESH CURRENT AFFAIRS 2021:- CLICK HERE
👉HP GK QUESTION ASKED IN HPSSC 2021 EXAM:- CLICK HERE
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here

||HP Giriraj February Month  Current Affairs Question 2022 ||Himachal Pradesh Giriraj February Month  Current Affairs Question 2022  PDF|| 


 


Top Post Ad

Below Post Ad