HP Giriraj April 3rd Week Current Affairs Question 2022

HP Giriraj April 3rd Week Current Affairs Question 2022

 || HP Giriraj April 3rd Week Current Affairs Current Affairs 2022|| Himachal Pradesh Giriraj April 3rd Week Current Affairs 2022 Question Answer ||  

HP Giriraj April 3rd Week Current Affairs Question 2022



1. लाहौल के सिस्सु में सम्पन्न त्रिदिवसीय नेशनल स्की  एंड स्नो अल्पाइन ओपन चैंपियनशिप में हिमाचल ने कौन सा स्थान हासिल किया है ?

What is the rank achieved by Himachal in the three-day National Ski and Snow Alpine Open Championship held at Sisu, Lahaul?

Answer:-प्रथम


2. हिमाचल से नव-निर्वाचित राज्यसभा सांसद का क्या  नाम है?

What is the name of the newly-elected Rajya Sabha MP from Himachal?

Answer:-डॉ. सिकंदर कुमार


3. हिमाचल में नशाखोरी समाप्त करने के लिए किस  नीति को मंजूरी दी गई है ?

Which policy has been approved to end drug addiction in Himachal?

Answer:-इंटीग्रेटेड ड्रग प्रीवेंशन पॉलिसी


4. हिमाचल भाषा, कला एवं संस्कृति अकादमी द्वारा  निष्पादन कला सम्मान-2018 से किन्हें सम्मानित  किया गया है?

Who has been honored with the Performance Kala Samman-2018 by the Himachal Academy of Languages, Arts and Culture?

Answer:-एस.डी. कश्यप


5. हिमालय जैव संपदा प्रौद्योगिकी संस्थान हिमाचल के  किस स्थान पर स्थित है ?

Where is the Himalayan Institute of Bioresource Technology located in Himachal?

Answer:-पालमपुर


6. दक्षिण भारत स्थित प्रसिद्ध जैन केन्द्र कहां स्थित है ? 

Where is the famous Jain center located in South India located?

Answer:-श्रवणवेलगोल


 7. भारत के नवनियुक्त विदेश सचिव कौन हैं ?

Who is the newly appointed Foreign Secretary of India?

Answer:-विनय मोहन क्वात्रा


8. अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट को अलविदा कहने वाले रॉस टेलर किस देश के खिलाड़ी है ?

Ross Taylor, who said goodbye to international cricket, belongs to which country?

Answer:-न्यूजीलैंड


9. पाकिस्तान के राष्ट्रपति का क्या नाम है ?

What is the name of the President of Pakistan?

Answer:-आरिफ अल्वी


10. गत दिनों सम्पन्न हुए संगीत की दुनिया के सबसे बड़े शो 69वें ग्रैमी अवॉडर्स 2022 में भारतीय मूल के किन दो अमेरिकी संगीतकारों को ग्रैमी अवार्ड प्राप्त हुआ है ?

Which two American musicians of Indian origin have received the Grammy Award at the 69th Grammy Awards 2022, the world's biggest show of music, which was held recently?

Answer:- रिकी केज और फाल्गुनी शाह,


11. चैत्र शुक्ल पक्ष की तृतीया को मनाया जाने वाला सरहुल उत्सव किस राज्य में मनाया जाता है ?

In which state is the Sarhul festival celebrated on the third day of Chaitra Shukla Paksha?

Answer:- झारखण्ड


12. वर्ष 2020 में रियल टाइम में चार करोड़ से ज्यादा वित्तीय लेन-देन करने वाला शीर्ष देश कौन सा है ?

Which is the top country to do more than 40 million financial transactions in real time in the year 2020?

Answer:-भारत


13. ऐरेनिओलॉजी किससे संबंधित है ?

What is rheology related to?

Answer:-मकड़ियों का अध्ययन


14. टेनिस में 21 ग्रैंड स्लैम खिताब जीतने वाले पहले खिलाड़ी कौन हैं?

Who is the first player to win 21 Grand Slam titles in Tennis?

Answer:-रफेल नडाल,


15. भारत सरकार ने हाल ही में किन्हें मुख्य आर्थिक सलाहकार नियुक्त किया है ?

Who has been appointed as the Chief Economic Advisor by the Government of India recently?

Answer:-वी अनंत नागेश्वरन

👉CLICK HERE FOR APRIL 3RD WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF


New Test Series

👉HPSSC Hamirpur JOA (IT) Post Code-939 Test Series 2022(Start-14 Feb 2022)


Our Products:-

👉JANUARY TO DECEMBER 2021 CURRENT AFFAIRS (4000+ QUESTIONS):- Click Here
👉HIMACHAL PRADESH CURRENT AFFAIRS 2021:- CLICK HERE
👉HP GK QUESTION ASKED IN HPSSC 2021 EXAM:- CLICK HERE
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here


Top Post Ad

Below Post Ad