Indian Army GD Exam Practice Test Set-1

Indian Army GD Exam Practice Test  Set-1

 ||Indian Army General Duty Exam Practice Test  Set-1||Indian Army GD Exam Model Test  Paper Set-1||

Indian Army GD Exam Practice Test  Set-1


1. सिन्धु घाटी के लोग किसकी पूजा करते थे?

(a) ब्रह्मा

(b) विष्णु

(c) पशुपति

(d) इन्द्र


2. भारतीय राष्ट्रीय काँग्रेस की स्थापना कब हुई थी?

(a) वर्ष 1785

(b) वर्ष 1885

(c) वर्ष 1985 

(d) वर्ष 1925


3. ऑस्कर पुरस्कार जीतने वाली प्रथम भारतीय महिला कौन थी?

(a) जयन्ति पटनायक 

(b) कमलजीत सन्धू

(c) भानु अथैय्या

(d) नरगिस दत्त


4. भारत में प्रथम टेलीविजन कार्यक्रम का प्रसारण किस वर्ष हुआ था?

(a) 1959

(b) 1957

(c) 1965

(d) 1976


5. विश्व जनसंख्या दिवस कब मनाया जाता है?

(a) 3 मार्च (b) 1 जून (c) 11 जुलाई (d) 2 अगस्त


6. निम्न में से कौन ऊष्मा का कुचालक है?

(a) चाँदी

(b) ताँबा

(c) काँच

(d) एल्युमीनियम


7. सिरके का रासायनिक नाम क्या है?

(a) ऐसीटोन

(b) एसिटिक एसिड

(c) एथेनॉल

(d) फॉर्मेल्डिहाइड


8. पदार्थ की चौथी अवस्था क्या होती है?

(a) गैस

(b) वाष्प

(c) प्लाज्मा

(d) इलेक्ट्रॉन


9. निम्न में से कौन-सा विटामिन जल में घुलनशील है?

(a) विटामिन-A 

(b) विटामिन-C

(c) विटामिन-D 

(d) विटामिन-K


10. हँसाने वाली गैस नाइट्रस ऑक्साइड का सूत्र है

(a) NO

(b) N2O

(c) N3O

(d) N2Sci


11. कम्प्यूटर का मस्तिष्क किसे कहा जाता है?

(a) CD

(b) CPU

(c) मॉनीटर

(d) फ्लॉपी डिस्क


12. कम्प्यूटर द्वारा ....... इन्फॉर्मेशन में प्रोसेस किए जाते हैं।

(a) प्रोसेसर

(b) इनपुट

(c) डाटा

(d) नम्बर


13. निम्न में से कौन-सा इण्टरनेट से सम्बन्धित है?

(a) टेलनेट

(b) ई-मेल

(c) UPS

(d) मोबाइल


14. निम्न में से किसे कम्प्यूटर का पितामह कहा जाता है?

(a) ब्लेज पास्कल 

(b) जोसेफ जैक्यूई

(c) हरमन होलेरिथ

(d) चार्ल्स बेबेज


15. निम्न में से कौन-सा सॉफ्टवेयर का प्रकार है?

(a) सिस्टम सॉफ्टवेयर

(b) अनुप्रयोग सॉफ्टवेयर

(c) प्रोग्रामिंग सॉफ्टवेयर

(d) ये सभी


16. एक वस्तु र 120 में खरीदी और ₹ 160 में बेची गई, तो लाभ प्रतिशत होगा

(a) 20% 

(b) 40% 

(c) 30%

(d) 33 1/3 %


17. 18:?:: 3:5

(a) 30 (b) 20 (c) 60 (d) 10


18. यदि 3/4 ऋण चुकाने पर भी ₹ 600 ऋण शेष बचता है, तो कुल ऋण राशि कितनी है?

(a) ₹2400

(b) ₹ 1200

(c) ₹3600

(d) 4800


19. वह छोटी-से-छोटी संख्या, जिसे 2402 में से घटाने पर पूर्ण वर्ग संख्या बन जाए।

(a) 4

(b) 6

(c) 7

(d) 1


20. एक भिन्न का हर अंश से 2 अधिक है, यदि भिन्न के अंश में 1 की कमी कर दी जाए, तो भिन्न 2/3 हो जाता

है, भिन्न के अंश तथा हर का योग क्या होगा?

