HP Giriraj May 2nd Week Current Affairs Question 2022

HP Giriraj May 2nd Week Current Affairs Question 2022

 || HP Giriraj May 2nd Week Current Affairs Current Affairs 2022|| Himachal Pradesh Giriraj May 2nd Week Current Affairs 2022 Question Answer ||  

HP Giriraj May 2nd Week Current Affairs Question 2022


1. हिमाचल का पहला ऑटो व एंसीलरी पार्क कहां स्थापित किया गया ?

Where was the first auto and ancillary park of Himachal established?

Answer:-बद्दी के मलकुमाजरा में


2. कांगड़ा के बाद अब 2022 में कहां पर वार मेमोरियल बनेगा?

After Kangra, where will the War Memorial be built in 2022?

Answer:-हमीरपुर


3. हाल ही में हिमाचल का पहला वर्चुअल ट्रैफिक कोर्ट कहां पर खुला है ?

Where has Himachal's first virtual traffic court opened recently?

Answer:-शिमला


4. हिमाचल प्रदेश मे पहली पुष्प मंडी की स्थापना कहां की गई है ?

Where was the first flower market established in Himachal Pradesh?

Answer:-परवाणू


5. हाल ही में सुपर-50 कार्यक्रम के संचालन के लिए हिमाचल के किस जिले को प्रतिष्ठित स्कॉच ऑर्डर ऑफ मेरिट का सिल्वर अवार्ड प्राप्त हुआ है ?

Which district of Himachal has received the prestigious Scotch Order of Merit Silver Award for running the Super-50 program recently?

Answer:-ऊना


6. एमिनो एसिड की आवश्यकता किसके संश्लेषण के लिए होती है ?

What is the synthesis of amino acids needed for?

Answer:-प्रोटीन


7. पनामा रोग किससे संबंधित है ?

What is Panama disease related to?

Answer:-केला


8. विज्ञान की शाखा एग्रोस्टोलजी में किसका अध्ययन किया जाता है ?

What is studied in the branch of science agrostology?

Answer:-घास का


9. चिकित्सा पद्धति को बढ़ावा देने के लिए डब्ल्यूएचओ केंद्र कहाँ खोला जाएगा ?

Where will the WHO center to promote medicine be opened?

Answer:-गुजरात


10. हाल ही में फाइनेंशियल एक्शन टास्क फोर्स का अध्यक्ष किसे चुना गया ?

Who was recently elected as the chairman of the Financial Action Task Force?

Answer:-टी. राजा कुमार


11. 'सापेक्षता का सिद्धांत' किसने दिया था ?

Who gave the 'Theory of Relativity'?

Answer:-अल्बर्ट आइंस्टीन


12. 'भूपेन हजारिका' किस राज्य से सम्बंधित है ?

Bhupen Hazarika is related to which state?

Answer:-असम


13. UIDAI का पूर्ण रूप क्या है ?

What is the full form of UIDAI?

Answer:-भारतीय विशिष्ट पहचान प्राधिकरण


14. भारत में किस शहर को "महलों का शहर" कहा जाता है ?

Which city is known as "City of Palaces" in India?

Answer:-कोलकाता


15. 'गंगा ग्राम योजना' किस मंत्रालय के तहत कार्यान्वित की जा रही है ?

'Ganga Gram Yojana' is being implemented under which ministry?

Answer:-पेयजल और स्वच्छता मंत्रालय।


👉CLICK HERE FOR MAY 2nd WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF



Our Products:-

👉JANUARY TO DECEMBER 2021 CURRENT AFFAIRS (4000+ QUESTIONS):- Click Here
👉HIMACHAL PRADESH CURRENT AFFAIRS 2021:- CLICK HERE
👉HP GK QUESTION ASKED IN HPSSC 2021 EXAM:- CLICK HERE
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here


Top Post Ad

Below Post Ad