HP Giriraj May 4th Week Current Affairs Question 2022

HP Giriraj May 4th Week Current Affairs Question 2022

 || HP Giriraj May 4th  Week Current Affairs Current Affairs 2022|| Himachal Pradesh Giriraj May 4th  Week Current Affairs 2022 Question Answer ||  

HP Giriraj May 4th Week Current Affairs Question 2022



1. हिमाचल प्रदेश का पहला रेन वाटर हारवेस्टिंग डैम किस जिले में बनाया गया है ?

Answer:-जिला ऊना की समूर खड्ड पर

2. हिमाचल प्रदेश में आरम्भ होने जा रहे संगीत महाविद्यालय का क्या नाम होगा ?

Answer:-स्वर कोकिला लता मंगेशकर महाविद्यालय,

3. प्रदेश का प्रथम ड्रोन प्रशिक्षण स्कूल कहां स्थापित किया जाएगा ?

Answer:- कांगड़ा के शाहपुर में,

4. एशियन एंड ओरिएंटल शेफ अवार्ड से किन्हें सम्मानित किया गया है ?

Answer:-भोरंज के अश्वनी कुमार,

5. राज्य स्तरीय सुकेत देवता मेला कहां आयोजित किया जाता है ?

Answer:-करसोग के मूल मांहूनाग में

6. विश्व तपेदिक दिवस कब मनाया जाता है ?

Answer:-24 मार्च

7. दक्षिण कोरिया के नव निर्वाचित राष्ट्रपति का क्या नाम है ?

Answer:-यून सुक यिओल

8. बिम्सटेक का पांचवां शिखर सम्मेलन हाल में किस देश की मेजबानी में सम्पन्न हुआ ?

Answer:-श्रीलंका

 9. भारतीय बीमा विनियामक और विकास प्राधिकरण का नए चैयरमैन किन्हें नियुक्त किया गया है ?

Answer:-देवाशिष पांडा

10. विश्व सुंदरी 2021 कैरोलिना बिलावस्का किस देश से ताल्लुक रखती है ?

Answer:-पोलैण्ड

11. प्रतिष्ठित प्रिट्जकर पुरस्कार किस क्षेत्र के लिए प्रदान किया जाता है ?

Answer:-वास्तुकला,

12. 13वें शीतकालीन पैरालिम्पिक खेल मार्च, 2022 में कहां सम्पन्न हुए ?

Answer:-बीजिंग में

13. प्रधानमंत्री मातृ वंदना योजना किस वर्ष आरम्भ की गई थी ?

Answer:- वर्ष 2017 में,

14. मार्च, 2022 में भारत पाक स्थायी सिंधु आयोग की बैठक कहां सम्पन्न हुई ?

Answer:-इस्लामाबाद

15. मध्य एशिया का ऐसा कौन सा प्रथम देश है जिसने तालिबान सरकार के राजदूत को मान्यता प्रदान की है ?

Answer:- तुर्केमेनिस्तान


In English 

1. In which district the first rainwater harvesting dam of Himachal Pradesh has been built?

Answer:- On Samur Khad of District Una


2. What will be the name of the music college which is going to be started in Himachal Pradesh?

Answer:- Swar Kokila Lata Mangeshkar College,


3. Where will the state's first drone training school be established?

Answer:- In Shahpur of Kangra,


4. Who has been honored with the Asian and Oriental Chef Award?

Answer:- Ashwani Kumar of Bhoranj,


5. Where is the state level Suket Devta Mela organized?

Answer:- In the original Mahunag of Karsog


6. When is World Tuberculosis Day celebrated?

Answer:- 24 March


7. What is the name of the newly elected President of South Korea?

Answer:- Eun Suk Yeol


8. The fifth summit of BIMSTEC was recently hosted by which country?

Answer:-Sri Lanka


 9. Who has been appointed as the new Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India?

Answer:- Devashish Panda


10. World beauty 2021 Carolina Bilawska belongs to which country?

Answer:- Poland


11. The prestigious Pritzker Prize is given for which field?

Answer:- Architecture


12. Where were the 13th Winter Paralympic Games held in March, 2022?

Answer:-Beijing


13. In which year was the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana launched?

Answer:- In the year 2017,


14.Where was the meeting of the Indo-Pak Permanent Indus Commission held in March 2022?

Answer:- Islamabad


15. Which is the first country in Central Asia which has recognized the ambassador of Taliban government?

Answer:- Turkemenistan


👉CLICK HERE FOR MAY 4TH WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF



Our Products:-

👉JANUARY TO DECEMBER 2021 CURRENT AFFAIRS (4000+ QUESTIONS):- Click Here
👉HIMACHAL PRADESH CURRENT AFFAIRS 2021:- CLICK HERE
👉HP GK QUESTION ASKED IN HPSSC 2021 EXAM:- CLICK HERE
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here


Top Post Ad

Below Post Ad