HP Giriraj April Month Current Affairs Question 2022

HP Giriraj April Month  Current Affairs Question 2022 

||HP Giriraj April Month  Current Affairs Question 2022 ||Himachal Pradesh Giriraj April Month  Current Affairs Question 2022  PDF|| 

HP Giriraj April Month  Current Affairs Question 2022



1. लाहौल के सिस्सु में सम्पन्न त्रिदिवसीय नेशनल स्की  एंड स्नो अल्पाइन ओपन चैंपियनशिप में हिमाचल ने कौन सा स्थान हासिल किया है ?

What is the rank achieved by Himachal in the three-day National Ski and Snow Alpine Open Championship held at Sisu, Lahaul?

Answer:-प्रथम


2. हिमाचल से नव-निर्वाचित राज्यसभा सांसद का क्या  नाम है?

What is the name of the newly-elected Rajya Sabha MP from Himachal?

Answer:-डॉ. सिकंदर कुमार


3. हिमाचल में नशाखोरी समाप्त करने के लिए किस  नीति को मंजूरी दी गई है ?

Which policy has been approved to end drug addiction in Himachal?

Answer:-इंटीग्रेटेड ड्रग प्रीवेंशन पॉलिसी


4. हिमाचल भाषा, कला एवं संस्कृति अकादमी द्वारा  निष्पादन कला सम्मान-2018 से किन्हें सम्मानित  किया गया है?

Who has been honored with the Performance Kala Samman-2018 by the Himachal Academy of Languages, Arts and Culture?

Answer:-एस.डी. कश्यप


5. हिमालय जैव संपदा प्रौद्योगिकी संस्थान हिमाचल के  किस स्थान पर स्थित है ?

Where is the Himalayan Institute of Bioresource Technology located in Himachal?

Answer:-पालमपुर


6. दक्षिण भारत स्थित प्रसिद्ध जैन केन्द्र कहां स्थित है ? 

Where is the famous Jain center located in South India located?

Answer:-श्रवणवेलगोल


 7. भारत के नवनियुक्त विदेश सचिव कौन हैं ?

Who is the newly appointed Foreign Secretary of India?

Answer:-विनय मोहन क्वात्रा


8. अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट को अलविदा कहने वाले रॉस टेलर किस देश के खिलाड़ी है ?

Ross Taylor, who said goodbye to international cricket, belongs to which country?

Answer:-न्यूजीलैंड


9. पाकिस्तान के राष्ट्रपति का क्या नाम है ?

What is the name of the President of Pakistan?

Answer:-आरिफ अल्वी


10. गत दिनों सम्पन्न हुए संगीत की दुनिया के सबसे बड़े शो 69वें ग्रैमी अवॉडर्स 2022 में भारतीय मूल के किन दो अमेरिकी संगीतकारों को ग्रैमी अवार्ड प्राप्त हुआ है ?

Which two American musicians of Indian origin have received the Grammy Award at the 69th Grammy Awards 2022, the world's biggest show of music, which was held recently?

Answer:- रिकी केज और फाल्गुनी शाह,


11. चैत्र शुक्ल पक्ष की तृतीया को मनाया जाने वाला सरहुल उत्सव किस राज्य में मनाया जाता है ?

In which state is the Sarhul festival celebrated on the third day of Chaitra Shukla Paksha?

Answer:- झारखण्ड


12. वर्ष 2020 में रियल टाइम में चार करोड़ से ज्यादा वित्तीय लेन-देन करने वाला शीर्ष देश कौन सा है ?

Which is the top country to do more than 40 million financial transactions in real time in the year 2020?

Answer:-भारत


13. ऐरेनिओलॉजी किससे संबंधित है ?

What is rheology related to?

Answer:-मकड़ियों का अध्ययन


14. टेनिस में 21 ग्रैंड स्लैम खिताब जीतने वाले पहले खिलाड़ी कौन हैं?

Who is the first player to win 21 Grand Slam titles in Tennis?

Answer:-रफेल नडाल,


15. भारत सरकार ने हाल ही में किन्हें मुख्य आर्थिक सलाहकार नियुक्त किया है ?

Who has been appointed as the Chief Economic Advisor by the Government of India recently?

Answer:-वी अनंत नागेश्वरन


16. जमातो मंदिर कहां पर है ?

Where is Jamato Mandir located?

Answer:-पूह उपमण्डल में हैंग रैंग उप-तहसील के मुख्यालय लियो में


17. सिरमौर जिले के मुख्यालय नाहन को राजधानी के रूप में किसने स्थापित किया था ?

Who established Nahan, the headquarter of Sirmaur district, as its capital?

Answer:-राजा करण प्रकाश ने 1621 ई. में, 


18. प्राचीन काल में किस स्थान को 'हन्दूर' या 'हिन्दूर' के नाम से जाना जाता था ?

Which place was known as 'Handur' or 'Hindoor' in ancient times?

Answer:-नालागढ़


19. लाहौल में किस त्योहार को 'खोजाला' कहते हैं ? 

Which festival is called 'Khojala' in Lahaul?

Answer:-बूड़ी दीवाली


20.गम्भर घाटी में स्थित अर्की पूर्व में किस रियासत की राजधानी रही है ?

Arki, located in the Gambhar Valley, was the capital of which princely state in the past?

Answer:-बागल रियासत


21. शनि, वरुण, पृथ्वी एवं बुध ग्रहों में आकार के हिसाब से सबसे बड़ा ग्रह कौन सा है ?

Which is the largest planet in terms of size among the planets Saturn, Varuna, Earth and Mercury?

Answer:-शनि ग्रह,


22. 'अरब सागर की रानी' किसे कहा जाता है ?

