Indian Army GD Exam Practice Paper Set-4

Indian Army GD Exam Practice Paper  Set-4

 ||Indian Army General Duty Exam Practice Paper  Set-4||Indian Army GD Exam Model Test  Paper Set-4||

Indian Army GD Exam Practice Paper  Set-4


1. दिल्ली सल्तनत की प्रथम तथा अन्तिम महिला शासिका कौन थीं?

(a) चाँद बीबी

(b) जीजाबाई

(c) रजिया बेगम

(d) बेगम हजरत महल


2. संसद के दोनों सदनों के सदस्य रहे बिना कोई व्यक्ति कब तक मन्त्री के रूप में बना रह सकता है?

(a) 1 माह (b)3 माह (c) 6 माह (d) 9 माह


3. भारत और चीन के बीच सीमा रेखा क्या कहलाती है?

(a) डूरण्ड रेखा

(b) रेडक्लिफ रेखा

(c) माउण्टबेटन रेखा 

(d) मैकमेहन रेखा


4. 'माई कण्ट्री माई लाइफ' पुस्तक के लेखक कौन हैं?

(a) ममता बनर्जी

(b) लाल कृष्ण आडवाणी

(c) एण्डी मैरिनो

(d) राघव बहल


5. संयुक्त राष्ट्र संघ का मुख्यालय कहाँ है?

(a) न्यूयॉर्क

(c) पेरिस

(b) हेग

(d) जेनेवा


6. विशिष्ट प्रतिरोध का SI मात्रक है

 (a) ओम

(b) ओम-मीटर

(c) ओम/मीटर Cube

(d) ओम-मीटर Square


7. निम्नलिखित में से कौन-सी धातु तरल अवस्था में पाई जाती है?

(a) लोहा (Fe)

 (b) प्लेटिनम (Pt)

(c) पारा (Hg)

(d) कैल्सियम (Ca)


8. ऐल्काइन का सामान्य सूत्र है

(a) C3H4. (b) C3H5, (c) C2H6 (d) C6H6


9. आग बुझाने वाली गैस है

(a) निओन

(b) नाइट्रोजन

(c) कार्बन डाइऑक्साइड

 (d) कार्बन मोनोऑक्साइड


10. पादप कोशिका की भित्ति किसकी बनी होती है?

(a) प्रोटीन (b) सेलुलोज (c) मण्ड (d) वसा


11. एक टेरा बाइट (TB) में कितने गीगा बाइट (GB) होते हैं?

(a) 1000 (b) 1024 (c) 780 (d) 10000


12. CPU का वह कौन-सा भाग है, जो अन्य सभी कम्प्यूटर कम्पोनेण्ट्स की गतिविधियों को कोऑर्डिनेट करता है?

(a) मदर बोर्ड

(b) कोऑर्डिनेशन बोर्ड

(c) कण्ट्रोल यूनिट

(d) अर्थमैटिक लॉजिक यूनिट


13. इण्टीग्रेटेड सर्किट चिप का विकास किसने किया था?

(a) सीवी रमन

(b) रॉबर्ट नायक

(c) जेएस किल्बी

(d) चार्ल्स बेबेज


14. बिजली बन्द कर दिए जाने के बाद जो स्टोरेज अपना डाटा रखती है, उसे क्या कहते हैं?

(a) वोलैटाइल स्टोरेज

(b) सीक्वैन्शियल स्टोरेज

(c) नॉन-वोलैटाइल स्टोरेज 

(d) डाइरेक्ट स्टोरेज


15. यूजर, ऐप्लिकेशन सॉफ्टवेयर, हार्डवेयर को कनेक्ट करते हुए इण्टरफेस के रूप में फंक्शन करते हुए किस प्रकार का सॉफ्टवेयर कम्प्यूटर प्रोसेसों को मैनेज करता है?

(a) ट्रांसलेटर

(b) सिस्टम सॉफ्टवेयर

(c) यूटिलिटी प्रोग्राम 

(d) ऑपरेटिंग सिस्टम


16. √0.0144 का मान है

(a) 0.12

(b) 0.012 

(c) 1.2

 (d) 0.0012


17. वह छोटी-से-छोटी संख्या ज्ञात कीजिए, जिसे क्रमश: 24, 32 व 36 से विभाजित करने पर प्राप्त शेषफल 19, 27 व 31 हैं।

(a) 283 (b) 284 (c)285 (d) 286

18. एक कार्य को 10 दिन में पूरा करने के लिए 270 व्यक्तियों की आवश्यकता है। यदि 180 व्यक्ति काम करेंगे, तो वे उसे कितने दिन में पूरा करेंगे?

(a) 27 दिन (b) 12 दिन (c) 15 दिन (d) 18 दिन


19. एक गाड़ी 36 किमी/घण्टा की गति से चलती है 3 मिनट में वह कितने मीटर चलेगी?