(a) 14 (b) 16 (c) 18 (d) 21


 ||Indian Army General Duty Exam Practice Test  Set-1||Indian Army GD Exam Model Test  Paper Set-1||


21. x cube + 27 के गुणनखण्ड हैं

(a) (x + 3) (x square +9+ 3x)

(b) (x - 3) (x square +9+ 3x)

(c) (x + 3) (x square +9-3x)

(d) (x -3)(x square +9-3x)


22. x, x + 2, x + 4 अभाज्य संख्याएँ हैं, तो x का मान क्या है?

(a) 3 (b) 2 (c) 11 (d) 17


23. यदि A = {2, 4, 6, 7}, B = {6, 7, 8, 9), तो B - A बराबर होगा

(a) {2,4}

(b) {2,7}

(c) {8,9}

(d) {2,8}


24. संख्याओं 18, 17, x, 23, 29 का औसत 23 है, तोx का मान है

(a) 27

(b) 28

(c) 31

(d) 33


25. एक 100 मी लम्बी रेलगाड़ी एक बिजली के खम्भे को 20 सेकण्ड में पार करती है, तो रेलगाड़ी की चाल

क्या होगी?

(a) 5 किमी/घण्टा

(b) 20 किमी/घण्टा

(c) 25 किमी/घण्टा 

(d) 18 किमी/घण्टा


Directions (Q. Nos. 26-30) Read the passage carefully and choose the correct answer from the given alternatives. There was a time when the aged were revered in India as symbols of tradition, respect, wisdom and experience. They controlled and guided the destinies of all the members of joint families. Urbanisation and industrialisation has led to the breaking up of the joint family system. The disintegration of joint families has had an adverse impact on the elderly people. Many elderly people get neglected because of the nuclear setup of families. The aged are now viewed as a useless and non-productive entity. Modernisation has led to the degradation of their status and authority. Their existence as integral part of the family is now uprooted. With the decline in their functional position as the head of the family, they have lost their authority, respect and prestige they used to command earlier. The changing values and the dependence of the aged on their sons and daughters-in-law has complicated the problems. The aged are marginalised, alienated and left out of mainstream. Neglect, lack of respect, verbal taunts, inter-actional stress and increasing gap in communication make the aged feel unwanted and unpleasant entities. The only peaceful place for these weak, sad and depressed people in the evening of their lives are the homes of the aged. Under the existing circumstances, the need for old age homes has certainly increased and they have become a must for the elderly to lead a peaceful and happy life among those who share and care for them.

 26. Urbanisation and industrialisation has led to 

(a) neglect and stress

 (b) degradation of the families

 (c) break up of joint family set-up 

(d) non-productive entity


 27. Elderly people are getting neglected 

(a) because of the joint family system 

(b) because of nuclear set-up of families 

(c) because of their age 

(d) because of their ailing health 


28. We should behave more responsibly and revise our 

(a) past 

(b) moral values 

(c) behaviour and conduct 

(d) strengths and weakness 


29. The only peaceful place left for the aged is 

(a) their native place 

(b) their parents home 

(c) old age home 

(d) orphanage 


30. Who were seen as symbols of tradition, respect and experience? 

(a) The palatial buildings 

(b) The aged 

(c) The new generation 

(d) Joint families 


Directions (Q. Nos. 31-35) Read the passage carefully and choose the correct answer from the given alternatives. The modern youth are more intelligent and hardworking than the previous generations. They have more facilities for education and they do utilise them. But they lack proper direction. In the absence of proper guidance, young boys and girls go on increasing their academic qualifications. Some of them secure high percentage of marks whereas most of them get average or below average marks. Since, the number of aspirants for a job is much higher than the number of vacancies, most of the young boys and girls do not get any employment. This causes the problems of the educated unemployment and depression among the youth. The problem of the educated unemployed can be solved partly through proper guidance and counselling and partly through grooming .Young students often disregard the advice of their parents and go on imitating their peers. This sets in the chain of the blind leading the blind. Uneducated or semi-educated parents think of academic qualification as achievement. Young students must seek the advice of the school counsellors and select a course of studies that suits their aptitude. Instead of pursuit of academic excellence, they must go in for proficiency in technical field of information technology, computers, biotechnology, biochemistry and consumer services. In this way, their youthful energy will get directed in the proper channel and they may get fruitful employment or become competent enough to launch their own project and give employment to others. 

