HP Giriraj August 4th Week Current Affairs Question 2022

HP Giriraj August 4th Week Current Affairs Question 2022

 || HP Giriraj August 4th  Week Current Affairs Current Affairs 2022|| Himachal Pradesh Giriraj August 4th  Week Current Affairs 2022 Question Answer || 

HP Giriraj August 4th Week Current Affairs Question 2022


संविधान सभा की 24 जनवरी, 1950 की बैठक में डॉ. राजेन्द्र प्रसाद को निर्विरोध भारत का प्रथम राष्ट्रपति चुन लिया गया। डॉ. राजेन्द्र प्रसाद ने 26 जनवरी, 1950 को भारतीय गणतंत्र के प्रथम राष्ट्रपति के रूप में पदभार संभाला। राष्ट्रपति पद के लिए संविधान के अधीन विधिवत चुनाव मई, 1952 में हुए, जिसमें डॉ. राजेन्द्र प्रसाद विजयी हुए। राष्ट्रपति के विधिवत द्वितीय निर्वाचन में भी डॉ. राजेन्द्र प्रसाद पुन: निर्वािचित हो गए। इस प्रकार डॉ. राजेन्द्र प्रसाद 26 जनवरी, 1950 से 13 मई, 1962 तक राष्ट्रपति पद पर रहे।


1. बर्मिंघम राष्ट्रमंडल खेल में रजत पदक जीतने वाली भारतीय महिला क्रिकेट टीम की खिलाड़ी रेनुका सिंह ठाकुर कहां से संबंध रखती है ? 

Answer:- हिमाचल प्रदेश के रोहडू के परसा गांव से,

2. बर्मिंघम राष्ट्रमंडल खेल में वेट लिफ्टिंग में 96 किलोग्राम भारवर्ग में भारत के लिए रजत पदक किसने जीता ?

Answer:- हमीरपुर जिले के विकास ठाकुर ने,.

 3. रैहली मेला कहां पर मनाया जाता है ?

Answer:-जिला शिमला के ठियोग में, 

 4. रावी नदी का उद्गम स्थल कहां है ? 

Answer:- धौलाधार पर्वत शृंखला के बड़ा भंगाल क्षेत्र के भादल और तांतगुरी नामक दो हिमखंडों से

5. दशौर या दशिर झील कहां पर है ? 

Answer:-मनाली में,

6. वर्ष 2023 के ब्रिक्स शिखर सम्मेलन का प्रस्तावित आयोजन स्थल कहां है ? 

Answer:-दक्षिण अफ्रीका

7. इंडोनेशिया के राष्ट्रपति कौन हैं ? 

Answer:- जोको विडोडो

8. ग्लोबल लिवेबिलिटी इंडेक्स (2022) की दृष्टि से रहने  के लिए सबसे उपयुक्त शहर कौन सा है ?

Answer:- वियना (ऑस्ट्रिया)

 9. विश्व शांति सूचकांक (2022) के अनुसार सर्वाधिक शांति वाला देश कौन सा है ? 

Answer:- आइसलैण्ड,

10. राष्ट्रमंडल खेल 2022 की पदक सूची में शीर्ष पर कौन सा देश रहा ? 

Answer:-ऑस्ट्रेलिया

11. 'सेंट्रल टोबैको रिसर्च सेंटर' कहां स्थित है ? 

Answer:-राजमुंदरी (आंध्र प्रदेश)

12. सिल्वीकल्चर के अंतर्गत किसका अध्ययन किया जाता है ?

Answer:- वनों का

 13. ओलम्पिक म्यूजियम कहां स्थित है ? 

Answer:- स्विट्जरलैंड

14. परम्बिकुलम वन्यजीव अभयारण्य कहां है ?

Answer:- केरल

 15. भारत में 1,000, 5,000 और 10,000 रुपयों के नोट आजादी के बाद दोबारा कब शुरू किए गए ?

Answer:- 1954


In English
In the Constituent Assembly meeting on January 24, 1950, Dr. Rajendra Prasad was elected unopposed as the first President of India. Dr. Rajendra Prasad took over as the first President of the Republic of India on January 26, 1950. For the post of President, duly elected under the Constitution were held in May, 1952, in which Dr. Rajendra Prasad was victorious. Dr. Rajendra Prasad was re-elected even in the second election of the President. Thus Dr. Rajendra Prasad served as the President from January 26, 1950 to May 13, 1962.



1. Where is Renuka Singh Thakur, the player of the Indian women's cricket team that won the silver medal in the Birmingham Commonwealth Games?

Answer:- From Parsa village of Rohru in Himachal Pradesh,

2. Who won the silver medal for India in the 96 kg weight category in the Birmingham Commonwealth Games?

Answer:- Vikas Thakur of Hamirpur district.

 3. Where is the Rehli Mela celebrated?

Answer:- In Theog of district Shimla,

 4. Where is the origin of Ravi river?

Answer: - From two icebergs named Bhadal and Tantguri of Bada Bhangal region of Dhauladhar mountain range

5. Where is Dashaur or Dashir Lake?

Answer:- In Manali,

6. Where is the proposed venue of the BRICS summit for the year 2023?

Answer:- South Africa

7. Who is the President of Indonesia?

Answer:- Joko Widodo

8. Which is the most suitable city to live in as per the Global Liveability Index (2022)?

Answer:- Vienna (Austria)

 9. According to the World Peace Index (2022), which is the country with the most peace?

Answer:- Iceland

10. Which country topped the medal list of Commonwealth Games 2022?

Answer:- Australia

11. Where is the 'Central Tobacco Research Center' located?

Answer:- Rajahmundry (Andhra Pradesh)

12. What is studied under silviculture?

Answer:- Forest

 13. Where is the Olympic Museum located?

Answer:- Switzerland

14. Where is Parambikulam Wildlife Sanctuary?

Answer:- Kerala

 15. When were 1000, 5,000 and 10,000 rupee notes reintroduced in India after independence?

Answer:- 1954


https://www.instamojo.com/himexam/hp-secretariat-clerk-post-code-962-exam-test/



👉CLICK HERE FOR August 4th week WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF



Our Products:-

👉JANUARY TO DECEMBER 2021 CURRENT AFFAIRS (4000+ QUESTIONS):- Click Here
👉HIMACHAL PRADESH CURRENT AFFAIRS 2021:- CLICK HERE
👉HP GK QUESTION ASKED IN HPSSC 2021 EXAM:- CLICK HERE
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here

Top Post Ad

Below Post Ad