(a) 1800 मी (b) 1600 मी (c) 1400 मी (d) 500 मी


20. (x square + x - 20) के गुणनखण्ड ज्ञात कीजिए।

(a) (x + 5) (x - 4)

 (b) (x + 4) (x -5)

(c) (x - 2) (x +10 

(d) (x - 2) (x + 5)


21. यदि x cube + y cube = 72 है और xy = 8 तो x - y = ?, जबकि x>y है।

(a)4 

(b) 2 

(c)-2 

(d)-4


22. 7,5,2.6 का समान्तर माध्य क्या होगा?

(a)4

 (b)4.5

(c)5 

(d) 5.5


23. यदि 140 का 30% = 840 काx% है, तब x का मान है

(a) 6 

(b)5 

(c) 5.2 

(d) 15


24. कम्प्यूटर का मूल्य ₹25000 से घटकर ₹24875 हो गया। मूल्य में प्रतिशत कमी क्या हुई?

(a) 0.7% 

(b) 0.5% 

(c) 0.4%

(d) 0.3%


25. ₹4000 का 5% चक्रवृद्धि ब्याज की दर से मिश्रधन ₹ 4410 हो, तो समय होगा

(a) 2 वर्ष

(b) 6 वर्ष

(c)7 वर्ष

(d) इनमें में से कोई नहीं


Directions (Q. Nos. 26-30) Read the following passage carefully and answer the questions that follow. It is strange that, according to his position in life, an extravagant man is admired or despised. A successful business man does nothing to increase his popularity by being careful with his money. He is expected to display his success, to have a smart car, an expensive life and to be lavish with his hospitality. If he is not so, he is considered mean and his reputation in business may even suffer in consequence. The paradox remains that if he had not been careful with his money in the first place, he would never have achieved his present wealth. Among the low income group, a different set of values exists. The young clerk, who makes his wife a present of a new dress when he hasn’t paid his house rent, is condemned as extravagant. Carefulness with money to the point of meanness is applauded as a virtue. Nothing in his life is considered more worthy than paying his bills. The ideal wife for such a man separates her housekeeping money into joyless little piles- so much for rent, for food, for the children’s shoes, she is able to face the milkman with equanimity every month, satisfied with her economising ways and never knows the guilt of buying something she can’t really afford. As for myself, I fall into neither of these categories. If I have money to spare, I can be extravagant, but when, as is usually the case, I am hard up, then I am the meanest man imaginable. 

 26. Which of the following would be the most suitable title for the passage? 

(a) Extravagance is Always Condemnable

 (b) Extravagance Leads to Poverty 

(c) Extravagance in the Life of the Rich and the Poor 

(d) Miserly Habits of the Poor 


27. In the opinion of the writer, a successful businessman 

(a) should not bother about popularity 

(b) is expected to have expensive tastes

 (c) is more popular if he appears to be doing nothing 

(d) must be extravagant before achieving success 


28. It seems that low paid people should 

(a) feel guilty if they overspend 

(b) borrow money to meet their essential needs 

(c) not keep their creditors waiting 

(d) not pay their bills promptly 


29. How does the housewife, described by the writer, feel when she saves money? She 

(a) wishes she could sometimes be extravagant 

(b) is still troubled by a sense of guilt 

(c) wishes life were less burdensome 

(d) is content to be so thrifty 


30. The statement “she is able to face the milkman with equanimity” implies that 

(a) she is not upset as she has been paying the milkman his dues regularly 

(b) she loses her nerve at the sight of the milkman who always demands his dues 

(c) she manages to keep cool as she has to pay the milkman only a month’s dues

 (d) she remains composed and confident as she knows that she can handle the milkman tactfully 


Directions (Q. Nos. 31-35) Fill in the blanks with suitable word.

 31. Kumar really likes Kimi but he’s too nervous to …………. 

(a) ask her out 

(b) ask her on

 (c) ask out 

(d) ask her in 


32. The Prime Minister said that it .......... him great pleasure to meet the soldiers that evening. 

(a) gives 

(b) gave 

(c) was giving 

(d) is giving 


33. When I pay him tomorrow, he ......... everything. 

(a) has received 

(b) has been receiving 

(c) will have received 

(d) will have been received 


34. ........... girls were absent yesterday. 

(a) Much 

(b) Any 

(c) Little 

(d) A few 


35. Almost no friend of ............. came to the funeral. 

(a) her 

(b) myself 

(c) theirs 

(d) them 


Directions (Q. Nos. 36-39) In the following questions, find out which part of a sentence has an error.

 36. Second hand (a)/ furnitures, were (b)/ put to auction. (c)/ No error (d) 

37. Although Nirbhay is very intelligent and sincere (a)/ to his dealing he (b)/often tells lies. (c)/ No error (d) 

38. I saw portion (a)/ of the manuscript (b)/ on birds. (c)/ No error (d) 

39. I had worked very hard (a)/ on this project (b)/ and my boss was not satisfied. (c)/ No error (d) Directions 


(Q. Nos. 40-41) Select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice. 