31. What is the positive aspect of today’s generation? 

(a) They are more intelligent and hardworking 

(b) They are more into fashion and time pass 

(c) They have the power to work less and get more 

(d) The youth now knows what he has to do 


32. Academic qualification is seen as an achieve- ment which adds to the problem due to 

(a) uneducated or semi-educated parents 

(b) increase in the urge of getting higher remunerations 

(c) lack of focus and attention 

(d) disillusionment and depression 


33. Frustration, irritation, anger, indiscipline, arrogance, disillusionment and depression are all the result of 

(a) growing modernisation 

(b) educated unemployment 

(c) aspirations not meeting goals 

(d) lack of grooming and counselling


34. Suggest a suitable title for this extract. 

(a) Educated Unemployed 

(b) Education- A Revolution 

(c) Fight for Power 

(d) Professionalism 


35. Identify the correct statement. 

(a) Young students must seek the advice of the school counsellors to select a course. 

(b) Young students must take a course which their friends are opting for. 

(c) Young students must take a course as suggested by their parents. 

(d) Young students get the employment easily. 


Directions (Q. Nos. 36-38) Fill in the blanks using the correct article. 

36. Dr. Radhakrishnan was ............ more famous philosopher than a politician. 

(a) the

(b) an 

(c) a 

(d) No article


 37. ............. higher you go, ............. colder it is.

 (a) a, the

 (b) The, the 

(c) a, an 

(d) an, the 


38. The eggs are sold by ............. dozen. 

(a) a 

(b) an 

(c) the 

(d) No article 


39. Rearrange the following in the correct sequence to form a meaningful sentence. 

A: for some time 

B: which is troublesome 

C: the weather becomes cool and pleasant

 D: though there is humidity in it 


(a) CBAD 

(b) DBAC 

(c) ACBD 

(d) CADB


 40. Arrange the given in a logical order to form a meaningful sentence. 

P: often disheartened 

Q: face failures 

R: when we 

S: we are 


(a) QPSR

 (b) PSQR 

(c) RQSP 

(d) RSPQ 


 ||Indian Army General Duty Exam Practice Test  Set-1||Indian Army GD Exam Model Test  Paper Set-1||


Directions (Q. Nos. 41-43) Following sentence is divided into four parts. One part of the sentence contains an error. Indicate the part which has an error. 

41. The vaccine (a)/ when hit the Indian market (b)/ is dogged by controversy. (c)/No error (d) 

42. His son (a)/ is working (b)/ very hardly. (c)/ No error (d) 

43. The company has ordered (a)/ some (b)/ new equipments. (c)/ No error (d) 


Directions (Q. Nos. 44-46) Fill in the blanks with the correct word from the given options. 

44. We should go .......... doing more good than harm. 

(a) on 

(b) above 

(c) about 

(d) to 


45. When we go home last evening, we found that the guest ................ 

(a) have arrived 

(b) has arriving 

(c) is arriving 

(d) had arrived 


46. Hypocrites try to ............ appearances. 

(a) keep upon 

(b) keep over 

(c) keep up 

(d) keep away 


Directions (Q. Nos. 47-48) Choose the correct synonym for the given words. 

47. Invariable 

(a) Usual 

(b) Universal 

(c) Constant 

(d) Similar 


48. Eternal 

(a) Innumerable 

(b) Unmeasurable 

(c) Prolonged 

(d) Perpetual 


Directions (Q. Nos. 49-50) Choose the correct antonym for the given words. 

49. Focus 

(a) Disappear 

(b) Disperse 

(c) Link 

(d) Layer 


50. Equilibrium 

(a) Work out 

(b) Disturb 

(c) Imbalance 

(d) Unevenness


Answer:-

1 (c) 2 (b) 3 (c) 4 (a) 5 (c) 6 (c) 7 (b) 8 (c) 9 (b) 10 (b) 11 (b) 12 (c) 13 (c) 14 (d) 15 (d) 16 (d) 17 (a) 18 (a) 19 (d) 20 (b) 21 (c) 22 (a) 23 (c) 24 (b) 25 (d) 26 (c) 27 (b) 28 (b) 29 (c) 30 (b) 31 (a) 32 (a) 33 (b) 34 (a) 35 (a) 36 (c) 37 (b) 38 (c) 39 (d) 40 (c) 41 (c) 42 (c) 43 (c) 44 (c) 45 (d) 46 (c) 47 (c) 48 (d) 49 (b) 50 (c)


 ||Indian Army General Duty Exam Practice Test  Set-1||Indian Army GD Exam Model Test  Paper Set-1||


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Top Post Ad

Below Post Ad