HP Giriraj April 4th Week Current Affairs Question 2022

 

HP Giriraj April 4th Week Current Affairs Question 2022

 || HP Giriraj April 4th Week Current Affairs Current Affairs 2022|| Himachal Pradesh Giriraj April 4th Week Current Affairs 2022 Question Answer ||  

HP Giriraj April 4th Week Current Affairs Question 2022



1. जमातो मंदिर कहां पर है ?

Where is Jamato Mandir located?

Answer:-पूह उपमण्डल में हैंग रैंग उप-तहसील के मुख्यालय लियो में


2. सिरमौर जिले के मुख्यालय नाहन को राजधानी के रूप में किसने स्थापित किया था ?

Who established Nahan, the headquarter of Sirmaur district, as its capital?

Answer:-राजा करण प्रकाश ने 1621 ई. में, 


3. प्राचीन काल में किस स्थान को 'हन्दूर' या 'हिन्दूर' के नाम से जाना जाता था ?

Which place was known as 'Handur' or 'Hindoor' in ancient times?

Answer:-नालागढ़


4. लाहौल में किस त्योहार को 'खोजाला' कहते हैं ? 

Which festival is called 'Khojala' in Lahaul?

Answer:-बूड़ी दीवाली


5.गम्भर घाटी में स्थित अर्की पूर्व में किस रियासत की राजधानी रही है ?

Arki, located in the Gambhar Valley, was the capital of which princely state in the past?

Answer:-बागल रियासत


6. शनि, वरुण, पृथ्वी एवं बुध ग्रहों में आकार के हिसाब से सबसे बड़ा ग्रह कौन सा है ?

Which is the largest planet in terms of size among the planets Saturn, Varuna, Earth and Mercury?

Answer:-शनि ग्रह,


7. 'अरब सागर की रानी' किसे कहा जाता है ?

Who is called 'Queen of Arabian Sea'

Answer:-कोच्चि बन्दरगाह


8. संविधान ( 35वां संशोधन) अधिनियम, 1974, किस राज्य से संबंधित है ?

The Constitution (35th Amendment) Act, 1974, deals with which state?

Answer:-सिक्किम


9. झरिया, रामगढ़ और देवगढ़ कोयला क्षेत्र किस राज्य में स्थित है ?

In which state are the Jharia, Ramgarh and Deogarh coalfields located?

Answer:- झारखण्ड


10. एशियाई खेलों में स्वर्ण पदक विजेता डिंको सिंह किस खेल से संबंधित है ?

Asian Games gold medalist Dinko Singh is related to which sport?

Answer:-मुक्केबाजी


11. 'ए डिस्कोर्स ऑन पॉलिटिकल इकोनोमी' किताब किसने लिखी है ?

Who has written the book 'A Discourse on Political Economy'?

Answer:-रूसो,


12. दक्षिण भारत का सर्वोच्च शिखर कौन सा है ?

Which is the highest peak of South India?

Answer:-अनाईमुडी ( यह अन्नामलाई पर्वत शृंखला में स्थित है


13. 'राजनीति विज्ञान का प्रारम्भ और अंत राज्य के साथ होता है' यह कथन किसने कहा है ?

Who said the statement 'Political science begins and ends with the state'?

Answer:-राजनीतिक शास्त्री गार्नर


14. हीराकुड बांध किस नदी पर निर्मित है ?

On which river is the Hirakud Dam built?

Answer:-ओडिशा में महानदी पर


15. भारत में सबसे बड़ा कपास उत्पादक राज्य कौन सा है ?

Which is the largest cotton producing state in India?

Answer:-गुजरात


👉CLICK HERE FOR APRIL 4th WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF



Our Products:-

👉JANUARY TO DECEMBER 2021 CURRENT AFFAIRS (4000+ QUESTIONS):- Click Here
👉HIMACHAL PRADESH CURRENT AFFAIRS 2021:- CLICK HERE
👉HP GK QUESTION ASKED IN HPSSC 2021 EXAM:- CLICK HERE
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here

Top Post Ad

Below Post Ad