40. Has she worked out all the sums?

 (a) Have all the sums worked out by her?

 (b) Has all the sums been worked out by her? 

(c) Have all the sums been worked by her? 

(d) Have all the sums been worked out by her? 


41. Send for the doctor.

 (a) Let the doctor be sent for. 

(b) Let the doctor send. 

(c) Let the doctor be sent. 

(d) Let the doctor send for 


Directions (Q. Nos. 42-43) Select the one which best expresses the same sentence in Direct/Indirect speech. 

42. John said to me, ‘‘Where have you been last night’’? 

(a) John asked me where had I been the previous night.

 (b) John asked me where I have been the previous night. 

(c) John asked me where I am the previous night. 

(d) John asked me where I had been the previous night. 


43. She said, ‘‘Mother, please cook me something nice today’’. 

(a) She told her mother to cook her something nice today. 

(b) She ordered her mother to cook her something nice that day. 

(c) She requested her mother to cook her something nice that day. 

(d) She asked her mother if she could cook her something nice that day. 


44. Transform the following exclamatory sentence into assertive sentence. How cute she is! (a) She is cute. 

(b) She is very cute. 

(c) She is so cute. 

(d) She was cute. 


45. Choose the one which can be substituted for the given words/sentence To examine one’s own thoughts and feelings 

(a) Meditation 

(b) Retrospection 

(c) Reflection 

(d) Introspection Directions 


(Q. Nos. 46-50) Read the following passage carefully and answer the questions that follow. Are the 1980s and 1990s the era of colour? According to some people, they are. Now you can buy radios and electric fans in lavender and pink. Restaurants have an emphasis on flowers and colourful plates. Cars are coming out in pink and aqua. Even bathroom fixtures are being made in ‘honeydew’ and ‘blond’. Part of the importance of the colour of an object is that the colour affects the way one feels about it. You want a vacuum cleaner to look light and easy, which is why it may be coloured in pastels and light colours. But gardening equipment and athletic equipment you want to look powerful. You would never find a lawn mower in pink, but red would be fine. Not very long ago, sheets were always white and refrigerators commonly came in colours like ‘old gold’ ‘avocado green’ and ‘coppertone’. Now those are thought of as old-fashioned, popular colours change because fashion influences everything. In fact, new colours often spring from the fashion industry. It’s a lot cheaper to make a blouse or skirt than a sofa. After people get used to seeing new colours on clothing or towels, they are ready to accept those colours in carpeting, refrigerators or cars. Colour-analysis consultants have been very successful in recent years. People want to choose the most flattering colours for make up and clothing. Some car designers are even saying that people may be buying cars of the colour that goes with their skin colour. This sounds too extreme. It’s hard to believe that people are that impressionable. 

46. The main subject of the passage is 

(a) popular colours today 

(b) colour consultants 

(c) the influence of colour 

(d) colours that flatter people 


47. According to the author, which of the following is not popular now? 

(a) Coppertone 

(b) Colourful cars 

(c) Pastels 

(d) Colourful bathroom fixtures 


48. According to the author, why would red be a good colour for a lawn mower? 

(a) Because it is strong 

(b) Because it is cheap 

(c) Because it is light 

(d) Because it is pastel 


49. According to the author, how a vacuum cleaner can look light and easy?

(a) Use of light plastic 

(b) Small in size 

(c) Use of pastel and light colours 

(d) None of the above 


50. Choose the incorrect statement. 

(a) Colour affects the way one feels about it. 

(b) One can buy radio and electric fans in lavender and pink colour. 

(c) Old fashioned popular colours do not change after being influenced by fashion. 

(d) New colours often spring from the fashion industry. 


Answer


1 (c) 2 (c) 3 (d) 4 (b) 5 (a) 6 (b) 7 (c) 8 (a) 9 (c) 10 (b) 11 (b) 12 (c) 13 (c) 14 (c) 15 (d) 16 (a) 17 (a) 18 (c) 19 (a) 20 (a) 21 (b) 22 (c) 23 (b) 24 (b) 25 (a) 26 (c) 27 (b) 28 (a) 29 (d) 30 (a) 31 (a) 32 (b) 33 (c) 34 (d) 35 (c) 36 (b) 37 (b) 38 (a) 39 (c) 40 (d) 41 (a) 42 (d) 43 (d) 44 (b) 45 (d) 46 (c) 47 (a) 48 (a) 49 (c) 50 (c)


 ||Indian Army General Duty Exam Practice Paper  Set-4||Indian Army GD Exam Model Test  Paper Set-4||

👉Indian Army GD Exam Practice Test  Set-1



Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Top Post Ad

Below Post Ad