Who is called 'Queen of Arabian Sea'

Answer:-कोच्चि बन्दरगाह


23. संविधान ( 35वां संशोधन) अधिनियम, 1974, किस राज्य से संबंधित है ?

The Constitution (35th Amendment) Act, 1974, deals with which state?

Answer:-सिक्किम


24. झरिया, रामगढ़ और देवगढ़ कोयला क्षेत्र किस राज्य में स्थित है ?

In which state are the Jharia, Ramgarh and Deogarh coalfields located?

Answer:- झारखण्ड


25. एशियाई खेलों में स्वर्ण पदक विजेता डिंको सिंह किस खेल से संबंधित है ?

Asian Games gold medalist Dinko Singh is related to which sport?

Answer:-मुक्केबाजी


26. 'ए डिस्कोर्स ऑन पॉलिटिकल इकोनोमी' किताब किसने लिखी है ?

Who has written the book 'A Discourse on Political Economy'?

Answer:-रूसो,


27. दक्षिण भारत का सर्वोच्च शिखर कौन सा है ?

Which is the highest peak of South India?

Answer:-अनाईमुडी ( यह अन्नामलाई पर्वत शृंखला में स्थित है


28. 'राजनीति विज्ञान का प्रारम्भ और अंत राज्य के साथ होता है' यह कथन किसने कहा है ?

Who said the statement 'Political science begins and ends with the state'?

Answer:-राजनीतिक शास्त्री गार्नर


29. हीराकुड बांध किस नदी पर निर्मित है ?

On which river is the Hirakud Dam built?

Answer:-ओडिशा में महानदी पर


30. भारत में सबसे बड़ा कपास उत्पादक राज्य कौन सा है ?

Which is the largest cotton producing state in India?

Answer:-गुजरात


Question  31.हिमाचल प्रदेश के किस जिले में बुनकर सेवा एंव डिजाइन केंद्र स्थापित किया जाएगा?

In which district of Himachal Pradesh the Center for Weavers Service and Design will be set up?

Answer:-कुल्लू 


 Question  32. दालचीनी की संगठित खेती शुरू करने वाला देश का पहला राज्य कौन सा है?

Which is the first state in the country to start organized cultivation of cinnamon?

Answer:-हिमाचल प्रदेश 


 Question  33. हिमाचल प्रदेश का दूसरा राज्य विश्वविद्यालय किस जिले में है?

In which district is the second state university of Himachal Pradesh?

 Answer:-मंडी 


Question  34. हिमाचल प्रदेश के किन जिलों में स्मार्ट बिजली मीटर लगाए जा रहे है ?

In which districts of Himachal Pradesh smart electricity meters are being installed?

 Answer:-शिमला और धर्मशाला 


Question 35. हिमाचल प्रदेश का पहला मड हाउस संग्राहलय किस जिले में है? ?

In which district is the first mud house museum of Himachal Pradesh? ,

Answer:-लाहौल स्पीति 


Question 36:-हाल ही में धर्मशाला के पुलिस  मैदान में  सरस मेला- 2022 के समापन समारोह की अध्यक्षता किसने की ??

Recently who presided over the closing ceremony of Saras Mela- 2022 at Police Ground in Dharamsala??

Answer :- मुख्यमंत्री जयराम ठाकुर 


Question 37 :-मुख्यमंत्री राहत कोष के अतंर्गत पिछले चार वर्षों के दौरान चिकित्सा उपचार तथा आपातकाल के लिए 28,535 पात्र लोगों को लगभग कितने  करोड़ रुपये की सहायता राशि प्रदान की गई है???

Under the Chief Minister's Relief Fund, during the last four years, 28,535 eligible people have been provided assistance amounting to Rs.

Answer :-69 करोड़ 


Question 38:-दीनदयाल अन्त्योदय योजना-राष्ट्रीय शहरी आजीविका मिशन के सफल संचालन के लिए आवासन एवं शहरी कार्य मंत्रालय भारत सरकार द्वारा हिमाचल प्रदेश को उत्तर पूर्व क्षेत्र और हिमालयन राज्यों की श्रेणी में कुल दस राज्यों में निरन्तर तीसरी बार वर्ष 2020-21 के लिए कौन सा  पुरस्कार प्राप्त हुआ है??

For the successful operation of Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihood Mission, which award was received by the Ministry of Housing and Urban Affairs, Government of India, Himachal Pradesh for the third consecutive time in the category of North East region and Himalayan states for the year 2020-21 for the third time in ten states. Has happened??

Answer:-प्रथम


Question 39-बिलासपुर का नलवाड़ी मेला किसके लिए  मशहूर है??

Answer:-ये मेला पशुधन के क्रय-विक्रय व छिंज के लिए भी मशहूर है


Question 40:-राज्य कर एवं आबकारी विभाग  द्वारा  वित्त वर्ष 2021-22 के लिए कुल वस्तु एवं सेवा कर (जीएसटी) संग्रह 4,481 करोड़ रुपये रहा है, जबकि पिछले वित्तीय वर्ष में यह 3,464 करोड़ रुपये था। इस वर्ष इसमें कितने  प्रतिशत वृद्धि हुई है??

The total Goods and Services Tax (GST) collection by the State Taxes and Excise Department for the financial year 2021-22 has been Rs 4,481 crore as against Rs 3,464 crore in the previous financial year. What is the percentage increase in it this year??

Answer:-29


Our Products:-
👉JANUARY TO DECEMBER 2021 CURRENT AFFAIRS (4000+ QUESTIONS):- Click Here
👉HIMACHAL PRADESH CURRENT AFFAIRS 2021:- CLICK HERE
👉HP GK QUESTION ASKED IN HPSSC 2021 EXAM:- CLICK HERE
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here

 

Top Post Ad

Below Post Ad